opap
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Advertisement

Follow us

Περί υποκλοπών, δημοκρατίας και ψευτοσυνωμοσιών

Μια οφειλόμενη απάντηση στους συκοφάντες και στους λασπολόγους.

Θανάσης Τσεκούρας
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΑΣΗς ΤΣΕΚΟΥΡΑς
Περί υποκλοπών, δημοκρατίας και ψευτοσυνωμοσιών

Διαβάζοντας το φύλλο του Σαββατοκύριακου (9.5.2015) της «Εφημερίδας των Συντακτών» αναγνώρισα με έκπληξη στο πρόσωπο μου τον αποδέκτη ιδιωτικής ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, προφανώς υποκλαπείσας που δημοσιοποιείται αυτούσια. Στην υποκλαπείσα ηλεκτρονική αλληλογραφία αναφέρονται συγκεντρωμένα οικονομικά στοιχεία για την πορεία της ρευστότητας και των τραπεζών, για τα οποία είχα ζητήσει επιβεβαίωση από δημοσιογραφική «πηγή» που εμπιστεύομαι.

Απ΄ότι γνωρίζω, έτσι λειτουργούν οι δημοσιογράφοι, τουλάχιστον στις ευνομούμενες χώρες της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Εχουν «πηγές», διερευνούν τα στοιχεία και τα δημοσιεύουν, όταν κρίνουν ότι αφορούν μείζονα θέματα. Και για τους «γνωστούς-αγνώστους: Η «πηγή» μου δεν είναι η …Ε.Υ.Π. Πάμε παρακάτω…

Αυτή η συνήθης δημοσιογραφική πρακτική είδα ξαφνικά να «δραματοποιείται» και να στοιχειοθετεί ένα «καφκικό» κατηγορητήριο ως ενταγμένη σε επιχείρηση «συνωμοσίας» και «ανατροπής της κυβέρνησης»(!!). Κάτι που προφανώς αποτελεί κατάφωρη γελοιότητα, μύθευμα και συκοφαντία πρώτου μεγέθους. Να επαναλάβω ότι το e-mail αφορούσε ξερά και αντικειμενικά οικονομικά στοιχεία χωρίς ούτε καν σχόλια για την επίδοση της κυβέρνησης, ούτε άλλη εκφορά κρίσης. Ξερά αντικειμενικά στοιχεία του οικονομικού ρεπορτάζ.

Είναι προφανές ότι απλώς έκανα τη δουλειά μου, όπως οφείλω ως δημοσιογράφος και όπως πάντα έκανα σε όλη την επαγγελματική μου πορεία. Άρα δεν έχω να απολογηθώ απολύτως τίποτα και σε κανέναν.

Όμως το θέμα της υποκλοπής και της δημοσιοποίησης του προϊόντος της υπερβαίνει την προσωπική μου περίπτωση. Δεν έχω μάθει στη ζωή μου ούτε να κρύβομαι ούτε να υποκύπτω στη λογική της «κουκούλας» και της συκοφαντίας. Και επιπλέον είναι υποχρέωσή μου όπως και του κάθε Έλληνα πολίτη να υπερασπίζομαι τη δημοκρατία, τη δικαιοκρατία και την ελευθεροτυπία.

Ερωτώ λοιπόν:

1. Πως βρέθηκε στα χέρια της εφημερίδας δικό μου e-mail χωρίς την άδεια μου; Είναι προϊόν υποκλοπής, όπως βάσιμα εικάζω, γιατί άλλος τρόπος δεν μπορεί να υπάρχει; Και εάν ναι, από ποιον έγινε; Τι συμφέροντα σκοτεινά εξυπηρετεί και γιατί; Ποιοι έχουν τη δυνατότητα τέτοιων υποκλοπών, εκτός από παρακρατικούς μηχανισμούς και μάλιστα από «επαγγελματίες υψηλού προφίλ»;

2. Από πότε είναι δημοσιογραφικά αποδεκτή η δημοσίευση υποκλαπέντος μηνύματος κατά τη διενέργεια δημοσιογραφικής έρευνας; Μήπως κάποιοι έχουν ακούσει κάτι σχετικά με «τη χαμένη τιμή της δημοσιογραφικής δεοντολογίας»;

3. Είναι δικαίωμα του κάθε δημοσιογράφου να στοιχειοθετεί κατά έγκυρο τρόπο το ρεπορτάζ του στη σημερινή τραγική οικονομική συγκυρία ή υπάρχει άβατο και ποιος το επιβάλλει; Ποιος επιχειρεί τη φίμωση; Δεν έχει δικαίωμα η κοινή γνώμη να ενημερώνεται και να κρίνει; Φτάσαμε στο σημείο να υπερασπίζουμε και το αυτονόητο;

4. Υπάρχει στο κλεμμένο mail κάτι που να υποστηρίζει τη θεωρία της συνωμοσίας; Ή η ίδια η θεωρία της συνωμοσίας αποτελεί αυτή η ίδια επιχείρηση εκφοβισμού και φίμωσης «στοχευμένων» δημοσιογράφων και ΜΜΕ ;

Ζητώ από τους συναδέλφους και την εφημερίδα απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα. Δημόσια, χωρίς κρυφτούλι, με διαφάνεια ενώπιον της κοινής γνώμης. Και κυρίως με ανθρώπινη και δημοσιογραφική ειλικρίνεια. Γιατί πιστεύω, οι περισσότεροι συμφωνείτε ότι «ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα».

Ζητώ από κάθε αρμόδια αρχή (εισαγγελική, ΑΔΑΕ, Επιτροπή προσωπικών δεδομένων) τη διερεύνηση της υποκλοπής του mail μου και της συνολικής υπόθεσης που πλήττει βάναυσα την ιδιωτικότητα, την ελευθεροτυπία και τελικά τη δημοκρατία.

Ζητώ επίσης από τα κοινοβουλευτικά κόμματα και τους βουλευτές να αναδείξουν τη βάσιμη πιθανότητα ύπαρξης κυκλωμάτων στις παρυφές του κράτους, τα οποία παρακολουθούν δημοσιογράφους και χρησιμοποιούν το «υλικό» για τρομοκράτηση και «χτυπήματα κάτω από τη ζώνη».

Και αναμένω να λάβει θέση η κυβέρνηση της αριστεράς τις αρχές της οποίας ελπίζω ότι θέλει να υπηρετήσει. Γιατί η αριστερά που εγώ τιμώ ασφαλώς και θα καταδίκαζε τέτοιες άθλιες πρακτικές που δεν προσιδιάζουν στον κώδικα αξιών της αλλά σε λογικές σκοτεινού παρακράτους και μυστικών υπηρεσιών.

Εκτός αν κάποιοι υπέκυψαν ήδη στον πειρασμό να θεωρούν τη δημοσιογραφική έρευνα και κριτική ως «κήρυξη πολέμου» και άρα να την αντιμετωπίζουν με «πολεμικά μέσα». Τότε όμως η δημοσιογραφία εξοντώνεται, η δημοκρατία κινδυνεύει και ο ολοκληρωτισμός είναι δίπλα μας…

ΥΓ. Δεν με αφορούν,δεν με αγγίζουν και δεν πρόκειται να απαντήσω στους ανώνυμους "κουκουλοφόρους" που εκμεταλλεύονται το Διαδίκτυο για να βγάλουν "χολή". Τους αφήνω στην αθλιότητά τους...

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Ο Νίκος Ψαρράς και ο Δημήτρης Παπανικολάου δίνουν νέα ζωή στο "Τελευταία Έξοδος – Ρίτα Χέιγουορθ"

Μια από τις πιο συγκλονιστικές ιστορίες του Στίβεν Κινγκ ζωντανεύει για πρώτη φορά στη χώρα μας στη σκηνή του Θεάτρου Άνεσις.

13 Οκτ 2025 | 09:31

Γελοίοι

Πώς ορίζω τη γελοιότητα; Ως απώλεια του μέτρου. Των ορίων.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 13 Οκτ 2025 | 06:24

Ο χρονοδιακόπτης της αξιοπρέπειας

Το 1999 ο Τσίπρας δεν είχε ακόμη αποφοιτήσει καν από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, μολονότι είχε ήδη θέσει τα γερά θεμέλια μιας πολιτικής καριέρας, εξαιρετικά ιδιότυπης, από πολλές απόψεις.

11 Οκτ 2025 | 10:23

Ο εκνευρισμός Ανδρουλάκη και η επιστροφή Τσίπρα

Αν το ΠΑΣΟΚ δεν καταφέρει να κουνήσει τη βελόνα και το υποψήφιο κόμμα Τσίπρα αποκτήσει υπόσταση, πώς θα απαντήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης στο ενδεχόμενο της συνεργασίας τους;

08 Οκτ 2025 | 08:51

Θέλει να αφουγκραστεί την κοινωνία;

Παρά τις ήττες και τα χρόνια στην αντιπολίτευση, παρά το rebranding που υποτίθεται του σχεδίασε η εταιρεία δημοσίων σχέσεων που προσέλαβε, ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται στο κοινό του ίδιος και απαράλλαχτος.

06 Οκτ 2025 | 07:06

Ο Βασιλιάς είναι γυμνός και κουρασμένος

Μεγαλώνοντας, οι γωνίες σου αμβλύνονται. Όλο και σπανιότερα αναφωνείς ότι ο βασιλιάς είναι -σου φαίνεται έστω- γυμνός. Όχι απαραίτητα επειδή κοιτάς τη δουλειά ή το συμφέρον σου.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 06 Οκτ 2025 | 06:05

Η δεκαετία που κουβαλάς

Καθένας από εμάς, ανάλογα με την ηλικία του, κουβαλάει στην καμπούρα του και άλλη δεκαετία. Για την ακρίβεια, κουβαλάμε στην καμπούρα μας όλες τις δεκαετίες που μας διαμόρφωσαν από τη γέννησή μας μέχρι σήμερα.

04 Οκτ 2025 | 09:16

Τι πήρε ακριβώς ο Ερντογάν;

Δεν έχω το ρεπορτάζ του Τούρκου συναδέλφου και δεν μπορώ να πάρω θέση, ούτως ή άλλως δεν έχει και πολύ μεγάλη σημασία για την αντιπολίτευση στην Αθήνα, ο δικός μας δυσκολεύεται ακόμα και να βγάλει φωτογραφία δίπλα-δίπλα με τον πλανητάρχη, σιγά μην τον δεχτεί στον Λευκό Οίκο ο Τραμπ.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 01 Οκτ 2025 | 06:49

Τα ήρεμα νερά και τα "νεύρα" Σαμαρά

Η Ελλάδα δεν υπέγραψε φιλία με την Τουρκία, αυτό φαίνεται άλλωστε επί του πεδίου, αλλά αποδέχθηκε όντως ένα μορατόριουμ στην αντιπαράθεση.

29 Σεπ 2025 | 07:17

Συγχωριανοί του ψεύτη βοσκού

Έτσι ο Διονύσης Σαββόπουλος, αποφαινόμαστε, είναι ο Μπομπ Ντύλαν της Ελλάδας. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο δικός μας Ντε Γκωλ. Κι όποια γυναίκα δολοφονεί τα παιδιά της μια Μήδεια του σήμερα...

29 Σεπ 2025 | 06:28

Πότε θα πάει ο Μητσοτάκης στον Λευκό Οίκο

Λήξη συναγερμού; Όχι βέβαια. Τώρα θα αρχίσει η "μίρλα" για το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης δεν έχει πάρει ακόμα πρόσκληση για τον Λευκό Οίκο, θα αρχίσει η γκρίνια για τα F35 που ο Τραμπ θέλει φαίνεται πάση θυσία να δώσει στον Ερντογάν.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 29 Σεπ 2025 | 06:10

Dark Tourism

Δημιουργός και αποκλειστικός διαχειριστής της εν λόγω ιστοσελίδας είναι ένας Γερμανός, ο Peter Hohenhaus, ένας πανεπιστημιακός που, κατά δήλωσή του, εγκατέλειψε νωρίς-νωρίς την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία.

24 Σεπ 2025 | 07:52

Η "κατάληψη" στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη

Υποθέτω έχει να κάνει και με την αδυναμία της αντιπολίτευσης να δημιουργήσει ένα αντικυβερνητικό ρεύμα και κίνημα και να δώσει μορφή και περιερχόμενο στον αγώνα τους. Στον αγώνα τους να φύγει επιτέλους ο Μητσοτάκης.

22 Σεπ 2025 | 09:56

Ένα φωτεινό πολιτιστικό γεγονός

Και όμως. Με την έξοδο από τα μνημόνια, η εντόπια βιβλιοπαραγωγή επανήλθε σταδιακά στα προ της κρίσης επίπεδα.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 22 Σεπ 2025 | 06:15

Το δράμα του πολυεκατομμυριούχου

Πώς θα ήταν ένας κόσμος δίχως καθόλου ενσυναίσθηση; Σίγουρα θα ήταν ένας κόσμος όπου δεν θα ήθελα να ζήσω ή όπου δεν θα ήθελαν να ζήσουν τα παιδιά μας.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 20 Σεπ 2025 | 13:26

Ο Ανδρέας Λοβέρδος στο ΚΚΜ

Το ερώτημα παραμένει: Γιατί όλοι φεύγουν από το ΠΑΣΟΚ και δεν έχουμε ούτε έναν να έκανε την αντίστροφη πορεία;

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 17 Σεπ 2025 | 08:03

Πλέον δεν είναι ούτε δημοκράτης ούτε απλά δεξιός

Η αλήθεια είναι ότι τώρα πλέον είναι απλά νεκρός. Ούτε δημοκράτης, ούτε απλά δεξιός. Μακαρίτης.