Follow us

Σε ποιον ανήκει η έδρα

Τι ισχύει με τις βουλευτικές έδρες σε περίπτωση διαγραφής ή παραίτησης από τα κόμματα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΠΕΤΡΟς ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟς
Τατσόπουλος Opinion Ver 2

Το ερώτημα επανέρχεται κατά διαστήματα, άλλοτε με μεγαλύτερη και άλλοτε με μικρότερη σφοδρότητα: σε ποιον ανήκει η βουλευτική έδρα; Στον βουλευτή ή στο κόμμα; Η απάντηση στο ερώτημα είναι λιγότερο προφανής από όσο νομίζουμε οι περισσότεροι –κι εκεί μάλλον, στο δυσεπίλυτο του προβλήματος, πρέπει να προσανατολιστούμε, εάν θέλουμε να εντοπίσουμε την αιτία για τη δυσεξήγητη "αφηρημάδα" του νομοθέτη: ενώ σε άλλες περιπτώσεις, ελάσσονες, ο νομοθέτης ορίζει σαφώς τι υποχρεούται να πράξει ένας βουλευτής, στην περίπτωση (κάποιες φορές κομβικής σημασίας, ακόμη και για την διατήρηση ή την απώλεια της "δεδηλωμένης" από μια κυβέρνηση, τουτέστιν για την παραμονή ή την απομάκρυνσή της από την εξουσία) που ένας βουλευτής αποχωρήσει από την κοινοβουλευτική του ομάδα, ο νομοθέτης εναποθέτει στη διακριτική ευχέρεια του βουλευτή εάν θα πάρει μαζί του ή όχι και την έδρα του.

Γιατί "αμέλησε" να προβλέψει ή/και να επιβάλλει ο νομοθέτης το "τι δέον γενέσθαι"; Πρόκειται πράγματι για "αμέλεια" του νομοθέτη ή για εσκεμμένη "παράβλεψη"; Είτε "αμέλεια" είτε "παράβλεψη", το αποτέλεσμα είναι κοινό: στις συντριπτικά περισσότερες περιπτώσεις οι αποχωρήσαντες "προτιμούν" να κρατήσουν την έδρα τους (και την παρεπόμενη βουλευτική αποζημίωση, θα προσθέσουν οι κακεντρεχείς). Εάν δεν πέφτω πολύ έξω, τουλάχιστον μεταπολιτευτικά, δεν πρέπει να μετριούνται πάνω από τα δάχτυλα των δύο χεριών οι βουλευτές που πήραν το καπελάκι τους και ταυτοχρόνως παρέδωσαν την έδρα τους. Συνήθως αυτές τις "λαμπρές εξαιρέσεις" τις περιβάλλουμε με το φωτοστέφανο του "ηθικού πλεονεκτήματος", ασχέτως εάν δεν μπορούμε να τους στριμώξουμε όλους στο ίδιο καλάθι: άλλοι παραδίδουν την έδρα τους βέβαιοι πως δεν πρόκειται να την ξαναδούν –τους καταπίνει, με άλλα λόγια, το μαύρο κοινοβουλευτικό σκοτάδι- και άλλοι την ξεφορτώνονται σαν βαρίδι σταδιοδρομίας, βέβαιοι πως πάλι μια έδρα, πιο πολλά υποσχόμενη, τους περιμένει κατά την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο (ενίοτε σε λίγους μήνες ή/και σε λίγες εβδομάδες από την τρέχουσα) στη νέα κομματική τους στέγη.

Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο με τους βουλευτές Επικρατείας. Εκ πρώτης όψεως, αυτός ο θεσμός των εν συνόλω δεκαπέντε βουλευτών, εκλεγμένων σε συνάρτηση με την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων τους, δυσδιάκριτα διαφέρει από έναν τυπικό "διορισμό". Οι βουλευτές Επικρατείας δεν χρειάζεται να ιδρώσουν για να κερδίσουν ούτε μία ψήφο: θα εκλεγούν ή δεν θα εκλεγούν αναλόγως με τη θέση όπου έχουν τοποθετηθεί στο κομματικό ψηφοδέλτιο Επικρατείας και την επίδοση του κόμματός τους στις κάλπες, εξ ου και οι θέσεις αυτές χαρακτηρίζονται εκ των προτέρων, βάσει των δημοσκοπικών εκτιμήσεων, ως "εκλόγιμες" και "μη εκλόγιμες" (τα κόμματα, μάλιστα, προκειμένου να "χρυσώσουν το χάπι", χαρακτηρίζουν την τελευταία θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας –εξ ορισμού "μη εκλόγιμη"- ως "τιμητική"). Βεβαίως, οι αρχηγοί των κομμάτων, που κατά κανόνα έχουν το αποκλειστικό δικαίωμα να καταρτίσουν τη λίστα των υποψηφίων στα ψηφοδέλτια Επικρατείας, δεν σε "διορίζουν" σε "εκλόγιμη" θέση ούτε για τα ωραία σου μάτια ούτε για το επιβλητικό σου παράστημα. Συνήθως, αν όχι πάντοτε, σε "διορίζουν" επειδή έχεις εκτόπισμα δημοτικότητας –"κάνεις γκελ", όπως λέμε στα χωριά μας- σε εκλογικά ακροατήρια ευρύτερα των παραδοσιακά στενών κομματικών. Σε "διορίζουν" για να τους φέρεις ψήφους, όχι για να τους διώξεις ή, εναλλακτικά, για να τους προσφέρεις πρόσβαση σε χώρους όπου η δική τους διείσδυση/επιρροή είναι διαχρονικά περιορισμένη ή/και προβληματική. Ένας από αυτούς τους χώρους, τουλάχιστον για τα κόμματα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, είναι και οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Η πρόσφατη περίπτωση του Ευάγγελου Αποστολάκη είναι κάτι παραπάνω από ενδεικτική. Ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ και πρώην υπουργός επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ "διορίστηκε" σε "εκλόγιμη" θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας από τον Αλέξη Τσίπρα. Η άτιμη η ζωή τα έφερε έτσι ώστε ο ναύαρχος να διαπρέψει κατόπιν σε ασυνήθιστα πόστα, ακόμη και ως ξεναγός στην εξωτική Μακρόνησο ενός εξ Αμερικής θρησκευόμενου νεαρού ιδιοκτήτη αστακοκάραβων. Σε αντίθεση με τους περισσότερους πρόθυμους σφουγγοκωλάριους του ιδιοκτήτη, ο ναύαρχος δεν τον εγκατέλειψε την αποφράδα ημέρα που ο ιδιοκτήτης εξοστρακίστηκε από το κόμμα του ναυάρχου κι έφτιαξε δικό του. Τον ακολούθησε στο νέο τσαρδί που σεμνά και ταπεινά βαπτίστηκε "κίνημα", συμπαρασύροντας και την έδρα του στο κοινοβούλιο. Ξεσηκώθηκαν και οι πέτρες. Το πρώην κόμμα του τον κατήγγειλε για "ντροπιαστική αποστασία". Ο ίδιος ο Τσίπρας επικοινώνησε μαζί του και του υπενθύμισε ότι δεν έχει κανένα δικαίωμα να κρατήσει την έδρα του αφού "πολιτικά και ηθικά" δεν του ανήκει, προφανώς ως "διορισμένου" και όχι "εκλεγμένου". Ο Αποστολάκης ανταπάντησε σε επικολυρικούς τόνους: "Έχοντας υπηρετήσει την πατρίδα από υψηλές θέσεις ευθύνης και γνωρίζοντας πολύ καλά τι σημαίνει ''ευθύνη'', ''συνείδηση'' και ''τιμή'', δεν μπορώ να βρίσκομαι σε ένα κόμμα που λειτουργεί με αυτό τον τρόπο. Είμαι άλλωστε βέβαιος ότι η πλειοψηφία όσων το ψήφισαν συμμερίζονται αυτή τη στάση μου. Η απόφασή μου να παραμείνω ανεξάρτητος βουλευτής και να διατηρήσω την έδρα μου είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με την υποχρέωση που έχω απέναντι στους πολίτες και τη δημοκρατία. Ο θεσμός του βουλευτή Επικρατείας διασφαλίζει την συνολική εκπροσώπηση της κοινωνίας και όχι μικροκομματικές ισορροπίες. Συνεπώς είναι χρέος μου να συνεχίσω να εργάζομαι με ήθος, διαφάνεια και προσήλωση στο εθνικό συμφέρον, ανεπηρέαστος από μικροκομματικές σκοπιμότητες".

Μπορούμε να προσυπογράψουμε ή να χλευάσουμε τη διακήρυξη όψιμης ευαισθησίας του Ευάγγελου Αποστολάκη, αλλά αξίζει να αφιερώσουμε ένα λεπτό από τον χρόνο μας για να προσομοιώσουμε το "πολιτικό περιβάλλον", έτσι και ο "αφηρημένος" νομοθέτης επέβαλε να παραδίδουν όλοι οι βουλευτές την έδρα τους άμα τη αποχωρήσει. Τι θα συνέβαινε, αλήθεια, τότε; Μήπως θα είχαμε μια ατέρμονη σειρά με κομματικά κοινοβουλευτικά στρατεύματα, με στρατιωτάκια ακούνητα, αμίλητα και αγέλαστα, αναλώσιμα κάθε στιγμή, στην παραμικρή τους παρέκκλιση από την κομματική πειθαρχία, ακόμη και στην περίπτωση που το ίδιο το κόμμα τους έκανε στροφή εκατόν ογδόντα μοιρών από τις ιδεολογικές του αρχές ή/και κατέλυε κάθε μορφή ενδοκομματικής νομιμότητας; Μήπως λοιπόν εκείνος ο "αφηρημένος" νομοθέτης δεν ήταν και τόσο "αφηρημένος"; Λέω, μήπως.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Στη Νέα Ερυθραία για μια από τις ομορφότερες αυλές των βορείων προαστίων

Το all-day στέκι με κοσμοπολίτικο αέρα και ανεμελιά έχει καταφέρει να ξεχωρίσει και συνεχίζει να το κάνει και το φθινόπωρο.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 01 Σεπ 2025 | 06:10

Η Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής

Ζούμε σε οργουελικούς καιρούς. Ο Τζορτζ Όργουελ, αυτός ο σκοτεινός προφήτης του εικοστού αιώνα, μπορεί να μην έπεσε σε όλα μέσα (συμπεριλαμβάνονται και ηχηρές αστοχίες στις προβλέψεις του), αλλά σίγουρα πέτυχε διάνα το κυριότερο.

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 27 Αυγ 2025 | 22:54

Μεταναστευτικό νομοσχέδιο: Συντονισμένα πυρά από την αντιπολίτευση στη Βουλή

Οι μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη μετά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου παρουσίασαν μείωση κατά 80%, οπότε και ψηφίστηκε η τροπολογία για αναστολή ασύλου, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου

ΠΑΚΕΤΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ 27 Αυγ 2025 | 06:40

ΔΕΘ: "Παροχές στη μεσαία τάξη μέσα στις αντοχές της οικονομίας", λέει η κυβέρνηση - "13ο μισθό και σύνταξη", η αντιπολίτευση

Το συμμάζεμα της οικονομίας και τις δημοσιονομικές της υποχρεώσεις της χώρας βάζει μπροστά στο αφήγημά της η κυβέρνηση.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΚΟΝΤΡΑ 26 Αυγ 2025 | 17:46

Φάμελλος για την επίθεση της κυβέρνησης στον Τσίπρα και τα σενάρια για νέο κόμμα: "Είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ"

"Πρέπει να ομολογήσω ότι η χθεσινή τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου ήταν ακραία τοξική, όπου έκανε συσχετισμό της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα με αποφυλακίσεις και με εγκληματίες", είπε

ΓΙΑ ΤΑ ΣΠΙΤΑΚΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ 26 Αυγ 2025 | 11:47

ΣΥΡΙΖΑ: Η χώρα επί κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει γίνει ο καλύτερος πελάτης της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας

Με αφορμή δημοσίευμα του Politico που "αποκαλύπτει ότι η ευρωπαϊκή εισαγγελία έχει ανοίξει νέο φάκελο για την Ελλάδα και συγκεκριμένα για τα γνωστά "σπιτάκια ανακύκλωσης" σε Αττική, Πελοπόννησο και Κρήτη".

ΑΙΣΘΗΤΗ ΠΤΩΣΗ 26 Αυγ 2025 | 10:32

Δημοσκόπηση Interview: Απώλειες για τη ΝΔ, δεύτερο το ΠΑΣΟΚ - Πόσοι θεωρούν καταλληλότερο για πρωθυπουργό τον Τσίπρα

Παρά το προβάδισμα, η ΝΔ καταγράφει πτώση στην πρόθεση ψήφου, σε σύγκριση με τη μέτρηση του Ιουνίου. Εδραιώνεται στη δεύτερη θέση το ΠΑΣΟΚ.

ΠΥΡΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΝΔ 25 Αυγ 2025 | 20:47

Ο Αλέξης Τσίπρας απαντά στην κυβέρνηση: "Επί ημερών μου μειώθηκαν οι ανισότητες"

Η ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα έρχεται μερικές ώρες μετά τη σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε στον πρώην πρωθυπουργό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης

ΣΚΛΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ 25 Αυγ 2025 | 18:02

Απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ στον Μαρινάκη για το σχόλιο για τον Τσίπρα: "Χυδαίος και τοξικός"

Στην ανακοίνωση αναφέρει: "Η σημερινή τοποθέτηση του κ. Μαρινάκη δίνει νέα διάσταση στον ορισμό του υπερθετικού βαθμού της χυδαιότητας και της τοξικότητας

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 25 Αυγ 2025 | 06:15

Η κόπωση των διακοπών

Όσο και αν ακουστεί αλλόκοτο, φαίνεται πως η κόπωση δεν επέρχεται ως συνέπεια των διακοπών, αλλά την κουβαλάμε μαζί μας και την μεταφέρουμε από τόπο σε τόπο.

24 Αυγ 2025 | 14:09

Σκέρτσος κατά ΣΥΡΙΖΑ: Όταν αντιπολιτεύονται ακόμη και το ηλιοβασίλεμα τερματίζουν την πολιτική φαιδρότητα και τοξικότητα

Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος απάντησε στο σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ για τις καλοκαιρινές διακοπές του. "Παντελής απουσία κοινωνικής ενσυναίσθησης και ευαισθησίας", τόνισε ο ΣΥΡΙΖΑ.

23 Αυγ 2025 | 12:14

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για δημοσίευμα Βloomberg: Διπλωματική ήττα της χώρας στη Λιβύη

Το δημοσιεύμα του Bloomberg ανέφερε ότι η Βουλή της ανατολικής Λιβύης υπό την ηγεσία του Χαφτάρ είναι έτοιμη να επιτρέψει στην Τουρκία να προχωρήσει σε έρευνες στα ύδατα της χώρας.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 21 Αυγ 2025 | 19:55

Επικοινωνία Φάμελλου με τους αρχηγούς των κομμάτων της "προοδευτικής αντιπολίτευσης" για τη Γάζα

Με στόχο την κοινή τους δράση προς την κυβέρνηση, για το θέμα της Γάζας.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 98 ΕΤΩΝ 20 Αυγ 2025 | 08:27

Πέθανε ο πανεπιστημιακός και φιλόσοφος Ευτύχης Μπιτσάκης

Πέθανε σε ηλικία 98 ετών ο γνωστός πανεπιστημιακός και φιλόσοφος, Ευτύχης Μπιτσάκης.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 18 Αυγ 2025 | 06:33

Ούτε Μόναχο, ούτε Γιάλτα

Ακόμη και όσοι τσαλαβουτούν στα ρηχά της ιστορικής έρευνας, όλο και κάτι έχουν ακούσει για τη Συμφωνία του Μονάχου και τη Διάσκεψη της Γιάλτας.

15 Αυγ 2025 | 12:37

Φάμελλος: Η σκέψη μας αυτόν τον Δεκαπενταύγουστο είναι σε όσους αντιμετώπισαν τον όλεθρο των πυρκαγιών

"Γιορτή ομόνοιας και αγάπης, αφιερωμένη στη μητρική φροντίδα και προστασία, άρρηκτα συνδεδεμένη με την ελληνική παράδοση", αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος.

11 Αυγ 2025 | 10:48

Το θαύμα της απάτης

Η εμμονή μου τα τελευταία χρόνια να αποκαλύπτω τις απάτες πίσω από τη συντριπτική πλειονότητα των υποτιθέμενων θαυμάτων δίνει την εσφαλμένη εντύπωση ότι δεν πιστεύω στα θαύματα συνολικά.

ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 10 Αυγ 2025 | 16:45

ΣΥΡΙΖΑ: Nα αποσυρθεί η εθνική ομάδα μπάσκετ από τον φιλικό αγώνα με το Ισραήλ

"Είναι η ώρα για άμεσες κυρώσεις, σε όλα τα επίπεδα, για κατάπαυση του πυρός, ειρήνη και αναγνώριση του Ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους", αναφέρει

ΝΕΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ 06 Αυγ 2025 | 17:33

Η Ακρίτα θέλει να κλείσει το θέμα μετά τον σάλο με την επίθεση σε δημοσιογράφο: "Κουράσαμε"

Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που προκλήθηκαν, η βουλευτής προσπαθεί να κατεβάσει τους τόνους με νέα της ανάρτηση

ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΕ ΥΨΗΛΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ 06 Αυγ 2025 | 14:44

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: "Πυρά" κατά κυβέρνησης και Μητσοτάκη από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο του Politico

ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ επιτίθενται στην κυβέρνηση σχολιάζοντας το άρθρο του Politico

ΕΣΩΣΤΡΕΦΕΙΑ 06 Αυγ 2025 | 13:20

"Σφαγή" στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την επίθεση Ακρίτα σε δημοσιογράφο του Documento: Την "αδειάζουν" Αρβανίτης και Φαραντούρης

Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης και Νικόλας Φαραντούρης πήραν σαφείς αποστάσεις από την επικριτική ανάρτηση της Έλενας Ακρίτα.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 01 Σεπ 2025 | 06:10

Η Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής

Ζούμε σε οργουελικούς καιρούς. Ο Τζορτζ Όργουελ, αυτός ο σκοτεινός προφήτης του εικοστού αιώνα, μπορεί να μην έπεσε σε όλα μέσα (συμπεριλαμβάνονται και ηχηρές αστοχίες στις προβλέψεις του), αλλά σίγουρα πέτυχε διάνα το κυριότερο.

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 25 Αυγ 2025 | 06:15

Η κόπωση των διακοπών

Όσο και αν ακουστεί αλλόκοτο, φαίνεται πως η κόπωση δεν επέρχεται ως συνέπεια των διακοπών, αλλά την κουβαλάμε μαζί μας και την μεταφέρουμε από τόπο σε τόπο.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 18 Αυγ 2025 | 06:33

Ούτε Μόναχο, ούτε Γιάλτα

Ακόμη και όσοι τσαλαβουτούν στα ρηχά της ιστορικής έρευνας, όλο και κάτι έχουν ακούσει για τη Συμφωνία του Μονάχου και τη Διάσκεψη της Γιάλτας.

11 Αυγ 2025 | 10:48

Το θαύμα της απάτης

Η εμμονή μου τα τελευταία χρόνια να αποκαλύπτω τις απάτες πίσω από τη συντριπτική πλειονότητα των υποτιθέμενων θαυμάτων δίνει την εσφαλμένη εντύπωση ότι δεν πιστεύω στα θαύματα συνολικά.

06 Σεπ 2025 | 09:44

Δημογραφικό: Να ξυπνήσουμε γιατί χανόμαστε (Τάσος Γιαννίτσης)

Διαβάζοντας την εισήγηση για το δημογραφικό πρόβλημα που έκανε ο Τάσος Γιαννίτσης στην επετειακή εκδήλωση για τα 51 χρόνια του ΠΑΣΟΚ (και μπράβο τους για την ιδέα), σε πιάνει η ψυχή σου.

03 Σεπ 2025 | 07:15

Στην Αξιώτισσα στη Νάξο

Όποτε βλέπω σε ταβέρνα ή εστιατόριο, πανό, αφίσες και λοιπά πολιτικά μηνύματα, τα οποία "μοστράρει" ο ιδιοκτήτης πιστεύοντας προφανώς ότι με τον τρόπο αυτό επηρεάζει πεινασμένες συνειδήσεις, απλώς αποχωρώ.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΩΜΕΝΙΔΗΣ 01 Σεπ 2025 | 07:23

Χειμερία νάρκη ή γεμιστά της επόμενης μέρας;

Οι αρκούδες. Τα ερπετά. Οι νυχτερίδες και οι σκίουροι. Και ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί, ιδίως εάν έχουν διατελέσει πρωθυπουργοί.

01 Σεπ 2025 | 07:21

Εκλογολογίες και κομματικοί σχεδιασμοί

Ακόμα και η αναμενόμενη εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ με τις γνωστές παροχές του Σεπτεμβρίου εντάσσεται πάντως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, σε μια εκλογική στρατηγική.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 01 Σεπ 2025 | 06:10

Η Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής

Ζούμε σε οργουελικούς καιρούς. Ο Τζορτζ Όργουελ, αυτός ο σκοτεινός προφήτης του εικοστού αιώνα, μπορεί να μην έπεσε σε όλα μέσα (συμπεριλαμβάνονται και ηχηρές αστοχίες στις προβλέψεις του), αλλά σίγουρα πέτυχε διάνα το κυριότερο.

27 Αυγ 2025 | 07:28

Διαβάζοντας Τσίπρα μαζί με το croissant

Πώς να το κάνουμε, σου δίνει ένα prestige μια συνέντευξη στην Monde. (Επίτηδες βάζω συνέχεια ξένες λέξεις στο κείμενο, αν τυχόν το διαβάσει ο ίδιος, να ταλαιπωρηθεί να τις ψάχνει στο λεξικό. Μια αθώα εκδίκηση, θα μου τη συγχωρέσετε.)

25 Αυγ 2025 | 07:11

GET A LIFE

Η περιπέτεια του Γιώργου Μαζωνάκη δεν επηρέασε κανέναν πλην του ιδίου και των στενών συγγενών του. Δεν ήταν συνεπώς είδηση. Κακώς τα ΜΜΕ τη μετέδωσαν, την πρόβαλαν με πηχυαίους μάλιστα τίτλους. Γιατί το έκαναν;

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 25 Αυγ 2025 | 06:15

Η κόπωση των διακοπών

Όσο και αν ακουστεί αλλόκοτο, φαίνεται πως η κόπωση δεν επέρχεται ως συνέπεια των διακοπών, αλλά την κουβαλάμε μαζί μας και την μεταφέρουμε από τόπο σε τόπο.

23 Αυγ 2025 | 12:02

Η αφιέρωση της Μαρίας Φαραντούρη στη Λίνα Μενδώνη

Διάφοροι κοινωνικοί αγωνιστές του πληκτρολογίου, εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για το γεγονός ότι η τραγουδίστρια – σύμβολο της αντίστασης – συμβιβάστηκε με την εξουσία.

20 Αυγ 2025 | 07:50

Τα χαρτιά της Ελλάδας και ο Τραμπ

Τι θα συνέβαινε αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ καλούνταν να μεσολαβήσει στη διένεξη ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία;

18 Αυγ 2025 | 07:52

59

Πριν από δυό εβδομάδες, έκλεισα τα πενηνταεννιά. Ήταν τα πρώτα γενέθλια της ζωής μου που η χαρά πήγαινε αντάμα με μια δυσφορία.

18 Αυγ 2025 | 07:50

Τα γαλλικά για τη Βούλτεψη

Υποθέτω μπορείς, σαν τη Βούλτεψη, να αποφανθείς ότι για τις πυρκαγιές και την ευαλωτότητά μας, δεν φταίει άλλος, αλλά φταίει το ότι δεν έχουμε αρκετούς εθελοντές. Πώς δεν το είχαμε σκεφτεί τόσα χρόνια βρε αδελφέ;

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 18 Αυγ 2025 | 06:33

Ούτε Μόναχο, ούτε Γιάλτα

Ακόμη και όσοι τσαλαβουτούν στα ρηχά της ιστορικής έρευνας, όλο και κάτι έχουν ακούσει για τη Συμφωνία του Μονάχου και τη Διάσκεψη της Γιάλτας.

13 Αυγ 2025 | 09:01

Εγκώμιον της ξαπλώστρας

Και μπορεί στις καλοκαιρινές διακοπές και στις συνθήκες καύσωνα, οι πρωινοί περίπατοι να προσαρμόζονται στις συνθήκες της κλιματικής αλλαγής, αλλά στην επιλογή της παραλίας, η θεωρία μου ισχύει στο ακέραιο.

11 Αυγ 2025 | 11:36

Μια καλλονή και δύο Γκουαγιαβέρες

Η Καρταχένα καμαρώνει για τους συγγραφείς της. Για τον παραμυθά της βασικά, τον μεγαλύτερο παραμυθά στα ισπανικά μετά από τον Θερβάντες.

11 Αυγ 2025 | 10:48

Το θαύμα της απάτης

Η εμμονή μου τα τελευταία χρόνια να αποκαλύπτω τις απάτες πίσω από τη συντριπτική πλειονότητα των υποτιθέμενων θαυμάτων δίνει την εσφαλμένη εντύπωση ότι δεν πιστεύω στα θαύματα συνολικά.