Follow us

Η ελληνική ασθένεια…

Τα τουριστικά έσοδα φέτος αναμένεται να ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο και ιδίως εκείνα του 2019 όταν είχαν σημειώσει ιστορικό ρεκόρ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑς ΣΤΟΥΠΑς
Κωστας Στουπας

Τα τουριστικά έσοδα φέτος αναμένεται να ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο και ιδίως εκείνα του 2019 όταν είχαν σημειώσει ιστορικό ρεκόρ.


Σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι στιγμής, η επιβατική κίνηση τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ξεπέρασε την αντίστοιχη του 2019.

Για Σεπτέμβριο οι κρατήσεις είναι 7% περισσότερες σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα.

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως τα δεδομένα εξελίσσονται ιδιαίτερα καλά και αυτό θα δώσει μια σημαντική "ανάσα" στην ελληνική οικονομία ενόψει ενός ιδιαίτερα δύσκολου Χειμώνα λόγω πληθωρισμού, ενεργειακής κρίσης και γεωπολιτικής ρευστότητας.

Ανάλογη είναι η εικόνα στους περισσότερους διεθνείς τουριστικούς προορισμούς. Μια πειστική ερμηνεία αυτής της κατάστασης είναι πως τα πλήθη στις πλούσιες ανεπτυγμένες οικονομίες αντιλαμβάνονται το φετινό Καλοκαίρι σαν μια ανάπαυλα, μεταξύ πανδημίας και μιας νέας δύσκολης περιόδου που ξεκινά το Φθινόπωρο.

Η αυξημένη ζήτηση για διακοπές στην Ελλάδα όμως έχει ανεβάσει το κόστος ζωής στους δημοφιλείς προορισμούς (και γενικότερα) με αποτέλεσμα αυτοί να καθίστανται απρόσιτοι για τους Έλληνες, αλλά και τους ντόπιους που δεν έχουν αυξημένα έσοδα από τουριστικές δραστηριότητες.

Δάσκαλοι, γιατροί και άλλες απαραίτητες κατηγορίες λειτουργών και επαγγελματιών είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ανταποκριθούν στις οικονομικές απαιτήσεις διαβίωσης στις τουριστικές περιοχές, στο βαθμό φυσικά που καταφέρουν να βρουν έστω και υποτυπώδη στέγη…

Υπάρχει ένας όρος στα οικονομικά που ονομάζεται η "κατάρα των πόρων" και αφορά παρόμοιες καταστάσεις, όπου μια οικονομία ανακαλύπτει ένα "πόρο" ο οποίος παράγει σημαντικό πλούτο χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια.

Η "κατάρα των πόρων" αφορά κυρίως πλούσιους φυσικούς πόρους, όπως το πετρέλαιο, ο χρυσός, ο χαλκός κλπ. που συνεισφέρουν σημαντικό πλούτο σε μια οικονομία. Ταιριάζει και στην περίπτωση του τουρισμού στην ελληνική πραγματικότητα…

Η συντριπτική πλειοψηφία των κοινωνιών και οικονομιών στις οποίες προκύπτει ένα ιδιαίτερα πλούσιος "φυσικός πόρος" αντί να βελτιώσουν την γενικότερη οικονομική απόδοση καταστρέφονται. Το ίδιο συμβαίνει και με τα νοικοκυριά και τους ανθρώπους που κερδίζουν ένα σημαντικό ποσό σε κάποιο λαχείο. Σε λίγα χρόνια βρίσκονται σε μια κατάσταση χειρότερη από αυτή που βρισκόταν πριν κερδίσουν το λαχείο.


Οι χώρες που εκμεταλλεύονται λοιπόν κάποιο πλούσιο "πόρο" αποδίδουν χειρότερα από το μέσο όρο των χωρών που δεν έχουν κάποιο τέτοιο.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Η ύπαρξη κάποιου πλούσιου "πόρου" οδηγεί σε ανατιμήσεις και μείωση της ανταγωνιστικότητας άλλων τομέων της οικονομίας. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται και "Ολλανδική Ασθένεια".

Τούτο γιατί παρατηρήθηκε στην οικονομία της συμπαθούς χώρας του Βορρά κατά τη δεκαετία του '60, λίγα χρόνια μετά την ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στα τέλη της δεκαετίας του '50.

Η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων αυτών οδήγησε στην αύξηση των εσόδων κάτι που είχε σαν συνέπεια την αύξηση της ζήτησης για το νόμισμά της και τελικά την ανατίμηση της ισοτιμίας του.

Οι επιπτώσεις της ανατίμησης μείωσαν την ανταγωνιστικότητα των παραγωγικών εξαγωγικών κλάδων της οικονομίας καθώς τα προϊόντα τους έγιναν πιο ακριβά από αυτά των ανταγωνιστών.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, η ευκολία που προκύπτει από το τουριστικό εισόδημα λόγω φυσικού περιβάλλοντος και ιστορίας έχει δημιουργήσει μια οικονομία που εξαρτάται πολύ από μια "ευαίσθητη" δραστηριότητα με χαμηλή ανελαστική ζήτηση… Π.χ. οι διακοπές είναι το πρώτο πράγμα που κόβει ένα νοικοκυριό σε περίπτωση συρρίκνωσης του εισοδήματος…

Επιπλέον, όπως και οι περισσότεροι πλούσιοι "φυσικοί πόροι" ο τουρισμός μειώνει τη ζήτηση για την ανάπτυξη άλλων χρήσιμων επαγγελματικών δεξιοτήτων γεγονός που δυσκολεύει άλλους κλάδους να βρουν το απαραίτητο εργατικό δυναμικό…

Καλώς να έρθουν τα δολάρια λοιπόν, αλλά η ελληνική οικονομία εξαρτάται κατά ένα δυσανάλογα μεγάλο βαθμό από την τουριστική "βιομηχανία" γεγονός που μπορεί να καταστεί βλαβερό και επικίνδυνο μελλοντικά…

Πηγη: capital

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Αστυνομικές κωμωδίες, δράματα και νεοελληνική λογοτεχνία: Οι ελληνικές σειρές που έρχονται το φθινόπωρο

Με την έναρξη της νέας σεζόν, συγκεντρώσαμε τις σειρές που έρχονται και αξίζουν την προσοχή μας.

ΔΑΣΜΟΥΣ ΔΕΝ ΗΘΕΛΕ; 27 Αυγ 2025 | 17:47

Economist: Μειώθηκαν οι τουρίστες που κάνουν διακοπές στις ΗΠΑ- Λόγω του Τραμπ

Η πτώση έγινε ιδιαίτερα αισθητή μέσα στο καλοκαίρι και η μεγαλύτερη μείωση αφορά τους τουρίστες από τον Καναδά

20 Αυγ 2025 | 23:14

Ο υπερτουρισμός σκοτώνει τα νησιά - Η συγκλονιστική ανάρτηση της ψυχολόγου Χρηστίδη που έγινε viral

Καθηλωτική είναι η ανάρτηση της ψυχολόγου Έλενας Όλγας Χρηστίδη η οποία όπως η ίδια περιγράφει βρέθηκε αναγκαστικά για ένα βράδυ στη Σαντορίνη.

ΚΥΚΑΔΕΣ 12 Αυγ 2025 | 10:27

Το ελληνικό νησί της αυθεντικότητας και της φιλοξενίας

Ποιο ελληνικό νησί χαρακτηρίζεται ως αυτό της αυθεντικότητας και της φιλοξενίας.

10 Σεπ 2025 | 07:52

Ο πάντα προκλητικός Άδωνις Γεωργιάδης

O Γεωργιάδης ήταν προκλητικός. Προκλητικός που ακύρωσε την επίσκεψή του στο νοσοκομείο της Δράμας, προκλητικός και με τα όσα είπε μετά για τα επεισόδια στην είσοδο του νοσοκομείου πριν από την άφιξή του.

08 Σεπ 2025 | 07:44

Και πάλι όλοι μαζί

Γιατί τα σημερινά ζευγάρια αποφεύγουν -συχνά τρέμουν στο ενδεχόμενο- να γίνουν γονείς; Η προφανής απάντηση αφορά στο κόστος ζωής.

08 Σεπ 2025 | 06:05

Τα λείψανα του Αγίου Λαζάρου

Η βιβλιογραφία γύρω από την εμπορία "ιερών λειψάνων" εμπλουτίστηκε σε σημείο ώστε να αδυνατούμε να την εξαντλήσουμε στο πλαίσιο ενός σύντομου κειμένου.

06 Σεπ 2025 | 09:44

Δημογραφικό: Να ξυπνήσουμε γιατί χανόμαστε (Τάσος Γιαννίτσης)

Διαβάζοντας την εισήγηση για το δημογραφικό πρόβλημα που έκανε ο Τάσος Γιαννίτσης στην επετειακή εκδήλωση για τα 51 χρόνια του ΠΑΣΟΚ (και μπράβο τους για την ιδέα), σε πιάνει η ψυχή σου.

03 Σεπ 2025 | 07:15

Στην Αξιώτισσα στη Νάξο

Όποτε βλέπω σε ταβέρνα ή εστιατόριο, πανό, αφίσες και λοιπά πολιτικά μηνύματα, τα οποία "μοστράρει" ο ιδιοκτήτης πιστεύοντας προφανώς ότι με τον τρόπο αυτό επηρεάζει πεινασμένες συνειδήσεις, απλώς αποχωρώ.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΩΜΕΝΙΔΗΣ 01 Σεπ 2025 | 07:23

Χειμερία νάρκη ή γεμιστά της επόμενης μέρας;

Οι αρκούδες. Τα ερπετά. Οι νυχτερίδες και οι σκίουροι. Και ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί, ιδίως εάν έχουν διατελέσει πρωθυπουργοί.

01 Σεπ 2025 | 07:21

Εκλογολογίες και κομματικοί σχεδιασμοί

Ακόμα και η αναμενόμενη εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ με τις γνωστές παροχές του Σεπτεμβρίου εντάσσεται πάντως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, σε μια εκλογική στρατηγική.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 01 Σεπ 2025 | 06:10

Η Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής

Ζούμε σε οργουελικούς καιρούς. Ο Τζορτζ Όργουελ, αυτός ο σκοτεινός προφήτης του εικοστού αιώνα, μπορεί να μην έπεσε σε όλα μέσα (συμπεριλαμβάνονται και ηχηρές αστοχίες στις προβλέψεις του), αλλά σίγουρα πέτυχε διάνα το κυριότερο.

27 Αυγ 2025 | 07:28

Διαβάζοντας Τσίπρα μαζί με το croissant

Πώς να το κάνουμε, σου δίνει ένα prestige μια συνέντευξη στην Monde. (Επίτηδες βάζω συνέχεια ξένες λέξεις στο κείμενο, αν τυχόν το διαβάσει ο ίδιος, να ταλαιπωρηθεί να τις ψάχνει στο λεξικό. Μια αθώα εκδίκηση, θα μου τη συγχωρέσετε.)

25 Αυγ 2025 | 07:11

GET A LIFE

Η περιπέτεια του Γιώργου Μαζωνάκη δεν επηρέασε κανέναν πλην του ιδίου και των στενών συγγενών του. Δεν ήταν συνεπώς είδηση. Κακώς τα ΜΜΕ τη μετέδωσαν, την πρόβαλαν με πηχυαίους μάλιστα τίτλους. Γιατί το έκαναν;

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 25 Αυγ 2025 | 06:15

Η κόπωση των διακοπών

Όσο και αν ακουστεί αλλόκοτο, φαίνεται πως η κόπωση δεν επέρχεται ως συνέπεια των διακοπών, αλλά την κουβαλάμε μαζί μας και την μεταφέρουμε από τόπο σε τόπο.

23 Αυγ 2025 | 12:02

Η αφιέρωση της Μαρίας Φαραντούρη στη Λίνα Μενδώνη

Διάφοροι κοινωνικοί αγωνιστές του πληκτρολογίου, εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για το γεγονός ότι η τραγουδίστρια – σύμβολο της αντίστασης – συμβιβάστηκε με την εξουσία.

20 Αυγ 2025 | 07:50

Τα χαρτιά της Ελλάδας και ο Τραμπ

Τι θα συνέβαινε αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ καλούνταν να μεσολαβήσει στη διένεξη ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία;

18 Αυγ 2025 | 07:52

59

Πριν από δυό εβδομάδες, έκλεισα τα πενηνταεννιά. Ήταν τα πρώτα γενέθλια της ζωής μου που η χαρά πήγαινε αντάμα με μια δυσφορία.

18 Αυγ 2025 | 07:50

Τα γαλλικά για τη Βούλτεψη

Υποθέτω μπορείς, σαν τη Βούλτεψη, να αποφανθείς ότι για τις πυρκαγιές και την ευαλωτότητά μας, δεν φταίει άλλος, αλλά φταίει το ότι δεν έχουμε αρκετούς εθελοντές. Πώς δεν το είχαμε σκεφτεί τόσα χρόνια βρε αδελφέ;

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 18 Αυγ 2025 | 06:33

Ούτε Μόναχο, ούτε Γιάλτα

Ακόμη και όσοι τσαλαβουτούν στα ρηχά της ιστορικής έρευνας, όλο και κάτι έχουν ακούσει για τη Συμφωνία του Μονάχου και τη Διάσκεψη της Γιάλτας.

13 Αυγ 2025 | 09:01

Εγκώμιον της ξαπλώστρας

Και μπορεί στις καλοκαιρινές διακοπές και στις συνθήκες καύσωνα, οι πρωινοί περίπατοι να προσαρμόζονται στις συνθήκες της κλιματικής αλλαγής, αλλά στην επιλογή της παραλίας, η θεωρία μου ισχύει στο ακέραιο.

11 Αυγ 2025 | 11:36

Μια καλλονή και δύο Γκουαγιαβέρες

Η Καρταχένα καμαρώνει για τους συγγραφείς της. Για τον παραμυθά της βασικά, τον μεγαλύτερο παραμυθά στα ισπανικά μετά από τον Θερβάντες.

11 Αυγ 2025 | 10:48

Το θαύμα της απάτης

Η εμμονή μου τα τελευταία χρόνια να αποκαλύπτω τις απάτες πίσω από τη συντριπτική πλειονότητα των υποτιθέμενων θαυμάτων δίνει την εσφαλμένη εντύπωση ότι δεν πιστεύω στα θαύματα συνολικά.