Advertisement
opap
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Follow us

Δυστυχώς, οι τζιχαντιστές νικάνε

Δεν σε κάνει πιο αδύναμο να (το παραδέχεσαι πως) φοβάσαι

Δυστυχώς, οι τζιχαντιστές νικάνε

Δεν θέλω να σας χαλάσω το παραμύθι, αλλά δυστυχώς οι τζιχαντιστές νικάνε.

Μετά από κάθε τρομοκρατική επίθεση ακούμε τα ίδια και τα ίδια λόγια, τόσο από χείλη πολιτικών και ιθυνόντων, όσο κι από απλούς ανθρώπους: “αυτή η επίθεση δεν θα μας φοβίσει. Θα συνεχίσουμε απτόητοι τις ζωές μας”.

Άλλοι τα εννοούνε. Άλλοι όχι.

Οι πρώτοι είναι ακόμη υπό την επήρεια του σοκ. Οι δεύτεροι το κάνουν για να ξορκίσουν το κακό.

Τα θυμήθηκα τα λόγια αυτά το περασμένο Σάββατο το βράδυ, οταν έλαβα ενα μήνυμα από ενα καλό φίλο στο Λονδίνο, στο Λάμπεθ, πολύ κοντά στο σημείο των επιθέσεων: "γίνεται χαμός εδώ. Έχουμε κλειστεί με όλη την οικογένεια σπίτι και δεν τολμάμε να ξεμυτίσουμε. Ο μικρός κατάλαβε τι έγινε και κλαίει.”

Τα ξαναθυμήθηκα όταν είδα πως κοντά 1.500 άνθρωποι ποδοπατήθηκαν στο Τορίνο, λόγω πανικού επειδή νόμισαν (ή άκουσαν, ή πίστεψαν) πως έγινε τρομοκρατική επίθεση στον υπαίθριο χώρο όπου είχαν συγκεντρωθεί για να δουν τον ποδοσφαιρικό τελικό Ρεαλ-Γιουβέντους. Και ένα 7χρονο παιδί χαροπάλευε μέχρι σήμερα. Από ένα περιστατικό που λίγο έλειψε να εξελιχθεί σε εκατόμβη νεκρών λόγω πανικού. Και φόβου.

Τα θυμήθηκα διαβάζοντας τις μαρτυρίες των 900 τουριστών που “τα είδαν όλα” το απόγευμα της Τρίτης στην Νοτρ Νταμ του Παρισιού, όταν εγκλωβίστηκαν μέσα στην εκκλησία, σε μια ανύποπτη βόλτα τους.

Ή, ακόμη όταν σήμανε συναγερμός το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, στο φεστιβάλ μουσικής «Rock am Ring» στη Μεντίγκ της Δυτικής Γερμανίας κι εκκενώθηκε ο χώρος λόγω τρομοκρατικής απειλής.

Για να το ξαναπούμε λοιπόν κάτι, δίχως εξωραϊσμούς και "χάιδεμα αυτιών": οι τζιχαντιστές νικάνε.

Γιατί με κάθε τέτοια πράξη (από τους τζιχαντιστές ή οποιονδήποτε άλλον) μπαίνει ένα ακόμη λιθαράκι στο Βουνό του Φόβου που άρχισε να υψώνεται για πρώτη φορά εκείνο το μεσημέρι της 11ης Σεπτεμβρίου, πριν 16 χρόνια.

Γιατί καμία ζωή δεν συνεχίζεται “κανονικά” αν κάθεσαι να πιεις το ποτό σου ήρεμος και ξαφνικά έρχεται κάποιος από πίσω σου κι απειλεί να σου κόψει την καρωτίδα μπροστά στο σύντροφο σου, στη γυναίκα σου ή το παιδί σου.

Είναι σαν να κάνεις σέρφινγκ, να σου κόψει το πόδι ένας καρχαρίας και να ξαναμπείς την επόμενη ημέρα στα ίδια, μαύρα, αφιλόξενα νερά όπου δέχτηκες επίθεση.

Θα ξαναμπεις, ναι -κι έτσι πρέπει. Κάποια στιγμή κι αφού επουλωθούν οι ψυχολογικές πληγές.

Αλλά και πάλι... μετά φόβου θεού, πίστεως και αγάπης. Κι αφού ο χρόνος γιατρέψει τα τραύματα.

Γιατί υπεράνθρωπος δεν είσαι.

Αντιθέτως, είσαι ένας θνητός με εύθραυστο ψυχισμό και εξίσου ευάλωτο μνημονικό.

Κι όσο κι αν απ' έξω σου διαδηλώνεις πως δεν θα φοβηθείς, από μέσα σου το φυλλοκάρδι σου το ξέρει...

Οπότε, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να (παρα)δεχτούμε την ανθρώπινη φύση μας.

Και να συνεχίσουμε τις ζωές μας με ηρεμία και χωρίς πανικό μεν, αλλα ταυτόχρονα αποδεχόμενοι ενα συναίσθημα που είναι φυσιολογικό και που δεν μας κάνει περισσότερο αδύναμους ή ηττοπαθείς.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Οι πρωταγωνιστές των ελληνικών σειρών πατάνε σανίδι: Σε ποιες παραστάσεις και θέατρα θα τους δεις φέτος

Φέτος η θεατρική και τηλεοπτική σκηνή γεμίζει με αγαπημένους πρωταγωνιστές: ανακαλύπτουμε ποιοι λάμπουν σε νέες παραστάσεις και ταυτόχρονα ξεχωρίζουν σε τέσσερα σίριαλ. Θέατρο & TV, οι αγαπημένοι μας πρωταγωνιστές σε δύο ρόλους.

ΕΓΚΛΗΜΑ 09 Οκτ 2025 | 23:36

Λονδίνο: Ισόβια κάθειρξη στους 5 δολοφόνους του 26χρονου Αντώνη Αντωνιάδη - Τον σκότωσαν για να του κλέψουν τσάντα και ρολόι

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δίκης, ο 26χρονος Έλληνας είχε στοχοποιηθεί από την παρέα των 5 επειδή κρατούσε τσάντα Lacoste και φορούσε ρολόι Versace

ΣΤΟ Α’ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ. 05 Οκτ 2025 | 11:25

Μαρίσσα Λαιμού: Οδύνη στην κηδεία της στο Λονδίνο σε στενό οικογενειακό κύκλο - Στις 10 Οκτωβρίου η ταφή στην Αθήνα

Η σορός της Μαρίσσας Λαιμού θα μεταφερθεί στην Ελλάδα για να πραγματοποιηθεί η ταφή της την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Η ΥΠΟΘΕΣΗ 04 Οκτ 2025 | 18:22

Σοκ στη Βρετανία: 42χρονος παντρεύτηκε 15χρονη και τη βίαζε για χρόνια μαζί με άλλους 18 άνδρες

Οι συνολικές ποινές κάθειρξης για τους οκτώ καταδικασθέντες έφτασαν τα 91 χρόνια.

04 Οκτ 2025 | 14:19

Οι Λονδρέζες ξέρουν: Αυτά είναι τα κομμάτια που θα σου χαρίσουν ασυναγώνιστο brit style

Τα items που είναι ό,τι πρέπει για τη μεταβατική περίοδο που διανύουμε.

ΣΗΨΗ ΕΝΤΟΠΙΣΑΝ ΣΤΗ ΝΕΚΡΟΨΙΑ 03 Οκτ 2025 | 21:24

Μαρίσσα Λαιμού: Σε λιτή τελετή στο Λονδίνο η κηδεία, στην Αθήνα η ταφή της - "Φορτισμένη η οικογένεια θέλει να το ζήσει μόνη της"

Η οικογένεια Λαιμού έχει διορίσει ήδη δικηγόρο που τρέχει την υπόθεση και δεν αποκλείεται να κινηθεί νομικά

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ 30 Σεπ 2025 | 08:18

Μαρίσσα Λαιμού: Αυτή είναι η αιτία θανάτου της – "Είχαν τη διάγνωση και την έστειλαν σπίτι", λέει η οικογένεια

Σοκ εξακολουθεί να παραμένει για την ελληνική εφοπλιστική οικογένεια Λαιμού ο ξαφνικός θάνατος της 30χρονης Μαρίσσας Λαιμού, η οποία βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά της στο Λονδίνο στις 11 Σεπτεμβρίου.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ MEGA 26 Σεπ 2025 | 18:58

Μαρίσσα Λαιμού: Από σήψη προήλθε ο θάνατός της, σύμφωνα με Βρετανό ιατροδικαστή - Το σενάριο για στρεπτόκοκκο Β' [βίντεο]

Ο Βρετανός ιατροδικαστής αποφάνθηκε πως ο θάνατος της 30χρονης επήλθε μετά από σήψη, η οποία προκλήθηκε από τσίμπημα εντόμου, χωρίς να έχει διευκρινιστεί ακόμα ποιο έντομο ήταν αυτό που την τσίμπησε.

ΚΥΚΛΟΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ 25 Σεπ 2025 | 22:08
ΑΝΑΜΕΝΟΥΝ ΤΗΝ ΝΕΚΡΟΨΙΑ 25 Σεπ 2025 | 10:14

"Παίζουν με τον πόνο μας": Ξεσπά η οικογένεια Λαιμού για τον θάνατο της Μαρίσσας - Περιμένουν ακόμα την αυτοψία

Οι γονείς της Μαρίσσας Λαιμού προσέλαβαν δικηγόρους για να μηνύσουν το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Λονδίνου (UCLH) για ιατρική αμέλεια.

ΕΙΧΕ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ 24 Σεπ 2025 | 17:21

Σκληρή απάντηση του δήμαρχου του Λονδίνου στον Ντόναλντ Τραμπ: Έίναι ρατσιστής, σεξιστής και ισλαμοφοβικός

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εδώ και πολλά χρόνια έχει εκφραστεί αρνητικά για τον δήμαρχο του Λονδίνου, με αποκορύφωμα την χθεσινή του ομιλία.

ΣΤΟ MEGA 22 Σεπ 2025 | 18:34

Μαρίσσα Λαιμού: Αυτή είναι η επίσημη διάγνωση του UCLH - Το πρησμένο χέρι και το "δάγκωμα" που εντόπισαν

Τη Μαρίσσα Λαιμού εξέτασε Advanced Clinical Practitioner (ACP), ειδικότητα που στο βρετανικό σύστημα υγείας αντιστοιχεί σε νοσηλευτή, φαρμακοποιό ή φυσιοθεραπευτή με επιπλέον σπουδές

ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ 19 Σεπ 2025 | 23:25

Μαρίσσα Λαιμού: Συντετριμμένοι οι γονείς της στο τρισάγιο - Στο πλευρό τους η Σίλια Κριθαριώτη και ο Νίκος Τσάκος [βίντεο]

"Είναι πολύ άδικος ο χαμός αυτού του κοριτσιού, που όλα τα έκανε πολύ σωστά γιατί οι γονείς της έλειπαν" είπε η Σίλια Κριθαριώτη που στηρίζει τη μητέρα της Μαρίσσας Λαιμού

ΤΙ ΕΓΡΑΦΕ 19 Σεπ 2025 | 19:07

Μαρίσσα Λαιμού: Τα μηνύματα σε φίλη της μέσα από το νοσοκομείο - "Είμαι χάλια, κανείς δεν με έχει τσεκάρει"

Όση ώρα βρισκόταν στο νοσοκομείο του Λονδίνου, η 30χρονη Μαρίσσα Λαιμού έστειλε σε φίλη της φωτογραφία από το σημείο του τσιμπήματος - "Με ελέγχουν μετά βίας. Είναι φρικτό, είναι απαράδεκτο, το μισώ αυτό"

ΤΙ ΛΕΕΙ ΣΥΓΓΕΝΗΣ ΤΗΣ 19 Σεπ 2025 | 10:36

Μαρίσσα Λαιμού: Μήνυση από την οικογένειά της κατά των γιατρών του Λονδίνου για τον θάνατό της – "Χάθηκε εξαιτίας τους"

Στη δικαιοσύνη θα προσφύγει η οικογένεια Λαιμού για τον θάνατο της 30χρονης Μαρίσσας. Κατηγορούν για αμέλεια τους γιατρούς δυο νοσοκομείων στο Λονδίνο που εξέτασαν την κόρη τους.

ΟΥΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΕΚΡΟΨΙΑΣ 18 Σεπ 2025 | 22:12

Μαρίσσα Λαιμού: Επίσημη έρευνα από τις βρετανικές αρχές για τον θάνατό της - Αγωνιά η οικογένεια - Στην Ελλάδα η ταφή της

Ούτε σήμερα θα βγουν τα αποτελέσματα της νεκροψίας - Oι εξετάσεις που της έγιναν έδειξαν αυξημένες τιμές διοξειδίου του άνθρακα και χαμηλό pH του αίματος

ΙΑΤΡΙΚΟ ΛΑΘΟΣ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΗΣ; 17 Σεπ 2025 | 21:12

Μαρίσσα Λαιμού: Εν αναμονή του πορίσματος του ιατροδικαστή - "Ακόμα ψάχνουν να βρουν την αιτία και εμείς αγωνιούμε"

Πολλά ερωτήματα ανακύπτουν ως προς την ιατρική περίθαλψη που έλαβε στα επείγοντα η Μαρίσσα Λαιμού

15 Σεπ 2025 | 21:27

Η Ντάουνινγκ Στριτ καταγγέλλει τον "εμπρηστικό λόγο" του Μασκ στη διαδήλωση της ακροδεξιάς στο Λονδίνο: "Απειλεί με βία"

Ο Ίλον Μασκ είχε ζητήσει αλλαγή της κυβέρνησης στη χώρα καταγγέλλοντας την "ταχεία διάβρωση της Μεγάλης Βρετανίας λόγω μιας μαζικής και ανεξέλεγκτης μετανάστευσης".

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 15 Σεπ 2025 | 18:57

Μαρίσσα Λαιμού: Πώς πέθανε από έντομο η 28χρονη - Πήγε σε δύο νοσοκομεία στο Λονδίνο, αλλά την έστειλαν σπίτι της

Η θεία της 28χρονης και φίλος της οικογένειας Λαιμού περιγράφουν πώς, ενώ η Μαρίσσα κέρδισε τη μάχη με τον καρκίνο, τελικά έφυγε από τη ζωή από ένα τσίμπημα εντόμου

15 Οκτ 2025 | 09:45

Η κατάληψη του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη

Ο μόνος που δεν θέλησε να μετάσχει στον αχταρμά των έξαλλων αντιδράσεων ήταν ο Αλέξης Τσίπρας.

13 Οκτ 2025 | 09:31

Γελοίοι

Πώς ορίζω τη γελοιότητα; Ως απώλεια του μέτρου. Των ορίων.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 13 Οκτ 2025 | 06:24

Ο χρονοδιακόπτης της αξιοπρέπειας

Το 1999 ο Τσίπρας δεν είχε ακόμη αποφοιτήσει καν από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, μολονότι είχε ήδη θέσει τα γερά θεμέλια μιας πολιτικής καριέρας, εξαιρετικά ιδιότυπης, από πολλές απόψεις.

11 Οκτ 2025 | 10:23

Ο εκνευρισμός Ανδρουλάκη και η επιστροφή Τσίπρα

Αν το ΠΑΣΟΚ δεν καταφέρει να κουνήσει τη βελόνα και το υποψήφιο κόμμα Τσίπρα αποκτήσει υπόσταση, πώς θα απαντήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης στο ενδεχόμενο της συνεργασίας τους;

08 Οκτ 2025 | 08:51

Θέλει να αφουγκραστεί την κοινωνία;

Παρά τις ήττες και τα χρόνια στην αντιπολίτευση, παρά το rebranding που υποτίθεται του σχεδίασε η εταιρεία δημοσίων σχέσεων που προσέλαβε, ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται στο κοινό του ίδιος και απαράλλαχτος.

06 Οκτ 2025 | 07:06

Ο Βασιλιάς είναι γυμνός και κουρασμένος

Μεγαλώνοντας, οι γωνίες σου αμβλύνονται. Όλο και σπανιότερα αναφωνείς ότι ο βασιλιάς είναι -σου φαίνεται έστω- γυμνός. Όχι απαραίτητα επειδή κοιτάς τη δουλειά ή το συμφέρον σου.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 06 Οκτ 2025 | 06:05

Η δεκαετία που κουβαλάς

Καθένας από εμάς, ανάλογα με την ηλικία του, κουβαλάει στην καμπούρα του και άλλη δεκαετία. Για την ακρίβεια, κουβαλάμε στην καμπούρα μας όλες τις δεκαετίες που μας διαμόρφωσαν από τη γέννησή μας μέχρι σήμερα.

04 Οκτ 2025 | 09:16

Τι πήρε ακριβώς ο Ερντογάν;

Δεν έχω το ρεπορτάζ του Τούρκου συναδέλφου και δεν μπορώ να πάρω θέση, ούτως ή άλλως δεν έχει και πολύ μεγάλη σημασία για την αντιπολίτευση στην Αθήνα, ο δικός μας δυσκολεύεται ακόμα και να βγάλει φωτογραφία δίπλα-δίπλα με τον πλανητάρχη, σιγά μην τον δεχτεί στον Λευκό Οίκο ο Τραμπ.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 01 Οκτ 2025 | 06:49

Τα ήρεμα νερά και τα "νεύρα" Σαμαρά

Η Ελλάδα δεν υπέγραψε φιλία με την Τουρκία, αυτό φαίνεται άλλωστε επί του πεδίου, αλλά αποδέχθηκε όντως ένα μορατόριουμ στην αντιπαράθεση.

29 Σεπ 2025 | 07:17

Συγχωριανοί του ψεύτη βοσκού

Έτσι ο Διονύσης Σαββόπουλος, αποφαινόμαστε, είναι ο Μπομπ Ντύλαν της Ελλάδας. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο δικός μας Ντε Γκωλ. Κι όποια γυναίκα δολοφονεί τα παιδιά της μια Μήδεια του σήμερα...

29 Σεπ 2025 | 06:28

Πότε θα πάει ο Μητσοτάκης στον Λευκό Οίκο

Λήξη συναγερμού; Όχι βέβαια. Τώρα θα αρχίσει η "μίρλα" για το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης δεν έχει πάρει ακόμα πρόσκληση για τον Λευκό Οίκο, θα αρχίσει η γκρίνια για τα F35 που ο Τραμπ θέλει φαίνεται πάση θυσία να δώσει στον Ερντογάν.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 29 Σεπ 2025 | 06:10

Dark Tourism

Δημιουργός και αποκλειστικός διαχειριστής της εν λόγω ιστοσελίδας είναι ένας Γερμανός, ο Peter Hohenhaus, ένας πανεπιστημιακός που, κατά δήλωσή του, εγκατέλειψε νωρίς-νωρίς την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία.

24 Σεπ 2025 | 07:52

Η "κατάληψη" στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη

Υποθέτω έχει να κάνει και με την αδυναμία της αντιπολίτευσης να δημιουργήσει ένα αντικυβερνητικό ρεύμα και κίνημα και να δώσει μορφή και περιερχόμενο στον αγώνα τους. Στον αγώνα τους να φύγει επιτέλους ο Μητσοτάκης.

22 Σεπ 2025 | 09:56

Ένα φωτεινό πολιτιστικό γεγονός

Και όμως. Με την έξοδο από τα μνημόνια, η εντόπια βιβλιοπαραγωγή επανήλθε σταδιακά στα προ της κρίσης επίπεδα.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 22 Σεπ 2025 | 06:15

Το δράμα του πολυεκατομμυριούχου

Πώς θα ήταν ένας κόσμος δίχως καθόλου ενσυναίσθηση; Σίγουρα θα ήταν ένας κόσμος όπου δεν θα ήθελα να ζήσω ή όπου δεν θα ήθελαν να ζήσουν τα παιδιά μας.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 20 Σεπ 2025 | 13:26

Ο Ανδρέας Λοβέρδος στο ΚΚΜ

Το ερώτημα παραμένει: Γιατί όλοι φεύγουν από το ΠΑΣΟΚ και δεν έχουμε ούτε έναν να έκανε την αντίστροφη πορεία;

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 17 Σεπ 2025 | 08:03

Πλέον δεν είναι ούτε δημοκράτης ούτε απλά δεξιός

Η αλήθεια είναι ότι τώρα πλέον είναι απλά νεκρός. Ούτε δημοκράτης, ούτε απλά δεξιός. Μακαρίτης.