Follow us

Χάρης Θεοχάρης: Το θέμα της κλιματικής αλλαγής είναι υπαρξιακό

Χάρης Θεοχάρης: Η Ελλάδα κατατάσσεται σε μία από τις πρώτες θέσεις, σε παγκόσμιο επίπεδο, όσον αφορά στην παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Η συνέντευξη στο TheTOC του υφυπουργού Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη:

Ερ: Η κλιματική κρίση είναι για πολλούς το υπ' αριθμόν ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Παραδόξως όμως, στον πολιτικό διάλογο το θέμα έχει περιθωριακή θέση -αν συζητείται καθόλου. Κατά τη δική σας άποψη κύριε Υφυπουργέ, πώς εξηγείται αυτό το φαινόμενο;

Απ: Θεωρώ ότι βρισκόμαστε ακόμη στο αρχικό στάδιο της ολοκληρωμένης και εις βάθος κατανόησης του τι ακριβώς σημαίνουν όροι όπως "κλιματική αλλαγή", "κλιματική κρίση", "υπερθέρμανση του πλανήτη" κ.λπ. Και αυτό ισχύει διεθνώς σε πολύ μεγάλο βαθμό, όχι μόνο στην Ελλάδα. Παρόλο ότι οι σχετικές συζητήσεις και ο προβληματισμός εντείνεται -κάτι που συμβαίνει και στη χώρα μας, πιστεύω πως δεν έχουμε αντιληφθεί ακόμη πλήρως τη σοβαρότητα της κατάστασης, όπως και τις ποικίλες παρενέργειες στην πραγματική ζωή και την καθημερινότητα όλων μας. Κι όμως, τη στιγμή που μιλάμε, σε ενεστώτα χρόνο κυριολεκτικά, η κλιματική κρίση απειλεί ακόμη και την ίδια την ύπαρξη πληθυσμών σε πολλές περιοχές του κόσμου. Αναφέρω επιγραμματικά μερικά μόνο από τα, συγκλονιστικά συμπεράσματα στα οποία κατέληξε μια πρόσφατη έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. λοιπόν, προβλέπεται ότι στο διάστημα της 20ετιας 2030-2050 θα σημειωθεί αύξηση θανάτων, με επιπλέον 250.000 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο ως θύματα του καύσωνα και των αφύσικα υψηλών θερμοκρασιών του περιβάλλοντος, των πυρκαγιών, των πλημμυρών, των τροπικών καταιγίδων, τυφώνων κ.ο.κ. Τα ακραία φυσικά φαινόμενα, τα οποία χρόνο με το χρόνο γίνονται όλο και πιο σφοδρά, όλο και πιο επικίνδυνα, συνιστούν απειλή για 3,6 δισ. ανθρώπους, οι οποίοι ζουν σε περιοχές της Γης που πλέον θεωρούνται σαν "υψηλού κινδύνου", δηλαδή ευάλωτες σε φυσικές καταστροφές μεγάλης κλίμακας.

Το φαινόμενο αυτό συνδέεται άμεσα με την κλιματική αλλαγή. Κι αν θέλετε μια εκτίμηση κόστους, μιλάμε για 2-4 δισ. δολάρια ανά έτος, σαν άμεση ζημία στη δημόσια υγεία. Επομένως, εάν ευαισθητοποιηθούμε εγκαίρως, εάν επενδύσουμε σε "πράσινες" υποδομές, επιδιώκοντας τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος πχ στον κλάδο της κτηνοτροφίας έχουμε ένα πιο καθαρό περιβάλλον για εμάς και για τα παιδιά μας. Θα δώσουμε καλύτερη και περισσότερη ζωή στον πλανήτη. Γι' αυτό λοιπόν θεωρώ ότι το ζήτημα της κλιματικής κρίσης είναι υπαρξιακό, γενικότερα αλλά και για την Ελλάδα ειδικότερα. Ένα ζήτημα που μας επηρεάζει ήδη και θα μας επηρεάσει στο άμεσο μέλλον, κάτι που διαπιστώσαμε με τα πρόσφατα γεγονότα. Δυστυχώς, οι μακροχρόνιες συνέπειες αυτού του φαινομένου και οι τεχνικές παράμετροί του, καθιστούν την κλιματική κρίση δυσνόητη στις λεπτομέρειές της, οπότε, μοιραία το ενδιαφέρον των πολιτών στρέφεται πολύ γρήγορα σε διαφορετικά, πιο επιτακτικά ζητήματα.

Ωστόσο, είναι δουλειά μας -εννοώ ημών και υμών, δηλαδή των πολιτικών και των δημοσιογράφων- να προσπαθούμε διαρκώς να διατηρούμε ζωντανό τον προβληματισμό και την έγνοια για το περιβάλλον στη σφαίρα του δημοσίου διαλόγου, ώστε να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται.

Ερ: Υποθέτω πως ένα από τα προβλήματα είναι η αδυναμία μας να προβλέψουμε με ακρίβεια τις επιπτώσεις. Αλλά στην Ελλάδα είδαμε τι σημαίνει κλιματική κρίση τα τελευταία χρόνια. Είδαμε τις φωτιές στα δάση να πολλαπλασιάζονται και να μην σβήνουν, είδαμε και πρωτοφανείς για τα ελληνικά δεδομένα πλημμύρες, είδαμε παρατεταμένους καύσωνες που κάνουν τη ζωή εξαιρετικά δύσκολη το καλοκαίρι, ειδικά στα αστικά κέντρα… Αυτή θα είναι η κανονικότητα πλέον τα επόμενα χρόνια;

Απ: Πράγματι, περιγράφετε παραστατικά την πραγματικότητα όπως την βιώνουμε ολοένα και πιο έντονα, ολοένα και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια. Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο σημαντικό είναι το να αντιμετωπίσουμε με αποφασιστικότητα το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, προκειμένου να περιορίσουμε τις όποιες συνέπειές του και να αντιστρέψουμε την καθοδική πορεία των τελευταίων δεκαετιών. Θεωρώ παράγοντα κομβικής σημασίας τη γνώση και την ενημέρωση, την περιβαλλοντική εκπαίδευση στο σχολείο, ακόμη και από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού. Αυτή μπορεί να προσφέρει τις βάσεις ώστε να αναπτυχθεί μια γόνιμη και κριτική σκέψη γύρω από κάθε παράμετρο ενός φαινομένου τόσο σύνθετου όσο η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της. Με τη σωστή εκπαίδευση, αφ' ενός θα αναχαιτιστούν οι διάφορες θεωρίες συνωμοσίας, οι αστικοί μύθοι και οι τερατολογίες -είτε προς την κατεύθυνση του τρόμου για την αναπόφευκτη καταστροφή είτε προς την αντίθετη, δηλαδή την υποβάθμιση του ζητήματος ή και την καθολική αδιαφορία. Παρατηρούμε αμφότερες τις τάσεις να εκδηλώνονται, ενίοτε ένθερμα και με θόρυβο, ενίοτε και από ηγέτες πολύ ισχυρών κρατών. Αυτά ως προς τη δυνατότητα της γνώσης και της πρόγνωσης. Όσο για τη νέα κανονικότητα, δυστυχώς δεν είναι αρμοδιότητά μου να κάνω κάποιο χρήσιμο σχόλιο, πόσο μάλλον μια πρόβλεψη. Προφανώς όμως ενώνω τη φωνή μου με όλους όσοι ελπίζουν ότι η ζημιά που έχουμε κάνει, ως ανθρωπότητα, στο φυσικό περιβάλλον είναι αναστρέψιμη.

Ερ: Το κόστος για τις πλημμύρες στη Θεσσαλία υπολογίζεται στα 3 δισ. ευρώ, όπως είπε ο πρωθυπουργός. Υπάρχει μελέτη για το πόσο μας κοστίζουν οι πυρκαγιές στα δάση;

Απ: Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης είναι εξαιρετικά ευαισθητοποιημένος σε περιβαλλοντικά ζητήματα και το όραμά του για την Ελλάδα του αύριο έχει ως πυρήνα την "πράσινη" ανάπτυξη, την κυκλική οικονομία, τη βιωσιμότητα. Συνεπώς, ο πρωθυπουργός είναι ο πρώτος που γνωρίζει άριστα ότι το κόστος από τις ζημιές που προξενούν οι πυρκαγιές δεν είναι μονοσήμαντο. Είναι πολλαπλό και, σε πολλές περιπτώσεις, ανυπολόγιστο. Προφανώς υπάρχει πάντοτε το άμεσο κόστος, το οποίο αφορά στην αποκατάσταση των υλικών ζημιών, το κόστος που επωμίζεται το κράτος για την κατασκευή αντιπλημμυρικών, αντιδιαβρωτικών κ.α. έργων στις πληγείσες περιοχές από τη φωτιά. Ωστόσο, υπάρχει φυσικά και το κόστος στην ποιότητα ζωής μας, το κόστος στο βιός των ανθρώπων που ζουν από την ενασχόλησή τους με το δάσος, το κόστος για την βιοποικιλότητα, με άμεσο αντίκτυπο στην αγροτική παραγωγή, η οποία εξαρτάται από ένα υγιές περιβάλλον. Εξυπακούεται πως δεν υπάρχουν αναλυτικές μελέτες για όλα αυτά τα επιμέρους κόστη -θα ήταν αδύνατον, άλλωστε, να συνταχθούν τόσο λεπτομερείς εκθέσεις. Εντούτοις, αυτό που υπάρχει, είναι ένα αυξανόμενο αποθεματικό από την πλευρά της χώρας μας, το οποίο για το 2024 θα φτάσει τα 600 εκ. για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες αυτών φαινομένων όπως οι πυρκαγιές.

Ερ: Τι είδους δημόσιες επενδύσεις πρέπει να κάνει η Ελλάδα όσον αφορά στις υποδομές; Πρέπει να φτιάξουμε έργα που θα αντέχουν φαινόμενα που καταγράφονται μια φορά στα 50 χρόνια ή στα 100 χρόνια; Διότι όσο μεγαλύτερη η αντοχή, τόσο μεγαλύτερο και το κόστος...

Απ: Έχετε δίκιο για τη συνάρτηση αντοχής και κόστους. Είναι μια δύσκολη εξίσωση, η οποία προϋποθέτει ενδελεχή ανάλυση και ψύχραιμη, μακρόπνοη πολιτική βούληση -με καθολική συναίνεση, ανεξαρτήτως κομματικών θέσεων θα προσέθετα. Η σχέση κόστους και αντοχής των δημόσιων υποδομών είναι εκθετική. Διότι πχ ένα έργο το οποίο έχει προδιαγραφές αντοχής 20 ετών, δεν είναι το μισό σε κόστος από ένα έργο που σχεδιάζεται για να αντέχει, φερ' ειπείν, 40 χρόνια. Το έργο των 40 ετών είναι πολύ πιο ακριβό. Γι' αυτό λοιπόν, είναι εξόχως σημαντικό να δούμε τι πραγματικά σημαίνουν αυτοί οι αριθμοί. Με τα σημερινά δεδομένα, άραγε ισχύει ότι αυτό που παλιά λέγαμε "μα τέτοια καταστροφή συμβαίνει μία φορά στα 100 χρόνια", πλέον έρχεται κάθε 10 χρόνια, ή όχι; Η επιστήμη είναι αυτή που, κατά προτεραιότητα, αναλαμβάνει να δώσει απαντήσεις -ή, έστω, να συμβάλλει σε μια ολοκληρωμένη αποτύπωση των προβλημάτων. Κατόπιν, βάσει των επιστημονικών και έγκυρων δεδομένων, δευτερογενώς, μπορεί να γίνει μια αποτίμηση κόστους.

Ερ: Μήπως χρειάζεται μια δραματική αναπροσαρμογή των δαπανών του προϋπολογισμού, ώστε να μετριαστούν τουλάχιστον οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης; Όχι απλώς να ενισχυθεί το ταμείο για τις αποζημιώσεις, αλλά να γίνουν επενδύσεις που θα ενισχύσουν την ανθεκτικότητα της Ελλάδας στην κρίση;

Απ: Θίγετε άλλο ένα πολύ σημαντικό ζήτημα. Κατ' αρχάς, όπως ήδη γνωρίζετε, ύστερα από τις πρωτοφανείς καταστροφές που βίωσε η χώρα μας εσχάτως, η Κυβέρνησή μας, με απευθείας πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, προχώρησε αποφασιστικά στην έκτακτη αύξηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας οι οποίοι διοχετεύονται στη στήριξη των συμπολιτών μας στις περιοχές που επλήγησαν. Παρόλ' αυτά, η ίδια η δομή της οικονομίας πρέπει να είναι τέτοια ώστε να διαθέτει μεγαλύτερα περιθώρια αντοχών στις φυσικές καταστροφές που οφείλονται στην κλιματική κρίση. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να ανοίξει μια ευρύτερη συζήτηση για την οικονομία της χώρας μας, για τις επιπτώσεις των ακραίων φαινομένων, καθώς και για τα μέτρα τα οποία πρέπει να παίρνουμε ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τυχόν επώδυνες συνέπειες.

Θυμίζω, για παράδειγμα, ότι η κυβέρνηση ήδη θεσμοθέτησε έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ για την ιδιωτική ασφάλιση κατοικιών έναντι κινδύνων από ακραία κλιματικά γεγονότα. Κανένα κράτος στον κόσμο δεν μπορεί να αποκαταστήσει πλήρως τις κατοικίες. Μπορεί να αποκαταστήσει ένα ελάχιστο βιοτικό επίπεδο για τους πολίτες που επλήγησαν, όμως για να χτίσει κάποιος το σπίτι του από την αρχή και όπως ακριβώς ήταν προηγουμένως, μόνο μέσω της ασφάλισης μπορεί να το επιτύχει. Επίσης, μετά από τις πλημμύρες της Θεσσαλίας, θεσμοθετήσαμε επιπλέον την υποχρεωτική ασφάλιση για επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών από 2 εκατ. ευρώ και άνω, των κτιριακών υποδομών, των αποθεμάτων και του εξοπλισμού. Τέτοιου είδους μέτρα προσδιορίζουν την κατεύθυνση που θα κινούμαστε στο άμεσο μέλλον, πιθανώς όλο και περισσότερο.

Ερ: Ποιες είναι οι επενδύσεις στις υποδομές που είναι άμεσης προτεραιότητας; Αντέχουν τα οικονομικά της Ελλάδας για μια τέτοια μεγάλη επένδυση (για την κλιματική κρίση); Πόσο μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη;

Απ: Οι επενδύσεις δεν είναι ποτέ τροχοπέδη στην ανάπτυξη. Οι υποδομές οι οποίες βελτιώνονται, επιτρέπουν στην οικονομία να αντιμετωπίζει τις κρίσεις με μεγαλύτερη ευελιξία και ανθεκτικότητα. Συνεπώς το αυξημένο κόστος, η επιπλέον επιβάρυνση του κράτους, σε αυτή την περίπτωση είναι δικαιολογημένη. Από την άλλη, η πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια, χάρη στην ξεκάθαρα και επίμονα φιλοεπενδυτική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, έχει δημιουργήσει εκείνο το δυναμικό momentum, το οποίο της επιτρέπει να αναπτύσσεται -ακόμη και ενάντια, αν θέλετε, στο ρεύμα των προηγούμενων ετών. Ακόμη και κόντρα στις διεθνείς υφεσιακές τάσεις, οι οποίες παρατηρούνται σε πολλές κραταιές οικονομίες της Δύσης.

Ερ: Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές υποθέτω ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης είναι υπόθεση συνολικά της Ευρώπης. Υπάρχει συναντίληψη μεταξύ των εταίρων για την κρισιμότητα της υπόθεσης; Τα συμπεράσματα των G20 άφησαν όλο τον κόσμο απογοητευμένο.

Απ: Η γενικότερη εντύπωση είναι, όντως, αυτή που αναφέρετε. Εγώ όμως θα προσέθετα πως η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης δεν είναι καν υπόθεση της Ευρώπης. Είναι υπόθεση όλου του κόσμου. Οι εκπρόσωποι της διεθνούς κοινότητας, όμως, προσέρχονται ο καθένας με διαφορετική ατζέντα στη συζήτηση. Αυτό είναι καθόλα θεμιτό, ίσως και εποικοδομητικό ως κάποιο βαθμό. Ωστόσο, υπάρχουν χώρες οι οποίες θεωρούν ότι έχουν πολύ μικρή συμβολή συνολικά στο πρόβλημα, μικρό μερίδιο ευθύνης, οπότε στρέφονται κατά των μεγάλων και ισχυρών κρατών "δείχνοντάς τα με το δάχτυλο".

Πρόκειται για κράτη τα οποία αντικειμενικά έχουν μεγάλη συμβολή στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος και την επιδείνωση της κλιματικής κρίσης. Από την άλλη, υπάρχουν χώρες οι οποίες συνολικά, λόγω του μεγάλου πληθυσμού τους επηρεάζουν τα αποτελέσματα. Ενδέχεται όμως ότι στις ίδιες αυτές χώρες, αν τα δεδομένα καταμεριστούν και εξεταστούν κατά κεφαλήν, οι εκπομπές ατμοσφαιρικών ρύπων, διοξειδίου του άνθρακα κ.λπ., να είναι χαμηλότερες. Οπότε αντιπαραθέτουν τέτοιου είδους μετρήσεις σε όσους τους κουνούν απειλητικά το δάχτυλο. Βλέπουμε λοιπόν ότι, πολιτικά, η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης συνιστά ένα πάρα πολύ δύσκολο ζήτημα. Και, εξάλλου ούτως ή άλλως, ο παγκόσμιος συντονισμός σε μια κοινή προσπάθεια άμυνας, ενδεχομένως απέναντι σε μια κοινή απειλή, δεν κατέστη δυνατόν να επιτευχθεί στην αντιμετώπιση της Covid-19. Άρα, εν κατακλείδι δεν μπορώ να πω ότι έχει εξασφαλιστεί, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, ικανός βαθμός συναντίληψης στην Ευρωπαϊκή Ένωση -μολονότι στην ΕΕ οι συνθήκες είναι πιο ευνοϊκές σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο, υπό την έννοια ότι έχουμε τις απαραίτητες θεσμικές και άλλες προϋποθέσεις ώστε να φτάνουμε σε μια, λίγο έως πολύ, κοινή πορεία.

Ερ: Μήπως χρειάζεται και μια σοβαρή συζήτηση και ενημέρωση της κοινής γνώμης; Στην Ελλάδα ακόμα υπάρχουν αντιδράσεις στη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας…Πότε μπορεί η Ελλάδα να απεξαρτηθεί από τα ορυκτά καύσιμα; Ή ακόμα το σχέδιο είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας;

Απ: Η Ελλάδα κατατάσσεται σε μία από τις πρώτες θέσεις, σε παγκόσμιο επίπεδο, όσον αφορά στην παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά. Και σε πολύ καλή θέση επίσης συνολικά ως προς την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Όμως, ένα ακόμη πιο θετικό και ευοίωνο στοιχείο είναι ότι τα άλματα με τα οποία προχωρούμε είναι πολύ μεγάλα. Όλο και περισσότερο η βελτίωση σε αυτό τον τομέα θα είναι υπαρκτή και άμεσα ορατή.

Προσωπικά, δεν νομίζω ότι θα χρειαστεί ούτε καν μια δεκαετία έως ότου η χώρα μας βρεθεί σε θέση να γίνει ένας εξαγωγικός πόλος ενέργειας, αντιστρέφοντας πλήρως το ενεργειακό ισοζύγιο, καθώς θα εγκαταλείψει το προφίλ μιας χώρας απολύτως εξαρτημένης από τις εισαγωγές των ορυκτών καυσίμων. Αυτό όμως, πέραν των θετικών επιπτώσεων για την οικονομία, το ισοζύγιο εισαγωγών/εξαγωγών κ.λπ., ασφαλώς έχει ορισμένες προϋποθέσεις, όπως τις επενδύσεις στη στενότερη, πιο αποτελεσματική και πιο σύγχρονη διασύνδεση με τις άλλες χώρες και τον διεθνή περίγυρο. Επενδύσεις, τις οποίες πρόσφατα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και υιοθετήθηκαν ως απολύτως αναγκαίες.

Ερ: Πολιτικές του τύπου "ο ρυπαίνων πληρώνει" εφαρμόζονται με επάρκεια στην Ελλάδα; Θα δούμε σύντομα αλλαγές στην φορολογική πολιτική με "πράσινα" χαρακτηριστικά;

Απ: Μα, ήδη έχουμε θεσπίσει φορολογικά κίνητρα για μια σειρά από περιπτώσεις, όπως πχ για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων, όπου τα τέλη είναι πολύ χαμηλότερα κ.ο.κ. Συγχρόνως έχουμε πολλαπλές ενεργητικές πολιτικές στήριξης με επιδοτήσεις ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων, των εργοστασίων, επενδύσεις που γίνονται στην ενέργεια και αρκετές άλλες τέτοιου είδους δράσεις. Συνεπώς, κατά την άποψη μου, σε αυτό τον τομέα θα κινηθούμε ακόμα πιο δυναμικά -και βέβαια με την ανάλογη προσοχή. Διότι, καθώς προχωράμε σε αυτήν την πράσινη ενεργειακή μετάβαση, τα έσοδα από τα καύσιμα και από τη φορολόγηση των ενεργειακών προϊόντων θα φθίνουν, επηρεάζοντας σημαντικά τον προϋπολογισμό. Άρα, θα πρέπει να έχουμε φροντίσει να σχεδιάσουμε πολύ προσεκτικά την επόμενη ημέρα για τη χώρα μας, ιδιαίτερα ως προς το ενεργειακό μίγμα και το πώς αυτό επιδρά στην εθνική οικονομία.

Ερ: Θα βλέπατε μια αλλαγή στο καθεστώς φορολόγησης των ακινήτων, η οποία θα επιβραβεύει τα λιγότερο ενεργοβόρα και θα επιβαρύνει αυτά που ρυπαίνουν, ώστε το σύστημα να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης για την ενεργειακή αναβάθμιση;

Απ: Υπάρχουν ήδη ενεργά εργαλεία για την ενεργειακή μετάβαση: Επαναλαμβάνω πως έχουμε θεσμοθετήσει επιδοτήσεις για την αναβάθμιση κατοικιών, αλλά και επιχειρήσεων. Συγχρόνως, έχουμε δημιουργήσει φορολογικά κίνητρα -και, μάλιστα, στο τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο, βελτιώσαμε τη δομή και τη φιλοσοφία των κινήτρων αυτών, ώστε να επιβραβεύουμε και φορολογικά εκείνους τους φορολογούμενους που αναβαθμίζουν ενεργειακά τις κατοικίες τους. Το εργαλείο στο οποίο αναφέρεται η ερώτησή σας είναι κι αυτό μια δυνατότητα, την οποίαν θα πρέπει να κρατήσουμε και να αξιολογήσουμε ως προς τη χρησιμότητά της. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε, όμως, είναι να μην την καταστήσουμε ένα απλό εισπρακτικό μετρό, πρακτικά εξουδετερώνοντας την. Και για να συμβεί αυτό θα πρέπει να έχουμε προχωρήσει στην διαδικασία της ενεργειακής μετάβασης, έτσι ώστε το όποιο κόστος των πιο ενεργοβόρων κτιρίων να αφορά την μειοψηφία του κτιριακού αποθέματος της χώρας.

Ερ: Μήπως είναι προτιμότερο να συνεχιστεί πολιτική κινήτρων; Και αν ναι, υπάρχουν τα απαιτούμενα κονδύλια;

Για την ώρα είναι προφανές ότι τα κονδύλια υπάρχουν. Όπως είπα, οι πολιτικές αποφάσεις που θα ληφθούν συναρτώνται με την ταχύτητα αλλά και την κατεύθυνση καθαυτήν, το δρόμο της ενεργειακής μετάβασης που θα υποδείξει η εξέλιξη, η παγκόσμια αγορά, η ίδια η ζωή εν τέλει. Με άλλα λόγια, ο ενεργειακός προσανατολισμός είναι αυτό που θα ζήσουμε τα επόμενα χρόνια και θα είναι αυτός που θα υπαγορεύσει προσαρμογές σε θεσμικό επίπεδο, σε στρατηγικό σχεδιασμό κ.ο.κ.

Ερ: Είναι στους άμεσους σχεδιασμούς της κυβέρνησης η έκδοση των πρώτων "πράσινων ομολόγων" ώστε να χρηματοδοτηθούν έργα αντιμετώπισης της ενεργειακής και περιβαλλοντικής κρίσης; Δεν άνοιξε ο δρόμος τώρα που ανακτήσαμε και την επενδυτική βαθμίδα;

Απ: Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι το ενδεχόμενο έκδοσης "πράσινων ομολόγων" είναι κάτι που έχει ήδη συζητηθεί -αν και τα όποια σχέδια του Ο.Δ.ΔΗ.Χ. είχαν παγώσει, ενόψει της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας. Όμως, στην παρούσα συγκυρία η έκδοση "πράσινων" ομολόγων δεν είναι κάτι που εξετάζει ο Ο.Δ.ΔΗ.Χ. σαν απόλυτη προτεραιότητα. Αυτό θα γίνει -και είμαι σίγουρος γι' αυτό- όταν ο Οργανισμός θα υποβάλει τις τελικές εισηγήσεις του προς τον Υπουργό Οικονομικών και γενικότερα την Κυβέρνηση. Όταν αυτές οι προτάσεις ετοιμαστούν, εδώ θα είμαστε να τις αξιολογήσουμε.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η μεγάλη γιορτή σταρ μπαρ της Αθήνας: Όλα όσα δε χάνονται αυτή την εβδομάδα

Η Athens Bar Week είναι εδώ και μερικά από τα πιο φημισμένα σποτ του πλανήτη καταλαμβάνουν με guests τις αθηναϊκές μπάρες. Τι θα παίξει, πότε και πού.

ΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΕ ΙΣΧΥ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ 05 Νοε 2025 | 19:28

Έρχονται μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος των συνταξιούχων - Πακέτο 1,3 δισ. ευρώ για 2,6 εκατ. δικαιούχους

Τα μέτρα έχουν ως βασική προτεραιότητα την ελάφρυνση του κόστους ζωής για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα

ΟΙ ΛΟΓΟΙ 05 Νοε 2025 | 12:43

Γιατί έρχεται βουτιά στην κατασκευή νέων κατοικιών το 2026

Ύφεση της οικοδομικής δραστηριότητας στην αγορά κατοικίας, που θα πλήξει και την ανάπτυξη περισσότερων προσιτών επιλογών στέγασης, προβλέπουν επαγγελματίες της αγοράς ακινήτων.

05 Νοε 2025 | 12:14

ΔΕΗ myHotel SmartRate: Νέο προϊόν ενέργειας ειδικά σχεδιασμένο για ξενοδοχεία

Χαμηλή, σταθερή χρέωση στις ώρες υψηλής ενεργειακής κατανάλωσης και προνόμια που αναβαθμίζουν την εμπειρία φιλοξενίας.

05 Νοε 2025 | 11:41

ΑΑΔΕ: Αυτόματη έκδοση ΑΦΜ σε 43.000 ανήλικα τέκνα

Ο συνολικός αριθμός των ανηλίκων που έχουν λάβει αυτοματοποιημένα ΑΦΜ ανέρχεται πλέον σε περισσότερους από 1.169.000.

ΞΗΛΩΜΑ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ 05 Νοε 2025 | 11:21

Τι συμβαίνει με τα ΕΛΤΑ: Ο ζημιές των 220 εκατ. ευρώ, το έργο που φθίνει και η αβέβαιη επόμενη μέρα

O διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ αποχώρησε, τα οικονομικά προβλήματα της εταιρείας όμως παραμένουν και διογκώνονται με το πέρασμα του χρόνου.

ΑΙΧΜΕΣ 05 Νοε 2025 | 09:51

Περιφέρεια Θεσσαλίας κατά κυβέρνησης για τη λειψυδρία - Θα χρειαστούν 10 χρόνια για να λυθεί το πρόβλημα

Τι ανέφερε ο Δημήτρης Κουρέτας για τη λειψυδρία στη Θεσσαλία. Οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες.

05 Νοε 2025 | 09:42

Χριστούγεννα 2025: Ιδέες για το σπίτι & δώρα Χριστουγέννων που θα σε ενθουσιάσουν!

Τώρα είναι η εποχή που το σπίτι μας θα γεμίσει φως και ζεστασιά.

ΑΥΞΗΣΗ ΕΠΙΒΑΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ 05 Νοε 2025 | 08:41

Αυτοί είναι οι πιο δημοφιλείς προορισμοί στο εξωτερικό που επιλέγουν οι Ελληνες ταξιδιώτες

Η τάση των Ελλήνων να ταξιδεύουν στο εξωτερικό ενισχύεται συνεχώς, με πιο κοντινά και συχνά ταξίδια σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 05 Νοε 2025 | 07:55

Eπίδομα Θέρμανσης: Τι ισχύει για πολυκατοικίες, διαχειριστές και ενοίκους

Η υποβολή αιτήσεων ξεκινάει την προσεχή Δευτέρα 10 Νοεμβρίου και διαχειριστές και ένοικοι πολυκατοικιών πρέπει να γνωρίζουν σύμφωνα με τις βασικές οδηγίες που παρέχει η ΑΑΔΕ τα ακόλουθα

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ 04 Νοε 2025 | 19:14

Λάδι με... το σταγονόμετρο: Οι παραγωγοί χαρακτηρίζουν το 2025 ως τη χειρότερη χρονιά [βίντεο]

Το ελαιόλαδο, από σήμα κατατεθέν της Ελλάδας, κινδυνεύει να γίνει είδος πολυτελείας για τους λίγους καθώς τα προβλήματα με την παραγωγή του αυξάνονται

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 04 Νοε 2025 | 18:44

Στουρνάρας: Η μεταποίηση μοχλός ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία

Τα τελευταία χρόνια η επενδυτική δραστηριότητα στη βιομηχανία έχει ενισχυθεί σημαντικά, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση της παραγωγικής βάσης

ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ 04 Νοε 2025 | 17:33

Νέος κύκλος αποστολής ειδοποιητηρίων σε ιδιοκτήτες οχημάτων για ασφάλιση και τέλη κυκλοφορίας

Oι πολίτες, για να δουν τα ειδοποιητήρια που αφορούν τα οχήματά τους, θα πρέπει να επισκεφθούν την εφαρμογή oximata.gov.gr

ΣΤΟ ATHENS TAX FORUM 2025 04 Νοε 2025 | 17:32

Πιερρακάκης: Νέες παρεμβάσεις για το στεγαστικό - Προτεραιότητα η στήριξη των πολιτών και η μείωση των άμεσων φόρων

Ο υπουργός προανήγγειλε νέες παρεμβάσεις για τη στήριξη των πολιτών που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στο αυξανόμενο κόστος στέγασης.

ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 04 Νοε 2025 | 17:32

Επίδομα θέρμανσης: Στις 10 Νοεμβρίου ξεκινούν οι αιτήσεις - Τα κριτήρια για την επιδότηση και οι ημερομηνίες καταβολής

Για τον καθορισμό ενός φυσικού προσώπου ως δικαιούχου πρέπει να πληρούνται εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

04 Νοε 2025 | 17:30

ΕΛΤΑ: Ο Μάριος Τέμπος είναι ο μεταβατικός CEO μετά τις σφοδρές αντιδράσεις και την παραίτηση Σκλήκα

Το Υπερταμείο, μετά την παραίτηση του Γρηγόρη Σκλήκα, όρισε μεταβατικό Διευθύνοντα Σύμβουλο των ΕΛΤΑ τον Μάριο Τέμπο

04 Νοε 2025 | 15:47
04 Νοε 2025 | 15:35

Η Carrier επενδύει δισεκατομμύρια σε έρευνα και ανάπτυξη (R&D) και μέσω της AHI Carrier SEE φέρνει την καινοτομία στη ΝΑ Ευρώπη

Στην περίοδο 2020-2025, η Carrier έχει επενδύσει περισσότερα από 1,6 δισ. δολάρια σε βιώσιμη Έρευνα και Ανάπτυξη, με στόχο να ξεπεράσει τα 4 δισ. έως το 2030

04 Νοε 2025 | 14:42

Technogym & New York College: Συνεχίζουμε μαζί για τη νέα γενιά επαγγελματιών wellness

Η συνεργασία της Technogym, brand του Ομίλου Φάις και παγκόσμιος ηγέτης στον χώρο του wellness, με το New York College, συνεχίζεται δυναμικά και φέτος.

04 Νοε 2025 | 11:43

Technogym & New York College: Συνεχίζουμε μαζί για τη νέα γενιά επαγγελματιών wellness

Η συνεργασία της Technogym, brand του Ομίλου Φάις και παγκόσμιος ηγέτης στον χώρο του wellness, με το New York College συνεχίζεται δυναμικά και φέτος

04 Νοε 2025 | 11:28

Το efood local συμπλήρωσε ένα χρόνο λειτουργίας και το γιόρτασε με ένα μεγάλο πάρτι

Το efood local έχει καθιερωθεί ως ένα σημαντικό σημείο συνάντησης της γειτονιάς

04 Νοε 2025 | 08:57

Μύθοι και αλήθειες για τα ΕΛΤΑ

Παρά τις επανειλημμένες οικονομικές "ενέσεις" από το Δημόσιο, με αποκορύφωμα εκείνη των 250 εκατ. ευρώ το 2020, ο οργανισμός συνεχίζει να παράγει "κόκκινους" ισολογισμούς.

ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ 134 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ 04 Νοε 2025 | 08:39

Ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα: Εγκαινιάζεται στην Κομοτηνή ο σταθμός συμπίεσης φυσικού αερίου

Το έργο ενισχύει τις δυνατότητες εξαγωγών φυσικού αερίου από το ελληνικό σύστημα προς τις χώρες της περιοχής (Βουλγαρία, Ρουμανία, Μολδαβία και Ουκρανία).

ΠΩΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ 04 Νοε 2025 | 07:36

Επίδομα θέρμανσης: Προθεσμία μέχρι 5 Δεκεμβρίου για αιτήσεις – Οι δικαιούχοι και τα κριτήρια

Οι δικαιούχοι θα λάβουν επίδομα το οποίο κυμαίνεται από 100 έως 800 ευρώ, ενώ για περιοχές με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να φτάσει έως τα 1.200 ευρώ.

03 Νοε 2025 | 18:17

Το mega beach club που θέλει η Royal Caribbean στη Σαντορίνη και οι αντιδράσεις

Οι αντιδράσεις έρχονται ως συνέχεια της υπερσυγκέντρωσης επιβατών κρουαζιέρας που βιώνει τα τελευταία χρόνια η Σαντορίνη

ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ 03 Νοε 2025 | 17:46
03 Νοε 2025 | 16:54

Η Ολυμπία Οδός επιτυγχάνει πλήρη εκσυγχρονισμό του φωτισμού

Με την ολοκλήρωση αυτού του έργου, η Ολυμπία Οδός είναι πλέον ένας 100% "LED αυτοκινητόδρομος", με εξοικονόμηση ενέργειας άνω του 55%

03 Νοε 2025 | 16:26

ZEBRA: Ο νέος πρωταγωνιστής της ΕΤΕΜ στον κόσμο της φιλοξενίας και του αρχιτεκτονικού design

Το Premium Cladding System ZEBRA αποτελεί μια προηγμένη λύση επένδυσης όψεων για εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΤΤΕ 03 Νοε 2025 | 16:18

Στουρνάρας: Σε δυναμική πορεία η οικονομία παρά την άνευ προηγουμένου αβεβαιότητα

Σε εκδήλωση της ΤτΕ για τη διάχυση του ψηφιακού χρηματοοικονομικού εγγραμματισμού

ΠΩΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΙΕΣΕΙ 03 Νοε 2025 | 16:15

"Ώρα μηδέν" για το άνοιγμα των κλειστών ακινήτων: Με διπλό ΕΝΦΙΑ πιέζει η κυβέρνηση τις τράπεζες

"Γκάζι" σε τράπεζες και servicers για την αξιοποίηση των διαμερισμάτων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 03 Νοε 2025 | 13:25

Λειψυδρία: Μοντέλο Θεσσαλίας για τα έργα - Τα χρέη των 400 εκατ. ευρώ και το "μεγάλωμα" ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ

Έργα 500 εκατ. € προωθεί η ΕΥΔΑΠ για να μη διψάσει η Αττική. Γιατί και πως θα "μεγαλώσουν" ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΩΣ 31 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 03 Νοε 2025 | 12:27

Αναρτήθηκαν τα τέλη κυκλοφορίας του 2026 - Δείτε πόσα πληρώνετε φέτος

Όπως και την προηγούμενη χρονιά, τα ποσά των τελών παραμένουν αμετάβλητα, χωρίς καμία αύξηση.

CEO 03 Νοε 2025 | 11:33

Νέος διευθύνων σύμβουλος στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών ο Γιώργος Καλλιμασιάς

Μετά από μια εξαιρετικά επιτυχημένη διαδρομή 19 ετών στο τιμόνι του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, ο Γιάννης Παράσχης έλαβε την απόφαση να ολοκληρώσει αυτόν τον επαγγελματικό κύκλο την 31η Ιανουαρίου 2026.

ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ 03 Νοε 2025 | 10:44

Κλείνει σήμερα το απόγευμα η πλατφόρμα Α21 – Επίδομα Παιδιού

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα δεν θα δέχεται νέες αιτήσεις μέχρι να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση της πληρωμής της 5ης διμηνιαίας δόσης για το 2025.

03 Νοε 2025 | 10:41

Εθνική Τράπεζα: Νέα ανεξάρτητα μέλη του Δ.Σ. οι Μ. Τσαμάζ και O. Rodriguez - Αποχώρησε ο Cl. Piret

Η Τράπεζα εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες της προς τον κ. Piret για τη σημαντική του προσφορά.

03 Νοε 2025 | 10:40

Energean: Σχέδιο για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Κύπρο με αγωγό από το Ισραήλ

Έργο που ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια της Κύπρου και τη συνεργασία στην περιοχή.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 03 Νοε 2025 | 10:06

Ηχηρό καμπανάκι της ΤτΕ για το δημογραφικό και το ασφαλιστικό: Τα 4 μέτρα που προτείνει

Η ΤτΕ αναφέρει ότι οι φορολογικές παρεμβάσεις από μόνες τους δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση των μελλοντικών προκλήσεων στο δημογραφικό

ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΕΞΟΔΟΣ; 03 Νοε 2025 | 09:55

Γάλα: Η ευλογιά αδειάζει την "καρδάρα" - Το κρίσιμο δίμηνο για τη φέτα

Στους 14 μήνες εξάπλωσης της ζωονόσου στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΑΑΤ έχουν θανατωθεί σχεδόν 358.000 παραγωγικά ζώα

Η ΑΓΟΡΑ ΞΑΝΑΒΡΙΣΚΕΙ ΡΥΘΜΟ 03 Νοε 2025 | 07:33

Ελαιόλαδο: Στοπ επιτέλους στις ακραίες τιμές, "ανάσα" για αγορά και καταναλωτές

Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν μια φυσιολογική παραγωγή που θα οδηγήσει σε σταθεροποίηση των τιμών σε επίπεδα πιο προσιτά για τον καταναλωτή και βιώσιμα για τον παραγωγό.

ΑΥΞΗΣΗ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΣΤΟ Β’ ΤΡΙΜΗΝΟ 03 Νοε 2025 | 06:46

Προς νέα αύξηση κατά 50 ευρώ ο βασικός μισθός τον Απρίλιο του 2026

Ενισχυμένη αύξηση στον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα αλλά και στον εισαγωγικό μισθό του Δημοσίου περιλαμβάνουν τα σενάρια που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο.

02 Νοε 2025 | 15:43

Ελληνικός τουρισμός: Προς νέα ρεκόρ το 2025 σύμφωνα με την ΤτΕ - Οι νέες τάσεις και ο ρόλος της Τεχνητής Νοημοσύνης

Τα έσοδα από τον τουρισμό το οκτάμηνο του 2025 ανήλθαν στα 16,7 δισ. ευρώ από 14,9 δισ. ευρώ το 2024

ΣΑΤΑ 02 Νοε 2025 | 11:27

Ταξί: 48ωρη απεργία στην Αττική την Τετάρτη και Πέμπτη 5 και 6 Νοεμβρίου

Σε 48ωρη απεργία τα ταξί στην Αττική την Τετάρτη και Πέμπτη

02 Νοε 2025 | 10:54

Τιμολόγια ρεύματος: Διαφορά ακόμη και…100% από πάροχο σε πάροχο στα "πράσινα" του Νοεμβρίου

Ανακοινώθηκαν οι τιμές για τον Νοεμβριο – από 14 έως και 26 λεπτά χρέωση της πράσινης κιλοβατώρας – παραμένουν φθηνότερα τα σταθερά τιμολόγια

02 Νοε 2025 | 09:51

Ενισχύσεις ύψους 600 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο και επιστροφή ενοικίου – Ποιες κατηγορίες πολιτών ωφελούνται

Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος των εν λόγω μέτρων ανέρχεται σε περίπου 600 εκατ. ευρώ.

ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ 01 Νοε 2025 | 22:39

ΕΛΤΑ: Ο οικονομικός Γολγοθάς που έχει οδηγήσει στο κλείσιμο 345 καταστημάτων- Έχουν δαπανηθεί 364 εκατ. ευρώ για διάσωση και εθελούσιες από το 2020

Σαν κεραυνός εν αιθρία ήρθε η απόφαση για τα 204 καταστήματα των ΕΛΤΑ. Οι μαύρες τρύπες και τα χρωστούμενα του Δημοσίου που έχουν οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ 31 Οκτ 2025 | 20:51

ΕΛΤΑ: Πώς θα εξυπηρετούνται συνταξιούχοι και δικαιούχοι επιδομάτων - Τι θα γίνει με τους 800 εργαζόμενους

Το κλείσιμο των καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα έχει δημιουργήσει φόβο για τεράστιες ουρές, ελλιπή εξυπηρέτηση αλλά και ταλαιπωρία των πολιτών - Πώς θα εξυπηρετούνται ορεινές περιοχές και νησιά

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 31 Οκτ 2025 | 19:39

ΔΥΠΑ: Ξεκίνησαν οι πληρωμές σε πάνω από 10.000 ανέργους 30-59 ετών που θέλουν να γίνουν επιχειρηματίες

Η ΔΥΠΑ προχώρησε στην καταβολή της πρώτης δόσης ύψους 4.600 ευρώ, η οποία πιστώνεται σταδιακά στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

31 Οκτ 2025 | 17:48

Ευάγγελος Μυτιληναίος: Τι βλέπει και αγοράζει Metlen

Ο CEO της Metlen προχώρησε τη Δευτέρα 27 Οκτωβρίου στην αγορά 50.000 μετοχών έναντι 42,2019 ευρώ ανά μετοχή

ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΝ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ 31 Οκτ 2025 | 14:26

Πόσο παραπάνω θα πληρώσουν τελικά για τις ασφαλιστικές τους εισφορές 1,4 εκατ. ελεύθεροι επαγγελματίες

Περισσότερους φόρους και ασφαλιστικές εισφορές θα πληρώσουν το 2026 οι ελεύθεροι επαγγελματίες

31 Οκτ 2025 | 12:11

Ο υπερσύγχρονος κόμβος τεχνολογικής έρευνας και καινοτομίας "TEST BEFORE INVEST FACILITY" του ΕΠΙΣΕΥ/ΕΜΠ άνοιξε στο Κορωπί

Πυλώνες τεχνολογικής ανάπτυξης και εξωστρέφειας της χώρας το ΕΠΙΣΕΥ και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

METLEN 31 Οκτ 2025 | 08:31

Μυτιληναίος: Η Ελλάδα πρέπει να βασιστεί στις δυνάμεις της - ΗΠΑ και Ρωσία μιλούν με όπλα και η ΕΕ με... Μπαχ και Μπετόβεν

Τι είπε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος για την εθνική ασφάλεια και γιατί η ΕΕ του προκαλεί θλίψη.

188.108.716 ΕΥΡΩ 31 Οκτ 2025 | 06:41

ΟΠΕΚΑ: Καταβάλλονται σήμερα τα επιδόματα Οκτωβρίου - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Τα επιδόματα για τον μήνα Οκτώβριο, συνολικού ύψους 188.108.716 ευρώ, καταβάλλονται σήμερα Παρασκευή.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 30 Οκτ 2025 | 20:13

ΕΛΤΑ: Λουκέτο σε 204 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα - Πώς εξηγεί την απόφασή της η εταιρεία

Τα ΕΛΤΑ θα εξακολουθούν να παρέχουν αξιόπιστες ταχυδρομικές υπηρεσίες σε όλη τη χώρα, σημειώνει η εταιρεία

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 30 Οκτ 2025 | 18:20

Απιαστο όνειρο για τους πολλούς η απόκτηση σπιτιού: Μισθοί… 22 ετών για νεόδμητο διαμέρισμα 60 τετραγωνικών

Η "στροφή" του αγοραστικού ενδιαφέροντος προς τα παλαιότερα ακίνητα καθίσταται ουσιαστικά "υποχρεωτική" για τα περισσότερα νοικοκυριά.

30 Οκτ 2025 | 17:31

Ρήγας (Energean): Απαραίτητη η εγχώρια παραγωγή αερίου & πετρελαίου για την ενεργειακή ασφάλεια, την ανάπτυξη και την εθνική κυριαρχία

Η πορεία προς την ενεργειακή μετάβαση έχει ανάγκη τους υδρογονάνθρακες, τόνισε ο κ. Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean

ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ 2% Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ 30 Οκτ 2025 | 16:23

Αμετάβλητα διατήρησε η ΕΚΤ τα βασικά της επιτόκια

Η απόφαση αυτή σύμφωνα με την ΕΚΤ ελήφθη καθώς ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι κοντά στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%

ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΕΩΣ ΤΙΣ 21 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2025 30 Οκτ 2025 | 15:48

Η AEGEAN επενδύει στη νέα γενιά πιλότων και ανακοινώνει την έναρξη ενός ακόμη κύκλου του Προγράμματος Υποτροφιών

Κάλυψη διδάκτρων και άμεση επαγγελματική αποκατάσταση για ακόμη 40 υποψήφιους πιλότους.

30 Οκτ 2025 | 12:43

X. Μπακολουκάς (Γενικός διευθυντής AXIA CERT): Οι μεγάλες προκλήσεις, οι ευκαιρίες και το μέλλον της πιστοποίησης

Ο Γενικός Διευθυντής της AXIA CERT, Χάρης Μπακολουκάς, μιλά για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του οργανισμού και τα φιλόδοξα σχέδια για τη διεθνή του επέκταση.

ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ 30 Οκτ 2025 | 12:05

Από το Σάββατο το χειμερινό ωράριο για το διζωνικό τιμολόγιο ρεύματος

Από μεθαύριο Σάββατο, 1η Νοεμβρίου τίθεται σε εφαρμογή το χειμερινό ωράριο της διζωνικής μειωμένης τιμολόγησης ρεύματος (το παλιό "νυχτερινό"), με ισχύ έως 31 Μαρτίου 2026.

ΑΚΡΙΒΕΙΑ 30 Οκτ 2025 | 11:03

Τέλος το "καλάθι του νοικοκυριού" μετά από τρία χρόνια - Τι θα γίνει με τα εποχικά καλάθια

Ακριβώς στα τρίτα του "γενέθλια" το πολυσυζητημένο, αλλά πλέον σχεδόν ξεχασμένο, "καλάθι του νοικοκυριού" παύει να υφίσταται.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 30 Οκτ 2025 | 10:49

Νέο πρόγραμμα "Ανακαινίζω το Σπίτι μου": 520.000 τα κλειστά ακίνητα, γερασμένα τα μισά

Ποια μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν ώστε το νέο πρόγραμμα να δώσει λύσεις στη στεγαστική κρίση.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 30 Οκτ 2025 | 10:47

Στην Alter Ego Media το 40% της Stages Network - Η εταιρεία με τα 10 θέατρα του Διονύση Παναγιωτάκη

Στο χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνονται δέκα ιστορικά θέατρα - Ήβη, Δημήτρης Χορν, Μικρό Χορν, Εμπορικόν, Αποθήκη, Πειραιώς 131, Embassy, Λαμπέτη, Ψυρρή και Θερινό Λαμπέτη-, καθώς και ο σύγχρονος πολυχώρος Stage Seven.

30 Οκτ 2025 | 09:32

ΟΠΑΠ: Η Εταιρική Υπευθυνότητα συνεχίζει να γίνεται πράξη μέσα από το πρόγραμμα "Μαζί για Καλό Σκοπό"

Ενίσχυση δομών και φορέων τοπικών κοινωνιών σε όλη την Ελλάδα για 3η συνεχή χρονιά με τη βοήθεια των συνεργατών του δικτύου ΟΠΑΠ.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 30 Οκτ 2025 | 08:04

Ποιοι φόροι πληρώνονται στην ώρα τους από νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Τα φυσικά πρόσωπα φαίνεται πως αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες να καλύψουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

29 Οκτ 2025 | 20:38

Fed: Προχώρησε στη μείωση των επιτοκίων κατά 0,25%

Η μείωση των επιτοκίων αποφασίστηκε παρά τα περιορισμένα δεδομένα που διαθέτει η Fed

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ 29 Οκτ 2025 | 19:37

Εξοικονομώ-Ανακαινίζω για Νέους: Ανοίγει η πλατφόρμα συμπλήρωσης της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου

Η διαδικασία αφορά στους νέους που έχουν ήδη υποβάλει αίτηση ένταξης και αποτελεί το επόμενο βήμα για την ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση της κύριας κατοικίας τους

29 Οκτ 2025 | 16:58
ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ Η ΕΚΘΕΣΗ 29 Οκτ 2025 | 16:41

ΑΑΔΕ: Έκρηξη ληξιπρόθεσμων χρεών στην εφορία - Οι απλήρωτοι φόροι αυξήθηκαν κατά 1,37 δισ. ευρώ τον Αύγουστο

Βάσει των στοιχείων που ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο 2025, παρατηρείται δημιουργία μεγάλων νέων οφειλών προς το Δημόσιο, αλλά και αισθητή βελτίωση στην είσπραξη παλαιών χρεών

ΟΛΑ ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ 29 Οκτ 2025 | 14:07

Έξι κλειδιά για μεγαλύτερη σύνταξη - Πώς θα τα αξιοποιήσουν οι ασφαλισμένοι

Μεγαλύτερη σύνταξη αξιοποιώντας 6 κλειδιά του ασφαλιστικού μπορούν να κατοχυρώσουν οι υποψήφιοι συνταξιούχοι που πρόκειται να καταθέσουν αίτηση συνταξιοδότησης είτε ως το τέλος του 2025, είτε μέσα στο 2026.

ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ 29 Οκτ 2025 | 12:09

Νέο πρόγραμμα "Ανακαινίζω το Σπίτι" με κρατική επιδότηση: Για να μπουν νέα σπίτια στην αγορά και να πέσουν τα ενοίκια

Στροφή πόρων από την ενεργειακή αναβάθμιση στην ανακαίνιση με στόχο τη συγκράτηση των ενοικίων – Φορολογικά κίνητρα και επιδοτήσεις – Γιατί μένουν στα αζήτητα τα επιδοτούμενα δάνεια.

29 Οκτ 2025 | 11:46

Η AHI CARRIER SEE βρέθηκε στο επίκεντρο της τεχνολογικής καινοτομίας και βιωσιμότητας της Carrier Corporation

Ποιες καινοτομίες αναπτύσσονται στο ευρωπαϊκό εργοστάσιο της Carrier που βρίσκεται στη Γαλλία.

ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ 29 Οκτ 2025 | 09:41

Πότε είναι φέτος Black Friday και Cyber Monday - Τι να προσέξετε με τις τιμές

Η Black Friday 2025 φέρνει μαζί της ένα νέο κύμα προσφορών και ευκαιριών τόσο στα φυσικά όσο και στα ηλεκτρονικά καταστήματα.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 29 Οκτ 2025 | 09:17

Πώς η Ελλάδα εφοδιάζει την Ουκρανία με φυσικό αέριο

Πρόκειται όπως σημειώνουν πηγές του ΥΠΕΝ για την πρώτη δημοπρασία του βελτιωμένου προϊόντος δυναμικότητας "Route 1".

ΓΙΑ 75.000 ΣΤΕΛΕΧΗ 29 Οκτ 2025 | 08:27

Σώματα Ασφαλείας: Τι αλλάζει στους μισθούς σε Αστυνομία, Πυροσβεστική και Λιμενικό – Aναλυτικοί πίνακες

Μισθολογική ανάσα σε περίπου 75.000 στελέχη των σωμάτων ασφαλείας φέρνουν οι νέες μισθολογικές ρυθμίσεις που έχουν ενσωματωθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΛΣΤΑΤ 29 Οκτ 2025 | 08:11

Περισσότερες αλλά μικρότερης επιφάνειας οι νέες κατοικίες που θα κατασκευαστούν

Σε τροχιά προσαρμογής στα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά κατοικίας, μετά την απόφαση του ΣτΕ που κατήργησε τα "μπόνους" δόμησης του ΝΟΚ, βρίσκεται η οικοδομική δραστηριότητα.

ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 29 Οκτ 2025 | 07:25

Πώς οι ευέλικτοι χώροι εργασίας αλλάζουν το τοπίο στην αγορά γραφείων

Δεκάδες είναι πλέον οι χώροι ευέλικτης εργασίας που λειτουργούν σε διάφορα σημεία της Αττικής και σταδιακά επεκτείνονται και σε άλλες πόλεις, τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και στην περιφέρεια.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 29 Οκτ 2025 | 07:15

Γιατί αυξήθηκαν τα χρέη στον ΕΦΚΑ μετά την πανδημία

Η αυτόματη αύξηση χρεών με περισσότερες προσαυξήσεις και λιγότερες νέες οφειλές είναι η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη όψη δείχνει ότι τα χρέη αυξάνονται μετά την πανδημία από νέους οφειλέτες.

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΔΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ 27 Οκτ 2025 | 23:42

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πλήρωσε 54,3 εκατ. ευρώ σε 42.522 δικαιούχους για ζωοτροφές και ζημιές από την κακοκαιρία Daniel

Το 80% περίπου των δικαιούχων έχει λάβει το σχετικό ποσό από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στον τραπεζικό του λογαριασμό

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΕΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ 27 Οκτ 2025 | 13:01

Πόσο θα πληρώσουμε για ρεύμα και καύσιμα τον Νοέμβριο - "Ασανσέρ" οι τιμές της ενέργειας

Τα σκαμπανεβάσματα στην χονδρική ηλεκτρισμού και η διεθνής τιμή του πετρελαίου.

ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ 27 Οκτ 2025 | 11:28

Στεφάν Μπουζνά: Ποιος είναι ο επιχειρηματίας που θα εξαγοράσει το Χρηματιστήριο Αθηνών - Εχει μελετήσει αρχαία ελληνικά

Ο Μπουζνά, δεν είναι όμως μόνο ο ξένος επενδυτής, αλλά μια ιδιαίτερη προσωπικότητα, με ενισχυμένο ειδικό βάρος, γνώστης της ελληνικής κουλτούρας και γλώσσας.

27 Οκτ 2025 | 11:18

XPLORE: Εκεί όπου η χαρά της ανακάλυψης γίνεται το πιο αξέχαστο παιδικό πάρτι!

Σε δύο ξεχωριστά Party Rooms, η έμπειρη ομάδα του XPLORE φροντίζει κάθε λεπτομέρεια.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 26 Οκτ 2025 | 14:16

Χατζηδάκης: Μέχρι το τέλος του 2025 νέα δέσμη πρωτοβουλιών για τη στεγαστική πολιτική

Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ ο Κ. Χατζηδάκης απαντά λέγοντας πως "έχουμε να ανέβουμε ένα βουνό"

Ν. ΚΕΡΑΜΕΩΣ 26 Οκτ 2025 | 12:18

Επεκτείνεται η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας σε νέους κλάδους: Το μέτρο πλέον θα καλύπτει 1.850.000 εργαζόμενους

Με την πλήρη εφαρμογή του μέτρου και στους τέσσερις νέους κλάδους, ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων θα προσεγγίσει περίπου τους 1.850.000.

ΟΠΕΚΕΠΕ 26 Οκτ 2025 | 10:18

Τρία ορόσημα για να βγει ο αγροτικός τομέας από το "μνημόνιo"

Η Ελλάδα έχει μπροστά της τρία κρίσιμα ορόσημα

ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΕΙ 26 Οκτ 2025 | 10:03

Απλοποιείται ο οικοδομικός κανονισμός μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ

Στο πλαίσιο αυτό, ο νέος κανονισμός θα υπολογίζει μόνο το περίγραμμα, τις πλάγιες αποστάσεις του κτιρίου, το ύψος και τον συντελεστή του όγκου.

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ 26 Οκτ 2025 | 08:26

"Ξεκλειδώνουν" χιλιάδες ακίνητα: Όλα τα κίνητρα και τα οφέλη για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές

Οι ιδιοκτήτες που θα εκμισθώσουν κατοικία η οποία παρέμενε κενή τουλάχιστον τα προηγούμενα τρία χρόνια, απαλλάσσονται για 36 συνεχόμενους μήνες από το φόρο εισοδήματος επί των ενοικίων.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ 26 Οκτ 2025 | 08:20

Καφε-οικονομία η Ελλάδα με στροφή σε κλάδους χαμηλής παραγωγικότητας όπως η εστίαση και ο τουρισμός

Τι αναφέρει έρευνα που πραγματοποίησαν 4 Έλληνες καθηγητές για λογαριασμό του London School of Economics

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ Η ΥΠΟΒΟΛΗ 25 Οκτ 2025 | 08:59

Πόθεν Έσχες 2025: Παράταση των δηλώσεων έως τις 15 Νοεμβρίου

Η φετινή υποβολή γίνεται πιο απλή και αυτοματοποιημένη.

ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ 25 Οκτ 2025 | 08:42

Τα επόμενα βήματα για τις έρευνες της Chevron – Helleniq Energy στην Κρήτη

Μετά την κύρωση των συμβάσεων, Chevron και Helleniq Energy θα προχωρήσουν στην πρώτη φάση ερευνητικών εργασιών, που αφορά νέες σεισμικές έρευνες νοτίως της Κρήτης.

ΑΓΟΡΑΠΩΛΗΣΙΑ 24 Οκτ 2025 | 19:36

Η Jumbo εξαγόρασε το εμπορικό κέντρο Veso Mare από τη Eurobank αντί 10,8 εκατ. ευρώ

Η JUMBO κατέστη μοναδική μέτοχος της ΗERALD 2, κατέχοντας το σύνολο (100%) των δικαιωμάτων ψήφου αυτής

FORBES GREECE 24 Οκτ 2025 | 19:22

Madame Coco: Η τούρκικη αλυσίδα που θέλει να κατακτήσει τον κόσμο αλλά κλείνει στην Ελλάδα

Στα social media, πελάτες της εταιρείας αναφέρουν πως "έχουν κλείσει όλα τα καταστήματα" και κανείς "δεν απαντά στα τηλέφωνα"

ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ 47 ΧΙΛ. Τ. ΧΛΜ. 24 Οκτ 2025 | 17:58

ΥΠΕΝ: Ο χάρτης με τα τέσσερα θαλάσσια οικόπεδα σε Κρήτη και Πελοπόννησο όπου θα κάνουν έρευνες Chevron - Helleniq Energy

Η χώρα μας ενισχύει σταθερά και αποφασιστικά τον ενεργειακό της ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο, τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

24 Οκτ 2025 | 17:18

Η DIRTY LAUNDRY A.E πιστοποιήθηκε ως Great Place To Work®

Η διάκριση αυτή βασίζεται αποκλειστικά στις απαντήσεις των ίδιων των εργαζομένων της, σχετικά με την εμπειρία τους να εργάζονται στην εταιρεία

24 Οκτ 2025 | 12:33

To EFA GROUP επενδύει στη Realiscape για τεχνολογική υπεροχή στην προσομοίωση και εκπαίδευση στους τομείς άμυνας και ασφάλειας

Η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής του Ομίλου για ενίσχυση των δυνατοτήτων του με καινοτόμες λύσεις και τεχνολογίες

4 ΟΙΚΟΠΕΔΑ 24 Οκτ 2025 | 10:13

Επεσαν οι υπογραφές με Chevron και Helleniq Energy και ξεκινούν οι έρευνες σε Κρήτη και Πελοπόννησο

Υπεγράφησαν από τον Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι Υπουργικές Αποφάσεις για τις έρευνες στις θαλάσσιες περιοχές νοτίως της Κρήτης και της Πελοποννήσου.

METLEN 24 Οκτ 2025 | 08:17

Τα καρφιά του Ε. Μυτιληναίου για την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ και η προειδοποίηση για την πράσινη μετάβαση

Αβάσταχτο το κόστος της ενέργειας για τη βιομηχανία με λουκέτα σε εταιρείες σε ευρωπαϊκό επίπεδο

ΠΩΣ ΔΗΛΩΝΟΝΤΑΙ 24 Οκτ 2025 | 08:17

Μέχρι πότε πρέπει να δηλωθούν τα αναδρομικά από συνταξιούχους

Τα αναδρομικά δηλώνονται με τροποποιητικές δηλώσεις οι οποίες θα πρέπει να υποβληθούν για κάθε έτος που αφορούν τα αναδρομικά.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 24 Οκτ 2025 | 08:01

Κλειστά ακίνητα: Εως 900.000 κατοικίες είναι σήμερα κενές σε όλη τη χώρα

Μία από τις "αιώνιες" παθογένειες της αγοράς ακινήτων, που κρατά κλειστά και αναξιοποίητα εκατοντάδες χιλιάδες ακίνητα, έρχεται σήμερα στο προσκήνιο, εν μέσω στεγαστικής κρίσης.