Follow us

Αποφυλάκιση Κορκονέα: Μια προκλητική και επικίνδυνη απόφαση

Ανεξάρτητη δικαιοσύνη δεν σημαίνει ούτε αλάνθαστη ούτε υπεράνω κριτικής.

Χάρης Ιωάννου
ΓΡΑΦΕΙ: ΧΑΡΗς ΙΩΑΝΝΟΥ
Αποφυλάκιση Κορκονέα: Μια προκλητική και επικίνδυνη απόφαση

Τον Δεκέμβριο του 2008 ο ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας πυροβολεί και σκοτώνει στα Εξάρχεια τον 15χρονο μαθητή Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο. Συλλαμβάνεται, φυλακίζεται και καταδικάζεται σε ισόβια στον α' βαθμό.

Πέρασαν 11 χρόνια για να τελειώσει η δίκη στον δεύτερο βαθμό και η κοινή γνώμη βρέθηκε μπροστά σε μια έκπληξη: Η νέα ποινή είναι 13 χρόνια κάθειρξη στον Κορκονέα και αθώος ο -βοηθός- Σαραλιώτης. Ο Κορκονέας έχει εκτίσει ήδη 11 πραγματικά χρόνια, επομένως αποφυλακίζεται νομίμως.

Σε αντίθεση με τον α' βαθμό, οι δικαστές του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου της Λαμίας αποφάσισαν να δεχτούν ως ελαφρυντικό τον λεγόμενο πρότερο έντιμο βίο και να ρίξουν «στα μαλακά» τον δολοφόνο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Βέβαια, αν δεν είχε ένας αστυνομικός πρότερο έντιμο βίο, αναρωτιέμαι ποιος θα -έπρεπε να- είχε. Επίσης θα έπρεπε να απαντηθεί το γιατί δεν είναι επιβαρυντικό και όχι ελαφρυντικό το γεγονός ότι ένας φρουρός του νόμου και της τάξης διαπράττει κακούργημα.

Αναγνωρίζοντας ελαφρυντικά, με το νέο Ποινικό Κώδικα η ποινή του Κορκονέα θα ήταν 5 έως 15 χρόνια, σε αντίθεση με 5 - 20 που προβλεπόταν πριν. Άρα η πόρτα της αποφυλάκισης άνοιγε με την δικαστική απόφαση και αυτό το ήξερε η έδρα που δίκαζε.

Δυστυχώς στη δημόσια σφαίρα είναι πιθανό να επικρατήσει για άλλη μια φορά μια παραπλανητική συζήτηση, με τους μεν να ρίχνουν όλο το φταίξιμο δήθεν «στον Ποινικό Κώδικα ΣΥΡΙΖΑ» και τους δε να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα, εκεί που ζητούσαν μετ' επιτάσεως να πάρει άδεια από τη φυλακή ένας άλλος φονιάς 11 ανθρώπων, ο Δ. Κουφοντίνας.

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι ακόμη και τα ισόβια να παρέμεναν, ο Κορκονέας θα έπρεπε να εκτίσει 20 χρόνια, δηλαδή περίπου 16 πραγματικά. Άρα, πρακτικά, σε πέντε χρόνια θα έβγαινε ούτως ή άλλως από τη φυλακή. Διάστημα μικρό μεν, αλλά ικανό για να μην προκαλέσει ενόχληση και εκνευρισμό στην κοινή γνώμη.

Η αποφυλάκιση στα 11 χρόνια ενός ανθρώπου που σκότωσε εν ψυχρώ έναν έφηβο δεν γεμίζει μόνο αισθήματα αδικίας και αγανάκτησης όσους το ακούν ή το διαβάζουν. Στις νεότερες ηλικίες η αίσθηση αυτή είναι ακόμη ισχυρότερη και μπορεί να καταστεί επικίνδυνη σε μια κοινωνία κουρασμένη από την κρίση, την ανεργία και τα χαμηλά εισοδήματα και κυρίως με μια νέα γενιά που αδυνατεί να δει την προοπτική σε αυτή τη χώρα.

Πέρα από την συνηθισμένη κριτική στην εκτελεστική και νομοθετική εξουσία, η αλήθεια είναι πως και η δικαστική πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Όταν η ποινή για δολοφονία 15χρονου είναι παρόμοια με την ποινή για πλαστογράφηση του βαθμού θρησκευτικών στο απολυτήριο δημοτικού για να προσληφθείς ως καθαρίστρια, τότε η έννοια του δικαίου κλονίζεται στα μάτια των πολιτών. Και αυτό είναι ηθική και επαγγελματική υποχρέωση των δικαστών να το αποτρέψουν.

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτηση και οι αποφάσεις της πρέπει να γίνονται σεβαστές. Όμως ανεξάρτητη δικαιοσύνη δεν σημαίνει ούτε αλάνθαστη ούτε υπεράνω κριτικής.

--------------------

Στην ιστοσελίδα μας φιλοξενούνται όλες οι απόψεις που σέβονται τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον πολιτισμό και την αισθητική. Οι γνώμες των αρθρογράφων είναι ενυπόγραφες και προσωπικές και δεν ταυτίζονται απαραίτητα με την άποψη του TheToc.gr.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Horror, arthouse δράματα και must επανεκδόσεις στις νέες ταινίας της εβδομάδας

Δείτε τις ταινίες που παίζουν τα σινεμά τις επόμενες μέρες.

08 Σεπ 2025 | 06:05

Τα λείψανα του Αγίου Λαζάρου

Η βιβλιογραφία γύρω από την εμπορία "ιερών λειψάνων" εμπλουτίστηκε σε σημείο ώστε να αδυνατούμε να την εξαντλήσουμε στο πλαίσιο ενός σύντομου κειμένου.

06 Σεπ 2025 | 09:44

Δημογραφικό: Να ξυπνήσουμε γιατί χανόμαστε (Τάσος Γιαννίτσης)

Διαβάζοντας την εισήγηση για το δημογραφικό πρόβλημα που έκανε ο Τάσος Γιαννίτσης στην επετειακή εκδήλωση για τα 51 χρόνια του ΠΑΣΟΚ (και μπράβο τους για την ιδέα), σε πιάνει η ψυχή σου.

03 Σεπ 2025 | 07:15

Στην Αξιώτισσα στη Νάξο

Όποτε βλέπω σε ταβέρνα ή εστιατόριο, πανό, αφίσες και λοιπά πολιτικά μηνύματα, τα οποία "μοστράρει" ο ιδιοκτήτης πιστεύοντας προφανώς ότι με τον τρόπο αυτό επηρεάζει πεινασμένες συνειδήσεις, απλώς αποχωρώ.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΩΜΕΝΙΔΗΣ 01 Σεπ 2025 | 07:23

Χειμερία νάρκη ή γεμιστά της επόμενης μέρας;

Οι αρκούδες. Τα ερπετά. Οι νυχτερίδες και οι σκίουροι. Και ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί, ιδίως εάν έχουν διατελέσει πρωθυπουργοί.

01 Σεπ 2025 | 07:21

Εκλογολογίες και κομματικοί σχεδιασμοί

Ακόμα και η αναμενόμενη εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ με τις γνωστές παροχές του Σεπτεμβρίου εντάσσεται πάντως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, σε μια εκλογική στρατηγική.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 01 Σεπ 2025 | 06:10

Η Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής

Ζούμε σε οργουελικούς καιρούς. Ο Τζορτζ Όργουελ, αυτός ο σκοτεινός προφήτης του εικοστού αιώνα, μπορεί να μην έπεσε σε όλα μέσα (συμπεριλαμβάνονται και ηχηρές αστοχίες στις προβλέψεις του), αλλά σίγουρα πέτυχε διάνα το κυριότερο.

27 Αυγ 2025 | 07:28

Διαβάζοντας Τσίπρα μαζί με το croissant

Πώς να το κάνουμε, σου δίνει ένα prestige μια συνέντευξη στην Monde. (Επίτηδες βάζω συνέχεια ξένες λέξεις στο κείμενο, αν τυχόν το διαβάσει ο ίδιος, να ταλαιπωρηθεί να τις ψάχνει στο λεξικό. Μια αθώα εκδίκηση, θα μου τη συγχωρέσετε.)

25 Αυγ 2025 | 07:11

GET A LIFE

Η περιπέτεια του Γιώργου Μαζωνάκη δεν επηρέασε κανέναν πλην του ιδίου και των στενών συγγενών του. Δεν ήταν συνεπώς είδηση. Κακώς τα ΜΜΕ τη μετέδωσαν, την πρόβαλαν με πηχυαίους μάλιστα τίτλους. Γιατί το έκαναν;

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 25 Αυγ 2025 | 06:15

Η κόπωση των διακοπών

Όσο και αν ακουστεί αλλόκοτο, φαίνεται πως η κόπωση δεν επέρχεται ως συνέπεια των διακοπών, αλλά την κουβαλάμε μαζί μας και την μεταφέρουμε από τόπο σε τόπο.

23 Αυγ 2025 | 12:02

Η αφιέρωση της Μαρίας Φαραντούρη στη Λίνα Μενδώνη

Διάφοροι κοινωνικοί αγωνιστές του πληκτρολογίου, εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για το γεγονός ότι η τραγουδίστρια – σύμβολο της αντίστασης – συμβιβάστηκε με την εξουσία.

20 Αυγ 2025 | 07:50

Τα χαρτιά της Ελλάδας και ο Τραμπ

Τι θα συνέβαινε αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ καλούνταν να μεσολαβήσει στη διένεξη ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία;

18 Αυγ 2025 | 07:52

59

Πριν από δυό εβδομάδες, έκλεισα τα πενηνταεννιά. Ήταν τα πρώτα γενέθλια της ζωής μου που η χαρά πήγαινε αντάμα με μια δυσφορία.

18 Αυγ 2025 | 07:50

Τα γαλλικά για τη Βούλτεψη

Υποθέτω μπορείς, σαν τη Βούλτεψη, να αποφανθείς ότι για τις πυρκαγιές και την ευαλωτότητά μας, δεν φταίει άλλος, αλλά φταίει το ότι δεν έχουμε αρκετούς εθελοντές. Πώς δεν το είχαμε σκεφτεί τόσα χρόνια βρε αδελφέ;

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 18 Αυγ 2025 | 06:33

Ούτε Μόναχο, ούτε Γιάλτα

Ακόμη και όσοι τσαλαβουτούν στα ρηχά της ιστορικής έρευνας, όλο και κάτι έχουν ακούσει για τη Συμφωνία του Μονάχου και τη Διάσκεψη της Γιάλτας.

13 Αυγ 2025 | 09:01

Εγκώμιον της ξαπλώστρας

Και μπορεί στις καλοκαιρινές διακοπές και στις συνθήκες καύσωνα, οι πρωινοί περίπατοι να προσαρμόζονται στις συνθήκες της κλιματικής αλλαγής, αλλά στην επιλογή της παραλίας, η θεωρία μου ισχύει στο ακέραιο.

11 Αυγ 2025 | 11:36

Μια καλλονή και δύο Γκουαγιαβέρες

Η Καρταχένα καμαρώνει για τους συγγραφείς της. Για τον παραμυθά της βασικά, τον μεγαλύτερο παραμυθά στα ισπανικά μετά από τον Θερβάντες.

11 Αυγ 2025 | 10:48

Το θαύμα της απάτης

Η εμμονή μου τα τελευταία χρόνια να αποκαλύπτω τις απάτες πίσω από τη συντριπτική πλειονότητα των υποτιθέμενων θαυμάτων δίνει την εσφαλμένη εντύπωση ότι δεν πιστεύω στα θαύματα συνολικά.