Follow us

Ποιος θα δικαιωθεί; Οι μικροί ή οι μεγάλοι;

Πέτρος Λάζος
ΓΡΑΦΕΙ: ΠΕΤΡΟς ΛΑΖΟς
Πέτρος Λάζος

Ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, η Προέδρος του Governing Council της ΕΚΤ Christine Lagarde, δήλωσε πως το περιβόητο ΡΕΡΡ (Pandemic Emergency Purchase Program), σύμφωνα με όλα τα στοιχεία που γνωρίζει το Συμβούλιο έως σήμερα, θα ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Μάιο, σύμφωνα με τις προϋπάρχουσες προβλέψεις και αποφάσεις.

Βέβαια υπενθύμισε επίσης ότι η πορεία του προγράμματος θα επιβεβαιωθεί τον Δεκέμβριο, οπότε και θα καθορισθούν οι ρυθμοί με τους οποίους θα σταματήσουν οι μηνιαίες αγορές από τη δευτερογενή ομολόγων της Ευρωζώνης. Αλλά ταυτόχρονα εξήγησε πως δεν υπάρχουν λόγοι να αλλάξει το forward guidance της Φρανκφούρτης για την πορεία των βασικών επιτοκίων.


Με άλλα λόγια μας είπε ότι αύξηση επιτοκίων έως και τον Ιούνιο του 2022, αποκλείεται ενώ και για το Β’ εξάμηνο της επόμενης χρονιάς, θα πρέπει να θεωρείται απίθανη μία σχετική κίνηση.

Προχθές Τετάρτη 2 Νοεμβρίου, ο Πρόεδρος της Αμερικανικής Fed Jay Powell ανακοίνωσε πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα, ξεκινά την αποκλιμάκωση του δικού της QE των $120 δισ. μηνιαίως από το Νοέμβριο! Με ρυθμό μείωσης τα $15 δισ./μήνα! Πράγμα που σημαίνει ότι, εκτός νεότερης ανακοίνωσης, θα τελειώσει οριστικά τον Ιούνιο!

Την ίδια στιγμή, αναφορικά με μία πιθανή αύξηση των βασικών επιτοκίων, ξεκαθάρισε πως οι Διοικητές "θεωρούν πως μπορούν να είναι υπομονετικοί". Στην καθομιλούμενη, η κάνουλα της ρευστότητας στις ΗΠΑ θα κλείσει αργά αλλά σταθερά, μέχρι τον Ιούνιο όμως προσπάθεια μείωσης της ήδη υπάρχουσας, θα πρέπει ν’ αναμένεται πολύ αργότερα!

Με δεδομένο πως η εντολή ευθύνης (mandate) του FOMC (Federal Open Market Committee) δεν περιορίζεται στη σταθερότητα των τιμών αλλά συμπεριλαμβάνει και την ανάπτυξη της Ομοσπονδιακής οικονομίας, είναι προφανές ότι οι Governors δεν φοβούνται για μία ανάσχεση των (υψηλότατων) ρυθμών ανάπτυξης που επιτυγχάνονται στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη τα τελευταία τρίμηνα.

Είναι ξεκάθαρο πως οι δύο μεγαλύτερες Κεντρικές Τράπεζες του πλανήτη, δεν ανησυχούν ιδιαίτερα για την πορεία του πληθωρισμού και το μήνυμα που στέλνουν είναι ότι τα πράγματα είναι μεν σοβαρά, αλλά δεν υφίσταται λόγος ουσιαστικής ανησυχίας.

Την άποψη αυτή δείχνει να συμμερίζεται απολύτως και η "παραδοσιακή" Bank of England, η οποία διέψευσε πλήρως τις προσδοκίες για (μικρή) αύξηση των επιτοκίων της βρετανικής λίρας στη χθεσινή συνεδρίαση. Κι αυτό παρά την ταυτόχρονη πρόβλεψη για πληθωρισμό της τάξης του 5% στη Γηραιά Αλβιόνα, την ερχόμενη Άνοιξη και τις δηλώσεις του Διοικητή Bailey πως η "ΒοΕ πρέπει να δράσει", τον περασμένο μόλις μήνα. Όταν όμως ρωτήθηκε, κατά τη διάρκεια της σχετικής συνέντευξης, "πότε στους επόμενους μήνες θα κινηθεί η Τράπεζα;" (λόγω συγκεκριμένης αναφοράς στο επίσημο ανακοινωθέν), απάντησε πως: "Υπάρχουν πολλές συναντήσεις του Monetary Policy Committee (MPC – Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας), τους επόμενους μήνες". Δηλαδή, ούτε αυτός είναι έτοιμος να προσδιορίσει τον ακριβή χρόνο εκκίνησης μιας προσπάθειας περιορισμού της ρευστότητας.

Ας σημειωθεί πως η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, λόγω Brexit, βιώνει πολλές, ιδιαίτερες και περίπλοκες συνθήκες, οι οποίες κάνουν τη "δημιουργία" αλλά και την καταπολέμηση ενός πληθωριστικού κύματος, πολύ ενδιαφέροντα αλλά και εξαιρετικά δύσκολα εγχειρήματα...

Από την άλλη πλευρά, οι Κεντρικές Τράπεζες μικρών και μεσαίων (από πλευράς μεγέθους αγορών) χωρών, κινούνται στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από τους "μεγάλους". Καθώς δεν έχουν προχωρήσει σε ιδιαίτερη ελαστικοποίηση της νομισματικής τους πολιτικής κατά τη διάρκεια της κρίσης, το μοναδικό ισχυρό όπλο που διαθέτουν απέναντι στο τέρας, είναι οι αυξήσεις επιτοκίων. Και το χρησιμοποιούν επιθετικά (Πολωνία, Τσεχία κ.ά.) και με αποφασιστικότητα.

Το κακό με αυτό το όπλο είναι ότι, εάν δεν χρησιμοποιηθεί στον απόλυτα σωστό χρόνο, γίνεται μπούμερανγκ και "πυροβολεί" τον ίδιο τον χρήστη του, καταστρέφει την ίδια τη χώρα που το εφάρμοσε...

Είναι πολύ δύσκολο να πει κανείς, ποια πλευρά έχει δίκιο. Οι "μεγάλοι" που θεωρούν ότι το πρόβλημα είναι παροδικό ή οι "μικρομεσαίοι" που θυμούνται (από την δεκαετία του 80) τι σημαίνει πληθωρισμός λόγω ενεργειακής κρίσης και τρέχουν να προλάβουν;

Την απάντηση, πέρα από απόψεις, όπως πάντα θα δώσει ο χρόνος. Όμως είναι δύσκολο για οποιονδήποτε έχει στοιχειώδεις γνώσεις οικονομικής ιστορίας, να μην θυμάται π.χ. πως, όποτε οι αυξήσεις πέρασαν στα κόστη μεταφοράς, η καταπολέμηση των πληθωριστικών πιέσεων, χρειάστηκε εξαιρετικά πολύ χρόνο…

Σε κάθε περίπτωση, ας ευχηθούμε να διαψευσθούν οι "μικροί" διότι διαφορετικά, οι οικονομικές συνέπειες ενός πληθωριστικού κύματος διαρκείας, είναι ικανές να κάνουν την "ιλιγγιώδη" (sic) ύφεση των πρώτων έξι μηνών της πανδημίας, να μοιάζει με διασκεδαστικό happy hour, σε ένα μπαράκι ελληνικού νησιού, ένα απόγευμα καλοκαιριού…

Πηγή: capital

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Στη Νέα Ερυθραία για μια από τις ομορφότερες αυλές των βορείων προαστίων

Το all-day στέκι με κοσμοπολίτικο αέρα και ανεμελιά έχει καταφέρει να ξεχωρίσει και συνεχίζει να το κάνει και το φθινόπωρο.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΩΜΕΝΙΔΗΣ 01 Σεπ 2025 | 07:23

Χειμερία νάρκη ή γεμιστά της επόμενης μέρας;

Οι αρκούδες. Τα ερπετά. Οι νυχτερίδες και οι σκίουροι. Και ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί, ιδίως εάν έχουν διατελέσει πρωθυπουργοί.

01 Σεπ 2025 | 07:21

Εκλογολογίες και κομματικοί σχεδιασμοί

Ακόμα και η αναμενόμενη εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ με τις γνωστές παροχές του Σεπτεμβρίου εντάσσεται πάντως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, σε μια εκλογική στρατηγική.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 01 Σεπ 2025 | 06:10

Η Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής

Ζούμε σε οργουελικούς καιρούς. Ο Τζορτζ Όργουελ, αυτός ο σκοτεινός προφήτης του εικοστού αιώνα, μπορεί να μην έπεσε σε όλα μέσα (συμπεριλαμβάνονται και ηχηρές αστοχίες στις προβλέψεις του), αλλά σίγουρα πέτυχε διάνα το κυριότερο.

27 Αυγ 2025 | 07:28

Διαβάζοντας Τσίπρα μαζί με το croissant

Πώς να το κάνουμε, σου δίνει ένα prestige μια συνέντευξη στην Monde. (Επίτηδες βάζω συνέχεια ξένες λέξεις στο κείμενο, αν τυχόν το διαβάσει ο ίδιος, να ταλαιπωρηθεί να τις ψάχνει στο λεξικό. Μια αθώα εκδίκηση, θα μου τη συγχωρέσετε.)

25 Αυγ 2025 | 07:11

GET A LIFE

Η περιπέτεια του Γιώργου Μαζωνάκη δεν επηρέασε κανέναν πλην του ιδίου και των στενών συγγενών του. Δεν ήταν συνεπώς είδηση. Κακώς τα ΜΜΕ τη μετέδωσαν, την πρόβαλαν με πηχυαίους μάλιστα τίτλους. Γιατί το έκαναν;

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 25 Αυγ 2025 | 06:15

Η κόπωση των διακοπών

Όσο και αν ακουστεί αλλόκοτο, φαίνεται πως η κόπωση δεν επέρχεται ως συνέπεια των διακοπών, αλλά την κουβαλάμε μαζί μας και την μεταφέρουμε από τόπο σε τόπο.

23 Αυγ 2025 | 12:02

Η αφιέρωση της Μαρίας Φαραντούρη στη Λίνα Μενδώνη

Διάφοροι κοινωνικοί αγωνιστές του πληκτρολογίου, εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για το γεγονός ότι η τραγουδίστρια – σύμβολο της αντίστασης – συμβιβάστηκε με την εξουσία.

20 Αυγ 2025 | 07:50

Τα χαρτιά της Ελλάδας και ο Τραμπ

Τι θα συνέβαινε αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ καλούνταν να μεσολαβήσει στη διένεξη ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία;

18 Αυγ 2025 | 07:52

59

Πριν από δυό εβδομάδες, έκλεισα τα πενηνταεννιά. Ήταν τα πρώτα γενέθλια της ζωής μου που η χαρά πήγαινε αντάμα με μια δυσφορία.

18 Αυγ 2025 | 07:50

Τα γαλλικά για τη Βούλτεψη

Υποθέτω μπορείς, σαν τη Βούλτεψη, να αποφανθείς ότι για τις πυρκαγιές και την ευαλωτότητά μας, δεν φταίει άλλος, αλλά φταίει το ότι δεν έχουμε αρκετούς εθελοντές. Πώς δεν το είχαμε σκεφτεί τόσα χρόνια βρε αδελφέ;

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 18 Αυγ 2025 | 06:33

Ούτε Μόναχο, ούτε Γιάλτα

Ακόμη και όσοι τσαλαβουτούν στα ρηχά της ιστορικής έρευνας, όλο και κάτι έχουν ακούσει για τη Συμφωνία του Μονάχου και τη Διάσκεψη της Γιάλτας.

13 Αυγ 2025 | 09:01

Εγκώμιον της ξαπλώστρας

Και μπορεί στις καλοκαιρινές διακοπές και στις συνθήκες καύσωνα, οι πρωινοί περίπατοι να προσαρμόζονται στις συνθήκες της κλιματικής αλλαγής, αλλά στην επιλογή της παραλίας, η θεωρία μου ισχύει στο ακέραιο.

11 Αυγ 2025 | 11:36

Μια καλλονή και δύο Γκουαγιαβέρες

Η Καρταχένα καμαρώνει για τους συγγραφείς της. Για τον παραμυθά της βασικά, τον μεγαλύτερο παραμυθά στα ισπανικά μετά από τον Θερβάντες.

11 Αυγ 2025 | 10:48

Το θαύμα της απάτης

Η εμμονή μου τα τελευταία χρόνια να αποκαλύπτω τις απάτες πίσω από τη συντριπτική πλειονότητα των υποτιθέμενων θαυμάτων δίνει την εσφαλμένη εντύπωση ότι δεν πιστεύω στα θαύματα συνολικά.