Advertisement
opap
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Follow us

Εντυπώσεις από ένα ντιμπέιτ

Η συζήτηση ήταν μάλλον άτονη και οι υποψήφιοι δεν έδωσαν σαφείς απαντήσεις.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Εντυπώσεις από ένα ντιμπέιτ

O Φρανς Τίμερμανς, ο υποψήφιος των σοσιαλιστών για την προεδρία της Κομισιόν, χρησιμοποίησε το ντιμπέιτ των υποψηφίων που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το βράδυ στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες για να χτίσει μια αριστερή συμμαχία που θα μπορούσε να σπάσει το μονοπώλιο της κεντροδεξιάς στην ηγεσία της ΕΕ.

Η συζήτηση ήταν μάλλον άτονη και οι υποψήφιοι δεν έδωσαν σαφείς απαντήσεις στο πώς η ΕΕ πρέπει να απαντήσει στον εθνικισμό ή στην επιθετικότητα της Κίνας και των ΗΠΑ.

Σε ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, η οικονομική πολιτική και ο εντεινόμενος εθνικισμός, όμως, ο Τίμερμανς προσπάθησε να εμφανίσει το κόμμα του σε συντονισμό με τους Πράσινους και την Αριστερά. Και στο πλαίσιο αυτό επιτέθηκε εναντίον του Μάνφρεντ Βέμπερ, υποψήφιου του ΕΛΚ.

«Οι τρεις μας συνεργαστήκαμε πολύ καλά τα τελευταία πέντε χρόνια στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο», είπε ο σοσιαλιστής υποψήφιος. «Τους προτείνω λοιπόν να συνεργαστούμε και την επόμενη πενταετία για να εξασφαλίσουμε ότι η κλιματική κρίση θα αποτελέσει πρώτη προτεραιότητα. Και είμαι βέβαιος ότι θα πείσουμε πολλούς στη φιλελεύθερη οικογένεια για μια συμμαχία από τον Τσίπρα ως τον Μακρόν».

Ο Τίμερμανς άφησε επίσης περιθώριο για μια συμμαχία με τη νέα κεντροαριστερή δύναμη που ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προσπαθεί να δημιουργήσει για να πάρει τη θέση της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE).

Η υποψήφια του ALDE Μαργκρέτε Βεστάγκερ απέφυγε να εμπλακεί σε αντιδικίες. Κάποια στιγμή, όμως, επέπληξε τον Βέμπερ επειδή διεκδίκησε για το κόμμα του εύσημα για μέτρα που έλαβαν όλοι οι επίτροποι μαζί κατά της κλιματικής αλλαγής.

Η πιο έντονη φραστική αντιπαράθεση αφορούσε τη λιτότητα. Ο Τίμερμανς κατηγόρησε τον Βέμπερ ότι επιδίωξε με κάθε τρόπο την τιμωρία της Πορτογαλίας ακόμη κι όταν ο Ζαν-Πολ Γιούνκερ έλεγε ότι τα σχέδια της κυβέρνησης της Λισαβώνας μπορούσαν να φέρουν αποτέλεσμα. «Αυτό δεν είναι αλήθεια», απάντησε ο Βέμπερ. Αλλά ο Τίμερμανς βγήκε νικητής από αυτή τη μονομαχία.

Ο σοσιαλιστής υποψήφιος προσπάθησε σε όλο το ντιμπέιτ να κρατήσει το ενδιαφέρον του κοινού. Όταν η συζήτηση στράφηκε στη φορολογία των εταιρειών, ο Τίμερμανς αναφέρθηκε στην εικονική βοηθό της Amazon: «Πρέπει να συνεχίσουμε να ρωτάμε, `Αλέξα, πότε η Amazon θα αρχίσει να πληρώνει φόρους;`» Κι όταν τέθηκε το ζήτημα του Brexit, ο Τίμερμανς παρομοίασε το Ηνωμένο Βασίλειο με «Game of Thrones με στεροειδή».

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Politico, μια συμμαχία Σοσιαλιστών, Πρασίνων και της Αριστεράς θα λάβει 250 έδρες στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ το ΕΛΚ και οι συντηρητικοί σύμμαχοί του θα λάβουν 219. Αυτό μπορεί να δώσει στον Τίμερμανς την ευκαιρία να πει ότι πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο για την προεδρία της Κομισιόν. Άλλες 116 έδρες θα κατανεμηθούν μεταξύ των ακροδεξιών και των οπαδών του Brexit, αλλά ο Βέμπερ έχει δεσμευτεί ότι δεν θα συνεργαστεί μαζί τους. Ακόμη κι αν προστεθούν πάντως οι Φιλελεύθεροι, που αναμένεται να λάβουν 104 έδρες, κανένα στρατόπεδο δεν αποκτά πλειοψηφία.

Ο Βέμπερ δεν δέχθηκε μόνο επιθέσεις από τους ανταγωνιστές του. Προσπάθησε επίσης να αξιοποιήσει το ντιμπέιτ για να προβάλει μια ηγετική εικόνα που θα διαλύσει τις αμφιβολίες για την απουσία διοικητικής εμπειρίας. Έπρεπε όμως να λύσει μια αντίφαση: αφενός να υπερασπιστεί τα επιτεύγματα του ΕΛΚ και αφετέρου να ταχθεί υπέρ της ανανέωσης της ΕΕ. Και οι προτάσεις που διατύπωσε ήταν μάλλον αόριστες. Διαφώνησε, για παράδειγμα, με την πρόταση για καθιέρωση ελάχιστου εισοδήματος λέγοντας ότι οι νέοι τους οποίους συνάντησε στην Πορτογαλία δεν ζητούν ελάχιστο εισόδημα, αλλά δουλειές.

Η Μαργκέτε Βεστάγκερ, που δεν έλαβε μέρος στα προηγούμενα ντιμπέιτ, χρησιμοποίησε τη θητεία της ως επιτρόπου για τον ανταγωνισμό για να εμφανιστεί ως μια έμπειρη ηγέτης. Δεν διατύπωσε όμως κάποια αξιοσημείωτη πρόταση ούτε έδωσε εξηγήσεις για τα σχέδια του Μακρόν να ιδρύσει μια νέα κεντρώα δύναμη. Όταν ρωτήθηκε για τους φορολογικούς Παραδείσους, απάντησε ότι «φορολογικός Παράδεισος είναι ένα μέρος όπου όλοι πληρώνουν τους φόρους τους».

(*) Το κείμενο συνυπογράφουν ο Ντέιβιντ Χέρζενχομ και η Μαϊα ντε Λα Μπομ, αρθρογράφοι του Politico

(Πηγή: Politico.eu/AΠE)

------

Στην ιστοσελίδα μας φιλοξενούνται όλες οι απόψεις που σέβονται τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον πολιτισμό και την αισθητική. Οι γνώμες των αρθρογράφων είναι ενυπόγραφες και προσωπικές και δεν ταυτίζονται απαραίτητα με την άποψη του TheToc.gr.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ 02 Οκτ 2025 | 07:38

Ευρωπαϊκή αντί-drone ασπίδα απέναντι στη ρωσική απειλή - Να προστατευτούν και τα νότια σύνορα ζήτησε ο Μητσοτάκης

Το τείχος των drones που θα αποτελέσει ασπίδα στις ρωσικές απειλές σε βάρος των χωρών της Βαλτικής ήταν ένα βασικό θέμα στην ατζέντα.

«ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΒΛΗΘΟΥΝ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟΙ» 26 Σεπ 2025 | 15:36

Η Κομισιόν για τους νέους αμερικανικούς δασμούς: "Το ανώτατο όριο δασμών 15% για τις εξαγωγές της ΕΕ αποτελεί εγγύηση"

Το σκεπτικό αυτό φαίνεται πως επικρατεί στους αξιωματούχους της ΕΕ, που βλέπουν στροφή των ΗΠΑ σε διάφορα ζητήματα, όπως το Ουκρανικό αλλά και τους δασμούς.

ΠΩΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ 23 Σεπ 2025 | 17:27

"Drone Wall": Το σύστημα ανίχνευσης και απόκρουσης drones που σχεδιάζει η Κομισιόν για τα σύνορα της ΕΕ

Πρόκειται για μια τεχνολογική υποδομή που θα επιτρέπει την έγκαιρη ανίχνευση drones και τη δυνατότητα άμεσης απόκρουσης ή παρεμβολής τους.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 19 Σεπ 2025 | 08:54

ΟΠΕΚΕΠΕ: Προθεσμία από την Κομισιόν έως 2/10 για νέο σχέδιο αγροτικών επιδοτήσεων – Κίνδυνος αναστολής πληρωμών

Προθεσμία έως τις 2 Οκτωβρίου για την κατάθεση ενός νέου σχεδίου αγροτικών επιδοτήσεων έδωσε η Κομισιόν, διαφορετικά ελλοχεύει ο κίνδυνος αναστολής πληρωμών.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΚΑΙ 100,3 18 Σεπ 2025 | 15:59

ΟΠΕΚΕΠΕ: Η Κομισιόν προειδοποιεί με αναστολή πληρωμών την Ελλάδα για τις αγροτικές επιδοτήσεις - Προθεσμία έως 2 Οκτωβρίου

Με επιστολή η Κομισιόν προειδοποιεί τη χώρα μας πως αν δεν συμμορφωθεί με τις ευρωπαϊκές διατάξεις για τις αγροτικές επιδοτήσεις, θα ανασταλούν οι μηνιαίες και ενδιάμεσες πληρωμές - Τι απαντά ο Κώστας Τσιάρας

ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ 17 Σεπ 2025 | 15:40

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Προτείνει εμπορικές κυρώσεις κατά του Ισραήλ και ορισμένων υπουργών της κυβέρνησης Νετανιάχου

"Ο στόχος δεν είναι να τιμωρηθεί το Ισραήλ. Ο στόχος είναι να βελτιωθεί η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα", ανέφερε Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, Κάγια Κάλας

11 Οκτ 2025 | 10:23

Ο εκνευρισμός Ανδρουλάκη και η επιστροφή Τσίπρα

Αν το ΠΑΣΟΚ δεν καταφέρει να κουνήσει τη βελόνα και το υποψήφιο κόμμα Τσίπρα αποκτήσει υπόσταση, πώς θα απαντήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης στο ενδεχόμενο της συνεργασίας τους;

08 Οκτ 2025 | 08:51

Θέλει να αφουγκραστεί την κοινωνία;

Παρά τις ήττες και τα χρόνια στην αντιπολίτευση, παρά το rebranding που υποτίθεται του σχεδίασε η εταιρεία δημοσίων σχέσεων που προσέλαβε, ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται στο κοινό του ίδιος και απαράλλαχτος.

06 Οκτ 2025 | 07:06

Ο Βασιλιάς είναι γυμνός και κουρασμένος

Μεγαλώνοντας, οι γωνίες σου αμβλύνονται. Όλο και σπανιότερα αναφωνείς ότι ο βασιλιάς είναι -σου φαίνεται έστω- γυμνός. Όχι απαραίτητα επειδή κοιτάς τη δουλειά ή το συμφέρον σου.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 06 Οκτ 2025 | 06:05

Η δεκαετία που κουβαλάς

Καθένας από εμάς, ανάλογα με την ηλικία του, κουβαλάει στην καμπούρα του και άλλη δεκαετία. Για την ακρίβεια, κουβαλάμε στην καμπούρα μας όλες τις δεκαετίες που μας διαμόρφωσαν από τη γέννησή μας μέχρι σήμερα.

04 Οκτ 2025 | 09:16

Τι πήρε ακριβώς ο Ερντογάν;

Δεν έχω το ρεπορτάζ του Τούρκου συναδέλφου και δεν μπορώ να πάρω θέση, ούτως ή άλλως δεν έχει και πολύ μεγάλη σημασία για την αντιπολίτευση στην Αθήνα, ο δικός μας δυσκολεύεται ακόμα και να βγάλει φωτογραφία δίπλα-δίπλα με τον πλανητάρχη, σιγά μην τον δεχτεί στον Λευκό Οίκο ο Τραμπ.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 01 Οκτ 2025 | 06:49

Τα ήρεμα νερά και τα "νεύρα" Σαμαρά

Η Ελλάδα δεν υπέγραψε φιλία με την Τουρκία, αυτό φαίνεται άλλωστε επί του πεδίου, αλλά αποδέχθηκε όντως ένα μορατόριουμ στην αντιπαράθεση.

29 Σεπ 2025 | 07:17

Συγχωριανοί του ψεύτη βοσκού

Έτσι ο Διονύσης Σαββόπουλος, αποφαινόμαστε, είναι ο Μπομπ Ντύλαν της Ελλάδας. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο δικός μας Ντε Γκωλ. Κι όποια γυναίκα δολοφονεί τα παιδιά της μια Μήδεια του σήμερα...

29 Σεπ 2025 | 06:28

Πότε θα πάει ο Μητσοτάκης στον Λευκό Οίκο

Λήξη συναγερμού; Όχι βέβαια. Τώρα θα αρχίσει η "μίρλα" για το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης δεν έχει πάρει ακόμα πρόσκληση για τον Λευκό Οίκο, θα αρχίσει η γκρίνια για τα F35 που ο Τραμπ θέλει φαίνεται πάση θυσία να δώσει στον Ερντογάν.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 29 Σεπ 2025 | 06:10

Dark Tourism

Δημιουργός και αποκλειστικός διαχειριστής της εν λόγω ιστοσελίδας είναι ένας Γερμανός, ο Peter Hohenhaus, ένας πανεπιστημιακός που, κατά δήλωσή του, εγκατέλειψε νωρίς-νωρίς την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία.

24 Σεπ 2025 | 07:52

Η "κατάληψη" στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη

Υποθέτω έχει να κάνει και με την αδυναμία της αντιπολίτευσης να δημιουργήσει ένα αντικυβερνητικό ρεύμα και κίνημα και να δώσει μορφή και περιερχόμενο στον αγώνα τους. Στον αγώνα τους να φύγει επιτέλους ο Μητσοτάκης.

22 Σεπ 2025 | 09:56

Ένα φωτεινό πολιτιστικό γεγονός

Και όμως. Με την έξοδο από τα μνημόνια, η εντόπια βιβλιοπαραγωγή επανήλθε σταδιακά στα προ της κρίσης επίπεδα.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 22 Σεπ 2025 | 06:15

Το δράμα του πολυεκατομμυριούχου

Πώς θα ήταν ένας κόσμος δίχως καθόλου ενσυναίσθηση; Σίγουρα θα ήταν ένας κόσμος όπου δεν θα ήθελα να ζήσω ή όπου δεν θα ήθελαν να ζήσουν τα παιδιά μας.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 20 Σεπ 2025 | 13:26

Ο Ανδρέας Λοβέρδος στο ΚΚΜ

Το ερώτημα παραμένει: Γιατί όλοι φεύγουν από το ΠΑΣΟΚ και δεν έχουμε ούτε έναν να έκανε την αντίστροφη πορεία;

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 17 Σεπ 2025 | 08:03

Πλέον δεν είναι ούτε δημοκράτης ούτε απλά δεξιός

Η αλήθεια είναι ότι τώρα πλέον είναι απλά νεκρός. Ούτε δημοκράτης, ούτε απλά δεξιός. Μακαρίτης.

15 Σεπ 2025 | 07:55

Βαθιά Αμερική

Μπορεί η βαθιά Αμερική να ορίσει τις τύχες του πλανήτη, κατά τον τρόπο που ένας καρκίνος μέχρι να ξεπεραστεί, αποσυντονίζει, βασανίζει τον άνθρωπο; Όλα δείχνουν πως ναι.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 15 Σεπ 2025 | 06:15

Η ιδεολογία του δολοφόνου

Είναι οι δολοφόνοι εκ προοιμίου "δεξιοί" ή εκ προοιμίου "αριστεροί", όπως θέλουν να μας πείσουν οι εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές παρατάξεις;

ΚΑΤΑΜΕΣΤΟ ΤΟ ΚΑΛΛΙΜΑΡΜΑΡΟ 14 Σεπ 2025 | 13:18

"Απόλυτη" και κάτι παραπάνω

Η Άννα Βίσση απέδειξε για ακόμα μια φορά γιατί παραμένει η "Απόλυτη Ελληνίδα Σταρ", ίσως... και κάτι παραπάνω.

13 Σεπ 2025 | 12:37

Η πρώτη δημοσκόπηση

Το πιο χαρακτηριστικό νούμερο από τη δημοσκόπηση, είναι αυτό για την "ικανοποίηση" από τις παροχές που ανακοινώθηκαν στην ΔΕΘ. Οι μισοί από εκείνους που εκτιμούν ότι θα έχουν όφελος από τη μείωση της φορολογίας, δηλώνουν ταυτόχρονα ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τα μέτρα. Γιατί; Γιατί δεν τους αρέσει η κυβέρνηση είναι η απάντηση.