Follow us

Εάν θέλουμε, μπορούμε!

Γιατί πρέπει να κινδυνέψουμε όλοι, για το "βόλεμα" λίγων;

Πέτρος Λάζος
ΓΡΑΦΕΙ: ΠΕΤΡΟς ΛΑΖΟς
Πέτρος Λάζος

Υπάρχει διάχυτη η άποψη πως για την έξαρση της πανδημίας, ευθύνεται το άνοιγμα των συνόρων και ο τουρισμός. Λογικό συμπέρασμα. Αλλά εντελώς λανθασμένο!

Όπως επανειλημμένα έχει τονισθεί από τη στήλη, πολύ σπάνια συμφωνεί η κοινή λογική με την επιστήμη. Και η δεύτερη δικαιώνεται πάντα, στη διάρκεια του χρόνου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της πραγματικότητας, η έξαρση κρουσμάτων της CoViD-19 μετά την άρση των μέτρων του 1ου κύματος.

Μοιάζει πολύ λογικό, σχεδόν αυτονόητο, να θεωρήσει κάποιος ότι η μεγάλη αύξησή τους προήλθε από τους επισκέπτες που ήλθαν από το εξωτερικό και από τη μη πραγματοποίηση τεστ σε όλες τις αφίξεις. Είναι έτσι όμως;

Τα στοιχεία διαψεύδουν κάθετα και πέραν όποιας (ορθολογικής) αμφιβολίας.

Κατ’ αρχήν, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως, από την άρση των μέτρων και ύστερα, τα διαγνωσθέντα κρούσματα που συνδέονται με αφίξεις από το εξωτερικό (δηλ. τα κρούσματα ταξιδιωτών προς Ελλάδα και όσα ιχνηλατήθηκαν ως προερχόμενα από αυτούς) βρίσκονται σταθερά κάτω από το ποσοστό του 30%, με φθίνουσα πορεία (ως ποσοστό). Το Σάββατο 22/8 ήταν συνολικά 1.832 ή το 21,9% του συνόλου των 8.381. Επομένως, αφενός είναι πολύ λίγα για να θεωρηθούν η πηγή της έξαρσης, αφετέρου τα εγχώριας προέλευσης είναι συνεχώς περισσότερα από τα "εξωτερικού".

Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι τα σύνορα άνοιξαν την 15η Ιουνίου, όταν επετράπησαν οι πρώτες πτήσης από χώρες της ΕΕ. Τα δε χερσαία σύνορα, πολύ αργότερα. Είχαν ήδη γίνει κάποιες πτήσεις "ειδικού τύπου" από την 1η Ιουνίου, αλλά όλοι οι επιβαίνοντες εξετάζονταν με τεστ PCR (Polymerase Chain Reaction), οπότε περίπτωση να υπήρξαν στο συγκεκριμένο διάστημα "διαφυγόντα" κρούσματα, δεν υφίσταται.

Επίσης γνωρίζουμε ότι για να είναι ανιχνεύσιμη η νόσος σε κάποιο μολυσμένο άτομο, χρειάζονται 4 ημέρες. Φυσιολογικά στο εξωτερικό περιβάλλον (όπου ο SARS-CoV-2 καταστρέφεται πολύ ευκολότερα), χρειάζεται αρκετά περισσότερο. Άρα γεννιέται η απορία: πως είναι αδύνατον να άρχισε η έξαρση της πανδημίας από τουρίστες-επισκέπτες εξωτερικού, όταν ξέρουμε ότι ο ιός είχε πάψει ν’ ανιχνεύεται στα λύματα Αττικής και Θεσσαλονίκης στις 4 Μαΐου και ανιχνεύθηκε ξανά στις 18 Ιουνίου (πρόεδρος Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Α. Εξαδάκτυλος – 19/8 στον ΘΕΜΑ FM 104,4); Εκείνη την εποχή, είναι προφανές πως δεν υπήρχαν τουρίστες...

Η απάντηση απλή. Μόνο από τοπικούς ασθενείς, θα μπορούσε να προέρχεται το αυξημένο "ιικό φορτίο"! Αν δε λάβουμε υπόψη, αφενός τη μεγάλη ποσότητα που απαιτείται για την ανίχνευση στις ποσότητες των λυμάτων των μεγάλων αστικών κέντρων, αφετέρου την ανυπαρξία σοβαρού όγκου μετακινήσεων και εντός χώρας κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εύκολα αντιλαμβανόμαστε ότι μόνο εάν υπήρξε μεγάλης έκτασης επιμόλυνση μεταξύ του τοπικού πληθυσμού, μπορεί να προκλήθηκε η αύξηση!

Πώς λοιπόν μπορεί να υπάρξει μεγάλης έκτασης επιμόλυνση στον τοπικό πληθυσμό, χωρίς να υπάρξει "εισροή" ιικού φορτίου από άλλες περιοχές; Μα φυσικά μόνο με μη αυστηρή τήρηση των μέτρων και μη ικανοποιητικό έλεγχο αυτής της τήρησης από την Πολιτεία. Άλλος τρόπος, ΔΕΝ υπάρχει!

Μπορεί το συμπέρασμα να μην βολεύει ορισμένους πολιτικά, και να καταρρίπτει ασυζητητί τα σαθρά επιχειρήματα περί εισαγόμενων κρουσμάτων, ανευθυνότητας κ.λπ., αλλά είναι το μοναδικό που μπορεί να εξαχθεί.

Τα παραπάνω πάντως, δεν αθωώνουν εντελώς την κυβέρνηση. Όφειλε να επιβάλλει πιο αυστηρή επιτήρηση, ώστε τα μέτρα να εφαρμόζονται από τους πολίτες, πολύ πιο προσεκτικά και αυστηρά. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Όμως κανείς δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι π.χ. θα έπρεπε να υπάρχουν δύο αστυνομικοί για κάθε οικοδομικό τετράγωνο ή πως έπρεπε να κρατηθεί η χώρα "κλειστή", μέχρι να βρεθεί εμβόλιο. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα! Είναι ανθρωπίνως αδύνατα και οικονομικά απραγματοποίητα, αμφότερα! Όπως και όλες οι άλλες μπούρδες που ακούμε τις τελευταίες ημέρες, για την ευθύνη της κυβέρνησης.

Ναι, η αστυνόμευση των μέτρων ήταν λίγο χαλαρή! Θα μπορούσε σαφώς να είναι αυστηρότερη. Αλλά μέχρι εκεί! Ούτε χιλιοστό περισσότερο! Αρκετά πληρώσαμε ήδη, τις "αυταπάτες"!

Σε κάθε περίπτωση, όλα αυτά έγιναν! Δεν αλλάζουν! Το ζητούμενο τώρα πρέπει να είναι η πορεία από εδώ και εμπρός. Ζητούμενο το οποίο δεν είναι δύσκολο να προσδιορισθεί.

Αφενός οι πολίτες οφείλουμε να αρχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα πολύ πιο ευλαβικά πριν είναι πολύ αργά και αφετέρου η πολιτεία να αυξήσει σημαντικά την επιτήρηση της εφαρμογής τους. Ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι ορισμένοι θα δυσαρεστηθούν! Αν μ’ εννοείτε, κάποιοι εκεί στη Λεωφόρο Κατεχάκη και κάποιοι άλλοι στην οδό Ηρώδου Αττικού...

Όσο για όλους τους υπόλοιπους, μια χαρά μπορούμε π.χ. να φάμε σ’ ένα εστιατόριο χωρίς να κινδυνεύουμε και χωρίς να φοράμε μάσκα, εφόσον φορά μάσκα το προσωπικό ΚΑΝΟΝΙΚΑ (και όχι αυτά τα γελοία μασκάκια στο πηγούνι ή τη μάσκα κατεβασμένη κάτω από τη μύτη) και εφόσον τηρούνται οι αποστάσεις ευλαβικά και χωρίς να προσπαθεί η επιχείρηση να "ξεκλέψει" 2-3 καρέκλες παραπάνω. Πιστέψτε με, το ίδιο καλά θα μαγειρέψουν οι σεφ, οι βοηθοί τους, οι μάγειρες και οι μπουφετζήδες, είτε φορούν τη μάσκα με τη μύτη καλυμμένη, είτε ακάλυπτη. Θέμα ενός δεκαλέπτου δυσφορίας, είναι να την συνηθίσουν. Ας κάνουν μια μικρή θυσία…

Αυτονόητο είναι επίσης ότι οι πελάτες, δεν θα φορέσουμε μάσκες στα μπαρ. Αλλά θα πρέπει να κρατήσουμε αποστάσεις. Αλλιώς είναι (πλέον) πιθανότατο να βάλουμε τον ίδιο τον εαυτό μας, αγαπημένους συγγενείς και πολύτιμους φίλους, σε αχρείαστο κίνδυνο ακόμη και θανάτου. Ο ιός δεν αστειεύεται και το έχει αποδείξει.

Ας διασκεδάσουμε λοιπόν με μικρότερη ένταση, για ένα καλοκαίρι. Ούτως ή άλλως, με αυτόν τον δαίμονα που μπλέξαμε, η διασκέδαση είναι πια, ένας σχετικός όρος...

Όπως λεν’ και στα χωριά, when there is a will, there is a way. Εδώ ο τρόπος υπάρχει και είναι εύκολος. Η θέληση, μας λείπει. Γιατί;

Γιατί πρέπει να κινδυνέψουμε όλοι, για το "βόλεμα" λίγων;

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Στη Νέα Ερυθραία για μια από τις ομορφότερες αυλές των βορείων προαστίων

Το all-day στέκι με κοσμοπολίτικο αέρα και ανεμελιά έχει καταφέρει να ξεχωρίσει και συνεχίζει να το κάνει και το φθινόπωρο.

ΕΟΔΥ 07 Αυγ 2025 | 20:16

Κορονοϊός: Σε ανοδική τάση η θετικότητα - Τρεις θάνατοι και μία διασωλήνωση σε μία εβδομάδα

Ο αριθμός νέων εισαγωγών παρουσιάζει αύξηση κατά τις τελευταίες εβδομάδες

06 Σεπ 2025 | 09:44

Δημογραφικό: Να ξυπνήσουμε γιατί χανόμαστε (Τάσος Γιαννίτσης)

Διαβάζοντας την εισήγηση για το δημογραφικό πρόβλημα που έκανε ο Τάσος Γιαννίτσης στην επετειακή εκδήλωση για τα 51 χρόνια του ΠΑΣΟΚ (και μπράβο τους για την ιδέα), σε πιάνει η ψυχή σου.

03 Σεπ 2025 | 07:15

Στην Αξιώτισσα στη Νάξο

Όποτε βλέπω σε ταβέρνα ή εστιατόριο, πανό, αφίσες και λοιπά πολιτικά μηνύματα, τα οποία "μοστράρει" ο ιδιοκτήτης πιστεύοντας προφανώς ότι με τον τρόπο αυτό επηρεάζει πεινασμένες συνειδήσεις, απλώς αποχωρώ.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΩΜΕΝΙΔΗΣ 01 Σεπ 2025 | 07:23

Χειμερία νάρκη ή γεμιστά της επόμενης μέρας;

Οι αρκούδες. Τα ερπετά. Οι νυχτερίδες και οι σκίουροι. Και ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί, ιδίως εάν έχουν διατελέσει πρωθυπουργοί.

01 Σεπ 2025 | 07:21

Εκλογολογίες και κομματικοί σχεδιασμοί

Ακόμα και η αναμενόμενη εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ με τις γνωστές παροχές του Σεπτεμβρίου εντάσσεται πάντως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, σε μια εκλογική στρατηγική.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 01 Σεπ 2025 | 06:10

Η Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής

Ζούμε σε οργουελικούς καιρούς. Ο Τζορτζ Όργουελ, αυτός ο σκοτεινός προφήτης του εικοστού αιώνα, μπορεί να μην έπεσε σε όλα μέσα (συμπεριλαμβάνονται και ηχηρές αστοχίες στις προβλέψεις του), αλλά σίγουρα πέτυχε διάνα το κυριότερο.

27 Αυγ 2025 | 07:28

Διαβάζοντας Τσίπρα μαζί με το croissant

Πώς να το κάνουμε, σου δίνει ένα prestige μια συνέντευξη στην Monde. (Επίτηδες βάζω συνέχεια ξένες λέξεις στο κείμενο, αν τυχόν το διαβάσει ο ίδιος, να ταλαιπωρηθεί να τις ψάχνει στο λεξικό. Μια αθώα εκδίκηση, θα μου τη συγχωρέσετε.)

25 Αυγ 2025 | 07:11

GET A LIFE

Η περιπέτεια του Γιώργου Μαζωνάκη δεν επηρέασε κανέναν πλην του ιδίου και των στενών συγγενών του. Δεν ήταν συνεπώς είδηση. Κακώς τα ΜΜΕ τη μετέδωσαν, την πρόβαλαν με πηχυαίους μάλιστα τίτλους. Γιατί το έκαναν;

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 25 Αυγ 2025 | 06:15

Η κόπωση των διακοπών

Όσο και αν ακουστεί αλλόκοτο, φαίνεται πως η κόπωση δεν επέρχεται ως συνέπεια των διακοπών, αλλά την κουβαλάμε μαζί μας και την μεταφέρουμε από τόπο σε τόπο.

23 Αυγ 2025 | 12:02

Η αφιέρωση της Μαρίας Φαραντούρη στη Λίνα Μενδώνη

Διάφοροι κοινωνικοί αγωνιστές του πληκτρολογίου, εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για το γεγονός ότι η τραγουδίστρια – σύμβολο της αντίστασης – συμβιβάστηκε με την εξουσία.

20 Αυγ 2025 | 07:50

Τα χαρτιά της Ελλάδας και ο Τραμπ

Τι θα συνέβαινε αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ καλούνταν να μεσολαβήσει στη διένεξη ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία;

18 Αυγ 2025 | 07:52

59

Πριν από δυό εβδομάδες, έκλεισα τα πενηνταεννιά. Ήταν τα πρώτα γενέθλια της ζωής μου που η χαρά πήγαινε αντάμα με μια δυσφορία.

18 Αυγ 2025 | 07:50

Τα γαλλικά για τη Βούλτεψη

Υποθέτω μπορείς, σαν τη Βούλτεψη, να αποφανθείς ότι για τις πυρκαγιές και την ευαλωτότητά μας, δεν φταίει άλλος, αλλά φταίει το ότι δεν έχουμε αρκετούς εθελοντές. Πώς δεν το είχαμε σκεφτεί τόσα χρόνια βρε αδελφέ;

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 18 Αυγ 2025 | 06:33

Ούτε Μόναχο, ούτε Γιάλτα

Ακόμη και όσοι τσαλαβουτούν στα ρηχά της ιστορικής έρευνας, όλο και κάτι έχουν ακούσει για τη Συμφωνία του Μονάχου και τη Διάσκεψη της Γιάλτας.

13 Αυγ 2025 | 09:01

Εγκώμιον της ξαπλώστρας

Και μπορεί στις καλοκαιρινές διακοπές και στις συνθήκες καύσωνα, οι πρωινοί περίπατοι να προσαρμόζονται στις συνθήκες της κλιματικής αλλαγής, αλλά στην επιλογή της παραλίας, η θεωρία μου ισχύει στο ακέραιο.

11 Αυγ 2025 | 11:36

Μια καλλονή και δύο Γκουαγιαβέρες

Η Καρταχένα καμαρώνει για τους συγγραφείς της. Για τον παραμυθά της βασικά, τον μεγαλύτερο παραμυθά στα ισπανικά μετά από τον Θερβάντες.

11 Αυγ 2025 | 10:48

Το θαύμα της απάτης

Η εμμονή μου τα τελευταία χρόνια να αποκαλύπτω τις απάτες πίσω από τη συντριπτική πλειονότητα των υποτιθέμενων θαυμάτων δίνει την εσφαλμένη εντύπωση ότι δεν πιστεύω στα θαύματα συνολικά.