Αποφυλάκιση Κορκονέα: Μια προκλητική και επικίνδυνη απόφαση

Ανεξάρτητη δικαιοσύνη δεν σημαίνει ούτε αλάνθαστη ούτε υπεράνω κριτικής.

SHARE THIS
0
SHARES

Τον Δεκέμβριο του 2008 ο ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας πυροβολεί και σκοτώνει στα Εξάρχεια τον 15χρονο μαθητή Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο. Συλλαμβάνεται, φυλακίζεται και καταδικάζεται σε ισόβια στον α' βαθμό. 

Πέρασαν 11 χρόνια για να τελειώσει η δίκη στον δεύτερο βαθμό και η κοινή γνώμη βρέθηκε μπροστά σε μια έκπληξη: Η νέα ποινή είναι 13 χρόνια κάθειρξη στον Κορκονέα και αθώος ο -βοηθός- Σαραλιώτης. Ο Κορκονέας έχει εκτίσει ήδη 11 πραγματικά χρόνια, επομένως αποφυλακίζεται νομίμως. 

Σε αντίθεση με τον α' βαθμό, οι δικαστές του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου της Λαμίας αποφάσισαν να δεχτούν ως ελαφρυντικό τον λεγόμενο πρότερο έντιμο βίο και να ρίξουν «στα μαλακά» τον δολοφόνο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. 

Βέβαια, αν δεν είχε ένας αστυνομικός πρότερο έντιμο βίο, αναρωτιέμαι ποιος θα -έπρεπε να- είχε. Επίσης θα έπρεπε να απαντηθεί το γιατί δεν είναι επιβαρυντικό και όχι ελαφρυντικό το γεγονός ότι ένας φρουρός του νόμου και της τάξης διαπράττει κακούργημα. 

Αναγνωρίζοντας ελαφρυντικά, με το νέο Ποινικό Κώδικα η ποινή του Κορκονέα θα ήταν 5 έως 15 χρόνια, σε αντίθεση με 5 - 20 που προβλεπόταν πριν. Άρα η πόρτα της αποφυλάκισης άνοιγε με την δικαστική απόφαση και αυτό το ήξερε η έδρα που δίκαζε. 

Δυστυχώς στη δημόσια σφαίρα είναι πιθανό να επικρατήσει για άλλη μια φορά μια παραπλανητική συζήτηση, με τους μεν να ρίχνουν όλο το φταίξιμο δήθεν «στον Ποινικό Κώδικα ΣΥΡΙΖΑ» και τους δε να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα, εκεί που ζητούσαν μετ' επιτάσεως να πάρει άδεια από τη φυλακή ένας άλλος φονιάς 11 ανθρώπων, ο Δ. Κουφοντίνας.

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι ακόμη και τα ισόβια να παρέμεναν, ο Κορκονέας θα έπρεπε να εκτίσει 20 χρόνια, δηλαδή περίπου 16 πραγματικά. Άρα, πρακτικά, σε πέντε χρόνια θα έβγαινε ούτως ή άλλως από τη φυλακή. Διάστημα μικρό μεν, αλλά ικανό για να μην προκαλέσει ενόχληση και εκνευρισμό στην κοινή γνώμη.  

Η αποφυλάκιση στα 11 χρόνια ενός ανθρώπου που σκότωσε εν ψυχρώ έναν έφηβο δεν γεμίζει μόνο αισθήματα αδικίας και αγανάκτησης όσους το ακούν ή το διαβάζουν. Στις νεότερες ηλικίες η αίσθηση αυτή είναι ακόμη ισχυρότερη και μπορεί να καταστεί επικίνδυνη σε μια κοινωνία κουρασμένη από την κρίση, την ανεργία και τα χαμηλά εισοδήματα και κυρίως με μια νέα γενιά που αδυνατεί να δει την προοπτική σε αυτή τη χώρα. 

Πέρα από την συνηθισμένη κριτική στην εκτελεστική και νομοθετική εξουσία, η αλήθεια είναι πως και η δικαστική πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Όταν η ποινή για δολοφονία 15χρονου είναι παρόμοια με την ποινή για πλαστογράφηση του βαθμού θρησκευτικών στο απολυτήριο δημοτικού για να προσληφθείς ως καθαρίστρια, τότε η έννοια του δικαίου κλονίζεται στα μάτια των πολιτών. Και αυτό είναι ηθική και επαγγελματική υποχρέωση των δικαστών να το αποτρέψουν. 

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτηση και οι αποφάσεις της πρέπει να γίνονται σεβαστές. Όμως ανεξάρτητη δικαιοσύνη δεν σημαίνει ούτε αλάνθαστη ούτε υπεράνω κριτικής. 

 

 

 

 

--------------------

Στην ιστοσελίδα μας φιλοξενούνται όλες οι απόψεις που σέβονται τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον πολιτισμό και την αισθητική. Οι γνώμες των αρθρογράφων είναι ενυπόγραφες και προσωπικές και δεν ταυτίζονται απαραίτητα με την άποψη του TheToc.gr.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook