Follow us

Τα προσφιλή μου πρόσωπα

Υπάρχουν προσφιλή μου πρόσωπα που δεν θα προφήτευαν την κάθοδό τους στην εκλογική αρένα ούτε στα πιο τρελά διορατικά τους οράματα. "Ποτέ μην λες ποτέ".

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΠΕΤΡΟς ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟς
Πέτρος Τατσόπουλος

Καθώς ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες η κατάρτιση των κομματικών ψηφοδελτίων για τις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου διαπιστώνω για μιαν ακόμη φορά, χωρίς ιδιαίτερη έκπληξη, ότι προσφιλή μου πρόσωπα φιγουράρουν σε κόμματα πλείονα του ενός. Αυτό καθεαυτό δεν συνιστά τίποτε αξιοπερίεργο. Εικάζω ότι αρκετοί συμπολίτες μας έχουν στενούς φίλους που πρόσκεινται αποκλειστικά στο ίδιο κόμμα με εκείνους, αλλά οι περισσότεροι δεν επιλέγουμε τους φίλους μας με πρωταρχικό κριτήριο τη δική τους ή τη δική μας κομματική προτίμηση –και αυτό, εάν μου επιτρέπετε, είναι ένδειξη κοινωνικής υγείας και πολιτικής ωριμότητας, ιδιότητες που, γενικότερα, δεν θα ισχυριζόμουν ότι μας χαρακτηρίζουν ως έθνος.

Η ειδοποιός διαφορά με κάποιον σαν τον υποφαινόμενο έγκειται στο γεγονός ότι το σχετικά βραχύ πέρασμά του από την ενεργό πολιτική (μόλις την τελευταία δεκαετία) ανακάτεψε ακόμη πιο πολύ την τράπουλα προσφιλών προσώπων και κομματικών προτιμήσεων. Ανάμεσα στα προσφιλή μου πρόσωπα που ζητούν την ψήφο μας ή αναπαύονται στο ψηφοδέλτιο επικρατείας αναμένοντας να υποταχθούν στη συνολική επίδοση/μοίρα του κόμματός τους στις κάλπες (όσοι από τους δεύτερους, μάλιστα, βρίσκονται σε δυνητικά εκλόγιμες θέσεις, δικαίως αισθάνονται ήδη ως διορισμένοι εν αναμονή) υπάρχουν ορισμένα που τα γνωρίζω εκ του σύνεγγυς πολλές δεκαετίες προτού ενασχοληθούν κι ενασχοληθώ με την ενεργό πολιτική, σε καιρούς χαμένους στην παρελθοντική ομίχλη, τότε πού τόσο εκείνα όσο κι εγώ ήμασταν κάποιοι "άλλοι". Υπάρχουν επίσης πρόσωπα με τα οποία ενισχύθηκαν πιο πρόσφατα οι δεσμοί φιλίας, καθώς –από διαφορετικά κομματικά μετερίζια- βρεθήκαμε να υπερασπιζόμαστε κοινές ιδέες. Τέλος, υπάρχουν προσφιλή μου πρόσωπα που δεν θα προφήτευαν την κάθοδό τους στην εκλογική αρένα ούτε στα πιο τρελά διορατικά τους οράματα. "Ποτέ μην λες ποτέ" -και αυτό ξαναπές το μέχρι να το εμπεδώσεις.

Στις αρχές της νέας χιλιετίας ο Βασίλης Βασιλικός δεν μπορούσε να φανταστεί πως κάποτε –δεκαοκτώ χρόνια αργότερα- θα τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ κι εγώ ακόμη λιγότερο ότι επτά χρόνια νωρίτερα, το 2012, θα εκλεγόμουν βουλευτής στην ενιαία Β’ Αθήνας με το ίδιο κόμμα. Τότε, το καλοκαίρι του 2001, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υφίστατο καν ώστε να διευκολύνει την ενόρασή μας, ενώ ο Βασίλης κι εγώ είχαμε τη χαρά να συναντιόμαστε και να συζητάμε σχεδόν καθημερινά, ως πρόεδρος και μέλος αντίστοιχα του διοικητικού συμβουλίου της Εταιρείας Συγγραφέων. "Όταν παντρεύεσαι μια γυναίκα", μου είχε πει ο Βασίλης σε μια από εκείνες τις τακτικές μας συναντήσεις, "παντρεύεσαι και τους εχθρούς της". Κάτι ανάλογο, με πιο δηκτικό τρόπο, είχε δηλώσει και ο Όσκαρ Ουάιλντ όταν του είχαν ανακοινώσει πως ένα ζευγάρι που αντιπαθούσε βαθύτατα –ας τους αποκαλέσουμε "Τζιμ" και "Τζέιν"- είχε μόλις ενωθεί με τα δεσμά του γάμου: "Ευτυχώς ο Τζιμ και η Τζέιν παντρεύτηκαν μεταξύ τους κι έτσι θα κάνουν δυστυχισμένους δυο ανθρώπους και όχι τέσσερις". Είναι η περίφημη "προκατάληψη της επιβεβαίωσης", όπως την διατυπώνει με ενάργεια ο καθηγητής ψυχολογίας Κρις Φρεντς: "Ίσως η πιο διάχυτη προκατάληψη που επηρεάζει τον τρόπο σκέψης μας. Αναφέρεται στην τάση όλων μας να ερμηνεύουμε τις διαθέσιμες ενδείξεις με τρόπο που να υποστηρίζει όλα όσα ήδη πιστεύουμε ή όσα θα θέλαμε να ισχύουν".

Εάν ήμουν αρκετά απερίσκεπτος ώστε να κατονομάσω εδώ τα προσφιλή μου πρόσωπα στις επικείμενες εθνικές εκλογές είναι σχεδόν βέβαιο ότι η "προκατάληψη της επιβεβαίωσης" θα συνέβαλε προκειμένου να τους προκαλέσω περισσότερο κακό παρά καλό: όσοι έχουν ήδη σχηματίσει αρνητική γνώμη για εμένα θα συμπεριελάμβαναν στις αντιπάθειές τους και τα προσφιλή μου πρόσωπα, ενώ όσοι απέρριπταν κιόλας τα προσφιλή μου πρόσωπα θα έγραφαν κι εμένα στα μαύρα τους κατάστιχα· για τους υπόλοιπους, τη συντριπτική πλειονότητα που δεν έχει "άποψη" ούτε για τα προσφιλή μου πρόσωπα ούτε για εμένα, θα αρκούσε ο κομματικός σχηματισμός με τον οποίο κατεβαίνουν στις εκλογές τα προσφιλή μου πρόσωπα για να τα μπουζουριάσουν χωρίς πολλά-πολλά στο αντίστοιχο μπουντρούμι συμπάθειας ή αντιπάθειας. Η "προκατάληψη της επιβεβαίωσης" λειτουργεί αιώνες τώρα με την ακρίβεια και την αναλγησία προκρούστειας κλίνης: τίποτε δεν περισσεύει· ούτε κρεβάτι ούτε πόδια.

Μολαταύτα, στις επικείμενες εκλογές, αχνοφέγγει μια ελπίδα ότι κάτι μπορεί να αλλάξει. Η διαφαινόμενη απουσία αυτοδυναμίας πιθανόν να πειθαναγκάσει κάποια από τα κόμματα, ερήμην ή κι ενάντια στη θέλησή τους, να χαμηλώσουν τους τοξικούς τόνους της προεκλογικής αντιπαράθεσης που δίνουν διαχρονικά την εντύπωση ότι παλεύουν τέρατα σε βαλτόνερα. "Κόψτε κάτι", θα υπαγορεύσει προς πάσα κατεύθυνση η αδήριτη πραγματικότητα που θα προκύψει από την καταμέτρηση των ψήφων. Διόλου απίθανο τότε και τα προσφιλή μου πρόσωπα να αναγνωρίσουν δημόσια την αλήθεια που, εδώ και καιρό, παραδέχονται κατ’ ιδίαν: κανένα κόμμα δεν διαθέτει το μονοπώλιο της ηθικής ακεραιότητας –κατ’ επέκτασιν: κανένας δεν δικαιούται πρώτος τον λίθον βαλέτω.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Αστυνομικές κωμωδίες, δράματα και νεοελληνική λογοτεχνία: Οι ελληνικές σειρές που έρχονται το φθινόπωρο

Με την έναρξη της νέας σεζόν, συγκεντρώσαμε τις σειρές που έρχονται και αξίζουν την προσοχή μας.

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 25 Αυγ 2025 | 06:15

Η κόπωση των διακοπών

Όσο και αν ακουστεί αλλόκοτο, φαίνεται πως η κόπωση δεν επέρχεται ως συνέπεια των διακοπών, αλλά την κουβαλάμε μαζί μας και την μεταφέρουμε από τόπο σε τόπο.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 18 Αυγ 2025 | 06:33

Ούτε Μόναχο, ούτε Γιάλτα

Ακόμη και όσοι τσαλαβουτούν στα ρηχά της ιστορικής έρευνας, όλο και κάτι έχουν ακούσει για τη Συμφωνία του Μονάχου και τη Διάσκεψη της Γιάλτας.

11 Αυγ 2025 | 10:48

Το θαύμα της απάτης

Η εμμονή μου τα τελευταία χρόνια να αποκαλύπτω τις απάτες πίσω από τη συντριπτική πλειονότητα των υποτιθέμενων θαυμάτων δίνει την εσφαλμένη εντύπωση ότι δεν πιστεύω στα θαύματα συνολικά.

08 Σεπ 2025 | 06:05

Τα λείψανα του Αγίου Λαζάρου

Η βιβλιογραφία γύρω από την εμπορία "ιερών λειψάνων" εμπλουτίστηκε σε σημείο ώστε να αδυνατούμε να την εξαντλήσουμε στο πλαίσιο ενός σύντομου κειμένου.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 01 Σεπ 2025 | 06:10

Η Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής

Ζούμε σε οργουελικούς καιρούς. Ο Τζορτζ Όργουελ, αυτός ο σκοτεινός προφήτης του εικοστού αιώνα, μπορεί να μην έπεσε σε όλα μέσα (συμπεριλαμβάνονται και ηχηρές αστοχίες στις προβλέψεις του), αλλά σίγουρα πέτυχε διάνα το κυριότερο.

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 25 Αυγ 2025 | 06:15

Η κόπωση των διακοπών

Όσο και αν ακουστεί αλλόκοτο, φαίνεται πως η κόπωση δεν επέρχεται ως συνέπεια των διακοπών, αλλά την κουβαλάμε μαζί μας και την μεταφέρουμε από τόπο σε τόπο.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 18 Αυγ 2025 | 06:33

Ούτε Μόναχο, ούτε Γιάλτα

Ακόμη και όσοι τσαλαβουτούν στα ρηχά της ιστορικής έρευνας, όλο και κάτι έχουν ακούσει για τη Συμφωνία του Μονάχου και τη Διάσκεψη της Γιάλτας.

11 Αυγ 2025 | 10:48

Το θαύμα της απάτης

Η εμμονή μου τα τελευταία χρόνια να αποκαλύπτω τις απάτες πίσω από τη συντριπτική πλειονότητα των υποτιθέμενων θαυμάτων δίνει την εσφαλμένη εντύπωση ότι δεν πιστεύω στα θαύματα συνολικά.

10 Σεπ 2025 | 07:52

Ο πάντα προκλητικός Άδωνις Γεωργιάδης

O Γεωργιάδης ήταν προκλητικός. Προκλητικός που ακύρωσε την επίσκεψή του στο νοσοκομείο της Δράμας, προκλητικός και με τα όσα είπε μετά για τα επεισόδια στην είσοδο του νοσοκομείου πριν από την άφιξή του.

08 Σεπ 2025 | 07:44

Και πάλι όλοι μαζί

Γιατί τα σημερινά ζευγάρια αποφεύγουν -συχνά τρέμουν στο ενδεχόμενο- να γίνουν γονείς; Η προφανής απάντηση αφορά στο κόστος ζωής.

08 Σεπ 2025 | 06:05

Τα λείψανα του Αγίου Λαζάρου

Η βιβλιογραφία γύρω από την εμπορία "ιερών λειψάνων" εμπλουτίστηκε σε σημείο ώστε να αδυνατούμε να την εξαντλήσουμε στο πλαίσιο ενός σύντομου κειμένου.

06 Σεπ 2025 | 09:44

Δημογραφικό: Να ξυπνήσουμε γιατί χανόμαστε (Τάσος Γιαννίτσης)

Διαβάζοντας την εισήγηση για το δημογραφικό πρόβλημα που έκανε ο Τάσος Γιαννίτσης στην επετειακή εκδήλωση για τα 51 χρόνια του ΠΑΣΟΚ (και μπράβο τους για την ιδέα), σε πιάνει η ψυχή σου.

03 Σεπ 2025 | 07:15

Στην Αξιώτισσα στη Νάξο

Όποτε βλέπω σε ταβέρνα ή εστιατόριο, πανό, αφίσες και λοιπά πολιτικά μηνύματα, τα οποία "μοστράρει" ο ιδιοκτήτης πιστεύοντας προφανώς ότι με τον τρόπο αυτό επηρεάζει πεινασμένες συνειδήσεις, απλώς αποχωρώ.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΩΜΕΝΙΔΗΣ 01 Σεπ 2025 | 07:23

Χειμερία νάρκη ή γεμιστά της επόμενης μέρας;

Οι αρκούδες. Τα ερπετά. Οι νυχτερίδες και οι σκίουροι. Και ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί, ιδίως εάν έχουν διατελέσει πρωθυπουργοί.

01 Σεπ 2025 | 07:21

Εκλογολογίες και κομματικοί σχεδιασμοί

Ακόμα και η αναμενόμενη εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ με τις γνωστές παροχές του Σεπτεμβρίου εντάσσεται πάντως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, σε μια εκλογική στρατηγική.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 01 Σεπ 2025 | 06:10

Η Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής

Ζούμε σε οργουελικούς καιρούς. Ο Τζορτζ Όργουελ, αυτός ο σκοτεινός προφήτης του εικοστού αιώνα, μπορεί να μην έπεσε σε όλα μέσα (συμπεριλαμβάνονται και ηχηρές αστοχίες στις προβλέψεις του), αλλά σίγουρα πέτυχε διάνα το κυριότερο.

27 Αυγ 2025 | 07:28

Διαβάζοντας Τσίπρα μαζί με το croissant

Πώς να το κάνουμε, σου δίνει ένα prestige μια συνέντευξη στην Monde. (Επίτηδες βάζω συνέχεια ξένες λέξεις στο κείμενο, αν τυχόν το διαβάσει ο ίδιος, να ταλαιπωρηθεί να τις ψάχνει στο λεξικό. Μια αθώα εκδίκηση, θα μου τη συγχωρέσετε.)

25 Αυγ 2025 | 07:11

GET A LIFE

Η περιπέτεια του Γιώργου Μαζωνάκη δεν επηρέασε κανέναν πλην του ιδίου και των στενών συγγενών του. Δεν ήταν συνεπώς είδηση. Κακώς τα ΜΜΕ τη μετέδωσαν, την πρόβαλαν με πηχυαίους μάλιστα τίτλους. Γιατί το έκαναν;

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 25 Αυγ 2025 | 06:15

Η κόπωση των διακοπών

Όσο και αν ακουστεί αλλόκοτο, φαίνεται πως η κόπωση δεν επέρχεται ως συνέπεια των διακοπών, αλλά την κουβαλάμε μαζί μας και την μεταφέρουμε από τόπο σε τόπο.

23 Αυγ 2025 | 12:02

Η αφιέρωση της Μαρίας Φαραντούρη στη Λίνα Μενδώνη

Διάφοροι κοινωνικοί αγωνιστές του πληκτρολογίου, εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για το γεγονός ότι η τραγουδίστρια – σύμβολο της αντίστασης – συμβιβάστηκε με την εξουσία.

20 Αυγ 2025 | 07:50

Τα χαρτιά της Ελλάδας και ο Τραμπ

Τι θα συνέβαινε αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ καλούνταν να μεσολαβήσει στη διένεξη ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία;

18 Αυγ 2025 | 07:52

59

Πριν από δυό εβδομάδες, έκλεισα τα πενηνταεννιά. Ήταν τα πρώτα γενέθλια της ζωής μου που η χαρά πήγαινε αντάμα με μια δυσφορία.

18 Αυγ 2025 | 07:50

Τα γαλλικά για τη Βούλτεψη

Υποθέτω μπορείς, σαν τη Βούλτεψη, να αποφανθείς ότι για τις πυρκαγιές και την ευαλωτότητά μας, δεν φταίει άλλος, αλλά φταίει το ότι δεν έχουμε αρκετούς εθελοντές. Πώς δεν το είχαμε σκεφτεί τόσα χρόνια βρε αδελφέ;

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 18 Αυγ 2025 | 06:33

Ούτε Μόναχο, ούτε Γιάλτα

Ακόμη και όσοι τσαλαβουτούν στα ρηχά της ιστορικής έρευνας, όλο και κάτι έχουν ακούσει για τη Συμφωνία του Μονάχου και τη Διάσκεψη της Γιάλτας.

13 Αυγ 2025 | 09:01

Εγκώμιον της ξαπλώστρας

Και μπορεί στις καλοκαιρινές διακοπές και στις συνθήκες καύσωνα, οι πρωινοί περίπατοι να προσαρμόζονται στις συνθήκες της κλιματικής αλλαγής, αλλά στην επιλογή της παραλίας, η θεωρία μου ισχύει στο ακέραιο.

11 Αυγ 2025 | 11:36

Μια καλλονή και δύο Γκουαγιαβέρες

Η Καρταχένα καμαρώνει για τους συγγραφείς της. Για τον παραμυθά της βασικά, τον μεγαλύτερο παραμυθά στα ισπανικά μετά από τον Θερβάντες.

11 Αυγ 2025 | 10:48

Το θαύμα της απάτης

Η εμμονή μου τα τελευταία χρόνια να αποκαλύπτω τις απάτες πίσω από τη συντριπτική πλειονότητα των υποτιθέμενων θαυμάτων δίνει την εσφαλμένη εντύπωση ότι δεν πιστεύω στα θαύματα συνολικά.