Μια σημαντική καινοτομία έκρυβαν οι σημερινές ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών για τις φορολογικές αλλαγές: για πρώτη φορά εισάγεται η ευθύνη κρατικών λειτουργών για τυχόν πράξεις ή παραλείψεις που θα οδηγήσουν σε καθυστέρηση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Το πρόστιμο των 2500 ευρώ που ανακοινώθηκε με στόχο η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων να ολοκληρώνεται στις 15 Ιουλίου, δεν θα επιβάλλεται στους φορείς, αλλά στους επικεφαλής τους δηλαδή στα φυσικά πρόσωπα. Έτσι:
·Συστήνεται από την ΑΑΔΕ Ηλεκτρονικό Μητρώο Υπόχρεων Υποβολής Ετήσιου Αρχείου Εισοδημάτων για την Προ-συμπλήρωση και Υποβολή των Φορολογικών Δηλώσεων και προβλέπονται κυρώσεις στους διοικητές Οργανισμών και στους υπεύθυνους μισθοδοσίας για τυχόν καθυστερήσεις σε πιστοποιητικά για φορολογικές δηλώσεις
·Η εγγραφή στο Μητρώο είναι υποχρεωτική και η προθεσμία για την αρχική εγγραφή των φορέων και των ευθυνόμενων προσώπων ορίζεται από 15.12.2024 έως και 15.01.2025. Για κάθε επόμενο φορολογικό έτος ορίζεται προθεσμία από την 1η Ιανουαρίου έως και την 15η Ιανουαρίου
·Μέσω νέου Ηλεκτρονικού Μητρώου, θα διαβιβάζονται προς την ΑΑΔΕ όλα τα αναγκαία στοιχεία για την προσυμπλήρωση και υποβολή φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων: πχ αποδοχές από μισθωτή εργασία, συντάξεις, αμοιβές από επιχειρηματική δραστηριότητα,φόρος που παρακρατήθηκε
·Ευθυνόμενα πρόσωπα είναι οι επικεφαλής των νομικών προσώπων του Δημοσίου (ΕΦΚΑ, ΕΟΠΥΥ κτλ) για το Δημόσιο οι υπηρεσιακοί γραμματείς, για τους δήμους οι γενικοί γραμματείς και οριζόντια οι προϊστάμενοι για την εκκαθάριση της μισθοδοσίας
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Αν η ΑΑΔΕ καθυστερήσει να ενεργοποιήσει την πλατφόρμα για την υποβολή των δηλώσεων, το πρόστιμο θα πηγαίνει στον διοικητή και στον υποδιοικητή. Αν κάποιος από τους φορέας του μητρώου καθυστερήσει, το πρόστιο θα βεβαιώνεται στον ΑΦΜ του επικεφαλής ή του προϊσταμένου. Για πρώτη φορά δηλαδή, ο επικεφαλής καλείται να οργανώσει τον φορέα και τους ανθρώπους του ώστε να γίνει η δουλειά σωστά και να αποφευχθούν οι κυρώσεις.
Ο μεγάλος στόχος είναι να πάψει το φαινόμενο να υποβάλλονται δηλώσεις τον Αύγουστο αλλά και να εισπράττονται νωρίτερα οι φόροι. Οι δόσεις παραμένουν οκτώ (Ιούλιος με Φεβρουάριο) αλλά δίνεται ισχυρότερο κίνητρο να πληρωθεί εφάπαξ ο φόρος νωρίτερα. Θα έχουμε:
·Έκπτωση 4% για εφάπαξ πληρωμή έως 30/04
·Έκπτωση 3% για εφάπαξ πληρωμή εώς 15/06
·Έκπτωση 2% για εφάπαξ πληρωμή έως 15/07
Το οικονομικό επιτελείο ανακοίνωσε επίσης την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τα "μπλοκάκια" (πλέον θα ισχύσει για όλα τα φυσικά πρόσωπα) αλλά και τον μηδενισμό του φόρου για τα φιλοδωρήματα μέχρι του ύψους των 300 ευρώ τον μήνα.
Οι δηλώσεις του Κωστή Χατζηδάκη για το φιλοδώρημα
Ειδικότερα με βάση τα όσα είπε και ο Κωστής Χατζηδάκης:
Η φορολόγηση των φιλοδωρημάτων ισχύει εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια με βάση τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος αλλά και με βάση σχετική νομολογία που έχει παραχθεί με διαδοχικές αποφάσεις του Αρείου Πάγου. Αυτή προβλέπει ότι τα φιλοδωρήματα έπρεπε να δηλώνονται ως αποδοχές, να συνυπολογίζονται με το φορολογητέο εισόδημα και να φορολογούνται όπως ακριβώς φορολογείται ο μισθός του εργαζόμενου. Η νομική αυτή πρόβλεψη όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν πρακτικά ανεφάρμοστη, απέκτησε ωστόσο άλλη διάσταση το τελευταίο διάστημα, λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών, της διασύνδεσης POS-ταμειακών μηχανών και της εντατικοποίησης των ελέγχων της ΑΑΔΕ.
Ως εκ τούτου, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προχωρά στη θέσπιση μιας δίκαιης και ισορροπημένης διάταξης που προβλέπει για πρώτη φορά αφορολόγητο έως 300 ευρώ τον μήνα για φιλοδωρήματα που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι (ενδεικτικά σε επιχειρήσεις εστίασης, παροχής υπηρεσιών ατομικής φροντίδας κλπ) με άμεση εφαρμογή από 1η Νοεμβρίου 2024. Παράλληλα, για το σύνολο του ποσού από φιλοδωρήματα, εργαζόμενοι και εργοδότες απαλλάσσονται από ασφαλιστικές εισφορές (εκτός αν προβλέπεται κάτι διαφορετικό από ατομικές ή συλλογικές Συμβάσεις). Το ύψος των 300 ευρώ αφορολόγητο επελέγη ως το πλέον δίκαιο καθότι ελήφθη υπόψη ότι εργαζόμενοι σε άλλες επιχειρήσεις δεν λαμβάνουν φιλοδωρήματα ή φορολογούνται κανονικά πχ για bonus που λαμβάνουν.
Παράλληλα, εισάγεται μια αντικαταχρηστική διάταξη για τυχόν εργοδότες που θα σκεφτούν να μειώσουν τεχνητά τους μισθούς δηλώνοντας μέρος αυτών ως φιλοδωρήματα: Σε περίπτωση μείωσης των τακτικών αποδοχών, με ταυτόχρονη ισόποση αύξηση των αποδοχών από φιλοδωρήματα, ο εργοδότης θα κληθεί να πληρώσει εισφορά 22% επί της μείωσης των τακτικών αποδοχών.
Β. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλα τα φυσικά πρόσωπα συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων με "μπλοκάκι"
Μετά την μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 50% για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, η Κυβέρνηση προχωρά πλέον στην κατάργηση του για όλα τα φυσικά πρόσωπα. Η κατάργηση αφορά και τους εργαζόμενους με "μπλοκάκι" που απασχολούνται σε έως 3 εργοδότες ή που το 75% του εισοδήματος τους προέρχεται από έναν εργοδότη. Η κατάργηση αφορά τα εισοδήματα του 2024 που θα δηλωθούν το 2025 και μετά.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr