ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής: Το πρόβλημα δεν είναι το όνομα

Το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ δεν είναι αριθμητικό, ούτε στατιστικό.

Σειρά συζητήσεων και σχολίων στα πολιτικοδημοσιογραφικά πηγαδάκια προκάλεσε η δημόσια παρέμβαση του Νίκου Παπανδρέου, ο οποίος ζητά «επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ», συνέδριο και εκλογή προέδρου.

Πέραν των κινήτρων, των αγωνιών και των προσώπων που τοποθετούνται δημοσίως, η ουσία είναι ότι το 8,1% των εθνικών εκλογών για το Κίνημα Αλλαγής δεν ικανοποίησε επαρκώς ούτε τα στελέχη του, ούτε τον κόσμο που ανήκει πολιτικά στο χώρο αυτό.

Η άποψη που εξέφρασε ο Ν. Παπανδρέου έχει υποστηρικτές εδώ και καιρό, εντός και εκτός κόμματος. Άλλωστε το brand name "ΠΑΣΟΚ", ένα από τα πιο ισχυρά πολιτικά σύμβολα της Μεταπολίτευσης, είναι λογικό να συγκινεί και να προκαλεί νοσταλγία σε ένα μέρος του εκλογικού σώματος της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης.

Αρκεί όμως μια επιστροφή στο όνομα ΠΑΣΟΚ για να αλλάξει τα πολιτικά δεδομένα, όπως αυτά διαμορφώθηκαν μετά το 2012;

Σε πρώτο επίπεδο, τα στατιστικά δεν δικαιώνουν αυτή την άποψη. Τα τελευταία πέντε χρόνια το κόμμα είχε το χειρότερο εκλογικό του ποσοστό ως ΠΑΣΟΚ (4,7% τον Ιανουάριο του 2015). Στις υπόλοιπες εκλογικές αναμετρήσεις που συμμετείχε με άλλα ονόματα, όπως π.χ. Ελιά στις ευρωεκλογές του 2014, Δημοκρατική Συμπαράταξη το Σεπτέμβριο του 2015, Κίνημα Αλλαγής τον Ιούλιο του 2019 έλαβε λίγο μεγαλύτερα ποσοστά, δηλαδή 8%, 6,3% και 8,1% αντίστοιχα.

Το πρόβλημα όμως του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ δεν είναι αριθμητικό, ούτε στατιστικό.

Το άλλοτε κραταιό κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου λύγισε από το βάρος της χρεοκοπίας του 2010 και από τα σκάνδαλα πρωτοκλασάτων στελεχών του, με κορυφαία την περίπτωση Τσοχατζόπουλου. Η δε ταύτισή του με τις πολιτικές της ΝΔ και η συγκυβέρνηση μαζί της, το κατέστησε ένα μικρό κόμμα σε δευτερεύοντα ρόλο στο πολιτικό σύστημα.

Με τις προσπάθειες της Φώφης Γεννηματά από το 2015 κατάφερε να επανενώσει -από τα πάνω- τον κατακερματισμένο χώρο (ΔΗΜΑΡ, Ποτάμι, ΚΙΔΗΣΟ, κλπ), ωστόσο το πολυκομματικό εγχείρημα δεν πέτυχε λόγω των γνωστών αποχωρήσεων, παρά τη συμμετοχή 212.000 ανθρώπων στην εκλογή από τη βάση το 2017.

Μετά από 4,5 χρόνια κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, του κόμματος που εκτόπισε το ΠΑΣΟΚ, το ΚΙΝΑΛΛ κατάφερε να ανεβάσει οριακά το ποσοστό του.

Αν ο αναγκαίος εσωκομματικός διάλογος εξαντληθεί στο όνομα και την ταμπέλα, η κατάσταση φαίνεται δύσκολο να αλλάξει.

Το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛΛ πρέπει να αποφασίσει στη νέα μεταμνημονιακή εποχή ποιους θέλει να εκφράσει, με ποιον τρόπο και με ποιο πρόταγμα.

Πρέπει να αποφασίσει αν θα έχει μια στρατηγική μικρού κεντρώου κόμματος - μπαλαντέρ των δύο μεγάλων ή αν θα διεκδικήσει πίσω τα ηνία του προοδευτικού χώρου από το Κέντρο ως την Αριστερά.

Τα συνθήματα περί «εθνικής συναίνεσης» δεν συγκινούν το εκλογικό σώμα ούτε αποσαφηνίζουν το πολλές φορές θολό ή γκρίζο στίγμα: πιο κοντά στη συντηρητική παράταξη σε θέματα εθνικά (π.χ. Πρέσπες), αμηχανία και ατολμία σε θέματα χωρισμού κράτους - εκκλησίας ή ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φλερτ με ρητορική λαϊκίστικης Αριστεράς (αίτημα για γερμανικές αποζημιώσεις, υψηλοί τόνοι κατά Βρυξελλών).

Παρά τη συρρίκνωσή του, το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛΛ παραμένει ένα κόμμα με ιστορικό βάθος, ρίζες στην κοινωνία και στους κοινωνικούς φορείς (ΟΤΑ, σωματεία, επιμελητήρια), διαθέτει πανελλαδική οργάνωση και πλούσια εμπειρία.

Όλα αυτά όμως δεν αρκούν, αν το εκλογικό σώμα και ειδικά τα πιο παραγωγικά τμήματά του δεν μπορούν να εκφραστούν μέσα από αυτό. Ένα ηλικιωμένο κοινό, κυρίως στην περιφέρεια, δεν αρκεί να το επαναφέρει σε πρωταγωνιστικό ρόλο.

Η εικόνα της καταρρέουσας -και μάλιστα άνευ Μνημονίου- ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας επιβεβαιώνει την ίδια εικόνα σε άλλες χώρες.

Επομένως, το πρόβλημα του ΚΙΝΑΛ σήμερα είναι ζήτημα πολιτικού προσανατολισμού, σύγχρονης προοδευτικής ατζέντας και στόχευσης.

Η ταμπέλα στο «κατάστημα» παίζει ρόλο στο μάρκετινγκ, αλλά πρώτα πρέπει να υπάρχει και το κατάλληλο εμπόρευμα.

--------------------

Στην ιστοσελίδα μας φιλοξενούνται όλες οι απόψεις που σέβονται τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον πολιτισμό και την αισθητική. Οι γνώμες των αρθρογράφων είναι ενυπόγραφες και προσωπικές και δεν ταυτίζονται απαραίτητα με την άποψη του TheToc.gr.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΑΛ 14 Μαρ 2020 | 15:39

Τηλεφώνημα Γεννηματά σε Κικίλια για την αναμονή στο 1135 και τα πανάκριβα τεστ κορονοϊού

Κατέθεσε αναλυτικό πακέτο προτάσεων για την ενίσχυση του ΕΣΥ και την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

ΑΠΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ 10 Μαρ 2020 | 09:03

Μόνο ...ΠΑΣΟΚ: Με σημαία του πράσινου ήλιου πάνω σε καμήλα στην έρημο

Προ ημερών ταξίδεψε στο Ντουμπάι και ύψωσε σημαία του ΠΑΣΟΚ.

09 Μαρ 2020 | 10:00

Oι πολεμοχαρείς και οι "φασιστολόγοι"

Πριν τον "πόλεμο" με την Τουρκία, έχουμε να κερδίσουμε πρώτα τη μάχη κατά του λαϊκισμού, της υπερβολής και της υποκρισίας.

18 Μαρ 2020 | 07:45

Ένας άγνωστος "πόλεμος" απειλεί τα πάντα

Μια στοιχειώδης αίσθηση ευθύνης ατομικά και συλλογικά χρειάζεται. Διότι δεν είναι καθόλου απίθανο  τα πράγματα να χειροτερέψουν πολύ.

09 Μαρ 2020 | 10:00

Oι πολεμοχαρείς και οι "φασιστολόγοι"

Πριν τον "πόλεμο" με την Τουρκία, έχουμε να κερδίσουμε πρώτα τη μάχη κατά του λαϊκισμού, της υπερβολής και της υποκρισίας.

30 Μαρ 2020 | 09:34

Είμαστε έτοιμοι για τα χειρότερα;

Το πιθανότερο σενάριο είναι πως οι συνέπειες αυτές θα συνεχιστούν για περισσότερο από ένα χρόνο.

30 Μαρ 2020 | 09:32

Μετά Χριστόν προφήτες

Το κράτος, σε όλα τα πολιτικά συστήματα, έχει λειτουργία διττή.

28 Μαρ 2020 | 15:00

"Όταν γυρίσουμε θα σας γα@@@"

Η αυτοσυγκράτηση έχει ημερομηνία λήξης, μην έχετε καμία αμφιβολία.

19 Μαρ 2020 | 08:17

Ημερολόγιο καραντίνας 1

Σιγά σιγά η απόλαυση που νιώθει κανείς μένοντας σπίτι υποχωρεί.

18 Μαρ 2020 | 07:45

Ένας άγνωστος "πόλεμος" απειλεί τα πάντα

Μια στοιχειώδης αίσθηση ευθύνης ατομικά και συλλογικά χρειάζεται. Διότι δεν είναι καθόλου απίθανο  τα πράγματα να χειροτερέψουν πολύ.

17 Μαρ 2020 | 11:59

Η μεγαλύτερη κρίση μόλις ξεκίνησε (Bearmageddon)…

Ένα πιθανό σενάριο είναι οι κυβερνήσεις να αυξήσουν ανεξέλεγκτα το χρέος και να ξεκινήσουν επενδύσεις σε έργα υποδομής.

11 Μαρ 2020 | 12:19

Η επιστροφή έκρυβε δυσάρεστες εκπλήξεις

Τύχη, παραλογισμός και ιδεολογική τύφλωση. Με αυτές τις δυνάμεις παλεύουμε σε όλες τις εποχές.

10 Μαρ 2020 | 19:19

Πουλιά, βατράχια και ερπετά

Μυστήριο μέγα η Θεία Κοινωνία. Μυστήριες και οι βουλές του Κυρίου.