Ο Μηνάς, το σύμφωνο συμβίωσης και η υποκρισία μας

Έπρεπε να έρθει ο θάνατος του Μηνά για να καταλάβουμε ότι υπάρχει πρόβλημα;

Αργυρώ Μποζώνη
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Μηνάς, το σύμφωνο συμβίωσης και η υποκρισία μας

Είμαστε μεγάλοι υποκριτές. Υποτίθεται συγκλονιστήκαμε από τη δήλωσή του Κώστα Φαλελάκη στην κηδεία του Μηνά Χατζησάββα. Δηλαδή ξαφνιαστήκαμε για ποιό πράγμα ακριβώς; Για το ότι αν ζεις με τον σύντροφο που έχεις επιλέξει εκτός γάμου δεν θεωρείσαι ακριβώς οικογένεια; Αυτό πώς μας διέφευγε τόσο καιρό; Που ζούμε; Ψέμματα λέμε. Η πραγματικότητα είναι άλλη. Δε μας αφορά, γι αυτό δεν το πήρε το αυτί μας. Ή το πήρε το αυτί μας αλλά όχι για κάποιον γνωστό.

Επειδή πολλοί άνθρωποι γκέι και στρέιτ, χρόνια φωνάζουν γι αυτό. Το ακούμε στο pride, όλες οι κυβερνήσεις από το 2008 και μετά το έχουν υποσχεθεί με ημερομηνίες. Το φωνάζουν οι γκέι αυτής της χώρας χρόνια τώρα. Δεν τους ακούμε και δεν κατεβήκαμε ποτέ σε κανένα pride για να δηλώσουμε με την παρουσία μας ότι το αυτονόητο δικαίωμα ενός ενήλικα να διαλέγει τον σύντροφό του έπρεπε εδώ και καιρό ή μας αρέσει ή όχι να έχει γίνει πέτσα μας. Αλλά είναι απλώς «πρόβλημα των άλλων».

Έπρεπε να μεσολαβήσει ο θάνατος του Μηνά δηλαδή για να καταλάβουμε ότι υπάρχει πρόβλημα. Ας αναρωτηθούμε ειλικρινά: Το νομικό θέμα μας απασχολεί ή το ότι ένας «επώνυμος» έκανε αυτή τη δήλωση φόρα παρτίδα με τις κάμερες παραπεταγμένες και δεν έδωσε μία γι αυτές όπως δεν έδωσε σε όλη του τη ζωή; Και το αναπαράγουμε επειδή μας ενδιαφέρει αληθινά, να ψηφιστεί αυτό το σύμφωνο συμβίωσης το στοιχειωμένο ή για το ότι στην Ελλάδα του 2015 το να είσαι γκέι είναι ακόμα κάτι σαν να είσαι εξωγήινος;

Έπρεπε να μεσολαβήσει ο θάνατος του Μηνά για να το ακούσουμε δυνατά, σταθερά, μέσα σε μεγάλο πόνο, εντελώς πολιτικά από τον Κώστα.

Το συγκλονιστικό είναι ότι μάθανε σήμερα όλοι αυτό που εμείς ξέραμε γι αυτούς τους ανθρώπους. Εννοώ την ηθική στάση, τη συνέπεια απέναντι στις επιλογές τους. Από την αρχή μέχρι το τέλος. Έμαθαν σήμερα ότι αυτοί οι δυο ήταν άνθρωποι, οι υπερήφανοι και εντάξει, είχαν κοινό σπίτι και φίλους, ήταν μαζί μια ολόκληρη ζωή. Δηλαδή ήταν οικογένεια, μια αληθινή οικογένεια.

Αν συγκλονιστήκαμε αληθινά από αυτή τη δήλωση, θα πρέπει να διαδηλώσουμε. Θα πρέπει να γράψουμε, να φωνάξουμε για όλους αυτούς που δε μπορούν να πάνε στην κηδεία του συντρόφου τους και να σταθούν στη σειρά των συγγενών. Γιατί αυτή η αλήθεια αποκλείεται να μας διαφεύγει και αν αυτό συμβαίνει, ας κοιτάξουμε λίγο πιο προσεκτικά, ας παρατηρήσουμε και ας σκεφτούμε. Μόνο γιαυτό. Γιατί κατά τα άλλα, ο θάνατος είναι από μόνος του κάτι συγκλονιστικό και τρομερό, ο πόνος αφόρητος. Ο Κώστας έμεινε μόνος και όσο και αν φωνάξει τίποτα δε μπορεί να απαλύνει αυτή την μοναξιά.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

06 Δεκ 2021 | 08:04

Ο μ@l@#@ς και ο φασίστας

Χίλιες φορές να ζεις στον καιρό του μαλάκα παρά στην εποχή του φασίστα.

03 Δεκ 2021 | 07:02

Η δύναμη των... Ίντερνετς!

Η χθεσινή ανακοίνωση της απόφασης του μεγαλύτερου παρόχου υπηρεσιών cloud στον κόσμο Amazon Web Services να εγκαταστήσει βάση υπηρεσιών στην Ελλάδα, ανοίγει πρωτοφανείς προοπτικές για τη χώρα.

03 Δεκ 2021 | 06:57

Ο πιο αδύναμος κρίκος του ευρώ...

Η Ελλάδα μπορεί να έχει με 200% επί του ΑΕΠ μεγαλύτερο χρέος αλλά αυτό ονομαστικά βρίσκεται λίγο πάνω από τα 300 δισ. και ως εκ τούτου ήταν εύκολα διαχειρίσιμο από τους "θεσμούς".

02 Δεκ 2021 | 06:57

"Γουσουφάκια" και "τουρκοφάγοι"...

Η είδηση που μετέδωσαν τα πρακτορεία προχθές ήταν σαφής: "Η τουρκική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 7,4% σε ετήσια βάση στο γ΄ τρίμηνο, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία Turkstat...".

01 Δεκ 2021 | 06:57

ΠΑΣΟΚ, αχ ωραία χρόνια

Το ερώτημα είναι όμως, αν η επιστροφή στο παρελθόν, η νοσταλγία και η επίκληση των ωραίων χρόνων της δεκαετίας του '80, συνιστούν πολιτική πρόταση.

01 Δεκ 2021 | 06:43

Ο επόμενος πρωθυπουργός…

Η εναλλαγή κομμάτων και προσώπων περιορίζει τα καθεστωτικά φαινόμενα, τη στασιμότητα και καθιστά το σύστημα περισσότερο αξιοκρατικό, ευέλικτο και προσαρμόσιμο στις εξελίξεις.

30 Νοε 2021 | 07:13

Η Τουρκία έτοιμη να ανοίξει την πόρτα του "φρενοκομείου"...

Η Τουρκία βρίσκεται σε κίνδυνο και αυτό πρέπει να μας ανησυχεί. Ο βασικός μισθός στην Τουρκία τον τελευταίο χρόνο έχει μειωθεί από τα 350 στα 200 ευρώ περίπου.

29 Νοε 2021 | 08:21

Κεντροαριστερά: Αμυντικά ή επιθετικά αντανακλαστικά

Τη στιγμή που το μετεκλογικό πολιτικό σκηνικό ήταν παγιωμένο η εκλογή ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ είναι αντικείμενο ευρύτερων συζητήσεων, πέρα από το στενό ακροατήριό του.

29 Νοε 2021 | 06:59

Ζητείται ηγέτης

Πού αναζήτησε καταφύγιο ο λαός του ΠΑΣΟΚ εκτός από λίγους ορκισμένους, οι οποίοι δεν το εγκατέλειψαν ούτε στις πιο μαύρες ώρες του; Στα αριστερά και στα δεξιά του.

29 Νοε 2021 | 06:53

Το 2021 από την αρχή

Όταν χώρες με ισχυρά συστήματα υγείας, όπως η Γερμανία, αναγκάζονται να στέλνουν ασθενείς "Covid-19" στο εξωτερικό λόγω πληρότητας των Μονάδων Εντατικής ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί πως η κατάσταση έχει ξεφύγει πάλι...

29 Νοε 2021 | 06:50

Τσίπρας, εν αναμονή πρωθυπουργός... για πολύ καιρό

Αντίπαλος του πρωθυπουργού είναι ο Κανένας. Δεν το λες και επιτυχία.

26 Νοε 2021 | 07:01

Η επιστροφή του περιβάλλοντος δραχμής...

Στις 17 Νοεμβρίου, η United Auto Workers μετά από μεγάλη και δυναμική απεργία, ανακοίνωσε πως 10.000 μέλη της επικύρωσαν μια νέα εξαετή συμφωνία με την Deere & Co.

25 Νοε 2021 | 07:08

Κυριάκο, ιδού η ευκαιρία...

Η αλήθεια είναι πως επενδύσεις όπως αυτή της Microsoft, της Pfizer και της Amazon, της Cosco ή της Volkswagen στην Αστυπάλαια αποτελούν θετικές εξελίξεις για το οικονομικό προφίλ της χώρας μας, αλλά απέχουν από το να αποτελέσουν ποσοτικά και ποιοτικά κάτι αντίστοιχο με αυτό που έγινε τη δεκαετία του ’60.