Χουλιαράκης: "Ο προϋπολογισμός αλλάζει σταδιακά το δημοσιονομικό μείγμα"

Ο κ. Χουλιαράκης ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός αλλάζει σταδιακά το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής μειώνοντας εισφορές και φόρους επιχειρήσεων.

xouliarakis-o-proupologismos-allazei-stadiaka-to-dimosionomiko-meigma
SHARE THIS
0
SHARES

Στην παραδοχή ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε άλλη επιλογή πλην αυτής που ακολούθησε η κυβέρνηση μετά τις παλινωδίες του πρώτου εξαμήνου του 2015 προχώρησε ο Γιώργος Χουλιαράκης με αφορμή τη συζήτηση του προυπολογισμού στη Βουλή.

Αφού λοιπόν αναγνώρισε ότι δημοσιονομική προσαρμογή σημαίνει δύσκολες αποφάσεις και αύξηση φόρων, ανέφερε αμέσως μετά "δεν το θέλαμε προσαρμοστήκαμε" και εξήγησε  ότι "η άλλη επιλογή ήταν άτακτη χρεοκοπία με ολέθριες συνέπειες για τα νοικοκυριά με μικρές καταθέσεις και μισθωτούς. Αυτό ήταν το πραγματικό δίλημμα στο οποίο η κυβέρνηση απάντησε και επέλεξε τον δύσκολο δρόμο που έχει το πολιτικό κόστος της προσαρμογής. Αν το κριτήριο είναι η αποκατάσταση της δημοσιονομικής αξιοπιστίας δηλαδή η διαχείριση των δημοσιονομικών τότε η τριετία κρίνεται επιτυχής. Πρώτα από όλα γιατί εκμηδενίστηκαν ακραίοι κίνδυνοι που ταλάνισαν την οικονομία από το 2010 – 2015 και μιλώ για το Grexit. Ήρθε η έξοδος από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας το 2017 σταθεροποιήθηκαν οι προσδοκίες και αποκλιμακώθηκαν τα επιτόκια δανεισμού".

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε  ότι η φορολογία των τελευταίων 8 ετών ήταν υψηλή. Διευκρίνισε ωστόσο ότι  ο προϋπολογισμός  αλλάζει σταδιακά το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής μειώνοντας εισφορές και φόρους επιχειρήσεων και μερισμάτων ως πρώτο βήμα μιας μεσοπρόθεσμης πολιτικής με βάθος το 2022. Το 50% της επέκτασης τον αναλαμβάνει η ελάφρυνση των φορολογικών βαρών.

Απαντώντας ο  αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης μίλησε για προσχηματικούς μποναμάδες καθώς η κυβέρνηση «παίρνει δέκα από τις τσέπες των πολιτών μέσω φόρων και εισφορών και επιστρέφει ένα». Ο ίδιος κάλεσε την πλειοψηφία να μειώσει τους πανηγυρισμούς την στιγμή που πραγματοποιούνται 5 εκατ. κατασχέσεις ενώ για την ομιλία Τσίπρα σχολίασε «να του αφιερώσω το τραγούδι του Στράτου Διονυσίου: «μας υποχρέωσες μα δεν μας είπες τελικά πόσα μας χρέωσες». 

Φωτογραφία: Ευρωκίνηση 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook