Follow us

Ο Χάρης Δούκας και οι μπάχαλοι "φίλοι του"

Ο Χάρης Δούκας αντιμετωπίζεται από μερίδα σχολιαστών με μεγάλη επιφύλαξη. Ορισμένοι δεν του συγχωρούν ότι έδιωξε τον Κώστα Μπακογιάννη. 'Αλλοι, τον υποψιάζονται ότι έχει κάνει συμφωνίες κάτω από το τραπέζι με τον Ζαχαριάδη και τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΝΟΛΗς ΚΑΨΗς
Καψής

Είναι αλήθεια ότι ο Χάρης Δούκας αντιμετωπίζεται από μερίδα σχολιαστών με μεγάλη επιφύλαξη. Ορισμένοι δεν του συγχωρούν - αυτή είναι η αλήθεια, ας μην κρυβόμαστε - ότι έδιωξε τον εκλεκτό τους Κώστα Μπακογιάννη από τον Δήμο Αθηναίων. Άλλοι - φανατικοί αντισύριζα - τον υποψιάζονται ότι έχει κάνει τίποτα συμφωνίες κάτω από το τραπέζι με τον Ζαχαριάδη και τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τον περιμένουν στη γωνία.

(Εφταιξε και η συγκυρία. Την εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωνε τη στήριξη του Χάρη Δούκα στον β’ γύρο των δημοτικών εκλογών, ήταν της μόδας η απίθανη πρόταση Σπίρτζη για συνένωση του ετοιμοθάνατου ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη. Η συνεργασία φάνηκε σε ορισμένους, σαν το πρόπλασμα της σύμπραξης των δυο αριστερών κομμάτων. Αδίκως όμως, όπως έδειξε η εξέλιξη, αφού το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν πρόθυμο να οδηγηθεί στην αυτοχειρία.)

Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ νωρίς για να κρίνουμε τον νέο Δήμαρχο Αθηναίων. Και οι υποψίες για παζάρια και συμφωνίες με διάφορους έξαλλους, μπορεί να είναι αδικαιολόγητες.
Ενδεχομένως κάτι περίεργες επιλογές προσώπων που κάνει ο νέος Δήμαρχος να οφείλονται απλώς και μόνο στην ευγνωμοσύνη που νιώθει για τις αριστερές παρατάξεις που τον στήριξαν στις εκλογές και τίποτα περισσότερο.

Αλλά οι πρώτες κινήσεις του νέου Δημάρχου προβληματίζουν. Πόσο μάλλον όταν προστίθενται σε "μεγαλειώδεις γκάφες" που προηγήθηκαν. Να είναι το άγχος του να δείξει το πολιτικό του προφίλ; Να είναι η απειρία; Να είναι η ιδιοσυγκρασία του; Δεν ξέρω.

Και όταν μιλάμε για μεγαλειώδεις γκάφες μιλάμε για παράδειγμα για την παράδοση ξανά στην κυκλοφορία της λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας. Είναι δυνατόν να μην έχει ενημερωθεί ο κ. Δούκας, ότι ο δρόμος - που ουδόλως θα βοηθούσε το κυκλοφοριακό a propos ακόμα και αν επέστρεφε η κυκλοφορία των αυτοκινήτων - συμπεριλαμβάνεται στα βασικά έργα της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων;

Είναι δυνατόν δρόμος που έχει κλείσει για τα αυτοκίνητα και έχει παραδοθεί στους πεζούς, να επιστρέφει στη χρήση των ρυπογόνων ΙΧ; Όταν σε όλες τις πόλεις τα αυτοκίνητα εξορίζονται εκτός κέντρου; Ούτε στον τρίτο κόσμο δεν συμβαίνουν αυτά…

Η εκείνη η απίθανα πασοκική δήλωση για το Μετρό στα Εξάρχεια, ότι είναι και με τα δέντρα και με το Μετρό. Όταν η υπεράσπιση των 20 ψωραλέων δέντρων της πλατείας, είχε γίνει η σημαία της αντίδρασης των μπάχαλων στην "εισβολή" του οργανωμένου κράτους- το Μετρό - στην ανυπότακτη συνοικίας; Στην ίδια μοίρα μια μεγάλη οικολογική παρέμβαση, το Μετρό, και 20 ψωραλέα δέντρα; Αν είναι δυνατόν. Και αφήνω στην άκρη διάφορες απίθανες καταγγελίες όπως π.χ. ότι θα πάρουν τη διαχείριση του Αθήνα 9,84 από τον Δήμο και άλλες υπερβολές που διαψεύστηκαν αρμοδίως και αμέσως τις ξέχασε και ο καταγγέλλων.

Τελευταίο στη σειρά επεισόδιο, είναι η ακύρωση του έργου για την ανάπλαση του λόφου του Στρέφη. Η πλευρά Μπακογιάννη κατηγορεί τον κ. Δούκα ότι υποχώρησε στις απαιτήσεις των μπάχαλων, που δεν ήθελαν φυσικά ούτε την εισβολή του ιδιωτικού τομέα στην ανυπότακτη πόλη τους - η ανάπλαση θα γινόταν με χορηγία - και έτσι ο Δήμος χάνει και την ευκαιρία για την ανάπλαση του λόφου και τα 1,15 εκατ. ευρώ που θα έδινε η εταιρεία που είχε υιοθετήσει το έργο.

Τι απάντησε ο κ. Δούκας; Η απάντηση είναι μνημείο πασοκικής φλυαρίας (για να μη πω και μπουρδολογίας) που σε βάζει σε σκέψεις. Το λιγότερο. Και δεν είναι μόνο ότι ο κ. Δούκας φαίνεται να ψεύδεται και για την απόφαση του ΣτΕ όσον αφορά το έργο και τη νομιμότητά του, αλλά και σε ότι αφορά την πρόοδο των εργασιών στον λόφο. Που δεν το λες και τιμητικό.

Η ανακοίνωση του κ. Δούκα - που ας σημειωθεί, δεν φρόντισε να ενημερώσει τους Αθηναίους για την απόφασή του να ακυρώσει το έργο, από την καταγγελία Μπακογιάννη το μάθαμε…- ξεκινάει με το φανφαρόνικο, "Νέα Αρχή για την Ανάπλαση στον Λόφο του Στέφη". Στο τέλος της ανακοίνωσης μαθαίνουμε όμως ότι η εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο θα αποχωρήσει. Πώς θα γίνει λοιπόν η νέα αρχή; "Προχωρούμε όλα τα έργα αναπλάσεων με σχεδιασμό, διαβούλευση, μαζί με τους κατοίκους". Αφήνω στην άκρη τον σχεδιασμό. Πώς θα γινόταν δηλαδή χωρίς σχεδιασμό; Τι είδους σχεδιασμό όμως; Διαφορετικό από τον υπάρχων; Νέες μελέτες δηλαδή; Γιατί, είναι τόσο πολύπλοκο θέμα ο φωτισμός του λόφου; Ας είναι.

Μένω στη διαβούλευση μαζί με τους κατοίκους. Μην σας μπερδεύει το κόμμα ανάμεσα στη διαβούλευση και τους κατοίκους. Διαβούλευση με τους κατοίκους εννοεί. Τι σόι διαβούλευση θα κάνει όμως αφού οι μπάχαλοι δεν θέλουν το έργο; Η θα τολμήσουν οι κάτοικοι που θέλουν το έργο να πάνε κόντρα στους μπάχαλους; Ποιος θα τολμήσει; Αστεία πράγματα.

Διαβάστε Επίσης

Η απάντησή του, δίνει την εντύπωση, ότι μάλλον έχει δίκιο ο απελθών Δήμαρχος Μπακογιάννης, που τον κατηγορεί ότι θέλοντας να κάνει τον αριστερό ή θέλοντας να μην έρθει σε κόντρα με τις αριστερές παρατάξεις, ή έχοντας αναλάβει δεσμεύσει, τους κάνει τα χατίρια. Σε βάρος των συμφερόντων της Αθήνας. Και η υποψηφία ενισχύεται όταν στην ίδια αυτή ανακοίνωση σημειώνει ο Χάρης Δούκας σε βάρος του Μπακογιάννη, ότι παρακολουθεί εδώ και δύο χρόνια αδρανής τον χώρο να υποβαθμίζεται και να "μετατρέπεται σε πεδίο εντάσεων ακόμα και συγκρούσεων." Μάλλον εδώ είναι το ζουμί. Ο νέος Δήμαρχος δεν θέλει εντάσεις. Ευγενής είναι η επιδίωξη δεν αντιλέγω, αλλά και η συνταγή της απόλυτης ακινησίας. Και ας τον επευφημούν οι μπάχαλοι και οι συλλογικότητες.

Υ.Γ. Εξαιρετικά ενοχλητικός είναι και ο βερμπαλισμός (πασοκικού τύπου και αυτός) της ανακοίνωσης του κ. Δούκα. Σε κάποιο σημείο της ανακοίνωσης κατηγορεί για πρόκληση τον κ. Μπακογιάννη, όταν κάνει λόγο για δήθεν απώλεια του 1,15 εκατ. ευρώ της χορηγίας, όταν επί δύο χρόνια "παρακολουθεί αδρανής και αδιάφορος τον χώρο να υποβαθμίζεται." Τι εννοεί για δήθεν απώλεια, αφού ομολογεί ότι θα διώξει από το εργοτάξιο την εταιρεία που κάνει τη χορηγία; Τα χρήματα θα χαθούν. Και γιατί είναι πρόκληση να τον κατηγορεί ο κ. Μπακογιάννης ότι θα χαθεί το ποσό του 1,15 εκατ. ευρώ; Γιατί το έργο καθυστέρησε απαντάει ο νυν Δήμαρχος, υπονοώντας ότι τα χρήματα δεν έχουν αξιοποιηθεί. Θα ήταν πρόκληση όμως, αν ο Χάρης Δούκας απαντούσε ότι ο ίδιος θα κάνει αμέσως την εκταμίευση και το έργο θα ολοκληρωθεί πάραυτα. Αλλά ο ίδιος ομολογεί ότι το έργο θα ξεκινήσει από την αρχή, αφού θα έχουν χαθεί τα χρήματα της δωρεάς και θα ξεκινήσει μόνο, αφού ολοκληρωθεί η διαβούλευση με τους μπάχαλους. Δηλαδή ποτέ. Μάλιστα. Αυτό είναι πρόκληση. Πρόκληση στη νοημοσύνη μας.

Πηγή: capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Αστυνομικές κωμωδίες, δράματα και νεοελληνική λογοτεχνία: Οι ελληνικές σειρές που έρχονται το φθινόπωρο

Με την έναρξη της νέας σεζόν, συγκεντρώσαμε τις σειρές που έρχονται και αξίζουν την προσοχή μας.

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ 09 Σεπ 2025 | 09:58
ΔΕΚΑΔΕΣ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ 09 Σεπ 2025 | 09:37

Δήμος Αθηναίων: Το 83% λέει "ναι" στο άνοιγμα της Βασιλίσσης Όλγας - Χ. Δούκας: Ξανανοίγει με σχέδιο και νομιμότητα

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, παρουσίασε το νέο σχέδιο που διορθώνει τις παραλείψεις του παρελθόντος και ανοίγει τον δρόμο για όλους.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ 08 Σεπ 2025 | 20:59

Συνάντηση Ιερώνυμου με τον Παλαιστίνιο δήμαρχο της Βηθλεέμ: "Προσευχηθείτε για εμάς" [εικόνες - βίντεο]

Ερχόμαστε από τη Βηθλεέμ με μήνυμα ελπίδας και ειρήνης και για να πούμε στον λαό της Ελλάδας πως είμαστε αδέρφια - Μαζί του ο παλαιστίνιος πρέσβης στην Αθήνα και ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας

ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 07 Σεπ 2025 | 14:50

Τετ α τετ Φάμελλου με Δούκα στη Θεσσαλονίκη - Τι συζήτησσαν

Στη διαδήλωση της Θεσσαλονίκης βρέθηκαν το Σάββατο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος και ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, όπου είχαν ένα τετ α τετ.

06 Σεπ 2025 | 09:44

Δημογραφικό: Να ξυπνήσουμε γιατί χανόμαστε (Τάσος Γιαννίτσης)

Διαβάζοντας την εισήγηση για το δημογραφικό πρόβλημα που έκανε ο Τάσος Γιαννίτσης στην επετειακή εκδήλωση για τα 51 χρόνια του ΠΑΣΟΚ (και μπράβο τους για την ιδέα), σε πιάνει η ψυχή σου.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 05 Σεπ 2025 | 14:47

Αθήνα: Λουκέτα σε καταστήματα εστίασης για παράνομα τραπεζοκαθίσματα βάζει από σήμερα ο Δήμος [βίντεο]

"Καμπάνες" σε 102 καταστήματα εστίασης - "Απόδοση δικαιοσύνης για τους πολίτες που στερούνται δημόσιο χώρο"

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΟΚ 05 Σεπ 2025 | 13:15

Στήριξη Τσουκαλά σε Δούκα: Η κυβέρνηση βάζει εμπόδια στο πρόγραμμά του - Δεν έχουν χωνέψει ότι έχασαν τον Δήμο

"Κάθε δήμαρχος κρίνεται στο τέλος της θητείας του, αρκεί να του επιτραπεί να ολοκληρώσει το έργο του", είπε ο Κώστας Τσουκαλάς.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 05 Σεπ 2025 | 10:10

Πρόγραμμα για δωρεάν προληπτικές εξετάσεις τον Σεπτέμβριο στον δήμο Αθηναίων - Οι μέρες και οι ώρες

Ένα πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για τους δημότες για τον μήνα Σεπτέμβριο έχει ετοιμάσει ο δήμος Αθηναίων.

ΑΙΧΜΕΣ ΔΗΜΟΣΙΩΣ 04 Σεπ 2025 | 10:34

Συντροφικά μαχαιρώματα στα γενέθλια του ΠΑΣΟΚ: Το καρφί Γερουλάνου σε Δούκα και η απάντηση του δημάρχου

Υπενθυμίζεται ότι τόσο ο Π. Γερουλάνος όσο και ο Χ. Δούκας ήταν διεκδικητές της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ το φθινόπωρο του 2024.

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ 03 Σεπ 2025 | 12:46

Νέα κόντρα Μπακογιάννη - Δούκα για το υπνωτήριο των Γιατρών του Κόσμου

Ο κ. Μπακογιάννης σημειώνει ότι με το κλείσιμο του υπνωτηρίου, 50 άστεγοι θα βρεθούν και πάλι στον δρόμο. Για "ψεύδη" κάνει λόγο ο Χάρης Δούκας.

03 Σεπ 2025 | 07:15

Στην Αξιώτισσα στη Νάξο

Όποτε βλέπω σε ταβέρνα ή εστιατόριο, πανό, αφίσες και λοιπά πολιτικά μηνύματα, τα οποία "μοστράρει" ο ιδιοκτήτης πιστεύοντας προφανώς ότι με τον τρόπο αυτό επηρεάζει πεινασμένες συνειδήσεις, απλώς αποχωρώ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 02 Σεπ 2025 | 11:54

Κεφαλογιάννη για Δούκα: Αντί να αναλάβει τις ευθύνες του για τα γκράφιτι κατά του Ισραήλ, κάνει φτηνή προπαγάνδα

Σκληρή κριτική ασκεί η Ολγα Κφεαλογιάννη στον Χάρη Δούκα, με αφορμή την απάντηση του δημάρχου Αθηναίων στην επιστολή της από επιστολή της για τα γκραφίτι κατά του Ισραήλ.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΣ 02 Σεπ 2025 | 09:48

Αυτοδιοικητικό μέτωπο από Χάρη Δούκα: "Η σιωπή είναι συνενοχή - Ραντεβού το απόγευμα του Σαββάτου στη ΔΕΘ"

"Η κυβέρνηση έχει πάρει έναν επικίνδυνο δρόμο υπονόμευσης του θεσμού και χειραγώγησης των αιρετών", τόνισε ο Χάρης Δούκας.

ΚΟΝΤΡΑ 01 Σεπ 2025 | 23:01

Δούκας εναντίον Κεφαλογιάννη για τα γκράφιτι στην Αθήνα: "Ταυτίζεστε με τον πρέσβη του Ισραήλ"

Σε ανάρτησή του το απόγευμα της Δευτέρας ο Χάρης Δούκας καταγγέλλει ότι "Άλλο ένα Υπουργείο συμμετέχει στο κυβερνητικό μέτωπο κατά του δήμου της Αθήνας"

01 Σεπ 2025 | 07:21

Εκλογολογίες και κομματικοί σχεδιασμοί

Ακόμα και η αναμενόμενη εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ με τις γνωστές παροχές του Σεπτεμβρίου εντάσσεται πάντως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, σε μια εκλογική στρατηγική.

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΔΟΥΚΑΣ 29 Αυγ 2025 | 18:31

Στην αντεπίθεση ο δήμος Αθηναίων: "Η Βασιλίσσης Όλγας ανήκει στους πολίτες και όχι στις πολιτικές σκοπιμότητες"

Κάνει λόγο για "πρακτικές που αγνοούν τη βούληση των πολιτών και της πλειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο", λέει πως ο δρόμος "ανήκει στους πολίτες και όχι στις πολιτικές σκοπιμότητες" και τέλος καλεί κόμματα και βουλευτές να πάρουν ξεκάθαρη θέση

29 Αυγ 2025 | 16:23

Βασιλίσσης Όλγας: Μπλόκο από τρία Υπουργεία στον Δήμο Αθηναίων - "Οι αποφάσεις του δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα"

Κοινή ανακοίνωση από τα Υπουργεία Πολιτισμού, Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Υποδομών & Μεταφορών - "Έχουν αποκαλυφθεί σημαντικές αρχαιότητες, οι οποίες συντηρούνται και αναδεικνύονται"

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 29 Αυγ 2025 | 12:40

Δ. Αθηναίων: Δωρεάν κινηματογραφικές προβολές για ένα μήνα στα σχολικά προαύλια - Οι ταινίες

Από την Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου ξεκινούν και πάλι οι δωρεάν προβολές παιδικών ταινιών στα προαύλια των σχολείων.

ΚΙΝΗΣΗ ΓΕΝΙΚΩΣ 28 Αυγ 2025 | 13:12
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ 28 Αυγ 2025 | 06:42

"Μαζεύουν" οι συνεργάτες του Δούκα τις κατηγορίες κατά Μπακογιάννη για το υπόγειο πάρκινγκ της πλατείας Κοτζιά- Συγνώμη λάθος

Το θέμα του υπόγειου πάρκινγκ της πλατείας Κοτζιά που έφερε στο δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος Αθηναίων άναψε φωτιές

27 Αυγ 2025 | 07:28

Διαβάζοντας Τσίπρα μαζί με το croissant

Πώς να το κάνουμε, σου δίνει ένα prestige μια συνέντευξη στην Monde. (Επίτηδες βάζω συνέχεια ξένες λέξεις στο κείμενο, αν τυχόν το διαβάσει ο ίδιος, να ταλαιπωρηθεί να τις ψάχνει στο λεξικό. Μια αθώα εκδίκηση, θα μου τη συγχωρέσετε.)

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ 26 Αυγ 2025 | 13:13

Επαναλειτουργεί το εμβληματικό σιντριβάνι της πλατείας Συντάγματος - Συντηρήθηκε μετά από 153 χρόνια [βίντεο]

Το "σύνθημα" για την επαναλειτουργία έδωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας.

ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ 26 Αυγ 2025 | 12:02

Ανοίγει η Βασιλίσσης Ολγας σαν δρόμος ήπιας κυκλοφορίας- Εγκρίνεται αύριο από το δημοτικό συμβούλιο

Η πρόταση που υποβάλλεται προς έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων προβλέπει τη μετατροπή της, σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ 25 Αυγ 2025 | 10:59

Χάρης Δούκας: Αντίστροφη μέτρηση για το Φεστιβάλ Κολωνού, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Ο Χάρης Δούκας με ανάρτησή του προσκαλεί το κοινό να απολαύσει το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ Κολωνού.

23 Αυγ 2025 | 12:02

Η αφιέρωση της Μαρίας Φαραντούρη στη Λίνα Μενδώνη

Διάφοροι κοινωνικοί αγωνιστές του πληκτρολογίου, εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για το γεγονός ότι η τραγουδίστρια – σύμβολο της αντίστασης – συμβιβάστηκε με την εξουσία.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 22 Αυγ 2025 | 13:03
20 Αυγ 2025 | 07:50

Τα χαρτιά της Ελλάδας και ο Τραμπ

Τι θα συνέβαινε αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ καλούνταν να μεσολαβήσει στη διένεξη ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία;

18 Αυγ 2025 | 07:50

Τα γαλλικά για τη Βούλτεψη

Υποθέτω μπορείς, σαν τη Βούλτεψη, να αποφανθείς ότι για τις πυρκαγιές και την ευαλωτότητά μας, δεν φταίει άλλος, αλλά φταίει το ότι δεν έχουμε αρκετούς εθελοντές. Πώς δεν το είχαμε σκεφτεί τόσα χρόνια βρε αδελφέ;

13 Αυγ 2025 | 09:01

Εγκώμιον της ξαπλώστρας

Και μπορεί στις καλοκαιρινές διακοπές και στις συνθήκες καύσωνα, οι πρωινοί περίπατοι να προσαρμόζονται στις συνθήκες της κλιματικής αλλαγής, αλλά στην επιλογή της παραλίας, η θεωρία μου ισχύει στο ακέραιο.

10 Σεπ 2025 | 07:52

Ο πάντα προκλητικός Άδωνις Γεωργιάδης

O Γεωργιάδης ήταν προκλητικός. Προκλητικός που ακύρωσε την επίσκεψή του στο νοσοκομείο της Δράμας, προκλητικός και με τα όσα είπε μετά για τα επεισόδια στην είσοδο του νοσοκομείου πριν από την άφιξή του.

06 Σεπ 2025 | 09:44

Δημογραφικό: Να ξυπνήσουμε γιατί χανόμαστε (Τάσος Γιαννίτσης)

Διαβάζοντας την εισήγηση για το δημογραφικό πρόβλημα που έκανε ο Τάσος Γιαννίτσης στην επετειακή εκδήλωση για τα 51 χρόνια του ΠΑΣΟΚ (και μπράβο τους για την ιδέα), σε πιάνει η ψυχή σου.

03 Σεπ 2025 | 07:15

Στην Αξιώτισσα στη Νάξο

Όποτε βλέπω σε ταβέρνα ή εστιατόριο, πανό, αφίσες και λοιπά πολιτικά μηνύματα, τα οποία "μοστράρει" ο ιδιοκτήτης πιστεύοντας προφανώς ότι με τον τρόπο αυτό επηρεάζει πεινασμένες συνειδήσεις, απλώς αποχωρώ.

01 Σεπ 2025 | 07:21

Εκλογολογίες και κομματικοί σχεδιασμοί

Ακόμα και η αναμενόμενη εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ με τις γνωστές παροχές του Σεπτεμβρίου εντάσσεται πάντως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, σε μια εκλογική στρατηγική.

27 Αυγ 2025 | 07:28

Διαβάζοντας Τσίπρα μαζί με το croissant

Πώς να το κάνουμε, σου δίνει ένα prestige μια συνέντευξη στην Monde. (Επίτηδες βάζω συνέχεια ξένες λέξεις στο κείμενο, αν τυχόν το διαβάσει ο ίδιος, να ταλαιπωρηθεί να τις ψάχνει στο λεξικό. Μια αθώα εκδίκηση, θα μου τη συγχωρέσετε.)

23 Αυγ 2025 | 12:02

Η αφιέρωση της Μαρίας Φαραντούρη στη Λίνα Μενδώνη

Διάφοροι κοινωνικοί αγωνιστές του πληκτρολογίου, εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για το γεγονός ότι η τραγουδίστρια – σύμβολο της αντίστασης – συμβιβάστηκε με την εξουσία.

20 Αυγ 2025 | 07:50

Τα χαρτιά της Ελλάδας και ο Τραμπ

Τι θα συνέβαινε αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ καλούνταν να μεσολαβήσει στη διένεξη ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία;

18 Αυγ 2025 | 07:50

Τα γαλλικά για τη Βούλτεψη

Υποθέτω μπορείς, σαν τη Βούλτεψη, να αποφανθείς ότι για τις πυρκαγιές και την ευαλωτότητά μας, δεν φταίει άλλος, αλλά φταίει το ότι δεν έχουμε αρκετούς εθελοντές. Πώς δεν το είχαμε σκεφτεί τόσα χρόνια βρε αδελφέ;

13 Αυγ 2025 | 09:01

Εγκώμιον της ξαπλώστρας

Και μπορεί στις καλοκαιρινές διακοπές και στις συνθήκες καύσωνα, οι πρωινοί περίπατοι να προσαρμόζονται στις συνθήκες της κλιματικής αλλαγής, αλλά στην επιλογή της παραλίας, η θεωρία μου ισχύει στο ακέραιο.

10 Σεπ 2025 | 07:52

Ο πάντα προκλητικός Άδωνις Γεωργιάδης

O Γεωργιάδης ήταν προκλητικός. Προκλητικός που ακύρωσε την επίσκεψή του στο νοσοκομείο της Δράμας, προκλητικός και με τα όσα είπε μετά για τα επεισόδια στην είσοδο του νοσοκομείου πριν από την άφιξή του.

08 Σεπ 2025 | 07:44

Και πάλι όλοι μαζί

Γιατί τα σημερινά ζευγάρια αποφεύγουν -συχνά τρέμουν στο ενδεχόμενο- να γίνουν γονείς; Η προφανής απάντηση αφορά στο κόστος ζωής.

08 Σεπ 2025 | 06:05

Τα λείψανα του Αγίου Λαζάρου

Η βιβλιογραφία γύρω από την εμπορία "ιερών λειψάνων" εμπλουτίστηκε σε σημείο ώστε να αδυνατούμε να την εξαντλήσουμε στο πλαίσιο ενός σύντομου κειμένου.

06 Σεπ 2025 | 09:44

Δημογραφικό: Να ξυπνήσουμε γιατί χανόμαστε (Τάσος Γιαννίτσης)

Διαβάζοντας την εισήγηση για το δημογραφικό πρόβλημα που έκανε ο Τάσος Γιαννίτσης στην επετειακή εκδήλωση για τα 51 χρόνια του ΠΑΣΟΚ (και μπράβο τους για την ιδέα), σε πιάνει η ψυχή σου.

03 Σεπ 2025 | 07:15

Στην Αξιώτισσα στη Νάξο

Όποτε βλέπω σε ταβέρνα ή εστιατόριο, πανό, αφίσες και λοιπά πολιτικά μηνύματα, τα οποία "μοστράρει" ο ιδιοκτήτης πιστεύοντας προφανώς ότι με τον τρόπο αυτό επηρεάζει πεινασμένες συνειδήσεις, απλώς αποχωρώ.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΩΜΕΝΙΔΗΣ 01 Σεπ 2025 | 07:23

Χειμερία νάρκη ή γεμιστά της επόμενης μέρας;

Οι αρκούδες. Τα ερπετά. Οι νυχτερίδες και οι σκίουροι. Και ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί, ιδίως εάν έχουν διατελέσει πρωθυπουργοί.

01 Σεπ 2025 | 07:21

Εκλογολογίες και κομματικοί σχεδιασμοί

Ακόμα και η αναμενόμενη εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ με τις γνωστές παροχές του Σεπτεμβρίου εντάσσεται πάντως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, σε μια εκλογική στρατηγική.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 01 Σεπ 2025 | 06:10

Η Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής

Ζούμε σε οργουελικούς καιρούς. Ο Τζορτζ Όργουελ, αυτός ο σκοτεινός προφήτης του εικοστού αιώνα, μπορεί να μην έπεσε σε όλα μέσα (συμπεριλαμβάνονται και ηχηρές αστοχίες στις προβλέψεις του), αλλά σίγουρα πέτυχε διάνα το κυριότερο.

27 Αυγ 2025 | 07:28

Διαβάζοντας Τσίπρα μαζί με το croissant

Πώς να το κάνουμε, σου δίνει ένα prestige μια συνέντευξη στην Monde. (Επίτηδες βάζω συνέχεια ξένες λέξεις στο κείμενο, αν τυχόν το διαβάσει ο ίδιος, να ταλαιπωρηθεί να τις ψάχνει στο λεξικό. Μια αθώα εκδίκηση, θα μου τη συγχωρέσετε.)

25 Αυγ 2025 | 07:11

GET A LIFE

Η περιπέτεια του Γιώργου Μαζωνάκη δεν επηρέασε κανέναν πλην του ιδίου και των στενών συγγενών του. Δεν ήταν συνεπώς είδηση. Κακώς τα ΜΜΕ τη μετέδωσαν, την πρόβαλαν με πηχυαίους μάλιστα τίτλους. Γιατί το έκαναν;

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 25 Αυγ 2025 | 06:15

Η κόπωση των διακοπών

Όσο και αν ακουστεί αλλόκοτο, φαίνεται πως η κόπωση δεν επέρχεται ως συνέπεια των διακοπών, αλλά την κουβαλάμε μαζί μας και την μεταφέρουμε από τόπο σε τόπο.

23 Αυγ 2025 | 12:02

Η αφιέρωση της Μαρίας Φαραντούρη στη Λίνα Μενδώνη

Διάφοροι κοινωνικοί αγωνιστές του πληκτρολογίου, εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για το γεγονός ότι η τραγουδίστρια – σύμβολο της αντίστασης – συμβιβάστηκε με την εξουσία.

20 Αυγ 2025 | 07:50

Τα χαρτιά της Ελλάδας και ο Τραμπ

Τι θα συνέβαινε αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ καλούνταν να μεσολαβήσει στη διένεξη ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία;

18 Αυγ 2025 | 07:52

59

Πριν από δυό εβδομάδες, έκλεισα τα πενηνταεννιά. Ήταν τα πρώτα γενέθλια της ζωής μου που η χαρά πήγαινε αντάμα με μια δυσφορία.

18 Αυγ 2025 | 07:50

Τα γαλλικά για τη Βούλτεψη

Υποθέτω μπορείς, σαν τη Βούλτεψη, να αποφανθείς ότι για τις πυρκαγιές και την ευαλωτότητά μας, δεν φταίει άλλος, αλλά φταίει το ότι δεν έχουμε αρκετούς εθελοντές. Πώς δεν το είχαμε σκεφτεί τόσα χρόνια βρε αδελφέ;

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 18 Αυγ 2025 | 06:33

Ούτε Μόναχο, ούτε Γιάλτα

Ακόμη και όσοι τσαλαβουτούν στα ρηχά της ιστορικής έρευνας, όλο και κάτι έχουν ακούσει για τη Συμφωνία του Μονάχου και τη Διάσκεψη της Γιάλτας.

13 Αυγ 2025 | 09:01

Εγκώμιον της ξαπλώστρας

Και μπορεί στις καλοκαιρινές διακοπές και στις συνθήκες καύσωνα, οι πρωινοί περίπατοι να προσαρμόζονται στις συνθήκες της κλιματικής αλλαγής, αλλά στην επιλογή της παραλίας, η θεωρία μου ισχύει στο ακέραιο.

11 Αυγ 2025 | 11:36

Μια καλλονή και δύο Γκουαγιαβέρες

Η Καρταχένα καμαρώνει για τους συγγραφείς της. Για τον παραμυθά της βασικά, τον μεγαλύτερο παραμυθά στα ισπανικά μετά από τον Θερβάντες.

11 Αυγ 2025 | 10:48

Το θαύμα της απάτης

Η εμμονή μου τα τελευταία χρόνια να αποκαλύπτω τις απάτες πίσω από τη συντριπτική πλειονότητα των υποτιθέμενων θαυμάτων δίνει την εσφαλμένη εντύπωση ότι δεν πιστεύω στα θαύματα συνολικά.