Follow us

Ο φόβος του Χρηματιστηρίου

Εχουν συμβεί πολλά, πάρα πολλά στην πάλαι ποτέ οδό Σοφοκλέους.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΠΕΤΡΟς ΛΑΖΟς
Πέτρος Λάζος

Οι 9 στους 10 στην Ελλάδα στους οποίους θα προσπαθήσει να μιλήσει κάποιος σχετικά με την χρηματιστηριακή επένδυση, θα έχουν στάση είτε απόλυτα αρνητική είτε, στην καλύτερη των περιπτώσεων, επιφυλακτική. Κακώς, κάκιστα πιθανόν, αλλά σίγουρα όχι άδικα! Έχουν συμβεί πολλά, πάρα πολλά στην πάλαι ποτέ οδό Σοφοκλέους. Με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί η αίσθηση πως το Χρηματιστήριο είναι ένα παιγνίδι "στημένο" όπου μόνο να χάσει κάποιος μπορεί.

Φυσικά αυτή η αίσθηση δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Απλά επειδή, αφενός σπάνια οι κερδισμένοι στην διάρκεια του χρόνου "διαφημίζουν" την επιτυχία τους και αφετέρου λόγω του… εξωτικού χαρακτήρα της εκάστοτε κομπίνας (είτε στο χρηματιστήριο, είτε αλλού), δημιουργούνται εντυπώσεις. Και οι εντυπώσεις προκαλούν μεγάλη επιφυλακτικότητα ή και άρνηση…

Βέβαια, εάν υπήρχαν κάποιες προϋποθέσεις, τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά. Δυστυχώς όμως, ακόμη και τα τελευταία χρόνια που οι βασικές οικονομικές έννοιες μπήκαν στην βασική και την μέση εκπαίδευση, ελάχιστη σημασία π.χ. δίνεται να υπάρξει πλήρης γνώση του τι σημαίνει εταιρική κουλτούρα ή ο λόγος ρίσκο/απόδοση ή έστω, να αποκτηθεί σφαιρική αντίληψη των περιεχομένων των οικονομικών καταστάσεων μιας εισηγμένης.

Οπότε είναι απόλυτα φυσιολογικό να θεωρεί κάποιος ότι π.χ. η απότομη και κατακόρυφη πτώση της τιμής μιας μετοχής έχει να κάνει με "κομπίνα" και όχι με την μικρή και απόλυτα ελεγχόμενη διασπορά των μετοχών. Μην παρεξηγηθώ, τις πλείστες των φορών που παρατηρούνται φαινόμενα "στησίματος" και "μουντζούρη", υπάρχει φωτιά κάτω από τον καπνό. Όμως τίποτε δεν θα μπορούσε να συμβεί, εάν η μετοχή δεν ήταν συγκεντρωμένη "σε λίγα χέρια" και η προσφορά με την ζήτηση, απόλυτα ελεγχόμενες. Που πα’ να πει ότι κανένας επενδυτής με βασικές γνώσεις δεν θα έπρεπε να έχει σημαντικό αριθμό μετοχών (είτε ως ποσοστό του χαρτοφυλακίου, είτε ως απόλυτο ποσό) στην κατοχή του. Αν όμως δεν έχει λάβει αυτές τις βασικές γνώσεις ποτέ…

Όμοια, πολύ σωστά διαμαρτύρεται κάποιος που αγόρασε μετοχές τραπεζών είτε πριν την κρίση είτε στα πρώτα χρόνια της, με στόχο την μακροχρόνια διακράτηση. Κανείς δεν του μίλησε π.χ. για τον Benjamin Graham ή τον Warren Buffett ή τον Peter Lynch (και πολλούς άλλους) και τους κανόνες με τους οποίους αυτοί επενδύουν μακροχρόνια σε αξία. Βλέπετε η αγορά και διακράτηση από μόνες τους δεν εξασφαλίζουν κέρδος.

Όχι αν δεν συνοδεύονται κι από άλλα χαρακτηριστικά, τα οποία εξασφαλίζουν την ύπαρξη αξίας, υποτιμημένης κατά την εποχή της αγοράς και υπερτιμημένη κατ’ αυτήν της πώλησης.

Όπως έχει τονίσει η στήλη κατ’ επανάληψη, η επένδυση είναι εξαιρετικά δύσκολο αντικείμενο ενασχόλησης και η επιτυχία χωρίς την βοήθεια επαγγελματιών και την απόκτηση γνώσεων και εμπειρίας, είναι εξαιρετικά σπάνια, αν όχι αδύνατη για τον μέσο πολίτη που έχει επιλέξει διαφορετικό επάγγελμα και απλά θέλει να τοποθετήσει σε κάποια αγορά, μέρος των εισοδημάτων που περισσεύουν.

Υπάρχουν βέβαια και οι εξαιρέσεις. Όπως π.χ. του George Soros! Που κι αυτός όμως, για να φθάσει σε πραγματικά μεγάλες επιτυχίες, χρειάστηκε το ταλέντο και τις γνώσεις επαγγελματιών όπως Jim Rogers, ο Stanley Druckenmiller κ.ά. Σημειωτέον δε ότι, αντίθετα από τα θρυλούμενα λόγω του κάζου στην Τράπεζα της Αγγλίας και ορισμένων άλλων "γρήγορων" που τον έκαναν διάσημο, τα funds του πάντα ήταν κατ’ εξοχή επενδυτές μακροπρόθεσμου ορίζοντα. Οι εξαιρέσεις όμως, εμφανίζονται μόνο για να επιβεβαιώσουν την ύπαρξη και την αναγκαιότητα εφαρμογής των κανόνων.

Ανακεφαλαιώνοντας, η δυσπιστία που πολλοί έχουν απέναντι στο ΧΑ, είναι δικαιολογημένη. Δεν υπάρχει όμως κανένας λόγος να στέκεται εμπόδιο στην εκμετάλλευση των ευκαιριών που παρουσιάζουν οι αγορές. Αφενός διότι εκτός της Λεωφόρου Αθηνών, υπάρχουν δεκάδες άλλες κεφαλαιαγορές, αφετέρου διότι εάν ένας επενδυτής τηρήσει τις βασικές αρχές, έχει υψηλότατες πιθανότητες να βγει σημαντικά κερδισμένος, στην διάρκεια του χρόνου.

Είναι η διαδρομή που έχουν κάνει εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον πλανήτη στο παρελθόν, είναι η επιλογή που θα κάνουν πολύ περισσότεροι και περισσότερες στο μέλλον.

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Στην Αθήνα, δωρεάν: Όλα όσα μπορείς να κάνεις στην πόλη, δίχως να ξοδέψεις Ευρώ

Μέσα από μοναδικές αφηγήσεις η ιστορία της Αθήνας αλλά και της Ελλάδας ζωντανεύουν και συνδέονται με το σήμερα, ενώ το κοινό μοιράζεται μία ξεχωριστή βιωματική εμπειρία.

ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ 27 Οκτ 2025 | 11:28

Στεφάν Μπουζνά: Ποιος είναι ο επιχειρηματίας που θα εξαγοράσει το Χρηματιστήριο Αθηνών - Εχει μελετήσει αρχαία ελληνικά

Ο Μπουζνά, δεν είναι όμως μόνο ο ξένος επενδυτής, αλλά μια ιδιαίτερη προσωπικότητα, με ενισχυμένο ειδικό βάρος, γνώστης της ελληνικής κουλτούρας και γλώσσας.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ "ΧΑΛΚΙΝΟ" 05 Οκτ 2025 | 08:46

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ιστορικό ράλι 11 μηνών με κέρδη 47,12% στον Γενικό Δείκτη και 99% στις τράπεζες

Στην κορυφή των παγκοσμίων αποδόσεων διατηρήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών στο εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2025.

04 Αυγ 2025 | 10:35

Η METLEN Energy & Metals ξεκινά τη διαπραγμάτευσή της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της METLEN, Ευάγγελος Μυτιληναίος, και στελέχη της Ανώτατης Διοικητικής Ομάδας συμμετείχαν στην επίσημη τελετή έναρξης διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ 01 Αυγ 2025 | 08:33

Χρηματιστήριο: Τα πολιτικά και οικονομικά μηνύματα του "γάμου" με το Euronext - Ανεβαίνουν επίπεδο οι εισηγμένες

Επίσημο είναι πλέον το flirt του Euronext με το Χρηματιστήριο Αθηνών - Τα πολλαπλά μηνύματα της πρότασης εξαγοράς.

ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΟΔΟΣ 31 Ιουλ 2025 | 18:48

Ρεκόρ 15ετίας στο Χρηματιστήριο Αθηνών: Άνοδος 0,89%, κέρδη 6,78% τον Ιούλιο

Η χρηματιστηριακή αγορά συμπλήρωσε εννέα μήνες ανόδου, ένα ανεπανάληπτο ρεκόρ, στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης καταγράφει συνολικά κέρδη σε ποσοστό 44,26%

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΕ 31 Ιουλ 2025 | 12:56

Έκλεισε η εξαγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών από την Euronext - Πιερρακάκης: "Από τις μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις στη χώρα"

Η Euronext αποκτά το Χρηματιστήριο Αθηνών. Η συμφωνία έκλεισε σήμερα το πρωί, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για την ελληνική κεφαλαιαγορά.

ΟΜΟΦΩΝΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΤΟ Δ.Σ. 31 Ιουλ 2025 | 10:09

Εξελίξεις με το Χρηματιστήριο: Δημόσια Πρόταση από το Euronext για την ΕΧΑΕ

Η Πρόταση αποτιμά την ΕΧΑΕ στα 7,14 ευρώ ανά μετοχή και το συνολικό καταβεβλημένο και μελλοντικά εκδοθησόμενο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΧΑΕ σε περίπου €412,8 εκατ.

ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 25 Ιουλ 2025 | 08:06

METLEN: Λήγει σήμερα η περίοδος της δημόσιας πρότασης - Η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και τα 30 χρόνια ιστορίας

Η ιστορική απόφαση της στροφής προς το Λονδίνο και η ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα.

ΥΠΕΡΑΠΟΔΙΔΕΙ 20 Ιουλ 2025 | 11:00

Παγκόσμιος πρωταθλητής αποδόσεων το Χρηματιστήριο Αθηνών το 2025 - Γιατί οι διεθνείς επενδυτές αγοράζουν Ελλάδα

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, παρά την άνοδο, παραμένει ελκυστική, εάν κάποιος δίνει τη σχέση κεφαλαιοποίησης της αγοράς σε σχέση με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Ελλάδος.

ΝΕΑ ΥΨΗΛΑ 15ΕΤΙΑΣ 17 Ιουλ 2025 | 18:37

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μια ανάσα από τις 2.000 μονάδες με τις τράπεζες στο τιμόνι

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε με θετικό πρόσημο σε όλη τη συνεδρίαση και ολοκλήρωσε στις 1.982,01 μονάδες

ΑΝΑΛΥΣΗ 03 Ιουλ 2025 | 07:22

Τι σημαίνει η πρόταση εξαγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών από τη Euronext - Η άνοδος στην "Α' Εθνική" και η κόντρα ΕΕ - ΗΠΑ

Τι σημαίνει για την Ελλάδα η πρόταση εξαγοράς του Χρηματιστηρίου της από το κολοσσό της Euronext.

ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ 02 Ιουλ 2025 | 17:47

Κ. Χατζηδάκης: Ψήφος εμπιστοσύνης η πρόταση εξαγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών - "Πάμε Α' Εθνική"

Είναι ένα βήμα που πιστοποιεί την πρόοδο που έχει γίνει στην ελληνική οικονομία, όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΛΟΣΣΟΣ 01 Ιουλ 2025 | 22:00

Πρόταση εξαγοράς του Χρηματιστηρίου από την Euronext: Θετικό το ΥΠΟΙΚ - "Την αξιολογούμε" λέει η ΕΧΑΕ

Το ΥΠΟΙΚ τονίζει ότι ενθαρρύνει σταθερά την εισροή ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα και εκτιμά ότι το μέγεθος και η τεχνογνωσία της Euronext

ΑΝΟΔΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ 01 Ιουλ 2025 | 18:40

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κλείνει σε νέα υψηλά 15ετίας

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.885,04 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,91%.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 01 Ιουλ 2025 | 18:29

Εξελίξεις για το Χρηματιστήριο Αθηνών: Το Euronext κατέθεσε πρόταση για να το εξαγοράσει - Προχωρημένες διαπραγματεύσεις

Το Euronext ιδρύθηκε το 2000 με τη συγχώνευση των χρηματιστηρίων της Γαλλίας, Ιταλίας, Ολλανδίας, Βελγίου, Ιρλανδίας, Πορτογαλίας και Νορβηγίας

ΟΙ ΑΜΥΝΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 22 Ιουν 2025 | 21:27

Πώς είναι θωρακισμένα ομόλογα, τράπεζες, Χρηματιστήριο έναντι γεωπολιτικών αναταράξεων

Οι επενδυτές σπεύδουν να μειώσουν το επενδυτικό ρίσκο και στρέφονται σε ασφαλή επενδυτικά καταφύγια

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ 09 Ιουν 2025 | 09:18

Οι εταιρείες τροφίμων που έφυγαν από το χρηματιστήριο - Το χρονικό της μεγάλης φυγής

Στο χρηματιστηριακό ταμπλό έχουν μείνει πλέον μόλις πέντε εταιρείες τροφίμων.

ΤΙ ΕΚΤΙΜΑ 03 Ιουν 2025 | 18:06

Μυτιληναίος: Σοβαρές πιθανότητες για εισροή νέων κεφαλαίων στο Χρηματιστήριο

Την εκτίμηση ότι το ελληνικό Χρηματιστήριο θα αναβαθμιστεί σύντομα σε ανεπτυγμένη αγορά με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για σοβαρές εισροές κεφαλαίων από την Αμερική στην Ευρώπη και την Ελλάδα, διατύπωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της METLEN, Ευάγγελος Μυτιληναίος από το βήμα της γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας.

ΑΝΑΛΥΣΗ 25 Μαϊ 2025 | 10:07

Χρηματιστήριο: Το νέο "στοίχημα", τα "ατού" της αγοράς και οι εξωτερικοί κίνδυνοι

νει η πορεία της μέχρι τώρα, τον τρέχοντα μήνα θα καταγράψει τον 7ο συνεχόμενο ανοδικό μήνα.

ΒΥΘΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ 23 Μαϊ 2025 | 16:21

Χρηματιστήριο: Επεσε κάτω από 1.800 μονάδες - Ισχυρή πτώση 2,04% μετά τις απειλές Τραμπ για δασμoύς 50% στην Ευρώπη

Η αγορά υποχωρεί κάτω από τα επίπεδα των 1.800 μονάδων, με τις τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων.

ΠΤΩΣΗ 06 Μαϊ 2025 | 15:37

Χρηματιστήριο: Αρνητικό γύρισμα μέσω... Γερμανίας

Σε αρνητικό έδαφος σταθεροποιείται η Λεωφόρος Αθηνών ακολουθώντας τη γενικότερη ευρωπαϊκή τάση αφότου σε μία απροσδόκητη εξέλιξη ο συντηρητικός Φρίντριχ Μερτς δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για εκλεγεί καγκελάριος.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ 14 Απρ 2025 | 18:42

Καμπανάκι ΔΝΤ για τον εμπορικό πόλεμο και τους δασμούς του Τραμπ: "Μπορεί να οδηγήσει σε χρηματιστηριακό κραχ"

Το ΔΝΤ καλεί τους χρηματοπιστωτικούς θεσμούς να κρατήσουν αρκετά κεφάλαια και ρευστότητα ώστε να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενες απώλειες λόγω γεωπολιτικών κινδύνων.

"ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΣ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΟΧΟΥΣ ΜΑΣ" 10 Απρ 2025 | 15:25

Μυτιληναίος στο Bloomberg: Η METLEN έχει μεγάλα σχέδια για δύο επιχειρηματικές επενδύσεις - Στο Λονδίνο οι ανακοινώσεις

"Θα υπάρξουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις στο Λονδίνο, με δύο ευχάριστες εκπλήξεις για τους μετόχους μας" ανέφερε ο πρόεδρος της METLEN Ευάγγελος Μυτιληναίος.

ΠΑΝΩ ΠΟΥ ΠΗΓΕ ΝΑ ΑΝΕΒΕΙ 08 Απρ 2025 | 23:44

Νέο πλήγμα στη Wall Street από τους δασμούς 104% του Τραμπ στην Κίνα

Η αμερικανική αγορά ξεκίνησε τη συνεδρίαση ανοδικά, ωστόσο επέστρεψε σε πτωτική τροχιά μερικές ώρες πριν κλείσιμο και μετά τις νέες ανακοινώσεις των ΗΠΑ για πρόσθετους δασμούς

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΩΛΕΙΕΣ 07 Απρ 2025 | 18:14

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ελεύθερη πτώση 7,43% - Κατά 7,93 δισ. ευρώ υποχώρησε η κεφαλαιοποίησης της αγοράς

Στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις έχουν "χαθεί" 14,985 δισ. ευρώ από τη χρηματιστηριακή αξία της αγοράς

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ 04 Απρ 2025 | 16:14

Μίνι κραχ στο Χρηματιστήριο: Κάτω και από τις 1.600 μονάδες, μετά την απάντηση της Κίνας στους δασμούς Τραμπ

O Γενικός Δείκτης στο Χ.Α.Α. κινείται στις 1.580 μονάδες με απώλειες 5,85% και αυξημένο τζίρο στα 250 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν διακινηθεί 56 εκατ. τεμάχια

ΧΑΜΟΣ 03 Απρ 2025 | 18:53

Οι επιπτώσεις των δασμών του Τραμπ: Μεγάλη πτώση στη Γουόλ Στριτ - Δολάριο και πετρέλαιο σε... τρικυμία

Σε αυτό το αβέβαιο πλαίσιο, οι επενδυτές στρέφονται στον χρυσό, που έφτασε σε νέα υψηλά επίπεδα.

27 Μαρ 2025 | 15:20

Εισαγωγή μετοχών του Ομίλου Φάις στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών

To Xρηματιστήριο Αθηνών υποδέχθηκε σήμερα εκπροσώπους της Διοίκησης, στελέχη και συνεργάτες του Ομίλου Φάις.

ΣΤΑ ΥΨΗ ΤΟ 10ΕΤΕΣ ΟΜΟΛΟΓΟ 19 Μαρ 2025 | 19:58

Τουρκία: Η σύλληψη Ιμάμογλου οδήγησε σε βουτιά 6,9% το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης - Σε ιστορικό χαμηλό η λίρα

Ο δείκτης Borsa Istanbul 100 υποχώρησε κατά 6,9%, προκαλώντας διακοπή των συναλλαγών. Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 9,67%.

ΤΡΕΙΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ 15 Φεβ 2025 | 10:28

Μέτρα για επιχειρήσεις και νοικοκυριά: Φθηνότερα κεφάλαια και μείωση εισφορών - Ρύθμιση για δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια

Φθηνότερα κεφάλαια και μείωση εισφορών για επιχειρήσεις - Ρύθμιση ανάσα για χιλιάδες δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια

ΕΠΙΤΥΧΙΑ 27 Ιαν 2025 | 12:30

B. Μαρινάκης: Αλλάζουμε τη σχέση εμπιστοσύνης του πολίτη με τα ΜΜΕ - Στο ΧΑ η Alter Ego Media

"Η επιτυχία της δημόσιας προσφοράς είναι ψήφος εμπιστοσύνης στο όραμά μας", δήλωσε ο ιδρυτής και κύριος μέτοχος του Ομίλου Βαγγέλης Μαρινάκης

ΥΨΗΛΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ 23 Ιαν 2025 | 08:33

Alter Ego Media: Κατά 11,9 φορές υπερκαλύφθηκε η δημόσια προσφορά, στα 4 ευρώ η τιμή διάθεσης

Η τελική τιμή διάθεση των μετοχών ορίστηκε στο πάνω μέρους του εύρους τιμών στα 4 ευρώ, αποτέλεσμα της υψηλής ζήτησης.

16 Δεκ 2024 | 13:04

H Metlen κατέθεσε την αίτηση για την εισαγωγή στο χρηματιστήριο του Λονδίνου

Οι μετοχές του ενεργειακού ομίλου διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου και θα συνεχίσει η παρουσία του καθώς θα εισαχθεί παράλληλα και στο Λονδίνο.

26 Νοε 2025 | 07:19

Ο Αλέξης Τσίπρας, ο Βαρουφάκης και το παράδειγμα Πατέλη

Λέει πιθανώς και πολλά ψέματα στο βιβλίο του ο Αλέξης Τσίπρας, οι διαψεύσεις πέφτουν άλλωστε σαν τη βροχή, αλλά αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι, λέει και πολλές αλήθειες.

24 Νοε 2025 | 09:21

Όσο χειρότερα, τόσο καλύτερα

Η σημερινή καθήλωση της λεγόμενης Κεντροαριστεράς, η αδυναμία της να διεκδικήσει με αξιώσεις εκλογική νίκη, να πείσει ως κυβερνητική πρόταση, θυμίζει την κατάσταση του ίδιου χώρου κατά τη δεκαετία του 1950.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 24 Νοε 2025 | 06:37

Μια ξεχωριστή μέρα

Είναι μια γιορτή για όσους επιθυμούν διακαώς να ζήσουν "απαλλαγμένοι από τις συμφορές της νοημοσύνης". Δεν είναι μια γιορτή για την "Αντιονέτα" και τον "Γκαμπριέλε".

22 Νοε 2025 | 12:51

Τα νεύρα του ΠΑΣΟΚ με τον Πρόεδρο

Την πραγματική πρόθεση ψήφου θα την ξέρουμε όταν προκηρυχθούν οι εκλογές ή τουλάχιστον γίνουν ορατό ενδεχόμενο. Και τότε θα δούμε ενδεχομένως πολύ διαφορετικά ποσοστά

19 Νοε 2025 | 11:40

Το κόμμα Καρυστιανού και ο Καραχάλιος

Θα το έμαθε πλέον για τα καλά και η Μαρία Καρυστιανού. Ωραία ιδέα το κόμμα, υπάρχει σίγουρα ρεύμα, αλλά θέλουν πολύ προσοχή οι συνεργάτες.

17 Νοε 2025 | 08:33

Στοιχήματα με πομπώδη ονόματα

"Η Ίρις και άλλοι δύο συμμαθητές της έχουν διαγνωστεί με ΔΕΠΥ. Ο Ορφέας και ο κολλητός του έχουν δυσλεξία. Το κοριτσάκι στο πίσω θρανίο υποψιαζόμαστε ότι βρίσκεται στο φάσμα."

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 17 Νοε 2025 | 06:22

Το Πολυτεχνείο στη φορμόλη

Μόνο που, από χρονιά σε χρονιά και από επέτειο σε επέτειο, το Πολυτεχνείο θυμίζει όλο και πιο πολύ εκείνα τα φωτογραφικά ενσταντανέ που ανεβάζουμε στα social media, όποτε πεθαίνει μια σελέμπριτι. Υποτίθεται πως την ανεβάζουμε για να τιμήσουμε τη σελέμπριτι, αλλά –κακά τα ψέματα- την ανεβάζουμε για να μοστράρουμε εμάς δίπλα της.

15 Νοε 2025 | 15:06

Το περιστέρι στο μπαλκόνι του Αλέξη Τσίπρα

Το βιβλίο ξεκινάει με την παραίτηση του κ. Τσίπρα από πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την δραματική ήττα του στις εκλογές του 2023. Ο Αλέξης Τσίπρας ξυπνάει από έναν θόρυβο στο μπαλκόνι του λέει, και όταν βγαίνει έξω να δει τι συμβαίνει, ανακαλύπτει ότι ένα περιστέρι έχει εγκλωβιστεί εκεί και δεν μπορεί να φύγει.

12 Νοε 2025 | 08:23

Ο θυμωμένος Αντώνης Σαμαράς

Το υπό διαμόρφωση κόμμα Σαμαρά, θα κάνει αναμφίβολα ζημιά στη Νέα Δημοκρατία και θα περιορίσει τις πιθανότητες μιας νέας θητείας Μητσοτάκη.

10 Νοε 2025 | 08:02

Μουντρούχα τέχνη

"Ο συγγραφέας πρέπει να φωτίσει τον κόσμο από μιαν απροσδόκητη οπτική γωνία. Να πλάσει, αν έχει το χάρισμα, το δικό του σύμπαν και να μαγέψει τον αναγνώστη."

10 Νοε 2025 | 07:53

Μήπως είμαστε απατεώνες;

Άλλοι κοροϊδεύουν τις υπηρεσίες, βάζουν ψεύτικα στοιχεία, μερικοί δεν έχουν κάνει καν φορολογική δήλωση στη ζωή τους.

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 10 Νοε 2025 | 06:10

Η πίστη και η ευπιστία

Το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής άκουσα στο θυροτηλέφωνο τη γνώριμη πια φωνή της δικαστικής επιμελήτριας: "Θυμίστε μου σε ποιον όροφο είστε".

05 Νοε 2025 | 12:52

Τα συμπεράσματα από το "δράμα" των ΕΛΤΑ

Ποια είναι τα συμπεράσματα από το πολιτικό μελόδραμα που παίχτηκε με τα ΕΛΤΑ;

03 Νοε 2025 | 08:23

Κάποιος να σκίσει τη γάτα

Στην Κρήτη, το να ρισκάρεις κάθε τόσο -χωρίς λόγο- τη ζωή σου και τις ζωές των άλλων περνιέται για παλικαριά. Το να έχεις τον δικό σου "κώδικα τιμής", να διαιωνίζεις βεντέτες, να την ανάβεις σε όποιον θεωρείς ότι σε έθιξε, για μαγκιά.

03 Νοε 2025 | 07:02

Η Χρυσή Ζωή

Αν κατάλαβα καλά από τα πρακτικά της Βουλής, τα δημοκρατικά εύσημα που διεκδικεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου, είναι οι αγώνες επί χούντας των γονέων της.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 03 Νοε 2025 | 06:10

Σφαγές εκτός κάδρου

Οι σφαγές λάμβαναν χώρα τώρα, σήμερα, το σωτήριο έτος 2025, στο Σουδάν, σε έναν από εκείνους τους πολέμους που έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε "ξεχασμένους".

27 Οκτ 2025 | 09:18

Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ζεις

Όποτε πιάνω ένα βιβλίο πρωτοεμφανιζόμενου ποιητή ή συγγραφέα, προσδοκώ να διαβάσω αριστουργηματικές σελίδες. Με την ίδια λαχτάρα πάω στο θέατρο, στο σινεμά, σε εκθέσεις.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 27 Οκτ 2025 | 06:13

Πόσο διεφθαρμένος αισθάνεσαι;

Εφόσον δυσκολευόμαστε να καταλήξουμε μεταξύ μας ποιος συμπολίτης μας είναι περισσότερο διεφθαρμένος από τον άλλον, ας στραφούμε προς τη ξένη διαιτησία

25 Οκτ 2025 | 08:50

Το μνημείο του άγνωστου ακτιβιστή

Αν υπάρχει μια απορία, είναι ποια ακριβώς ήταν η στόχευση του ΠΑΣΟΚ και γιατί συστρατεύθηκε ξανά, μαζί με τις δυνάμεις του αντισυστημισμού.

22 Οκτ 2025 | 09:30

Η προκλητική δήλωση του προκλητικού Τούρκου ΥΠΕΞ

Οι δηλώσεις ή καλύτερα η συνέντευξη του Χακάν Φιντάν έγινε δεκτή από τα Μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα, όπως συνήθως καταναλώνονται οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων.

20 Οκτ 2025 | 09:47

Το τέλος της εργασίας

Το πρόβλημα πάντως, προϊόντος του 21ο αιώνα, δεν είναι η εντατικοποίηση της εργασίας.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 20 Οκτ 2025 | 06:26

Η αδύνατη ειρήνη

Όλοι οι πόλεμοι –και ιδίως οι μακροχρόνιοι, εκείνοι που κακοφορμίζουν- συνιστούν μια δυσχερέστατη προς επίλυση εξίσωση, αλλά ειδικά η επίλυση της εξίσωσης Χαμάς – Ισραήλ δείχνει πραγματικά απίθανη.

18 Οκτ 2025 | 14:13

Η μόνη κρίση που δεν είδε ο Καραμανλής

Η μόνη κρίση που δεν μυρίστηκε ο Κώστας Καραμανλής ήταν η μεγαλύτερη κρίση που βίωσε η Ελλάδα από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά

15 Οκτ 2025 | 09:45

Η κατάληψη του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη

Ο μόνος που δεν θέλησε να μετάσχει στον αχταρμά των έξαλλων αντιδράσεων ήταν ο Αλέξης Τσίπρας.

13 Οκτ 2025 | 09:31

Γελοίοι

Πώς ορίζω τη γελοιότητα; Ως απώλεια του μέτρου. Των ορίων.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 13 Οκτ 2025 | 06:24

Ο χρονοδιακόπτης της αξιοπρέπειας

Το 1999 ο Τσίπρας δεν είχε ακόμη αποφοιτήσει καν από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, μολονότι είχε ήδη θέσει τα γερά θεμέλια μιας πολιτικής καριέρας, εξαιρετικά ιδιότυπης, από πολλές απόψεις.

11 Οκτ 2025 | 10:23

Ο εκνευρισμός Ανδρουλάκη και η επιστροφή Τσίπρα

Αν το ΠΑΣΟΚ δεν καταφέρει να κουνήσει τη βελόνα και το υποψήφιο κόμμα Τσίπρα αποκτήσει υπόσταση, πώς θα απαντήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης στο ενδεχόμενο της συνεργασίας τους;

08 Οκτ 2025 | 08:51

Θέλει να αφουγκραστεί την κοινωνία;

Παρά τις ήττες και τα χρόνια στην αντιπολίτευση, παρά το rebranding που υποτίθεται του σχεδίασε η εταιρεία δημοσίων σχέσεων που προσέλαβε, ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται στο κοινό του ίδιος και απαράλλαχτος.

06 Οκτ 2025 | 07:06

Ο Βασιλιάς είναι γυμνός και κουρασμένος

Μεγαλώνοντας, οι γωνίες σου αμβλύνονται. Όλο και σπανιότερα αναφωνείς ότι ο βασιλιάς είναι -σου φαίνεται έστω- γυμνός. Όχι απαραίτητα επειδή κοιτάς τη δουλειά ή το συμφέρον σου.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 06 Οκτ 2025 | 06:05

Η δεκαετία που κουβαλάς

Καθένας από εμάς, ανάλογα με την ηλικία του, κουβαλάει στην καμπούρα του και άλλη δεκαετία. Για την ακρίβεια, κουβαλάμε στην καμπούρα μας όλες τις δεκαετίες που μας διαμόρφωσαν από τη γέννησή μας μέχρι σήμερα.

04 Οκτ 2025 | 09:16

Τι πήρε ακριβώς ο Ερντογάν;

Δεν έχω το ρεπορτάζ του Τούρκου συναδέλφου και δεν μπορώ να πάρω θέση, ούτως ή άλλως δεν έχει και πολύ μεγάλη σημασία για την αντιπολίτευση στην Αθήνα, ο δικός μας δυσκολεύεται ακόμα και να βγάλει φωτογραφία δίπλα-δίπλα με τον πλανητάρχη, σιγά μην τον δεχτεί στον Λευκό Οίκο ο Τραμπ.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 01 Οκτ 2025 | 06:49

Τα ήρεμα νερά και τα "νεύρα" Σαμαρά

Η Ελλάδα δεν υπέγραψε φιλία με την Τουρκία, αυτό φαίνεται άλλωστε επί του πεδίου, αλλά αποδέχθηκε όντως ένα μορατόριουμ στην αντιπαράθεση.

29 Σεπ 2025 | 07:17

Συγχωριανοί του ψεύτη βοσκού

Έτσι ο Διονύσης Σαββόπουλος, αποφαινόμαστε, είναι ο Μπομπ Ντύλαν της Ελλάδας. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο δικός μας Ντε Γκωλ. Κι όποια γυναίκα δολοφονεί τα παιδιά της μια Μήδεια του σήμερα...

29 Σεπ 2025 | 06:28

Πότε θα πάει ο Μητσοτάκης στον Λευκό Οίκο

Λήξη συναγερμού; Όχι βέβαια. Τώρα θα αρχίσει η "μίρλα" για το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης δεν έχει πάρει ακόμα πρόσκληση για τον Λευκό Οίκο, θα αρχίσει η γκρίνια για τα F35 που ο Τραμπ θέλει φαίνεται πάση θυσία να δώσει στον Ερντογάν.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 29 Σεπ 2025 | 06:10

Dark Tourism

Δημιουργός και αποκλειστικός διαχειριστής της εν λόγω ιστοσελίδας είναι ένας Γερμανός, ο Peter Hohenhaus, ένας πανεπιστημιακός που, κατά δήλωσή του, εγκατέλειψε νωρίς-νωρίς την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία.

24 Σεπ 2025 | 07:52

Η "κατάληψη" στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη

Υποθέτω έχει να κάνει και με την αδυναμία της αντιπολίτευσης να δημιουργήσει ένα αντικυβερνητικό ρεύμα και κίνημα και να δώσει μορφή και περιερχόμενο στον αγώνα τους. Στον αγώνα τους να φύγει επιτέλους ο Μητσοτάκης.

22 Σεπ 2025 | 09:56

Ένα φωτεινό πολιτιστικό γεγονός

Και όμως. Με την έξοδο από τα μνημόνια, η εντόπια βιβλιοπαραγωγή επανήλθε σταδιακά στα προ της κρίσης επίπεδα.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 22 Σεπ 2025 | 06:15

Το δράμα του πολυεκατομμυριούχου

Πώς θα ήταν ένας κόσμος δίχως καθόλου ενσυναίσθηση; Σίγουρα θα ήταν ένας κόσμος όπου δεν θα ήθελα να ζήσω ή όπου δεν θα ήθελαν να ζήσουν τα παιδιά μας.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 20 Σεπ 2025 | 13:26

Ο Ανδρέας Λοβέρδος στο ΚΚΜ

Το ερώτημα παραμένει: Γιατί όλοι φεύγουν από το ΠΑΣΟΚ και δεν έχουμε ούτε έναν να έκανε την αντίστροφη πορεία;

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 17 Σεπ 2025 | 08:03

Πλέον δεν είναι ούτε δημοκράτης ούτε απλά δεξιός

Η αλήθεια είναι ότι τώρα πλέον είναι απλά νεκρός. Ούτε δημοκράτης, ούτε απλά δεξιός. Μακαρίτης.

15 Σεπ 2025 | 07:55

Βαθιά Αμερική

Μπορεί η βαθιά Αμερική να ορίσει τις τύχες του πλανήτη, κατά τον τρόπο που ένας καρκίνος μέχρι να ξεπεραστεί, αποσυντονίζει, βασανίζει τον άνθρωπο; Όλα δείχνουν πως ναι.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 15 Σεπ 2025 | 06:15

Η ιδεολογία του δολοφόνου

Είναι οι δολοφόνοι εκ προοιμίου "δεξιοί" ή εκ προοιμίου "αριστεροί", όπως θέλουν να μας πείσουν οι εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές παρατάξεις;

ΚΑΤΑΜΕΣΤΟ ΤΟ ΚΑΛΛΙΜΑΡΜΑΡΟ 14 Σεπ 2025 | 13:18

"Απόλυτη" και κάτι παραπάνω

Η Άννα Βίσση απέδειξε για ακόμα μια φορά γιατί παραμένει η "Απόλυτη Ελληνίδα Σταρ", ίσως... και κάτι παραπάνω.

13 Σεπ 2025 | 12:37

Η πρώτη δημοσκόπηση

Το πιο χαρακτηριστικό νούμερο από τη δημοσκόπηση, είναι αυτό για την "ικανοποίηση" από τις παροχές που ανακοινώθηκαν στην ΔΕΘ. Οι μισοί από εκείνους που εκτιμούν ότι θα έχουν όφελος από τη μείωση της φορολογίας, δηλώνουν ταυτόχρονα ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τα μέτρα. Γιατί; Γιατί δεν τους αρέσει η κυβέρνηση είναι η απάντηση.

10 Σεπ 2025 | 07:52

Ο πάντα προκλητικός Άδωνις Γεωργιάδης

O Γεωργιάδης ήταν προκλητικός. Προκλητικός που ακύρωσε την επίσκεψή του στο νοσοκομείο της Δράμας, προκλητικός και με τα όσα είπε μετά για τα επεισόδια στην είσοδο του νοσοκομείου πριν από την άφιξή του.

08 Σεπ 2025 | 07:44

Και πάλι όλοι μαζί

Γιατί τα σημερινά ζευγάρια αποφεύγουν -συχνά τρέμουν στο ενδεχόμενο- να γίνουν γονείς; Η προφανής απάντηση αφορά στο κόστος ζωής.

08 Σεπ 2025 | 06:05

Τα λείψανα του Αγίου Λαζάρου

Η βιβλιογραφία γύρω από την εμπορία "ιερών λειψάνων" εμπλουτίστηκε σε σημείο ώστε να αδυνατούμε να την εξαντλήσουμε στο πλαίσιο ενός σύντομου κειμένου.

06 Σεπ 2025 | 09:44

Δημογραφικό: Να ξυπνήσουμε γιατί χανόμαστε (Τάσος Γιαννίτσης)

Διαβάζοντας την εισήγηση για το δημογραφικό πρόβλημα που έκανε ο Τάσος Γιαννίτσης στην επετειακή εκδήλωση για τα 51 χρόνια του ΠΑΣΟΚ (και μπράβο τους για την ιδέα), σε πιάνει η ψυχή σου.

03 Σεπ 2025 | 07:15

Στην Αξιώτισσα στη Νάξο

Όποτε βλέπω σε ταβέρνα ή εστιατόριο, πανό, αφίσες και λοιπά πολιτικά μηνύματα, τα οποία "μοστράρει" ο ιδιοκτήτης πιστεύοντας προφανώς ότι με τον τρόπο αυτό επηρεάζει πεινασμένες συνειδήσεις, απλώς αποχωρώ.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΩΜΕΝΙΔΗΣ 01 Σεπ 2025 | 07:23

Χειμερία νάρκη ή γεμιστά της επόμενης μέρας;

Οι αρκούδες. Τα ερπετά. Οι νυχτερίδες και οι σκίουροι. Και ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί, ιδίως εάν έχουν διατελέσει πρωθυπουργοί.

01 Σεπ 2025 | 07:21

Εκλογολογίες και κομματικοί σχεδιασμοί

Ακόμα και η αναμενόμενη εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ με τις γνωστές παροχές του Σεπτεμβρίου εντάσσεται πάντως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, σε μια εκλογική στρατηγική.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 01 Σεπ 2025 | 06:10

Η Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής

Ζούμε σε οργουελικούς καιρούς. Ο Τζορτζ Όργουελ, αυτός ο σκοτεινός προφήτης του εικοστού αιώνα, μπορεί να μην έπεσε σε όλα μέσα (συμπεριλαμβάνονται και ηχηρές αστοχίες στις προβλέψεις του), αλλά σίγουρα πέτυχε διάνα το κυριότερο.

27 Αυγ 2025 | 07:28

Διαβάζοντας Τσίπρα μαζί με το croissant

Πώς να το κάνουμε, σου δίνει ένα prestige μια συνέντευξη στην Monde. (Επίτηδες βάζω συνέχεια ξένες λέξεις στο κείμενο, αν τυχόν το διαβάσει ο ίδιος, να ταλαιπωρηθεί να τις ψάχνει στο λεξικό. Μια αθώα εκδίκηση, θα μου τη συγχωρέσετε.)

25 Αυγ 2025 | 07:11

GET A LIFE

Η περιπέτεια του Γιώργου Μαζωνάκη δεν επηρέασε κανέναν πλην του ιδίου και των στενών συγγενών του. Δεν ήταν συνεπώς είδηση. Κακώς τα ΜΜΕ τη μετέδωσαν, την πρόβαλαν με πηχυαίους μάλιστα τίτλους. Γιατί το έκαναν;

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 25 Αυγ 2025 | 06:15

Η κόπωση των διακοπών

Όσο και αν ακουστεί αλλόκοτο, φαίνεται πως η κόπωση δεν επέρχεται ως συνέπεια των διακοπών, αλλά την κουβαλάμε μαζί μας και την μεταφέρουμε από τόπο σε τόπο.

23 Αυγ 2025 | 12:02

Η αφιέρωση της Μαρίας Φαραντούρη στη Λίνα Μενδώνη

Διάφοροι κοινωνικοί αγωνιστές του πληκτρολογίου, εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για το γεγονός ότι η τραγουδίστρια – σύμβολο της αντίστασης – συμβιβάστηκε με την εξουσία.

20 Αυγ 2025 | 07:50

Τα χαρτιά της Ελλάδας και ο Τραμπ

Τι θα συνέβαινε αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ καλούνταν να μεσολαβήσει στη διένεξη ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία;

18 Αυγ 2025 | 07:52

59

Πριν από δυό εβδομάδες, έκλεισα τα πενηνταεννιά. Ήταν τα πρώτα γενέθλια της ζωής μου που η χαρά πήγαινε αντάμα με μια δυσφορία.

18 Αυγ 2025 | 07:50

Τα γαλλικά για τη Βούλτεψη

Υποθέτω μπορείς, σαν τη Βούλτεψη, να αποφανθείς ότι για τις πυρκαγιές και την ευαλωτότητά μας, δεν φταίει άλλος, αλλά φταίει το ότι δεν έχουμε αρκετούς εθελοντές. Πώς δεν το είχαμε σκεφτεί τόσα χρόνια βρε αδελφέ;

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 18 Αυγ 2025 | 06:33

Ούτε Μόναχο, ούτε Γιάλτα

Ακόμη και όσοι τσαλαβουτούν στα ρηχά της ιστορικής έρευνας, όλο και κάτι έχουν ακούσει για τη Συμφωνία του Μονάχου και τη Διάσκεψη της Γιάλτας.

13 Αυγ 2025 | 09:01

Εγκώμιον της ξαπλώστρας

Και μπορεί στις καλοκαιρινές διακοπές και στις συνθήκες καύσωνα, οι πρωινοί περίπατοι να προσαρμόζονται στις συνθήκες της κλιματικής αλλαγής, αλλά στην επιλογή της παραλίας, η θεωρία μου ισχύει στο ακέραιο.

11 Αυγ 2025 | 11:36

Μια καλλονή και δύο Γκουαγιαβέρες

Η Καρταχένα καμαρώνει για τους συγγραφείς της. Για τον παραμυθά της βασικά, τον μεγαλύτερο παραμυθά στα ισπανικά μετά από τον Θερβάντες.

11 Αυγ 2025 | 10:48

Το θαύμα της απάτης

Η εμμονή μου τα τελευταία χρόνια να αποκαλύπτω τις απάτες πίσω από τη συντριπτική πλειονότητα των υποτιθέμενων θαυμάτων δίνει την εσφαλμένη εντύπωση ότι δεν πιστεύω στα θαύματα συνολικά.