Follow us

ΥΠΟΙΚ: Τα 12 fake news για το νομοσχέδιο κατά της φοροδιαφυγής - Διευκρινίσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Τι απαντά το ΥΠΟΙΚ σε 12 fake news, όπως τα κατονομάζει, για το φορολογικό νομοσχέδιο.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΥΠΟΙΚ

Απαντήσεις σε μια σειρά από fake news, όπως τα χαρακτηρίζει, αναφορικά με το φορολογικό νομοσχέδιο δίνει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Μέσα από το κείμενο που φέρει τον τίτλο "12 Fake news για το νομοσχέδιο για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής", το υπουργείο επιχειρεί να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με το νομοσχέδιο που βρίσκεται από χθες σε διαβούλευση.

Πιο συγκεκριμένα:

1. "Με το φορολογικό νομοσχέδιο η κυβέρνηση βάζει κεφαλικό φόρο στους ελεύθερους επαγγελματίες"

Αντιθέτως είναι μια τομή με βάση την κοινή λογική στο ζήτημα της φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών. Σήμερα, από τους 500.000 ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν εισοδήματα μόνο από την άσκηση του επαγγέλματός τους, οι μισοί (54%) δηλώνουν μηδενικό εισόδημα, ενώ το 85% δηλώνει ετήσιο εισόδημα κάτω από τις 10 χιλιάδες ευρώ! Το νομοσχέδιο προβλέπει κάτι πολύ απλό: ότι δηλαδή δεν μπορεί ένας ελεύθερος επαγγελματίας- και μάλιστα επί σειρά ετών- να επιβιώνει με ζημιές ή να δηλώνει λιγότερα και να φορολογείται λιγότερο από έναν εργαζόμενο που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό.

Όσοι θέλουν να διαιωνιστεί αυτό το καθεστώς, αποδέχονται ταυτόχρονα να πληρώνουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι δυσανάλογα περισσότερους φόρους από τους ελεύθερους επαγγελματίες, σηκώνοντας τα βάρη και εκείνων που φοροδιαφεύγουν. Υπενθυμίζουμε πως σήμερα ο μισθωτός πληρώνει 1.167 ευρώ μέσο φόρο και ο συνταξιούχος 847 ευρώ μέσο φόρο. Αποδέχονται επιπλέον την αδικία και μέσα στις τάξεις των επαγγελματιών. Δηλαδή ανάμεσα σε εκείνους που είναι συνεπείς και επωμίζονται δυσανάλογο βάρος (το 4% των επαγγελματιών πληρώνει το 50% των φόρων) και τους υπόλοιπους που όχι μόνο δεν συνεισφέρουν το μερίδιό τους στο κοινό ταμείο, αλλά εισπράττουν επιπλέον κοινωνικά επιδόματα και παροχές εμφανιζόμενοι ως ευάλωτοι!

2. "Η Νέα Δημοκρατία δεν είπε προεκλογικά ότι θα φορολογήσει τους ελεύθερους επαγγελματίες. Τότε υποσχόταν μείωση φόρων και τώρα βάζει νέους φόρους"

Πουθενά στο νομοσχέδιο δεν αναφέρεται η οποιαδήποτε αύξηση των φορολογικών συντελεστών ή η οποιαδήποτε επιβολή νέου φόρου! Αυτό το οποίο προβλέπεται είναι μια δέσμη παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η αποκάλυψη φορολογητέας ύλης από μερίδα ελευθέρων επαγγελματιών, που υποδηλώνουν εισοδήματα και ως εκ τούτου δεν πληρώνουν τον φόρο που τους αναλογεί. Η Νέα Δημοκρατία προεκλογικά είχε δεσμευτεί για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η οποία μάλιστα γίνεται 1 χρόνο νωρίτερα. Παράλληλα, τονίζοντας ότι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής αποτελεί προτεραιότητα, είχε μιλήσει συνδυαστικά και για την ανάγκη φορολογικής συμμόρφωσης. Αυτός ο στόχος επιχειρείται να επιτευχθεί στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Επιπλέον, δεν πρέπει κανείς να ξεχνά πως την προηγούμενη τετραετία μειώθηκαν 50 διαφορετικοί φόροι και εισφορές. Οι δε ελεύθεροι επαγγελματίες εξακολουθούν να φορολογούνται με την ίδια κλίμακα που ίσχυε και πέρυσι. Όσοι δήλωναν τα πραγματικά τους εισοδήματα δεν θα έχουν επιβάρυνση από τη θέσπιση του τεκμηρίου της ελάχιστης αμοιβής, αλλά αντίθετα θα ελαφρυνθούν από τη σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Οι υπόλοιποι θα κληθούν να συνεισφέρουν αυτό που τους αναλογεί και τίποτα περισσότερο. Με ειδικές εξαιρέσεις, αλλά και μειώσεις φόρου για εκείνους που έχουν πραγματικά ανάγκη.

Διαβάστε Επίσης

3." Για άλλη μία φορά αντί να κυνηγήσουν τα "μεγάλα ψάρια" που φοροδιαφεύγουν, τα βάζουν με τους μικρούς"

Όσοι επικαλούνται οριζόντια μέτρα και αποφυγή της Κυβέρνησης να κυνηγήσει τα "μεγάλα ψάρια" θα πρέπει να ξαναδιαβάσουν τις σχετικές επίσημες ανακοινώσεις. Οι παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής δεν έχουν ως επίκεντρο τους αδύναμους ή τα μαγαζιά της γειτονιάς που δηλώνουν τους φόρους τους. Αντιθέτως περιλαμβάνουν δράσεις για το σύνολο των επιχειρήσεων ανεξαρτήτως μεγέθους σε ένα ευρύ φάσμα οικονομικών δραστηριοτήτων: από το λιανεμπόριο (επέκταση και διασύνδεση των POS), τη διακίνηση καυσίμων (απαγόρευση συνεργασίας με παραβατικά πρατήρια), την κτηματαγορά (απαγόρευση μετρητών στις αγοραπωλησίες ακινήτων), τη διασταύρωση εισοδημάτων με τις πλατφόρμες για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, μέχρι τους περισσότερους και πιο διαφανείς ελέγχους από την ΑΑΔΕ και την επέκταση των ψηφιακών παραστατικών.

Από την εφαρμογή των παραπάνω δράσεων όλοι οι πολίτες θα βγουν ωφελημένοι. Και φυσικά και οι ίδιες οι επιχειρήσεις- και ιδίως οι πιο μικρές- οι οποίες θα δουν να ενισχύονται οι κανόνες του ανταγωνισμού και της δίκαιης φορολόγησης. Όσοι υποστηρίζουν αυτές τις απόψεις για τα "μεγάλα ψάρια" που δήθεν έχουν ασυλία, ξεχνούν επίσης την έκτακτη εισφορά που επέβαλε αυτή η κυβέρνηση στα διυλιστήρια, τη φορολόγηση των υπερκερδών παραγωγών και προμηθευτών ενέργειας, αλλά και τα πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ σε μεγάλες αλυσίδες λιανεμπορίου και πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Αλλά ακόμα και οι παρεμβάσεις μας στους ελεύθερους επαγγελματίες, διευκολύνουν το κυνήγι της μεγάλης φοροδιαφυγής, καθώς δίνουν χώρο και χρόνο στη φορολογική διοίκηση να ελέγξει τα μεγαλύτερα εισοδήματα.

4. "Η κυβέρνηση στοχοποιεί ως φοροφυγάδες τους ελεύθερους επαγγελματίες"

Στοχοποιούμε τη φοροδιαφυγή και όχι τους ελεύθερους επαγγελματίες. Απόδειξη το ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που δηλώνουν κανονικά τα εισοδήματά τους, όχι μόνο δεν θα επιβαρυνθούν, αλλά θα έχουν ελάφρυνση από τη μείωση του τέλους επιτηδεύματος. Από τους 735.000 ελεύθερους επαγγελματίες, οι 138.000 θα έχουν μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης κατά 560 ευρώ κατά μέσο όρο ο καθένας, οι 124.000 δεν θα έχουν επιβάρυνση ή ελάφρυνση και οι 473.000 θα πληρώσουν μεγαλύτερο φόρο, κατά μέσο όρο 1.444 ευρώ ο καθένας. Είναι προφανές ότι με αυτά τα δεδομένα κανένας δεν μπορεί να πάρει στα σοβαρά όσους μιλούν για "στοχοποίηση" και "φορολογική ασφυξία" των ελευθέρων επαγγελματιών. Την ίδια ώρα υπάρχουν και συγκεκριμένες προβλέψεις που επιτρέπουν στον ελεύθερο επαγγελματία να πληρώσει μειωμένους φόρους επικαλούμενος λόγους ανωτέρας βίας, λόγους υγείας, εγκυμοσύνη, λοχεία, φυσικές καταστροφές κ.λπ., που καθιστούν δύσκολη έως αδύνατη την απρόσκοπτη άσκηση του επαγγέλματος του.

5. "Η κυβέρνηση βάζοντας τεκμαρτό εισόδημα στους ελεύθερους επαγγελματίες κάνει ό,τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον νόμο Κατρούγκαλου"

Αυτό είναι πραγματικά αστείο. Ο νόμος Κατρούγκαλου επιβάρυνε υπέρμετρα τη μεσαία τάξη και όσους δήλωναν τα πραγματικά τους εισοδήματα, με υψηλότατες ασφαλιστικές εισφορές. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήταν που τις μείωσε σημαντικά. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι εισφορές με το σύστημα Κατρούγκαλου ήταν μέχρι και τριπλάσιες σε σχέση με το σημερινό καθεστώς. Υπήρχαν ελεύθεροι επαγγελματίες που έπρεπε να πληρώνουν κάθε μήνα 600 ή 700 ευρώ ασφαλιστικές εισφορές, καθώς το ύψος τους είχε συνδεθεί με το ύψος των φορολογητέων εισοδημάτων τους. Το σύστημα που εφαρμόζουμε, όχι μόνο δεν επιβαρύνει υπέρμετρα, αλλά αντιθέτως επιβραβεύει τους ειλικρινείς φορολογούμενους, οι οποίοι δεν θα πληρώσουν επιπλέον φόρο σε σχέση με αυτόν που πλήρωναν μέχρι τώρα και θα έχουν όφελος παράλληλα από την επίσπευση της μείωσης του τέλους επιτηδεύματος.

Το συμπέρασμα είναι το εξής: Με τον νόμο Κατρούγκαλου οι ελεύθεροι επαγγελματίες οδηγούνταν με μαθηματική ακρίβεια στην οικονομική και επιχειρηματική εξαθλίωση. Με το νέο σύστημα φορολόγησης, η συμμετοχή των ελευθέρων επαγγελματιών στα συνολικά έσοδα θα αυξηθεί από 0,8% σε 1,1% του ΑΕΠ, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη βρίσκεται στο 2,1%. Όσοι επομένως ψάχνουν να βρουν συσχετισμούς μεταξύ των δυο συστημάτων ματαιοπονούν!

6. "Το σύστημα της "ελάχιστης αμοιβής" είναι άδικο γιατί δεν αναγνωρίζει ότι μπορεί μία χρονιά ένας ελεύθερος επαγγελματίας να έχει ζημιές αντί για κέρδη"

Υπογραμμίζουμε ότι το τεκμήριο που εισάγεται είναι μαχητό. Ο ελεύθερος επαγγελματίας, λοιπόν, μπορεί να εξαιρεθεί από το σύστημα αυτό εάν η άσκηση του επαγγέλματος συνδέεται ιδίως με λόγους υγείας, φυσικές καταστροφές, στρατιωτική θητεία, εγκυμοσύνη, λοχεία, ανωτέρα βία κ.λπ. Ο ελεύθερος επαγγελματίας, επίσης, μπορεί να προσφύγει στις φορολογικές αρχές και να αποδείξει κάθε αντικειμενική αδυναμία, δεχόμενος φυσικά να γίνει και ο κάθε αναγκαίος έλεγχος. Αυτό ισχύει ήδη με τα τεκμήρια διαβίωσης. Την ίδια ώρα προβλέπεται μηδενικό τεκμήριο για νέους επαγγελματίες για τα 3 πρώτα χρόνια λειτουργίας τους και μόνο από τον έκτο χρόνο θα πληρώνουν το 100% του φόρου, που αναλογεί στο τεκμήριο της ελάχιστης αμοιβής. Προβλέπεται, επίσης, μειωμένο τεκμήριο κατά 50% για όσους κατοικούν σε χωριά κάτω των 500 κατοίκων ή σε νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων και μηδενικό τεκμήριο για άτομα με αναπηρία με ποσοστό άνω του 80%.

Εν πάση περιπτώσει, αναγνωρίζουμε τις ειδικές συνθήκες κατά τις οποίες ένας επαγγελματίας δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις φορολογικές του υποχρεώσεις. Από την άλλη πλευρά ωστόσο, δεν είναι λογικό ένας ελεύθερος επαγγελματίας να δηλώνει για 5, 10, 15 χρόνια συνεχώς ζημιές ή μηδενικά έσοδα. Διερωτάται κανείς πώς μπορεί να συνεχίζεται μια επιχειρηματική δραστηριότητα όταν επί σειρά ετών καθίσταται ζημιογόνος. Αυτό λέει η κοινή λογική. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως 170.000 ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν την τελευταία πενταετία μηδενικά εισοδήματα ή ζημιές. Και το 54% του συνόλου των ελευθέρων επαγγελματιών μόνο πέρυσι δήλωσαν μηδενικά εισοδήματα!

7. "Η κυβέρνηση αν πραγματικά ήθελε να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή θα έδινε κίνητρα στους καταναλωτές για να ζητούν αποδείξεις"

Η πραγματικότητα είναι ότι κίνητρα προκειμένου οι καταναλωτές να ζητούν αποδείξεις υπάρχουν και ενισχύονται με το νέο νομοσχέδιο. Όπως είναι γνωστό με το ισχύον πλαίσιο, το αφορολόγητο για μισθωτούς και συνταξιούχους "χτίζεται" με ηλεκτρονικές δαπάνες που αντιστοιχούν στο 30% του εισοδήματος με όριο τις 20.000 ευρώ. Πρόσφατα δε έχει δοθεί η δυνατότητα να συνυπολογίζονται ετησίως και δαπάνες από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ταξί, κουρεία - κομμωτήρια, γυμναστήρια, κ.λπ. Ακόμα σημαντικότερα κίνητρα έχουν δοθεί για υπηρεσίες που είναι σχετικές με την υγεία, οι οποίες υπολογίζονται στο διπλάσιο της αξίας τους για το "χτίσιμο" του αφορολόγητου. Παράλληλα, με το εν λόγω νομοσχέδιο δίνουμε και τη δυνατότητα χρηματικής επιβράβευσης εκείνων των πολιτών, που θα χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή Appodixi και θα βοηθήσουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να αποκαλύψουν περιπτώσεις φορολογικών παραβάσεων. 'Αρα το παραπάνω επιχείρημα δεν ισχύει.

Διαβάστε Επίσης

8. "Το σύστημα της "ελάχιστης αμοιβής" θα οδηγήσει σε απολύσεις υπαλλήλων και πολλές εταιρείες θα φύγουν στη Βουλγαρία"

Το επιχείρημα είναι απλοϊκό και αποπροσανατολιστικό. Διότι ο ελεύθερος επαγγελματίας θα διαπιστώσει, όταν έρθει η ώρα της καταβολής των φορολογικών του υποχρεώσεων, πως η επιπλέον φορολογική επιβάρυνση που προκύπτει δεν δικαιολογεί την απόλυση των υπαλλήλων του ούτε τη μεταφορά της έδρας του στο εξωτερικό. Ο ελεύθερος επαγγελματίας- ο οποίος ήδη καρπώνεται μια σειρά από φοροελαφρύνσεις, αλλά και τη σημαντική βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στη χώρα μας- δεν θα ρισκάρει την ίδια τη βιωσιμότητα της επιχείρησης του, αλλάζοντας τα πάντα σε αυτήν προκειμένου να αποφύγει να πληρώσει τον φόρο, που αναλογεί σε εκείνον που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό! Με λίγα λόγια οι αλλαγές δεν οδηγούν σε υπέρμετρη φορολόγηση που να δικαιολογεί μεγάλες ανατροπές στην επιχείρηση. Ένας συνεπής με τις φορολογικές του υποχρεώσεις ελεύθερος επαγγελματίας και αυτοαπασχολούμενος δεν έχει τίποτα να φοβάται για τη βιωσιμότητα της επιχείρησής του με την εφαρμογή του εν λόγω νομοσχεδίου.

9. "Με το νέο σύστημα οι περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες θα κατεβάσουν τεχνητά τα εισοδήματα που θα δηλώνουν"

Τα μέτρα δεν επιβαρύνουν άδικα και δυσανάλογα αυτούς που δηλώνουν εισοδήματα πάνω από τον κατώτατο μισθό. Πρώτα απ' όλα, όλοι όσοι δηλώνουν κανονικά τα εισοδήματα τους και βρίσκονται πάνω από το τεκμήριο είτε δεν θα δουν κάποια αύξηση σε όσα θα κληθούν να καταβάλλουν είτε θα δουν μειώσεις στη φορολογία τους. Ειδικά εκείνοι που από του χρόνου (για τα εισοδήματα του 2023) δηλώσουν παραπάνω από το τεκμήριο της ελάχιστης αμοιβής θα δουν μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος. Οπότε δεν έχουν κάποιο ουσιαστικό κίνητρο να υποδηλώσουν τα εισοδήματά τους. Αντιθέτως έχουν κίνητρο να τα δηλώνουν κανονικά, δείχνοντας την πραγματική τους οικονομική κατάσταση, κάτι που θα τους διευκολύνει επίσης στη λήψη δανείων και στην άντληση πόρων μέσω της αξιοποίησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης. Ωστόσο, αν οποιοσδήποτε θελήσει να μειώσει τεχνητά τα εισοδήματά του υπάρχει το εργαλείο των έμμεσων τεχνικών ελέγχων της ΑΑΔΕ, το πεδίο των οποίων διευρύνεται με αυτό το νομοσχέδιο. Ενώ, επιπλέον, με τη θέσπιση του τεκμηρίου απελευθερώνονται πόροι από την πλευρά της ΑΑΔΕ για να γίνονται στοχευμένοι έλεγχοι σε όσους επιχειρήσουν τεχνηέντως να μειώσουν το δηλωθέν εισόδημα τους.

10. "Αντί να αυξήσετε τους ελέγχους, ενισχύοντας τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, δίνετε κίνητρα στους πολίτες να καταγγείλουν συμπολίτες τους"

Όσοι υποστηρίζουν αυτή την άποψη αποδέχονται να γίνονται καταγγελίες των πολιτών σε υγεία, παιδεία, ασφάλεια κ.λπ., ενώ απορρίπτουν τις καταγγελίες όταν στοχεύουν στην αποκάλυψη της φοροδιαφυγής! Οι έλεγχοι από την πλευρά της ΑΑΔΕ είναι συστηματικοί και θα ενταθούν ακόμα περισσότερο ως αποτέλεσμα των διατάξεων του νομοσχεδίου. Παράλληλα, ωστόσο, δίνουμε τη δυνατότητα και στους πολίτες- δεν υποχρεώνουμε κανένα- να καταγγέλλουν τη φοροδιαφυγή μέσα από ειδική πλατφόρμα, αλλά και με την κινητροδότηση της χρήσης της εφαρμογής Appodixi. Η καταγγελία είναι δικαίωμα του πολίτη για να προστατεύσει πρωτίστως τα δικαιώματά του. Και όσοι διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους σχετικά με την πρόβλεψη αυτή, ας αναρωτηθούν πρώτα πόσες φορές και οι ίδιοι έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με φαινόμενα φοροδιαφυγής που τους εξόργισαν ή τους αδίκησαν.

11. "Οι αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες με μπλοκάκι, νέοι επιχειρηματίες πώς θα αντέξουν το νέο σύστημα φορολόγησης;" 

Το νέο σύστημα ΔΕΝ αφορά στους αγρότες, αλλά και στους επαγγελματίες με μπλοκάκι (έως δύο πελάτες)! Ιδιαίτερα για τους νέους επιχειρηματίες προβλέπεται πλήρης απαλλαγή από την ελάχιστη αμοιβή για τα τρία πρώτα χρόνια, μείωση κατά 67% τον τέταρτο και μείωση κατά 33% τον πέμπτο. Ουσιαστικά η πλήρης εφαρμογή του τεκμηρίου ελάχιστης αμοιβής για τους νέους επιχειρηματίες αρχίζει να λειτουργεί από τον έκτο χρόνο λειτουργίας και μετά. Επίσης, στο νομοσχέδιο προβλέπεται πως τυχόν εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις ή από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα συνυπολογίζονται για την κάλυψη του τεκμηρίου. Για παράδειγμα αν το τεκμήριο για έναν επαγγελματία προσδιορίζεται στις 12.000 ευρώ και ο ίδιος έχει εισόδημα από μισθούς ύψους 7.000 ευρώ, το τεκμήριο μειώνεται στις 5.000 ευρώ (12.000-5.000).

12. "Η φιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη στοχοποιεί δυναμικά στρώματα, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τη μεσαία τάξη"

Η φιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει μειώσει ή καταργήσει πάνω από 50 φόρους, έχει αυξήσει 3 φορές τον κατώτατο μισθό, έχει αυξήσει τις επενδύσεις και έχει μειώσει σημαντικά την ανεργία. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη τις μόνες που στοχοποιεί είναι τις διαχρονικές παθογένειες της Δημόσιας Διοίκησης. Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής θα οδηγήσει άμεσα σε αύξηση των κοινωνικών δαπανών και τελικά σε ακόμα μεγαλύτερη μείωση των φορολογικών συντελεστών και ως εκ τούτου αύξηση του εισοδήματος των πολλών. Η μεσαία τάξη θα είναι η πρώτη που θα ωφεληθεί από τους αυξημένους πόρους που θα δοθούν ήδη από την επόμενη χρονιά στους τομείς της Παιδείας και της Υγείας και που θα προέλθουν από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Όσοι επομένως απορρίπτουν και δαιμονοποιούν το σχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής να ξέρουν πως ταυτόχρονα στερούν από τους πολίτες το δικαίωμα για καλύτερες υποδομές εκπαίδευσης, αλλά και καλύτερες υπηρεσίες δημόσιας υγείας.

Διαβάστε Επίσης

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Στην Αθήνα, δωρεάν: Όλα όσα μπορείς να κάνεις στην πόλη, δίχως να ξοδέψεις Ευρώ

Μέσα από μοναδικές αφηγήσεις η ιστορία της Αθήνας αλλά και της Ελλάδας ζωντανεύουν και συνδέονται με το σήμερα, ενώ το κοινό μοιράζεται μία ξεχωριστή βιωματική εμπειρία.

ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ 16 Νοε 2025 | 09:20

ΕΟΔΥ: Πώς θα λειτουργήσει το Γραφείο για τα fake news - Mέσα στον Δεκέμβριο το πρώτο ενημερωτικό δελτίο

Το πρόβλημα των fake news από τη ρίζα του επιχειρεί να κόψει ο ΕΟΔΥ, όχι μόνο με τη δημιουργία "Γραφείου Εντοπισμού και Αντιμετώπισης Fake News για θέματα Δημόσιας Υγείας".

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ 15 Νοε 2025 | 00:09

Fitch Ratings: Αναβάθμισε σε "ΒΒΒ" την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας - Με σταθερές προοπτικές

"Η αναβάθμιση της Fitch σημαίνει ότι η Ελλάδα αλλάζει επίπεδο", σημειώνει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης

ΓΓ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 10 Νοε 2025 | 21:56

Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της ΕΡΤ και των ΜΜΕ που κατατέθηκε στη Βουλή

Ρυθμίσεις με στόχο τη βελτίωση της εισπραξιμότητας του ανταποδοτικού τέλους υπέρ ΕΡΤ στους λογαριασμούς ενέργειας

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ 10 Νοε 2025 | 10:50

Επενδυτικό ενδιαφέρον για το νέο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης μέσω ΣΔΙΤ

Το έργο προβλέπει την κατασκευή νοσοκομείου 425 κλινών.

ΑΝΕΒΗΚΑΝ ΟΙ ΤΟΝΟΙ 06 Νοε 2025 | 19:02

Κόντρα Πιερρακάκη - Φάμελλου για το πώς φορολόγησαν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ - "Η υποκρισία και ο... Μίκι Μάους"

"Ο ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε 77 καταστήματα ΕΛΤΑ", τόνισε ο Κυριάκος Πιερρακάκης - "Το Μαξίμου γνώριζε από τον Οκτώβριο", απάντησε ο Σωκράτης Φάμελλος

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 06 Νοε 2025 | 08:22

Σε ποιους κλάδους επεκτείνεται το ψηφιακό πελατολόγιο - Καταργείται η υποχρέωση υποβολής συμφωνητικών

Στόχος είναι η πλήρης καταγραφή των πελατών και η άμεση διασταύρωση των αποδείξεων και των τιμολογίων που εκδίδονται.

ΣΤΗΝ ΚΗΦΙΣΙΑ 03 Νοε 2025 | 16:18

Γρηγοράκης για φυλάκιση τηλεοπτικού σεφ: "Μου είχε ζητήσει δανεικά, ήταν πάντα καλοπροαίρετος, παθιασμένος με τη δουλειά"

"Τον γνωρίζω προσωπικά, είναι ένας άνθρωπος ευγενικός, εργατικός και αυτοδημιούργητος", λέει φίλος και συνεργάτης του σεφ

ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 31 Οκτ 2025 | 15:07

ΕΛΤΑ: Αυτά είναι τα 204 υποκαταστήματα που κλείνουν - Στη Βουλή το θέμα, αντιδράσεις και από βουλευτές ΝΔ

Συγκαλούνται οι αρμόδιες επιτροπές της Βουλής για το ζήτημα των ΕΛΤΑ, μετά το αίτημα του Νίκου Παππά.

ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ 30 Οκτ 2025 | 11:03

Βουλή: Ψηφίστηκε ο "χρονοκόφτης" - Πώς τοποθετήθηκαν τα κόμματα

Εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία οι προτάσεις του προέδρου της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη για την τροποποίηση διατάξεων του Κανονισμού της Βουλής.

ΤΟ ΕΠΙΜΑΧΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ 29 Οκτ 2025 | 14:07

Διαφωνία... κυβέρνησης - αντιπολίτευσης για την Υγεία: "Ρυθμίσεις κοινής λογικής" - "Τακτοποιήσεις πελατειακού χαρακτήρα"

Μέτρα θετικά που υπαγορεύει ο κοινός νους και λειτουργούν προς όφελος του ΕΣΥ, χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο η κυβέρνηση

ΕΠΟΜΕΝΗ ΔΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ 28 Οκτ 2025 | 23:09

Μπριζίτ Μακρόν: Ένοχοι και οι 10 κατηγορούμενοι για τα fake news ότι είναι άνδρας - Ρωτούσαν για το φύλο της ακόμα και τα εγγόνια

Η ίδια "αρρώστησε" και "τα εγγόνια ρωτούσαν για το φύλο της γιαγιάς τους" είπε στο δικαστήριο η κόρη της καταγγέλλοντας τον σεξιστικό διαδικτυακό εκφοβισμό που υπέστη η μητέρα της.

«ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΧΗ ΜΟΥ» ΛΕΕΙ Η ΙΔΙΑ 27 Οκτ 2025 | 15:58

Μπριζίτ Μακρόν: Δίνει μάχη για να αποδείξει ότι... δεν είναι άντρας - Στο εδώλιο 10 άτομα για τα fake news

Δέκα άτομα δικάζονται στο Παρίσι για διαδικτυακή παρενόχληση της Μπριζίτ Μακρόν - Διακινούσαν fake news ότι είναι άνδρας και ονομάζεται Ζαν-Μισέλ Τρονιέ...

ΕΝΤΟΝΑ ΤΑ "ΠΥΡΑ" ΠΟΥ ΔΕΧΘΗΚΕ 21 Οκτ 2025 | 18:34

Γεωργιάδης: Φέρνουμε αυτονόητες ρυθμίσεις, λύνουμε προβλήματα στο ΕΣΥ - Συστηματική απαξίωση καταγγέλλει η αντιπολίτευση

Το νομοσχέδιο ρυθμίζει μια σειρά ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία και στελέχωση του ΕΣΥ, τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης

ΤΙ ΕΙΠΕ Η ΑΓΑΠΗΔΑΚΗ 17 Οκτ 2025 | 07:51

Εμβόλια και Υγεία: Δημιουργείται γραφείο εντοπισμού και αντιμετώπισης fake news από τον ΕΟΔΥ

Παράλληλα, ο ΕΟΔΥ θα εκδίδει εβδομαδιαίο δελτίο ενημέρωσης για τα fake news, το οποίο θα συνοδεύει το τακτικό επιδημιολογικό δελτίο του Οργανισμού.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 16 Οκτ 2025 | 08:24

Τα νέα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής το 2026: Φορολόγηση πολυεθνικών και κρυπτονομισμάτων με τεχνητή νοημοσύνη

Τα μέτρα εστιάζουν στην ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης και τη μείωση της γραφειοκρατίας με στόχο την είσπραξη πρόσθετων δημοσίων εσόδων από περιορισμό της φοροδιαφυγής.

ΕΞΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ 15 Οκτ 2025 | 19:15

Eγκληματική οργάνωση "έγδυνε" τον ΕΦΚΑ περισσότερα από 11 χρόνια - Μεγαλύτερη των 2 εκατ. ευρώ η ζημιά

Τα μέλη χρησιμοποιούσαν εταιρείες παραγωγής ενδυμάτων για να διαπράττουν κακουργηματικές πλαστογραφίες, απάτες σε βάρος του ΕΦΚΑ

ΝΕΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ 15 Οκτ 2025 | 14:11

Το άνοιγμα της Κεραμέως στην Εφη Αχτσιόγλου στη συζήτηση για το εργατικό νομοσχέδιο

Η υπουργός Εργασίας υιοθέτησε παρατηρήσεις της πρώην υπουργού Εργασίας επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ

ΤΙ ΕΔΕΙΞΑΝ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ 08 Οκτ 2025 | 10:30

Οι περιοχές που κάνουν πρωταθλητισμό στη φοροδιαφυγή - Εστιατόριο στην Κρήτη έκρυψε... 18.500 αποδείξεις

Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ επέβαλαν πρόστιμα και λουκέτα 48 και πλέον ωρών, σε 300 επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται κυρίως στον χώρο της εστίασης και της μίσθωσης ομπρελών και καθισμάτων παραλιών.

ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ 04 Οκτ 2025 | 08:45

Υπ. Εργασίας: Νέες διατάξεις για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία - Τι προβλέπεται

Δέσμη διατάξεων για την ενίσχυση της πρόληψης των εργατικών ατυχημάτων και τη θωράκιση της ασφάλειας στους χώρους εργασίας. προωθεί το υπ. Εργασίας.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 01 Οκτ 2025 | 10:06

Πόσο αυξάνονται οι μισθοί από τον Ιανουάριο με τις φοροελαφρύνσεις - Online πλατφόρμα υπολογισμού με μερικά κλικ

Σε λειτουργία τέθηκε η ηλεκτρονική εφαρμογή, μέσω της οποίας οι φορολογούμενοι μπορούν να υπολογίσουν τα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν από τις φοροελαφρύνσεις.

ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ 30 Σεπ 2025 | 08:00

Αλλαγές στο στράτευμα: Τέλος οι φαντάροι σε Αεροπορία και Ναυτικό - Προαιρετική θητεία για τις γυναίκες

Όλοι θα κατατάσσονται στον Στρατό Ξηράς, λόγω αυξημένων αναγκών - Εχει παρατηρηθεί "φάμπρικα" αιτημάτων με την επίκληση ψυχολογικών-ψυχιατρικών λόγων που δεν έχουν βασιμότητα.

24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 30 Σεπ 2025 | 07:50

Κατεβάζει "ρολά" η χώρα την Τετάρτη: Πώς θα κινηθούν μετρό, λεωφορεία και τρόλεϊ - Τι θα γίνει με τα σχολεία

ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν κηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία για την Τετάρτη (1/10), ενάντια στο νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά.

ΤΙ ΣΧΟΛΙΑΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ 29 Σεπ 2025 | 10:54

Συγγνώμη από τον δημιουργό της fake δήλωσης Γεωργιάδη για τον Π. Ρούτσι - "Γενναίοι μέχρι να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες"

Λήξη στο ζήτημα που δημιουργήθηκε με την ψευδή δήλωση που αποδόθηκε σε εκείνον για τον απεργό πείνας Πάνο Ρούτσι, έδωσε ο Αδωνις Γεωργιάδης.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ 29 Σεπ 2025 | 09:47

Οι 3 νέες αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων - Και εξάμηνα μισθωτήρια για εκπαιδευτικούς και δημοσίους υπαλλήλους

Επέκταση της φορολογικής απαλλαγής και σε διαμερίσματα άνω των 120 τ.μ – Επαφές με τράπεζες και servicers για να πέσουν τα δικά τους διαμερίσματα στην αγορά – "Δεξαμενή" και οι κληρονομιές.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 29 Σεπ 2025 | 07:54

Ο Γεωργιάδης απειλεί με μηνύσεις για ένα fake tweet: "Κύριε Ρούτσι, υπάρχουν παιδιά στην Αφρική που δεν έχουν να φάνε"

Μηνύσεις προαναγγέλλει ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, με αφορμή τη διακίνηση ψεύτικης δήλωσής του για τον Πάνο Ρούτσι.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 21 Σεπ 2025 | 11:17

Ενημέρωση πόρτα – πόρτα για τη νέα φορολογική κλίμακα - "Ενας επιπλέον μισθός" περιμένει εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες

Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που τους περιμένει "ένας επιπλέον μισθός" μέσα στο 2026 και δεν το έχουν συνειδητοποιήσει.

ΥΠΟΙΚ - ΑΑΔΕ 20 Σεπ 2025 | 19:49

Στο "κυνήγι" της φοροδιαφυγής: Σε έσοδα έως 4 δισ. ευρώ στοχεύει η κυβέρνηση τη διετία 2024-2025

Πρόκειται για τα σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία και τους αλλεπάλληλους στοχευμένους ελέγχους

ΑΑΔΕ 20 Σεπ 2025 | 08:58

Πρόσω ολοταχώς η επιχείρηση κατά της φοροδιαφυγής - Στόχος εσόδων 4 δισ. ευρώ τη διετία

Έσοδα που θα αγγίξουν τα 4 δισ. ευρώ τη διετία 2024-2025 προσδοκά η κυβέρνηση από την "επιχείρηση" κατά της φοροδιαφυγής.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ 15 Σεπ 2025 | 19:49

Βουλή: Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε η ενσωμάτωση οδηγίας για ποινικά αδικήματα - Έντονη η διαφωνία της αντιπολίτευσης

"Υπέρ" του νομοσχεδίου επί της Αρχής ψήφισε η ΝΔ, καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΞΕΠΛΥΜΑ 11 Σεπ 2025 | 13:11

Το αόρατο χέρι του Ερντογάν: Εισαγγελέας ζητά την κατάσχεση της Can Holding που ελέγχει το δίκυτο HaberTurk

Στον όμιλο Can Holding ανήκουν οι μεγάλοι τηλεοπτικοί σταθμοί Haberturk, Show TV και Bloomberg HT

ΤΕΘΗΚΕ ΕΡΩΤΗΜΑ ΣΤΗ ΔΕΘ 07 Σεπ 2025 | 23:59

Πηγές υπουργείου Οικονομικών: "Προαιρετική η ευρωπαϊκή οδηγία για το ποια προϊόντα θα έχουν μειωμένο ΦΠΑ"

Σημειώνουν ότι κάτι τέτοιο "προφανώς δεν ισχύει" και προσθέτουν ότι "η φορολογική πολιτική εντός ευρωπαϊκού πλαισίου συνιστά κυρίαρχη δυνατότητα των κρατών-μελών

ΜΕ ΤΙΣ ΨΗΦΟΥΣ ΤΗΣ ΝΔ 29 Αυγ 2025 | 07:59
ΝΕΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ 28 Αυγ 2025 | 18:27

Υπουργείο Εργασίας: 9 fake news για το νέο Εργασιακό Νομοσχέδιο

Για 9 fake news κάνει λόγο το Υπουργείο Εργασίας, αναφορικά με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο

28 Αυγ 2025 | 10:06

Βουλή: Στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για το νέο πειθαρχικό δίκαιο των υπαλλήλων στο δημόσιο

Στο νομοσχέδιο, μέχρι τουλάχιστον την έναρξη της συνεδρίασης στην Ολομέλεια, έχει κατατεθεί παράλληλα για συζήτηση και ψήφιση και μια υπουργική τροπολογία.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ 21 Αυγ 2025 | 20:17

Appodixi: Πώς να κερδίσετε χρήματα καταγγέλλοντας αποδείξεις μέσω της εφαρμογής

Ένα από τα πιο δυνατά εργαλεία της ΑΑΔΕ είναι η εφαρμογή Appodixi, μέσω της οποίας οι πολίτες μπορούν εύκολα και άμεσα να ελέγχουν τις αποδείξεις τους και να καταγγέλλουν παραβάσεις.

21 Αυγ 2025 | 08:09

"Βροχή" οι καταγγελίες για φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο: 208.534 στην "Appodixi" και 58.907 στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ

Οι επώνυμες καταγγελίες υπερτερούν των ανωνύμων, κάτι που σημαίνει ότι λειτουργεί το κίνητρο της χρηματικής επιβράβευσης

ΑΑΔΕ 11 Αυγ 2025 | 16:14

Επιχείρηση "Κρουαζιέρα θα σε πάω": Φοροδιαφυγή πολλαπλών επιπέδων σε ημερόπλοια της Σαντορίνης

Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ έφτασαν στη Σαντορίνη από διάφορες ΔΟΥ από όλη την Ελλάδα

ΑΑΔΕ 08 Αυγ 2025 | 18:32

"Επιχείρηση Θέρος": Σαρωτικοί έλεγχοι και λουκέτα από την ΑΑΔΕ σε όλο το Αιγαίο - Ψάχνουν και παλαιότερες χρήσεις

Ελεγκτές πραγματοποιούν αιφνιδιαστικές επισκέψεις στις επιχειρήσεις, και κάνουν φύλλο και φτερό τα στοιχεία

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 01 Αυγ 2025 | 15:01

Κωνσταντοπούλου για νομοσχέδιο στην Παιδεία: "Πιστεύουμε στην ανυπακοή, δεν πιστεύουμε στην πειθαρχία"

"Το δίκαιο δεν ψιθυρίζει, το δίκαιο δεν το βουλώνει, το δίκαιο μιλάει, φωνάζει και τελικά το δίκαιο νομίζω θα κερδίσει" είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ 28 Ιουλ 2025 | 17:16

Δένδιας: "Οι ΕΔ νοίκιαζαν μία ολόκληρη πολυκατοικία σε έναν αξιωματικό, έχαναν 800.000 ευρώ" - Το καρφί για το SAFE

"Εγώ ούτε πρόκειται να θριαμβολογήσω για το SAFE ούτε να κινδυνολογήσω". είπε ο Νίκος Δένδιας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 25 Ιουλ 2025 | 16:30

Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 4,519 δισ. ευρώ καταγράφηκε το α' εξάμηνο

Στόχος ήταν τα 2,235 δισ. ευρώ - Το πρωτογενές πλεόνασμα για την ίδια περίοδο το 2024 ήταν 2,905 δισ. ευρώ

ΤΑ ΤΕΛΩΝΕΙΑ ΨΗΦΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ 21 Ιουλ 2025 | 22:26

Βουλή: Ψηφίστηκε στην επιτροπή το νομοσχέδιο για τον Εθνικό Τελωνειακό Κώδικα

Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισε η ΝΔ, κατά τάχθηκε το ΚΚΕ, ενώ το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ελληνική Λύση, η Νέα Αριστερά, η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας, δήλωσαν ότι επιφυλάσσονται να τοποθετηθούν στην ολομέλεια.

ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 11 Ιουλ 2025 | 09:46

Η επίσκεψη έκπληξη του Κώστα Καραμανλή στο υπουργείο Οικονομικών - Γιατί πήγε να δει τον Πιερρακάκη

Τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή περίμενε στην είσοδο του ασανσέρ του υπουργείου Οικονομικών ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

ΠΑΡΑ ΤΑ FAKE NEWS 10 Ιουλ 2025 | 18:58

Μπριζίτ Μακρόν: Απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες οι δύο γυναίκες που διέδιδαν ότι είχε γεννηθεί άνδρας

Στην πρώτη δίκη, τον Σεπτέμβριο, οι δύο γυναίκες καταδικάστηκαν σε πρόστιμο 500 ευρώ με αναστολή και καταβολή αποζημίωσης ύψους 8.000 ευρώ στην Μπριζίτ Μακρόν και 5.000 ευρώ στον αδελφό της, τον Ζαν-Μισέλ Τρονιέ

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ 09 Ιουλ 2025 | 18:53

Ισπανία: Φυλάκιση ενός έτους στον Κάρλο Αντσελότι για φοροδιαφυγή

Η ακροαματική διαδικασία είχε γίνει στις αρχές Απριλίου και ο Αντσελότι είχε δηλώσει ότι δεν είχε ποτέ πρόθεση να εξαπατήσει την εφορία και πως απλά έκανε ό,τι του είπαν ο σύλλογος και οι σύμβουλοί του

ΣΕ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ 09 Ιουλ 2025 | 11:48

Υπουργείο Παιδείας: Έως 10 χρόνια κάθειρξη για επιθέσεις σε πανεπιστήμια - Τι ισχύει για τις διαγραφές φοιτητών

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκαν οι διατάξεις για την αντιμετώπιση της βίας και ανομίας στα ΑΕΙ, οι οποίες είναι ενταγμένες στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας.

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ 09 Ιουλ 2025 | 10:18

Στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τον σιδηρόδρομο - Ολες οι αλλαγές για ασφάλεια και προσωπικό

Ένα κρίσιμο βήμα για τον εκσυγχρονισμό και την ασφάλεια του ελληνικού σιδηροδρόμου, που έρχεται να καλύψει συσσωρευμένες αδυναμίες.

ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ 02 Ιουλ 2025 | 17:47

Κ. Χατζηδάκης: Ψήφος εμπιστοσύνης η πρόταση εξαγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών - "Πάμε Α' Εθνική"

Είναι ένα βήμα που πιστοποιεί την πρόοδο που έχει γίνει στην ελληνική οικονομία, όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης

ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΙΣΧΥΕΙ 02 Ιουλ 2025 | 13:41

Νέο εργασιακό νομοσχέδιο: Δεν επιβάλλει 13ωρη εργασία, ούτε προβλέπει απόλυση με sms

Δίνει τη δυνατότητα να εργαστεί κανείς παραπάνω στον ίδιο εργοδότη, αν το επιλέξει, με +20% για υπερεργασία, +40% για υπερωρία.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΛΟΣΣΟΣ 01 Ιουλ 2025 | 22:00

Πρόταση εξαγοράς του Χρηματιστηρίου από την Euronext: Θετικό το ΥΠΟΙΚ - "Την αξιολογούμε" λέει η ΕΧΑΕ

Το ΥΠΟΙΚ τονίζει ότι ενθαρρύνει σταθερά την εισροή ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα και εκτιμά ότι το μέγεθος και η τεχνογνωσία της Euronext

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΜΕ ΟΡΙΑΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ 01 Ιουλ 2025 | 20:19

ΗΠΑ: Με την ψήφο του Βανς πέρασε από τη Γερουσία το "μεγάλο και ωραίο" φορολογικό νομοσχέδιο του Τραμπ

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με οριακή πλειοψηφία,51 υπέρ έναντι 50 κατά.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ 28 Ιουν 2025 | 15:45

Η λύση Πιερρακάκη για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο: "Κούρεμα" για 38.000 νοικοκυριά και μετατροπή σε ευρώ

Η ρύθμιση αφορά περίπου 38.000 νοικοκυριά, καθώς τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο εξεύρεσης της λύσης, δείχνουν ότι περίπου ο ένας στους τρεις έχει εξοφλήσει.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ 25 Ιουν 2025 | 20:23

Τι αλλάζει με τον νέο Τελωνειακό Κώδικα - Υποχρεωτική πληρωμή ενοικίων μέσω τραπέζης - 16 ερωτήσεις και απαντήσεις

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το σχέδιο νόμου "Τελωνειακός Κώδικας και λοιπές φορολογικές διατάξεις"

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 25 Ιουν 2025 | 09:44

Μίνι φορολογικό νομοσχέδιο: Δεκαπλάσια τα πρόστιμα για παραβάσεις - Μόνο μέσω τράπεζας τα ενοίκια

Δεκαπλάσια πρόστιμα για διακίνηση προϊόντων χωρίς δελτίο αποστολής προβλέπει ο νέος Τελωνειακός Κώδικας που αναρτήθηκε για δημόσια διαβούλευση.

FAKE NEWS 24 Ιουν 2025 | 16:45

Νταίζη Σεμπεκοπούλου: "Έχω πεθάνει στα γέλια" - Διαψεύδει η ηθοποιός τον... θάνατό της σε ζωντανή σύνδεση (βίντεο)

Την fake είδηση του θανάτου της αποκατέστησε η ηθοποιός Νταίζη Σεμπεκοπούλου με εμφάνισή της στην εκπομπή της Κατερίνας Καινούργιου.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ 21 Ιουν 2025 | 11:34

"Fast track" προσλήψεις πιλότων, οδηγών, μηχανικών και γιατρών στην Πυροσβεστική - Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Οι αλλαγές που επιχειρεί να φέρει το νέο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

ΟΙ ΣΟΒΑΡΕΣ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ 20 Ιουν 2025 | 17:55

Ιστορική μέρα για τη Βρετανία: Υπερψηφίστηκε ο νόμος για την υποβοηθούμενη αυτοκτονία - Πώς και πότε θα γίνεται

Ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ υποστήριξε το νομοσχέδιο, το οποίο θα οδηγηθεί στη Βουλή των Λόρδων, αν και οι συνάδελφοί του δεν αναμένεται να εμποδίσουν την πρόοδό του

17 Ιουν 2025 | 20:39

Βουλή: Tην προσεχή Πέμπτη στην ολομέλεια το νομοσχέδιο για τον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο

Επί του νομοσχεδίου που τίθεται στην κρίση της ολομέλειας την προσεχή Πέμπτη, "Ναι" έχει δηλώσει η ΝΔ. "Κατά" δήλωσαν το ΚΚΕ και η Νέα Αριστερά

ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ 10 Ιουν 2025 | 07:59

Αυστηρότερος ο νέος ΚΟΚ απέναντι στη μάστιγα των τροχαίων - Ειδική παρέμβαση Μητσοτάκη στη Βουλή

Στόχος της κυβέρνησης με το επίμαχο νομοσχέδιο που αυστηροποιεί τις ποινές στους καθ΄έξιν μη συμμορφούμενους οδηγούς, είναι η μείωση των τροχαίων στη χώρα μας, η οποία καταγράφει θλιβερές πρωτιές.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 08 Ιουν 2025 | 09:09

Στην κρησάρα Ανεξάρτητης Αρχής τα οικονομικά προγράμματα των κομμάτων

Από την ανεξάρτητη "κρησάρα" του Δημοσιονομικού Συμβουλίου θα μπορούν να περνούν τα οικονομικά προγράμματα των πολιτικών κομμάτων και των συνασπισμών κομμάτων.

ΕΘΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ 06 Ιουν 2025 | 13:40

Αυτά είναι τα 27 επιδόματα που θα "φακελωθούν" - Το κράτος δεν ξέρει μέχρι σήμερα πόσα παίρνει το κάθε ΑΦΜ

Καθ' οδόν για ψήφιση η διάταξη νόμου που ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία του Εθνικού Μητρώου Παροχών και Ενισχύσεων.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ 29 Μαϊ 2025 | 08:11

Μέχρι και φυλακή για τους παράνομους μετανάστες: Αυστηροποιείται το πλαίσιο με νέο νομοσχέδιο

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται κατάργηση της χορήγησης άδειας διαμονής για όσους έχουν εισέλθει χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα και διαμένουν 7 χρόνια παράνομα στη χώρα.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 28 Μαϊ 2025 | 07:22

Επιχείρηση κατά της φοροδιαφυγής στα ενοίκια - Ποια είναι τα μέτρα που έρχονται

Την υποχρεωτική εξόφληση των ενοικίων μέσω τραπεζικών λογαριασμών επιστρατεύει η κυβέρνηση, ως ένα ακόμα εργαλείο για να περιορίσει την εκτεταμένη φοροδιαφυγή.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 27 Μαϊ 2025 | 06:39

Από κόσκινο περνούν χιλιάδες "ύποπτες" μεταβιβάσεις ακινήτων - Υποθέσεις που βρίσκονται στο στόχαστρο

Χαρακτηρίζονται ύποπτες και υψηλού κινδύνου για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος - Στο στόχαστρο συμβολαιογράφοι και υποθηκοφύλακες.

ΑΑΔΕ 24 Μαϊ 2025 | 09:39

Καλοκαίρι με drones, μυστικούς ελέγχους και "τουρίστες-εφοριακούς" για να πιάσουν στα πράσα τους φοροφυγάδες

Οι ελεγκτικές ομάδες θα μεταδίδουν εικόνες και στοιχεία από τα σημεία ελέγχου - φωτογραφίες, βίντεο, επιτόπιες αναφορές - ενισχύοντας τον άμεσο εντοπισμό παρατυπιών.

FAKE NEWS 23 Μαϊ 2025 | 15:42
ΑΤΥΠΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 17 Μαϊ 2025 | 14:14

ΥΠΕΘΟ για αναβάθμιση από τον Fitch: Επιβεβαίωση της "αταλάντευτης πορείας ανάκαμψης της χώρας"

"Ο οίκος Fitch αναθεωρεί προς τα πάνω τις προβλέψεις του για την ελληνική οικονομία"

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 16 Μαϊ 2025 | 18:31

Ζάππειο: Εξηγήσεις για το drone show από την Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων ζητά ο Πιερρακάκης

Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Οικονομικών, τις επόμενες εβδομάδες θα είναι έτοιμος ο νέος νόμος για τα ιδρύματα, τις κοινωφελείς περιουσίες, τις σχολάζουσες κληρονομιές και τις δωρεές προς το Δημόσιο

ΒΟΥΛΗ 14 Μαϊ 2025 | 08:52

Κατατέθηκε η τροπολογία για τον ΝΟΚ - Τι αλλάζει για όσους έχουν ξεκινήσει ήδη εργασίες

Θεσπίζεται μια σειρά από διατάξεις, με στόχο τόσο την εναρμόνιση με το ΣτΕ που ακύρωσε τα "μπόνους" δόμησης για όσες άδειες είχαν εκδοθεί έως την 11η Δεκεμβρίου, αλλά δεν είχαν προχωρήσει.

ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 13 Μαϊ 2025 | 13:46

Το "πάρτι" με τη φοροδιαφυγή των 50 δισ. ευρώ και ο κίνδυνος νέων αυξήσεων για την τσέπη μας

Περιορισμός της φοροδιαφυγής σημαίνει περισσότερα έσοδα για το δημόσιο άρα και μεγαλύτερα περιθώρια για μέτρα στήριξης. Μπορεί όμως να σημαίνει και υψηλότερες τιμές

ΠΟΙΝΗ 12 Μαϊ 2025 | 21:48

ΑΑΔΕ: Λουκέτο 48 ωρών στο εστιατόριο "Σπονδή" με αστέρι Michelin - Δεν είχαν κοπεί αποδείξεις αξίας 7.200 ευρώ

Μετά από ανώνυμη καταγγελία στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, επισκέφθηκαν το Σάββατο την επιχείρηση και βρήκαν ότι δεν είχε εκδώσει 9 αποδείξεις, συνολικής αξίας 7.200 ευρώ

6 ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ 12 Μαϊ 2025 | 07:04

Ανατροπές στο εργασιακό νομοσχέδιο: Τι θα ισχύει για ωράρια, συμβάσεις, μισθούς, υπερωρίες

Οι αλλαγές θα εφαρμοστούν στις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν την ψηφιακή κάρτα εργασίας.

ΠΟΙΟΣ Ο ΣΤΟΧΟΣ 10 Μαϊ 2025 | 08:53

Ηλεκτρονικό μάτι της Eφορίας σε όλες τις ταμειακές μηχανές - Τι θα βλέπει

Βασικός στόχος είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής από επιτήδειους που παρεμβαίνουν στη ροή των αποδείξεων για να αποκρύψουν τον πραγματικό τους τζίρο.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 10 Μαϊ 2025 | 08:09

Τα 3 νέα ψηφιακά εργαλεία στη φαρέτρα της ΑΑΔΕ για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής

Τι περιλαμβάνουν τα εργαλεία αυτά, που ενεργοποιούνται σταδιακά.

ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ 07 Μαϊ 2025 | 23:44

ΑΑΔΕ: Όργιο φοροδιαφυγής από συνεργεία, πάρκινγκ και πλυντήρια αυτοκινήτων - Τι δείχνει το ψηφιακό πελατολόγιο

Παρά την εφαρμογή του συστήματος του ψηφιακού πελατολόγιου πιλοτικά, οι έλεγχοι δείχνουν ότι η φοροδιαφυγή εξακολουθεί να "χτυπάει" κόκκινο.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 30 Απρ 2025 | 13:27

Πάνω από τρία εκατομμύρια οι υποβληθείσες φορολογικές δηλώσεις - Συγχαρητήρια στην ΑΑΔΕ από τον Πιερρακάκη

Πάνω από 3 εκατομμύρια έφτασαν οι φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί πριν να τελειώσει ο Απρίλιος, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης.

ΤΙ ΘΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ 29 Απρ 2025 | 07:53

Ερχεται μεγάλο πακέτο μέτρων για το δημογραφικό - Ποιοι είναι οι 5 βασικοί άξονες

Το συνολικό κόστος όλων των μέτρων της 10ετίας ανέρχεται στα 20 δισ. ευρώ.

ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ 25 Απρ 2025 | 10:44

Οι Ελληνες ιδιοκτήτες δηλώνουν ότι εισπράττουν ενοίκιο... 255 ευρώ κατά μέσο όρο - Το σχέδιο κατά της φοροδιαφυγής

Το μέσο ενοίκιο των 255 ευρώ τον μήνα και τα σχέδια για τη φοροδιαφυγή των ιδιοκτητών ακινήτων.

ΑΠΑΤΕΣ 23 Απρ 2025 | 13:16

Η απάτη με τα ενοίκια που "αποκάλυψε" το ΥΠΟΙΚ - Πώς κλέβουν οι ιδιοκτήτες την εφορία, το εξευτελιστικό ποσό που δηλώνουν

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ, το μέσο ενοίκιο στην Ελλάδα είναι μόλις 255 ευρώ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 23 Απρ 2025 | 12:03

Χατζηδάκης: Δεν ανακαλύψαμε κανένα "λεφτόδεντρο" - Οι παρεμβάσεις που ανακοινώθηκαν είναι αποτέλεσμα δουλειάς

"Δεν ανακαλύψαμε κανένα "λεφτόδεντρο". Οι παρεμβάσεις που ανακοινώθηκαν είναι αποτέλεσμα της δουλειάς της κυβέρνησης", εξηγεί ο κ. Χατζηδάκης.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ 23 Απρ 2025 | 09:50

Σε δημόσια διαβούλευση ο αναπτυξιακός νόμος από το υπουργείο Ανάπτυξης - Τι περιλαμβάνει

Σκοπός του σχετικού σχεδίου νόμου είναι η προσαρμογή στις νέες ανάγκες της ελληνικής οικονομίας μέσω της πρόβλεψης νέων καθεστώτων για τη χορήγηση ενισχύσεων και κινήτρων.

21 Απρ 2025 | 09:10

Έρχονται δύο νέα νομοσχέδια για την αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου – Τι αλλάζει σε σχολάζουσες κληρονομιές και δωρεές

Η άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων και η απλοποίηση των διαδικασιών για την αποτελεσματική αξιοποίηση σχολαζουσών κληρονομιών, δωρεών προς το δημόσιο και ακινήτων του δημοσίου αποτελούν προτεραιότητες για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης

ΠΟΙΟΙ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ 19 Απρ 2025 | 13:15

Εφορία: Ξεκίνησε η επιχείρηση Σοκ και ΔΕΟΣ - Φύλλο και φτερό ακίνητα, καταθέσεις και θυρίδες

Η ΔΕΟΣ ή αλλιώς Δυνάμεις Ελέγχου Οικονομικών Συναλλαγών, θα λειτουργεί σε συντονισμό με τις υπάρχουσες φορολογικές και τελωνειακές υπηρεσίες.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ 14 Απρ 2025 | 08:15

Ξεκινάει το ψηφιακό πελατολόγιο για συνεργεία αυτοκινήτων, πλυντήρια και πάρκινγκ - Πώς θα λειτουργεί

Στην ενεργοποίηση του ψηφιακού πελατολογίου προχωρά από σήμερα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ρίχνοντας ένα ακόμη όπλο στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

09 Απρ 2025 | 15:10

Πιερρακάκης: Πρέπει να είμαστε συντηρητικοί ως χώρα και Ένωση με τους δασμούς των ΗΠΑ και να μην απαντήσουμε με τον ίδιο τρόπο

Τι είπε ο υπουργός εθνικής οικονομίας και οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης για την αντίδραση της χώρας μας και της ΕΕ στους δασμούς των ΗΠΑ

ΘΗΣΑΥΡΟΣ... 06 Απρ 2025 | 08:27

Φορολογικό "θαύμα": Εκρηξη ηλεκτρονικών πληρωμών σε ταξί, εστίαση, τουρισμό μετά τη διασύνδεση POS - ταμειακών

Η ανάλυση της ΑΑΔΕ δείχνει πως η μεγαλύτερη συμβολή στην αύξηση των εσόδων προήλθε από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ).

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 05 Απρ 2025 | 09:12

Πότε "κληρώνει" για τις νέες φορολογικές ελαφρύνσεις - Ποια εισοδήματα ωφελούνται

Κλειδί τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα έχει τελικά στη διάθεσή της η κυβέρνηση προκειμένου να κλειδώσει το πακέτο των νέων θετικών μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

ΠΕΡΑΣΕ 27 Μαρ 2025 | 23:49

Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη διακυβέρνηση δεδομένων και τον Προσωπικό Αριθμό - Με ψήφους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Παρών, επί της αρχής δήλωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, καταψήφισαν τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 24 Μαρ 2025 | 12:49
22 Μαρ 2025 | 08:53

Κέρδος έως 50 ευρώ τον μήνα για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα - Τα 5 σενάρια για μείωση φορολογίας, τεκμηρίων, εισφορών

Δημοσιονομικό "αέρα" αναζητούν στην κυβέρνηση προκειμένου να μπορέσουν να προχωρήσουν σε νέα μείωση της φορολογίας - Πότε αναμένονται οι ανακοινώσεις

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 20 Μαρ 2025 | 10:51

Τι θα αλλάξει στους μισθούς με τη φορολογική κλίμακα – Τα δύο προβλήματα με τα χαμηλά και τα υψηλά εισοδήματα

O τρόπος για να φτάσουν άμεσα στην τσέπη των πολιτών οι "καρποί" από τις πολιτικές περιορισμού της φοροδιαφυγής δεν είναι άλλος από την τροποποίηση της φορολογικής κλίμακας.

ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ 17 Μαρ 2025 | 14:24

Ερχονται μεγάλες μειώσεις φόρων: Ο Πιερρακάκης παρέλαβε από Χατζηδάκη "πλεόνασμα μαμούθ"

Το πρωτογενές πλεόνασμα έφτασε το 3,5% του ΑΕΠ, δηλαδή 1% του ΑΕΠ υψηλότερα από την επίσημη πρόβλεψη

ΑΛΛΑΓΗ ΣΚΥΤΑΛΗΣ 16 Μαρ 2025 | 12:23

Οι προτεραιότητες Πιερρακάκη στο υπουργείο Οικονομικών: Δημοσιονομική σταθερότητα, μειώσεις φόρων και κονδύλια

Οι στόχοι του οικονομικού επιτελείου μετά τον ανασχηματισμό - Κρίσιμο το επόμενο εξάμηνο.

ΠΑΡΑΔΟΣΗ-ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΥΠΟΙΚ 15 Μαρ 2025 | 16:29
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΙΜΑ - ΠΙΤΣΙΛΟΣ 14 Μαρ 2025 | 10:28

ΑΑΔΕ: Απλοποιείται η διαδικασία έκδοσης ψηφιακών δελτίων αποστολής

Στην πρώτη περίοδο εφαρμογής εντάσσονται οι συναλλαγές των επιχειρήσεων.

ΑΑΔΕ 02 Μαρ 2025 | 08:57

Στη φάκα 29 από τα μεγαλύτερα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης -  Οι δύο άξονες ελέγχου για τα αδήλωτα εισοδήματα

Διπλό "δόκανο" κατά της φοροδιαφυγής - Ηλεκτρονική παρακολούθηση και φυσική παρουσία ελεγκτών της ΑΑΔΕ βγάζουν "λαβράκια"

ΔΗΛΩΣΗ ΤΣΑΠΑΛΟΥ 27 Φεβ 2025 | 15:43
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ 26 Φεβ 2025 | 22:45

Κατατέθηκε στη Βουλή η διάταξη για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

"Έντονο το αναπτυξιακό και κοινωνικό πρόσημο των διατάξεων" ανέφερε η Νίκη Κεραμέως.