Follow us

Μεταρρύθμιση ή τάβλι & ούζο;

Το παραμύθι κάποια στιγμή πρέπει να λάβει τέλος...

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Μεταρρύθμιση ή τάβλι & ούζο;

Πολλοί συνδέουν τις μεταρρυθμίσεις με την σκληρή λιτότητα και αυτό είναι απολύτως λανθασμένο. Επειδή το παραμύθι κάποια στιγμή πρέπει να λάβει τέλος, σας εξηγώ παρακάτω τι ακριβώς συμβαίνει με όσο πιο απλά λόγια γίνεται :

«Μεταρρύθμιση» είναι η διαδικασία εκείνη με την οποία θα καταστεί εύρυθμος ένας τομέας, δηλαδή θα λειτουργεί καλύτερα και πιο αποδοτικά.

Μεταρρυθμίσεις είναι :

1) Το άνοιγμα των «κλειστών» επαγγελμάτων
2) Η πάταξη της γραφειοκρατίας
3) Τα φορολογικά κίνητρα για επέκταση μιας επιχείρησης
4) Ένα σταθερό φορολογικό σύστημα με χαμηλούς συντελεστές
5) Τα ασφαλιστικά κίνητρα για πρόσληψη ανέργων από τους επιχειρηματίες
6) Η αξιολόγηση στο δημόσιο ώστε να λειτουργεί σωστά
7) Η κινητικότητα στο δημόσιο (αυτοί που είναι αργόμισθοι να πάνε να δουλέψουν σε υπηρεσίες που χρειάζονται προσωπικό)
8) Η ενίσχυση της διαδικασίας προσλήψεων ώστε να είναι αξιοκρατικές και να μην μπαίνει κανείς από την πίσω πόρτα και χωρίς πτυχία
9) Το ξεβόλεμα των συνδικαλιστών ώστε να παράγουν και αυτοί έργο
10) Να ψηφίζει το 50%+1 υπάλληλος για να γίνει μια απεργία και όχι να κλείνουν τις δημόσιες υπηρεσίες 3 άτομα όποτε επιθυμούν
11) Η άρση των νομικών κωλυμάτων για την σύσταση μια εταιρίας
12) Η άρση της «χαρτούρας» και των άπειρων «σφραγίδων» όταν επισκέπτεσαι για κάποιο λόγο έναν δημόσιο οργανισμό. Να γίνονται δηλαδή όλα γρήγορα και απλά, όπως σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη.

Λογικά όλα αυτά, έτσι δεν είναι; Δε νομίζω να διαφωνεί κανείς!

Και θα μου πείτε τώρα, γιατί δεν τα κάνουν αφού είναι τόσο απλά και θα βοηθήσουν τους Έλληνες πολίτες ώστε να βρουν νέες δουλειές; Γιατί δεν θέλουν να αποφύγουμε όλοι μας το ανεβοκατέβασμα των σκαλοπατιών σε μια δημόσιο υπηρεσία ακόμα και για το πιο απλό;

Απλή η απάντηση : Θέλουν να προστατεύσουν το δημόσιο (αυτοί που πράγματι προσφέρουν στο δημόσιο και είναι αρκετοί, δεν έχουν καμία ανάγκη τις κυβερνήσεις) και γι'αυτό ρίχνουν όλα τα βάρη στον ιδιωτικό τομέα και στην επιχειρηματικότητα. Αφήνουν χιλιάδες αργόμισθους στο δημόσιο χωρίς να τους κινητοποιήσουν να εργαστούν, τους βολεύουν οι «σφραγιδοφόροι», οι «συνδικαλισταράδες» και όλες αυτές οι καταστάσεις που θυμίζουν την ένδοξη Παπανδρεϊκή δεκαετία του '80.

Μόνο που τώρα έχουμε κρίση και δεν υπάρχουν λεφτά για να αυξάνουμε μισθούς, συντάξεις και εφάπαξ. Τότε δανειζόμασταν από την Ευρώπη για να τρώει η Μιμή, ο Ανδρέας, ο Άκης, όλα τα υπόλοιπα παιδιά στην Χαριλάου Τρικούπη και εν συνεχεία και όλη η Ελλάδα. Βέβαια δεν σκέφτηκε κανείς τις επόμενες γενεές, δηλαδή εμάς!!!

Τώρα δυσκόλεψε η κατάσταση και προκειμένου να προστατέψουν το δικό τους πελατειακό κράτος και τους δικούς τους κομματικούς στρατούς, οι ΣΥΡΙΖΑ(ΠΑΣΟΚ)-ΑΝΕΛ αποφασίζουν να διαλύσουν τους ιδιώτες και τους επιχειρηματίες και να φορολογήσουν τους πάντες.

Αυτό συμβαίνει. Αυτή είναι η ιστορία με τις μεταρρυθμίσεις. Και όσο κανείς δεν τις κάνει, τόσο η «κακή» Τρόικα θα επιμένει για περαιτέρω κόψιμο σε μισθούς και συντάξεις...

* Ο Γιάννης Καλλιάνος είναι Μαθηματικός, Παρατηρητής Ε.Μ.Υ και στέλεχος της ΝΔ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Ο Νίκος Ψαρράς και ο Δημήτρης Παπανικολάου δίνουν νέα ζωή στο "Τελευταία Έξοδος – Ρίτα Χέιγουορθ"

Μια από τις πιο συγκλονιστικές ιστορίες του Στίβεν Κινγκ ζωντανεύει για πρώτη φορά στη χώρα μας στη σκηνή του Θεάτρου Άνεσις.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ 05 Οκτ 2025 | 10:12

Μεταρρυθμιστικό γκάζι με τέσσερις αλλαγές τον μήνα ως το τέλος του χρόνου: Η πορεία υλοποίησής τους

Οι μεταρρυθμίσεις αυτές επηρεάζουν διάφορους τομείς της καθημερινότητα

ΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ 30 Σεπ 2025 | 19:17

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε 19.489 προσλήψεις και μπόνους παραγωγικότητας στο Δημόσιο - Σε ποιους τομείς

"Πράσινο φως" από το Υπουργικό Συμβούλιο για σχεδόν 20.000 προσλήψεις το 2026 και μπόνους παραγωγικότητας στο Δημόσιο - Προτεραιότητα ο τομέας της Υγείας, όπου προστίθενται 5.228 θέσεις

15 Οκτ 2025 | 09:45

Η κατάληψη του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη

Ο μόνος που δεν θέλησε να μετάσχει στον αχταρμά των έξαλλων αντιδράσεων ήταν ο Αλέξης Τσίπρας.

13 Οκτ 2025 | 09:31

Γελοίοι

Πώς ορίζω τη γελοιότητα; Ως απώλεια του μέτρου. Των ορίων.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 13 Οκτ 2025 | 06:24

Ο χρονοδιακόπτης της αξιοπρέπειας

Το 1999 ο Τσίπρας δεν είχε ακόμη αποφοιτήσει καν από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, μολονότι είχε ήδη θέσει τα γερά θεμέλια μιας πολιτικής καριέρας, εξαιρετικά ιδιότυπης, από πολλές απόψεις.

11 Οκτ 2025 | 10:23

Ο εκνευρισμός Ανδρουλάκη και η επιστροφή Τσίπρα

Αν το ΠΑΣΟΚ δεν καταφέρει να κουνήσει τη βελόνα και το υποψήφιο κόμμα Τσίπρα αποκτήσει υπόσταση, πώς θα απαντήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης στο ενδεχόμενο της συνεργασίας τους;

08 Οκτ 2025 | 08:51

Θέλει να αφουγκραστεί την κοινωνία;

Παρά τις ήττες και τα χρόνια στην αντιπολίτευση, παρά το rebranding που υποτίθεται του σχεδίασε η εταιρεία δημοσίων σχέσεων που προσέλαβε, ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται στο κοινό του ίδιος και απαράλλαχτος.

06 Οκτ 2025 | 07:06

Ο Βασιλιάς είναι γυμνός και κουρασμένος

Μεγαλώνοντας, οι γωνίες σου αμβλύνονται. Όλο και σπανιότερα αναφωνείς ότι ο βασιλιάς είναι -σου φαίνεται έστω- γυμνός. Όχι απαραίτητα επειδή κοιτάς τη δουλειά ή το συμφέρον σου.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 06 Οκτ 2025 | 06:05

Η δεκαετία που κουβαλάς

Καθένας από εμάς, ανάλογα με την ηλικία του, κουβαλάει στην καμπούρα του και άλλη δεκαετία. Για την ακρίβεια, κουβαλάμε στην καμπούρα μας όλες τις δεκαετίες που μας διαμόρφωσαν από τη γέννησή μας μέχρι σήμερα.

04 Οκτ 2025 | 09:16

Τι πήρε ακριβώς ο Ερντογάν;

Δεν έχω το ρεπορτάζ του Τούρκου συναδέλφου και δεν μπορώ να πάρω θέση, ούτως ή άλλως δεν έχει και πολύ μεγάλη σημασία για την αντιπολίτευση στην Αθήνα, ο δικός μας δυσκολεύεται ακόμα και να βγάλει φωτογραφία δίπλα-δίπλα με τον πλανητάρχη, σιγά μην τον δεχτεί στον Λευκό Οίκο ο Τραμπ.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 01 Οκτ 2025 | 06:49

Τα ήρεμα νερά και τα "νεύρα" Σαμαρά

Η Ελλάδα δεν υπέγραψε φιλία με την Τουρκία, αυτό φαίνεται άλλωστε επί του πεδίου, αλλά αποδέχθηκε όντως ένα μορατόριουμ στην αντιπαράθεση.

29 Σεπ 2025 | 07:17

Συγχωριανοί του ψεύτη βοσκού

Έτσι ο Διονύσης Σαββόπουλος, αποφαινόμαστε, είναι ο Μπομπ Ντύλαν της Ελλάδας. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο δικός μας Ντε Γκωλ. Κι όποια γυναίκα δολοφονεί τα παιδιά της μια Μήδεια του σήμερα...

29 Σεπ 2025 | 06:28

Πότε θα πάει ο Μητσοτάκης στον Λευκό Οίκο

Λήξη συναγερμού; Όχι βέβαια. Τώρα θα αρχίσει η "μίρλα" για το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης δεν έχει πάρει ακόμα πρόσκληση για τον Λευκό Οίκο, θα αρχίσει η γκρίνια για τα F35 που ο Τραμπ θέλει φαίνεται πάση θυσία να δώσει στον Ερντογάν.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 29 Σεπ 2025 | 06:10

Dark Tourism

Δημιουργός και αποκλειστικός διαχειριστής της εν λόγω ιστοσελίδας είναι ένας Γερμανός, ο Peter Hohenhaus, ένας πανεπιστημιακός που, κατά δήλωσή του, εγκατέλειψε νωρίς-νωρίς την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία.

24 Σεπ 2025 | 07:52

Η "κατάληψη" στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη

Υποθέτω έχει να κάνει και με την αδυναμία της αντιπολίτευσης να δημιουργήσει ένα αντικυβερνητικό ρεύμα και κίνημα και να δώσει μορφή και περιερχόμενο στον αγώνα τους. Στον αγώνα τους να φύγει επιτέλους ο Μητσοτάκης.

22 Σεπ 2025 | 09:56

Ένα φωτεινό πολιτιστικό γεγονός

Και όμως. Με την έξοδο από τα μνημόνια, η εντόπια βιβλιοπαραγωγή επανήλθε σταδιακά στα προ της κρίσης επίπεδα.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 22 Σεπ 2025 | 06:15

Το δράμα του πολυεκατομμυριούχου

Πώς θα ήταν ένας κόσμος δίχως καθόλου ενσυναίσθηση; Σίγουρα θα ήταν ένας κόσμος όπου δεν θα ήθελα να ζήσω ή όπου δεν θα ήθελαν να ζήσουν τα παιδιά μας.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 20 Σεπ 2025 | 13:26

Ο Ανδρέας Λοβέρδος στο ΚΚΜ

Το ερώτημα παραμένει: Γιατί όλοι φεύγουν από το ΠΑΣΟΚ και δεν έχουμε ούτε έναν να έκανε την αντίστροφη πορεία;

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 17 Σεπ 2025 | 08:03

Πλέον δεν είναι ούτε δημοκράτης ούτε απλά δεξιός

Η αλήθεια είναι ότι τώρα πλέον είναι απλά νεκρός. Ούτε δημοκράτης, ούτε απλά δεξιός. Μακαρίτης.