Follow us

Η χαμένη τιμή της δημοσιογραφίας

Με τον σχοινοτενή και ολοφάνερα απολογητικό μου πρόλογο, προσπαθώ να εξηγήσω –στον εαυτό μου πρωτίστως- πώς κι έτυχε να μου διαφύγει η "Χαμένη τιμή της δημοσιογραφίας" του Γιάννη Παντελάκη, όταν πρωτοκυκλοφόρησε στα τέλη Οκτωβρίου του 2018.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Τατσόπουλος Opinion Ver 2

Αυτή την ανεκτίμητη αρετή έχουν τα βιβλία: ιώβεια υπομονή. Με τους 10.000+ τίτλους που κυκλοφορούν στην Ελλάδα τον χρόνο, ακόμη και αν είσαι μανιακός βιβλιοαναγνώστης (είδος υπό εξαφάνιση στην πατρίδα μας, έτσι κι αλλιώς), τους περισσότερους δεν θα τους πάρεις καν
χαμπάρι. Για την πλειονότητα από τους υπόλοιπους, θα είσαι τυχερός εάν το μάτι σου πέσει σε τρεις γραμμές από κάποιο δελτίο τύπου, πόσο μάλλον σε μια εκτενέστερη βιβλιοκριτική. Δεν τελειώνουν εδώ τα βάσανά σου. Μπορεί να υποπέσει στην αντίληψή σου ένας τίτλος που εν
δυνάμει εντάσσεται στα ενδιαφέροντά σου, αλλά όχι τη στιγμή που υποπίπτει· μπορεί να κυκλοφόρησε… πολύ νωρίς για εσένα ή… πολύ αργά. Μην ανησυχείς: οι τίτλοι έχουν εκπαιδευτεί να σε περιμένουν· η αναμονή είναι στη φύση τους. Και αν δεν τους αντιληφθείς εσύ, μπορεί να τους αντιληφθούν τα παιδιά σου ή τα παιδιά των παιδιών σου. Κάπως κάπου κάποτε, έστω κι εντελώς τυχαία, κάποιο βλέμμα θα εστιάσει πάνω τους και θα τους λυτρώσει από την αιώνια μοναξιά τους.

Με τον σχοινοτενή και ολοφάνερα απολογητικό μου πρόλογο, προσπαθώ να εξηγήσω –στον εαυτό μου πρωτίστως- πώς κι έτυχε να μου διαφύγει η "Χαμένη τιμή της δημοσιογραφίας" του Γιάννη Παντελάκη, όταν πρωτοκυκλοφόρησε στα τέλη Οκτωβρίου του 2018 από τις εκδόσεις
"Θεμέλιο", με τον χαρακτηριστικό υπότιτλο: "20+1 ιστορίες κιτρινισμού". Το βιβλίο δεν πέρασε απαρατήρητο, κάθε άλλο, μέσα σε τρεις μήνες έκανε και δεύτερη έκδοση, αλλά μπορεί και να μην έπεφτε ποτέ στα χέρια μου εάν δεν το αναζητούσα πρόσφατα, για τις ανάγκες
μιας ραδιοφωνικής συνομιλίας μου με τον συγγραφέα του, προγραμματισμένης να μεταδοθεί από το Πρώτο Πρόγραμμα, στις 5 το απόγευμα, αυτό το Σάββατο.

Κατ’ αρχάς μου υπενθύμισε μια σειρά από "ιστορίες κιτρινισμού" -την υπόθεση Μάνου Χατζιδάκι, την υπόθεση Σορίν Ματέι, την υπόθεση Περικλή Κοροβέση, την υπόθεση Στέφανου Κορκολή κ.ο.κ.- και, κυρίως, πόσο γρήγορα, εύκολα κι ανώδυνα τις είχα λησμονήσει, όπως όλοι μας.

Βλέπετε, είναι και αυτή μια από τις πιο δυσώδεις ιδιότητες του "κιτρινισμού": να επικαλύπτει τις χθεσινές του ακαθαρσίες με τις σημερινές και τις σημερινές με τις αυριανές, δίχως να εγγράφει ίχνη στη μνήμη μας, πέρα από την ίδια, την ανυπόφορη αίσθηση μιας διαχρονικής "βρομιάς".

Κατά δεύτερον, ο Γιάννης Παντελάκης τεκμηριώνει με πλήθος παραδειγμάτων ότι η "τιμή" της δημοσιογραφίας δεν "χάθηκε" εν μία νυκτί, σαν σφαγμένος κόκορας σε σεντόνι νεόνυμφης, αλλά ήταν μια επίμονη κι επίπονη διαδικασία τόσο στα έντυπα όσο και στα ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας (ΜΜΕ), με την κρίσιμη "αλλαγή σκυτάλης" να συμβαίνει προς τα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν για τις εφημερίδες ξεκίνησε η άνευ επιστροφής ραγδαία κυκλοφοριακή διολίσθηση. "Τον Δεκέμβριο του 1999", σημειώνει ο Παντελάκης, "η μέση ημερήσια κυκλοφορία των 15 απογευματινών και 7 πρωινών εφημερίδων, περιλαμβανομένων των κυριακάτικων εκδόσεων, ήταν 447.301 φύλλα. Τον Δεκέμβριο του 1989 η μέση ημερήσια κυκλοφορία 14 απογευματινών και 4 πρωινών εφημερίδων (συνολικά 4 εφημερίδων
λιγότερων) ήταν 862.060 φύλλα". ΄Ετσι, μπορεί η "Αυριανή" να εγκατέλειψε οριστικά τα εγκόσμια το 2012 ύστερα από τριάντα δύο χρόνια ζωής, όπου γνώρισε και ημέρες δόξας (ενίοτε άγγιξε και τα 250.000 φύλλα), αλλά ο "αυριανισμός", ως αιχμή δόρατος του "κιτρινισμού", όχι μονάχα επέζησε του δικού της θανάτου και μεταλαμπαδεύτηκε σε μια σειρά από υποτιθέμενα "σοβαρές" εφημερίδες, μα παρέδωσε και το "μοντέλο" για το μονοπάτι που θα όφειλε να ακολουθήσει η επερχόμενη κι εξίσου άσπλαχνη ιδιωτική τηλεόραση, όπως ο Αλ Πατσίνο διαδεχόμενος τον Μάρλον Μπράντο στον "Νονό".

Σήμερα, σχεδόν οκτώ χρόνια από την πρώτη έκδοση της "Χαμένης τιμής της δημοσιογραφίας", θα περίμενε κανείς οι τηλεθεατές/αναγνώστες να αναζητούν διψασμένοι τη δημοσιογραφία που "σέβεται τον εαυτό της" (μη γελάτε, παρακαλώ), μακριά από τα στέκια
όπου συχνάζουν οι μολυσμένοι "Αλήτες, Ρουφιάνοι, Δημοσιογράφοι" (ΑΡΔ). Δεν συμβαίνει ακριβώς έτσι. Η μολυσμένη δημοσιογραφία βρίσκεται σε διαρκή σχέση ανατροφοδότησης κι επιβράβευσης με το μολυσμένο τηλεοπτικό/αναγνωστικό κοινό. Πού βλέπετε το περίεργο;
Μονάχα με αίμα ξεδιψάει μια κοινωνία από βαμπίρ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Σύντομα όλοι θα μιλούν για μια Καμηλοπάρδαλη στα Εξάρχεια: Ποιο είναι το νέο cool wine bar της γειτονιάς

Το ολοκαίνουργιο "Ζιράφ", το cool wine bar των Εξαρχείων μιλάει τη γλώσσα της πόλης: street και comfort, αλλά με τεχνογνωσία που κερδίζει με ειλικρινείς και σημερινούς όρους.

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΤΟ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ 10 Σεπ 2025 | 16:37

Τατσόπουλος για γιατρό που συνελήφθη για "φακελάκια": Είναι ο άνθρωπος που έσωσε τη ζωή μου – Γηράσκω αεί διδασκόμενος

"Δίχως τις δικές του "αποφάσεις" και τις δικές του "πρωτοβουλίες" θα βρισκόμουν κάτω από το χορτάρι εδώ και μια εξαετία", είπε ο Πέτρος Τατσόπουλος για τον γιατρό

08 Σεπ 2025 | 06:05

Τα λείψανα του Αγίου Λαζάρου

Η βιβλιογραφία γύρω από την εμπορία "ιερών λειψάνων" εμπλουτίστηκε σε σημείο ώστε να αδυνατούμε να την εξαντλήσουμε στο πλαίσιο ενός σύντομου κειμένου.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 01 Σεπ 2025 | 06:10

Η Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής

Ζούμε σε οργουελικούς καιρούς. Ο Τζορτζ Όργουελ, αυτός ο σκοτεινός προφήτης του εικοστού αιώνα, μπορεί να μην έπεσε σε όλα μέσα (συμπεριλαμβάνονται και ηχηρές αστοχίες στις προβλέψεις του), αλλά σίγουρα πέτυχε διάνα το κυριότερο.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 22 Σεπ 2025 | 06:15

Το δράμα του πολυεκατομμυριούχου

Πώς θα ήταν ένας κόσμος δίχως καθόλου ενσυναίσθηση; Σίγουρα θα ήταν ένας κόσμος όπου δεν θα ήθελα να ζήσω ή όπου δεν θα ήθελαν να ζήσουν τα παιδιά μας.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 15 Σεπ 2025 | 06:15

Η ιδεολογία του δολοφόνου

Είναι οι δολοφόνοι εκ προοιμίου "δεξιοί" ή εκ προοιμίου "αριστεροί", όπως θέλουν να μας πείσουν οι εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές παρατάξεις;

08 Σεπ 2025 | 06:05

Τα λείψανα του Αγίου Λαζάρου

Η βιβλιογραφία γύρω από την εμπορία "ιερών λειψάνων" εμπλουτίστηκε σε σημείο ώστε να αδυνατούμε να την εξαντλήσουμε στο πλαίσιο ενός σύντομου κειμένου.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 01 Σεπ 2025 | 06:10

Η Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής

Ζούμε σε οργουελικούς καιρούς. Ο Τζορτζ Όργουελ, αυτός ο σκοτεινός προφήτης του εικοστού αιώνα, μπορεί να μην έπεσε σε όλα μέσα (συμπεριλαμβάνονται και ηχηρές αστοχίες στις προβλέψεις του), αλλά σίγουρα πέτυχε διάνα το κυριότερο.

24 Σεπ 2025 | 07:52

Η "κατάληψη" στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη

Υποθέτω έχει να κάνει και με την αδυναμία της αντιπολίτευσης να δημιουργήσει ένα αντικυβερνητικό ρεύμα και κίνημα και να δώσει μορφή και περιερχόμενο στον αγώνα τους. Στον αγώνα τους να φύγει επιτέλους ο Μητσοτάκης.

22 Σεπ 2025 | 09:56

Ένα φωτεινό πολιτιστικό γεγονός

Και όμως. Με την έξοδο από τα μνημόνια, η εντόπια βιβλιοπαραγωγή επανήλθε σταδιακά στα προ της κρίσης επίπεδα.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 22 Σεπ 2025 | 06:15

Το δράμα του πολυεκατομμυριούχου

Πώς θα ήταν ένας κόσμος δίχως καθόλου ενσυναίσθηση; Σίγουρα θα ήταν ένας κόσμος όπου δεν θα ήθελα να ζήσω ή όπου δεν θα ήθελαν να ζήσουν τα παιδιά μας.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 20 Σεπ 2025 | 13:26

Ο Ανδρέας Λοβέρδος στο ΚΚΜ

Το ερώτημα παραμένει: Γιατί όλοι φεύγουν από το ΠΑΣΟΚ και δεν έχουμε ούτε έναν να έκανε την αντίστροφη πορεία;

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 17 Σεπ 2025 | 08:03

Πλέον δεν είναι ούτε δημοκράτης ούτε απλά δεξιός

Η αλήθεια είναι ότι τώρα πλέον είναι απλά νεκρός. Ούτε δημοκράτης, ούτε απλά δεξιός. Μακαρίτης.

15 Σεπ 2025 | 07:55

Βαθιά Αμερική

Μπορεί η βαθιά Αμερική να ορίσει τις τύχες του πλανήτη, κατά τον τρόπο που ένας καρκίνος μέχρι να ξεπεραστεί, αποσυντονίζει, βασανίζει τον άνθρωπο; Όλα δείχνουν πως ναι.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 15 Σεπ 2025 | 06:15

Η ιδεολογία του δολοφόνου

Είναι οι δολοφόνοι εκ προοιμίου "δεξιοί" ή εκ προοιμίου "αριστεροί", όπως θέλουν να μας πείσουν οι εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές παρατάξεις;

ΚΑΤΑΜΕΣΤΟ ΤΟ ΚΑΛΛΙΜΑΡΜΑΡΟ 14 Σεπ 2025 | 13:18

"Απόλυτη" και κάτι παραπάνω

Η Άννα Βίσση απέδειξε για ακόμα μια φορά γιατί παραμένει η "Απόλυτη Ελληνίδα Σταρ", ίσως... και κάτι παραπάνω.

13 Σεπ 2025 | 12:37

Η πρώτη δημοσκόπηση

Το πιο χαρακτηριστικό νούμερο από τη δημοσκόπηση, είναι αυτό για την "ικανοποίηση" από τις παροχές που ανακοινώθηκαν στην ΔΕΘ. Οι μισοί από εκείνους που εκτιμούν ότι θα έχουν όφελος από τη μείωση της φορολογίας, δηλώνουν ταυτόχρονα ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τα μέτρα. Γιατί; Γιατί δεν τους αρέσει η κυβέρνηση είναι η απάντηση.

10 Σεπ 2025 | 07:52

Ο πάντα προκλητικός Άδωνις Γεωργιάδης

O Γεωργιάδης ήταν προκλητικός. Προκλητικός που ακύρωσε την επίσκεψή του στο νοσοκομείο της Δράμας, προκλητικός και με τα όσα είπε μετά για τα επεισόδια στην είσοδο του νοσοκομείου πριν από την άφιξή του.

08 Σεπ 2025 | 07:44

Και πάλι όλοι μαζί

Γιατί τα σημερινά ζευγάρια αποφεύγουν -συχνά τρέμουν στο ενδεχόμενο- να γίνουν γονείς; Η προφανής απάντηση αφορά στο κόστος ζωής.

08 Σεπ 2025 | 06:05

Τα λείψανα του Αγίου Λαζάρου

Η βιβλιογραφία γύρω από την εμπορία "ιερών λειψάνων" εμπλουτίστηκε σε σημείο ώστε να αδυνατούμε να την εξαντλήσουμε στο πλαίσιο ενός σύντομου κειμένου.

06 Σεπ 2025 | 09:44

Δημογραφικό: Να ξυπνήσουμε γιατί χανόμαστε (Τάσος Γιαννίτσης)

Διαβάζοντας την εισήγηση για το δημογραφικό πρόβλημα που έκανε ο Τάσος Γιαννίτσης στην επετειακή εκδήλωση για τα 51 χρόνια του ΠΑΣΟΚ (και μπράβο τους για την ιδέα), σε πιάνει η ψυχή σου.

03 Σεπ 2025 | 07:15

Στην Αξιώτισσα στη Νάξο

Όποτε βλέπω σε ταβέρνα ή εστιατόριο, πανό, αφίσες και λοιπά πολιτικά μηνύματα, τα οποία "μοστράρει" ο ιδιοκτήτης πιστεύοντας προφανώς ότι με τον τρόπο αυτό επηρεάζει πεινασμένες συνειδήσεις, απλώς αποχωρώ.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΩΜΕΝΙΔΗΣ 01 Σεπ 2025 | 07:23

Χειμερία νάρκη ή γεμιστά της επόμενης μέρας;

Οι αρκούδες. Τα ερπετά. Οι νυχτερίδες και οι σκίουροι. Και ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί, ιδίως εάν έχουν διατελέσει πρωθυπουργοί.

01 Σεπ 2025 | 07:21

Εκλογολογίες και κομματικοί σχεδιασμοί

Ακόμα και η αναμενόμενη εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ με τις γνωστές παροχές του Σεπτεμβρίου εντάσσεται πάντως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, σε μια εκλογική στρατηγική.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 01 Σεπ 2025 | 06:10

Η Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής

Ζούμε σε οργουελικούς καιρούς. Ο Τζορτζ Όργουελ, αυτός ο σκοτεινός προφήτης του εικοστού αιώνα, μπορεί να μην έπεσε σε όλα μέσα (συμπεριλαμβάνονται και ηχηρές αστοχίες στις προβλέψεις του), αλλά σίγουρα πέτυχε διάνα το κυριότερο.

27 Αυγ 2025 | 07:28

Διαβάζοντας Τσίπρα μαζί με το croissant

Πώς να το κάνουμε, σου δίνει ένα prestige μια συνέντευξη στην Monde. (Επίτηδες βάζω συνέχεια ξένες λέξεις στο κείμενο, αν τυχόν το διαβάσει ο ίδιος, να ταλαιπωρηθεί να τις ψάχνει στο λεξικό. Μια αθώα εκδίκηση, θα μου τη συγχωρέσετε.)