Follow us

Οι δημοσκοπήσεις, το ΚΙΝΑΛ και ο ΓΑΠ

Αν έχουν δίκιο οι δημοσκοπήσεις για το ΚΙΝΑΛ, οι εσωκομματικές εκλογές εξελίσσονται σε ένα ντέρμπι ανάμεσα στον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Νίκο Ανδρουλάκη και ο Γιώργος Παπανδρέου έρχεται τρίτος.

Μανόλης Καψής
ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΝΟΛΗς ΚΑΨΗς
Καψής

Αν έχουν δίκιο οι δημοσκοπήσεις για το ΚΙΝΑΛ, οι εσωκομματικές εκλογές εξελίσσονται σε ένα ντέρμπι ανάμεσα στον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Νίκο Ανδρουλάκη και ο Γιώργος Παπανδρέου έρχεται τρίτος.

Το πρώτο παράδοξο είναι οι χαμηλές επιδόσεις του πρώην Πρωθυπουργού. Γιατί δεν τραβάει η υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου; Πιθανότατα γιατί δεν έπεισε, ποιος ήταν ο λόγος που βγήκε από την εφεδρεία και αποφάσισε να διεκδικήσει ξανά την αρχηγία του κόμματος. Μοιάζει περισσότερο με γινάτι, παρά με μια πραγματική αγωνία για το μέλλον του ΚΙΝΑΛ. Και θυμίζει σε ορισμένους, μια ενδεχομένως ιδιοκτησιακή αξίωση, που μοιάζει εξαιρετικά παλιομοδίτικη και πριγκιπική. Αλλων εποχών…

Πιθανώς έχει δίκιο και ο Νίκος Αλιβιζάτος. Παρά τη συμπάθεια που προκαλεί ο ΓΑΠ, ειδικά στους εκ πεποιθήσεως κεντροαριστερούς, κανείς δεν είναι διατεθειμένος να ξεχάσει τον τρόπο που διακυβέρνησε τα 2 πρώτα χρόνια της κρίσης. Κανείς δεν είναι διατεθειμένος να ξεχάσει τα υπουργικά συμβούλια, όπου οι υπουργοί καλούνταν να δουν ντοκιμαντέρ για τη ροή της πληροφορίας, ενώ η χώρα πλησίαζε και έφθανε στον γκρεμό. Και ίσως είναι και η ηλικία. Δεν πείθει ότι ένας 70χρονος θα φέρει την αλλαγή.

Είναι όμως μόνο αυτές οι ερμηνείες;

Το δεύτερο παράδοξο είναι οι πολύ καλές επιδόσεις του Ανδρέα Λοβέρδου. Ούτε αυτός είναι εξαιρετικά νέος -και πάντως σαφώς μεγαλύτερος του Νίκου Ανδρουλάκη- η θητεία του σε διάφορα υπουργεία θεωρείται αμφιλεγόμενη και σίγουρα δεν είναι σαρξ εκ της σαρκός του κομματικού μηχανισμού, όπως είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης. Πώς εξηγείται η δημοσκοπική του εκτόξευση;

Ο Ανδρέας Λοβέρδος διεκδικεί την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ υποσχόμενος ότι την επομένη της εκλογής του, εφόσον φυσικά εκλεγεί, θα μετατρέψει το ΚΙΝΑΛ σε ΠΑΣΟΚ. Είναι τόση η γοητεία των συμβόλων, που εξηγεί τις πολύ καλές του επιδόσεις στις έρευνες; Αμφιβάλω. Η φωτογράφισή του στο Καλέντζι, τόπο καταγωγής των Παπανδρέου, ήταν σχεδόν κωμική. Το δεύτερο που υπόσχεται εφόσον εκλεγεί, είναι να αυξήσει τα ποσοστά του κόμματος και να το κάνει αξιωματική αντιπολίτευση. Αλλά το ίδιο πάνω κάτω υπόσχονται και οι άλλοι υποψήφιοι. Ολοι το ίδιο δεν επιδιώκουν; Καλές είναι άλλωστε οι προθέσεις, αλλά σίγουρα δεν είναι και τόσο απλό. Δεν αρκεί η βούληση.

Το τρίτο που ξεχωρίζει τον Ανδρέα Λοβέρδο είναι ο αντισύριζα λόγος του. Η κάθετη διαφωνία του με οποιαδήποτε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. Μήπως αυτό το τελευταίο είναι που εξηγεί τη συμπάθεια ενός μεγάλου μέρους των πιθανών ψηφοφόρων των εσωκομματικών εκλογών του ΚΙΝΑΛ για τον Ανδρέα Λοβέρδο; Η ευθεία αντιπαράθεσή του με τον ΣΥΡΙΖΑ; Το ότι θυμίζει σε όλους τους τόνους, πόσο τραγική και ανεπαρκής ήταν η διακυβέρνηση της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ; Ο Ανδρέας Λοβέρδος δεν ήταν ένα από τα θύματα της προσπάθειας του κ. Τσίπρα να ελέγξει τους αρμούς της εξουσίας, που στην κομματική αργκό του ΣΥΡΙΖΑ, σήμαινε και να βάλει φυλακή τους πολιτικούς του αντιπάλους; Ή τουλάχιστον να τους σπιλώσει δια παντός;

Δεν φαίνεται απίθανο, αν συνδυαστεί με την αποδοχή που έχουν οι πολιτικές Μητσοτάκη στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ και η αντιπάθεια ενός μεγάλου μέρους της κεντροαριστεράς για όλα όσα αντιπροσωπεύει η ριζοσπαστική αριστερά. Δεν φαίνεται απίθανο αν αναλογιστεί κανείς ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι αυτός που οδήγησε, αφαιρώντας του ψηφοφόρους, το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ στην εκλογική ανυποληψία. Αυτός δεν είναι που υπέκλεψε συνθήματα, ρητορική, στελέχη, σύμβολα, ακόμα και τον τρόπο ομιλίας του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ;


Μήπως αυτή είναι και η μεγάλη αδυναμία του Γιώργου Παπανδρέου; Μήπως αυτά τα ομιχλώδη περί προοδευτικής διακυβέρνησης, παρά τις προσπάθειές του να πείσει ότι δεν συμπεριλαμβάνει τον ΣΥΡΙΖΑ, μήπως η αντιδεξιά ρητορική του- copy paste από τη δεκαετία του '80- είναι η μεγάλη του αδυναμία, και όχι η ηλικία ή η ξαφνική έξοδος από την εφεδρεία;

Το θέμα ουσιαστικά μπορεί να τεθεί υπό μορφή ενός βασικού ερωτήματος:

Ποιος είναι ο κατ΄εξοχήν πολιτικός αντίπαλος του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ;

Η κλασική απάντηση των οπαδών της παρωχημένης αντιδεξιάς ρητορικής, θέλει τον κατ΄εξοχήν ιδεολογικό αντίπαλο της κεντροαριστεράς, τη Νέα Δημοκρατία. Μόνο που η "Δεξιά” δήθεν Νέα Δημοκρατία, δεν είναι αυτό που φαντάζονται οι νοσταλγοί των '80s. Και σίγουρα δεν την προσλαμβάνουν έτσι οι οπαδοί και εν δυνάμει ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ. Το δίπολο Δεξιά-ΝΔ και κεντροαριστερό-ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ είναι ένα φάντασμα του παρελθόντος.

Ο πραγματικός αντίπαλος του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Η συρρίκνωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι που θα επιτρέψει άλλωστε στο διάδοχο κόμμα του ΠΑΣΟΚ να ανακάμψει. Και αν υπάρχει ένας πολιτικός και ναι και ιδεολογικός αντίπαλος του κόμματος που έβαλε τις βάσεις του εκσυγχρονισμού της ελληνικής κοινωνίας, που συμφιλίωσε την αριστερά με την οικονομία της αγοράς, αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο αντίπαλος του κόμματος που έβαλε πλάτες ώστε να μην εξοβελιστεί η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ενωση, που έστω και υπό πίεση έξωθεν, ξεκίνησε τις μεταρρυθμίσεις που επιτρέπουν σήμερα την αλματώδη ανάπτυξη, ο αντίπαλος του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτό το ερώτημα λοιπόν -ποιος είναι ο κατ΄εξοχήν πολιτικός αντίπαλος του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ- αυτός που δίνει μια ρεαλιστική και πειστική απάντηση, είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Αυτή είναι η μόνη λίστα που χρειάζεστε για τις φθινοπωρινές αποδράσεις σας

Ξενώνες, ξενοδοχεία, βίλες και εστιατόρια σε όλη την Ελλάδα που μας καλούν για αποδράσεις με άρωμα φθινοπώρου ή αποκαλόκαιρου.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ X 23 Σεπ 2025 | 15:50
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΣΟΚ 22 Σεπ 2025 | 11:13

Ανδρουλάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Παρωδία η Εξεταστική, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της συγκάλυψης

"Απο τον κατάλογο των μαρτύρων απουσιάζουν οι πρωταγωνιστές του σκανδάλου διαφθοράς", τονίζει ο Νίκος Ανδρουλάκης.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 20 Σεπ 2025 | 13:26

Ο Ανδρέας Λοβέρδος στο ΚΚΜ

Το ερώτημα παραμένει: Γιατί όλοι φεύγουν από το ΠΑΣΟΚ και δεν έχουμε ούτε έναν να έκανε την αντίστροφη πορεία;

ΟΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΙ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΙ 18 Σεπ 2025 | 23:07

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Μικρή υποχώρηση για τη ΝΔ, σημαντική η διαφορά με το ΠΑΣΟΚ - Μικρός ο αντίκτυπος της ΔΕΘ

Ως προς την πρόθεση ψήφου στις βουλευτικές εκλογές, η δημοσκόπηση καταγράφει μικρή υποχώρηση στην πρόθεση ψήφου στη Νέα Δημοκρατία που βρίσκεται στο 21,8% ενώ τον Ιούνιο ήταν στο 22,2%

Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 18 Σεπ 2025 | 07:32

Βαθιά ανάσα στη ΝΔ για το σχεδόν 30% στις δημοσκοπήσεις - Μητσοτάκης: "Το ΠΑΣΟΚ ο σημαντικότερος αντίπαλος"

Παρά τη δημοσκοπική φθορά φαίνεται ότι μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, η ΝΔ κρατά τις δυνάμεις της.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 17 Σεπ 2025 | 08:03

Πλέον δεν είναι ούτε δημοκράτης ούτε απλά δεξιός

Η αλήθεια είναι ότι τώρα πλέον είναι απλά νεκρός. Ούτε δημοκράτης, ούτε απλά δεξιός. Μακαρίτης.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΗ ΛΟΒΕΡΔΟΥ 17 Σεπ 2025 | 07:12

Τα μηνύματα από την προσχώρηση Λοβέρδου στη ΝΔ - "Διεύρυνση με στόχο την αυτοδυναμία"

Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι η διεύρυνση είναι η απάντηση στο ζητούμενο, που δεν είναι άλλο από μία αυτοδύναμη μονοκομματική κυβέρνηση.

"ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ" 13 Σεπ 2025 | 22:07

Νίκος Ανδρουλάκης στην 89η ΔΕΘ: Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική αλλαγή και το μόνο κόμμα που μπορεί να τη φέρει είναι το ΠΑΣΟΚ

"Το πρόγραμμά μας δεν το κατάρτισαν επικοινωνιολόγοι, αλλά η ίδια η κοινωνία", τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 13 Σεπ 2025 | 19:59

89η ΔΕΘ: Live η ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη

Live η ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη από το βήμα της ΔΕΘ.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ 10 Σεπ 2025 | 13:29

Γ. Παπανδρέου: Παρουσίαση έκθεσης για την υπονόμευση της Δημοκρατίας στην Ουγγαρία

Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε πως το Συμβούλιο της Ευρώπης δημιουργήθηκε ακριβώς για να προστατεύει τις αξίες της Ευρώπης.

10 Σεπ 2025 | 07:52

Ο πάντα προκλητικός Άδωνις Γεωργιάδης

O Γεωργιάδης ήταν προκλητικός. Προκλητικός που ακύρωσε την επίσκεψή του στο νοσοκομείο της Δράμας, προκλητικός και με τα όσα είπε μετά για τα επεισόδια στην είσοδο του νοσοκομείου πριν από την άφιξή του.

ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 08 Σεπ 2025 | 21:25

Η επόμενη μέρα για την Γαλλία στα χέρια του Μακρόν: Παζάρια με τους Σοσιαλιστές ή εκλογές που ζητούν Λεπέν και Αριστερά

Την Τρίτη ο Μπαϊρού θα υποβάλει την παραίτησή του, αφήνοντας τον Μακρόν να αντιμετωπίσει μια δύσκολη εξίσωση, με τις χρηματοπιστωτικές αγορές να σηματοδοτούν ανησυχία για την πολιτική και δημοσιονομική κρίση της Γαλλίας.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΔΕΘ 07 Σεπ 2025 | 16:50

Οργή Μητσοτάκη για τα σενάρια διαδοχής του: "Θα αστειεύεστε..." - Εκλογές το 2027 χωρίς αλλαγή του εκλογικού νόμου

Τι είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της 89ης ΔΕΘ για εκλογές, παροχές, εξωτερική πολιτική και σκάνδαλα.

06 Σεπ 2025 | 09:44

Δημογραφικό: Να ξυπνήσουμε γιατί χανόμαστε (Τάσος Γιαννίτσης)

Διαβάζοντας την εισήγηση για το δημογραφικό πρόβλημα που έκανε ο Τάσος Γιαννίτσης στην επετειακή εκδήλωση για τα 51 χρόνια του ΠΑΣΟΚ (και μπράβο τους για την ιδέα), σε πιάνει η ψυχή σου.

ΑΛΛΟΥ 03 Σεπ 2025 | 14:29

Το ΠΑΣΟΚ γιορτάζει αλλά ο Γιώργος Παπανδρέου λείπει… στην Κίνα- Το αιχμηρό σχόλιο στην εφημερίδα "Τα Νέα"

Το καρφί του Μιχάλη Μητσού στα Νέα για την απουσία από τις εκδηλώσεις για την επέτειο του ΠΑΣΟΚ του ΓΑΠ

03 Σεπ 2025 | 07:15

Στην Αξιώτισσα στη Νάξο

Όποτε βλέπω σε ταβέρνα ή εστιατόριο, πανό, αφίσες και λοιπά πολιτικά μηνύματα, τα οποία "μοστράρει" ο ιδιοκτήτης πιστεύοντας προφανώς ότι με τον τρόπο αυτό επηρεάζει πεινασμένες συνειδήσεις, απλώς αποχωρώ.

01 Σεπ 2025 | 07:21

Εκλογολογίες και κομματικοί σχεδιασμοί

Ακόμα και η αναμενόμενη εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ με τις γνωστές παροχές του Σεπτεμβρίου εντάσσεται πάντως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, σε μια εκλογική στρατηγική.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ 24 Σεπ 2025 | 14:24

Ηταν η ακύρωση του ραντεβού Μητσοτάκη - Ερντογάν, ένα "μήνυμα" της Αγκυρας προς την Αθήνα; Τι κρύβει

Η ακύρωση του ραντεβού αιφνιδίασε την ελληνική κυβέρνηση που ψάχνει να ερμηνεύσει το γεγονός

24 Σεπ 2025 | 07:52

Η "κατάληψη" στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη

Υποθέτω έχει να κάνει και με την αδυναμία της αντιπολίτευσης να δημιουργήσει ένα αντικυβερνητικό ρεύμα και κίνημα και να δώσει μορφή και περιερχόμενο στον αγώνα τους. Στον αγώνα τους να φύγει επιτέλους ο Μητσοτάκης.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 20 Σεπ 2025 | 13:26

Ο Ανδρέας Λοβέρδος στο ΚΚΜ

Το ερώτημα παραμένει: Γιατί όλοι φεύγουν από το ΠΑΣΟΚ και δεν έχουμε ούτε έναν να έκανε την αντίστροφη πορεία;

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 17 Σεπ 2025 | 08:03

Πλέον δεν είναι ούτε δημοκράτης ούτε απλά δεξιός

Η αλήθεια είναι ότι τώρα πλέον είναι απλά νεκρός. Ούτε δημοκράτης, ούτε απλά δεξιός. Μακαρίτης.

13 Σεπ 2025 | 12:37

Η πρώτη δημοσκόπηση

Το πιο χαρακτηριστικό νούμερο από τη δημοσκόπηση, είναι αυτό για την "ικανοποίηση" από τις παροχές που ανακοινώθηκαν στην ΔΕΘ. Οι μισοί από εκείνους που εκτιμούν ότι θα έχουν όφελος από τη μείωση της φορολογίας, δηλώνουν ταυτόχρονα ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τα μέτρα. Γιατί; Γιατί δεν τους αρέσει η κυβέρνηση είναι η απάντηση.

10 Σεπ 2025 | 07:52

Ο πάντα προκλητικός Άδωνις Γεωργιάδης

O Γεωργιάδης ήταν προκλητικός. Προκλητικός που ακύρωσε την επίσκεψή του στο νοσοκομείο της Δράμας, προκλητικός και με τα όσα είπε μετά για τα επεισόδια στην είσοδο του νοσοκομείου πριν από την άφιξή του.

06 Σεπ 2025 | 09:44

Δημογραφικό: Να ξυπνήσουμε γιατί χανόμαστε (Τάσος Γιαννίτσης)

Διαβάζοντας την εισήγηση για το δημογραφικό πρόβλημα που έκανε ο Τάσος Γιαννίτσης στην επετειακή εκδήλωση για τα 51 χρόνια του ΠΑΣΟΚ (και μπράβο τους για την ιδέα), σε πιάνει η ψυχή σου.

03 Σεπ 2025 | 07:15

Στην Αξιώτισσα στη Νάξο

Όποτε βλέπω σε ταβέρνα ή εστιατόριο, πανό, αφίσες και λοιπά πολιτικά μηνύματα, τα οποία "μοστράρει" ο ιδιοκτήτης πιστεύοντας προφανώς ότι με τον τρόπο αυτό επηρεάζει πεινασμένες συνειδήσεις, απλώς αποχωρώ.

01 Σεπ 2025 | 07:21

Εκλογολογίες και κομματικοί σχεδιασμοί

Ακόμα και η αναμενόμενη εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ με τις γνωστές παροχές του Σεπτεμβρίου εντάσσεται πάντως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, σε μια εκλογική στρατηγική.

24 Σεπ 2025 | 07:52

Η "κατάληψη" στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη

Υποθέτω έχει να κάνει και με την αδυναμία της αντιπολίτευσης να δημιουργήσει ένα αντικυβερνητικό ρεύμα και κίνημα και να δώσει μορφή και περιερχόμενο στον αγώνα τους. Στον αγώνα τους να φύγει επιτέλους ο Μητσοτάκης.

22 Σεπ 2025 | 09:56

Ένα φωτεινό πολιτιστικό γεγονός

Και όμως. Με την έξοδο από τα μνημόνια, η εντόπια βιβλιοπαραγωγή επανήλθε σταδιακά στα προ της κρίσης επίπεδα.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 22 Σεπ 2025 | 06:15

Το δράμα του πολυεκατομμυριούχου

Πώς θα ήταν ένας κόσμος δίχως καθόλου ενσυναίσθηση; Σίγουρα θα ήταν ένας κόσμος όπου δεν θα ήθελα να ζήσω ή όπου δεν θα ήθελαν να ζήσουν τα παιδιά μας.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 20 Σεπ 2025 | 13:26

Ο Ανδρέας Λοβέρδος στο ΚΚΜ

Το ερώτημα παραμένει: Γιατί όλοι φεύγουν από το ΠΑΣΟΚ και δεν έχουμε ούτε έναν να έκανε την αντίστροφη πορεία;

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 17 Σεπ 2025 | 08:03

Πλέον δεν είναι ούτε δημοκράτης ούτε απλά δεξιός

Η αλήθεια είναι ότι τώρα πλέον είναι απλά νεκρός. Ούτε δημοκράτης, ούτε απλά δεξιός. Μακαρίτης.

15 Σεπ 2025 | 07:55

Βαθιά Αμερική

Μπορεί η βαθιά Αμερική να ορίσει τις τύχες του πλανήτη, κατά τον τρόπο που ένας καρκίνος μέχρι να ξεπεραστεί, αποσυντονίζει, βασανίζει τον άνθρωπο; Όλα δείχνουν πως ναι.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 15 Σεπ 2025 | 06:15

Η ιδεολογία του δολοφόνου

Είναι οι δολοφόνοι εκ προοιμίου "δεξιοί" ή εκ προοιμίου "αριστεροί", όπως θέλουν να μας πείσουν οι εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές παρατάξεις;

ΚΑΤΑΜΕΣΤΟ ΤΟ ΚΑΛΛΙΜΑΡΜΑΡΟ 14 Σεπ 2025 | 13:18

"Απόλυτη" και κάτι παραπάνω

Η Άννα Βίσση απέδειξε για ακόμα μια φορά γιατί παραμένει η "Απόλυτη Ελληνίδα Σταρ", ίσως... και κάτι παραπάνω.

13 Σεπ 2025 | 12:37

Η πρώτη δημοσκόπηση

Το πιο χαρακτηριστικό νούμερο από τη δημοσκόπηση, είναι αυτό για την "ικανοποίηση" από τις παροχές που ανακοινώθηκαν στην ΔΕΘ. Οι μισοί από εκείνους που εκτιμούν ότι θα έχουν όφελος από τη μείωση της φορολογίας, δηλώνουν ταυτόχρονα ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τα μέτρα. Γιατί; Γιατί δεν τους αρέσει η κυβέρνηση είναι η απάντηση.

10 Σεπ 2025 | 07:52

Ο πάντα προκλητικός Άδωνις Γεωργιάδης

O Γεωργιάδης ήταν προκλητικός. Προκλητικός που ακύρωσε την επίσκεψή του στο νοσοκομείο της Δράμας, προκλητικός και με τα όσα είπε μετά για τα επεισόδια στην είσοδο του νοσοκομείου πριν από την άφιξή του.

08 Σεπ 2025 | 07:44

Και πάλι όλοι μαζί

Γιατί τα σημερινά ζευγάρια αποφεύγουν -συχνά τρέμουν στο ενδεχόμενο- να γίνουν γονείς; Η προφανής απάντηση αφορά στο κόστος ζωής.

08 Σεπ 2025 | 06:05

Τα λείψανα του Αγίου Λαζάρου

Η βιβλιογραφία γύρω από την εμπορία "ιερών λειψάνων" εμπλουτίστηκε σε σημείο ώστε να αδυνατούμε να την εξαντλήσουμε στο πλαίσιο ενός σύντομου κειμένου.

06 Σεπ 2025 | 09:44

Δημογραφικό: Να ξυπνήσουμε γιατί χανόμαστε (Τάσος Γιαννίτσης)

Διαβάζοντας την εισήγηση για το δημογραφικό πρόβλημα που έκανε ο Τάσος Γιαννίτσης στην επετειακή εκδήλωση για τα 51 χρόνια του ΠΑΣΟΚ (και μπράβο τους για την ιδέα), σε πιάνει η ψυχή σου.

03 Σεπ 2025 | 07:15

Στην Αξιώτισσα στη Νάξο

Όποτε βλέπω σε ταβέρνα ή εστιατόριο, πανό, αφίσες και λοιπά πολιτικά μηνύματα, τα οποία "μοστράρει" ο ιδιοκτήτης πιστεύοντας προφανώς ότι με τον τρόπο αυτό επηρεάζει πεινασμένες συνειδήσεις, απλώς αποχωρώ.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΩΜΕΝΙΔΗΣ 01 Σεπ 2025 | 07:23

Χειμερία νάρκη ή γεμιστά της επόμενης μέρας;

Οι αρκούδες. Τα ερπετά. Οι νυχτερίδες και οι σκίουροι. Και ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί, ιδίως εάν έχουν διατελέσει πρωθυπουργοί.

01 Σεπ 2025 | 07:21

Εκλογολογίες και κομματικοί σχεδιασμοί

Ακόμα και η αναμενόμενη εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ με τις γνωστές παροχές του Σεπτεμβρίου εντάσσεται πάντως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, σε μια εκλογική στρατηγική.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 01 Σεπ 2025 | 06:10

Η Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής

Ζούμε σε οργουελικούς καιρούς. Ο Τζορτζ Όργουελ, αυτός ο σκοτεινός προφήτης του εικοστού αιώνα, μπορεί να μην έπεσε σε όλα μέσα (συμπεριλαμβάνονται και ηχηρές αστοχίες στις προβλέψεις του), αλλά σίγουρα πέτυχε διάνα το κυριότερο.