Follow us

Τα χειρότερα πίσω ή εμπρός;

'Οσα πλάνα και να κάνεις, όσα κουτάκια και αν τσεκάρεις, ποτέ δεν μπορείς να είσαι απόλυτα σίγουρος τι θα συμβεί την επόμενη ημέρα.

Κώστας Στούπας
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑς ΣΤΟΥΠΑς
Κώστας Στούπας

Ο πρωθυπουργός μιλώντας πριν λίγες μέρες στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN και στον απεσταλμένο του δικτύου στην Αθήνα Nic Robertson ανέφερε πως ελπίζει τα χειρότερα να είναι πίσω μας...

"Θα είναι ένα πολύ διαφορετικό καλοκαίρι. Αλλά ελπίζουμε ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας. Και πάλι, αυτό που κρατάω ως κληρονομιά αυτής της κρίσης είναι το αίσθημα συλλογικής επιτυχίας. Και τολμώ να χρησιμοποιήσω τη λέξη υπερηφάνεια. Οι Έλληνες δεν έχουν νιώσει υπερήφανοι εδώ και πολύ καιρό" τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της συνέντευξής του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε σαν πρωθυπουργός όπως ακριβώς ο Γιάννης Στουρνάρας μιλάει σαν Κεντρικός Τραπεζίτης, δηλαδή ομιλούν ψύχραιμα και με συγκρατημένη αισιοδοξία.

Προκειμένου κάποιος να έχει μια πληρέστερη εικόνα όμως καλό είναι να προσέξει και τι λένε οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής της οικονομίας.

α) Β. Γεωργάτος (Γρηγόρης): Τα δύσκολα τώρα ξεκινάνε.

Όσα πλάνα και να κάνεις, όσα κουτάκια και αν τσεκάρεις, ποτέ δεν μπορείς να είσαι απόλυτα σίγουρος τι θα συμβεί την επόμενη ημέρα. Τα δύσκολα τώρα ξεκινάνε.

Κατά τον κ. Γεωργάτο "είναι πολύ σημαντική η στρατηγική που θα ακολουθηθεί από το κράτος. Πρέπει να επιδοτηθεί η εργασία για να περιορίσουμε τις ζημιές”. Ενώ σημείωσε πως "ο επιχειρηματίας καλείται να κάνει κάτι, (κάποιες απολύσεις και περικοπές), που είναι αντίθετο από αυτό που τον κάνει επιχειρηματία”.

β) Χαμένη χρονιά το 2020...

Την εκτίμηση ότι το 2020 θα πρέπει να θεωρείται μία χαμένη χρονιά, σε σύγκριση με τα μεγέθη του παρελθόντος, καθώς και ότι οι επόμενοι 18 μήνες θα συνεχίσουν να αποτελούν πρόκληση σταθερότητας και επιβίωσης στο περιβάλλον της νέας κανονικότητας ανέφερε πρόσφατα η διοίκηση της Jumbo.

γ) Δύο-τρία χρόνια...

Ο κ. Ευτύχης Βασιλάκης επικεφαλής της Aegean εκτίμησε ότι ο κλάδος των αερομεταφορών θα χρειαστεί δύο έως τρία χρόνια για να επιστρέψει στα επίπεδα που βρισκόταν πριν ξεσπάσει η πανδημική κρίση και σημείωσε ότι ουσιαστικό τμήμα της επόμενης μέρας αφορά τη δημιουργία και επιλογή της ομάδας εκείνης εργαζομένων, που θα πάει την εταιρεία μπροστά.

Τόνισε ότι η αρχική εκτίμηση ότι "τα δικά μας ταμειακά αποθέματα ήταν τόσα πολλά που δεν θα μπορούσαμε να έχουμε οικονομικό πρόβλημα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα" ήταν λανθασμένη, με την εταιρεία να έχει σήμερα το 0,05% των εσόδων της.

δ) Μόνιμες ζημιές…

"Μια μόνιμη μείωση των πωλήσεων μας κατά 20-25%, μας βάζει σε μόνιμες ζημιές", είπε ο επικεφαλής του ομίλου Fourlis Βασίλης Φουρλής, στο Webinar που πραγματοποίησε η Endeavor Greece με θέμα "Η ηγεσία σε καιρούς κρίσης".

Με βάση το καλό σενάριο τους δύο πρώτους μήνες από την επανέναρξη λειτουργίας των καταστημάτων IKEA και Intersport που αναπτύσσει ο όμιλος Fourlis, η μείωση μπορεί να είναι και 50%, ανέφερε ο κ. Φουρλής και συμπλήρωσε "καταλαβαίνετε πόσα πράγματα θα εξαρτηθούν από αυτό το πράγμα. Δεν μπορώ να πω αυτήν τη στιγμή για κάποια μέτρα τα οποία θα πάρουμε γιατί όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία".

Το παραπάνω απάνθισμα δηλώσεων μερικών επιχειρηματιών της πρώτης γραμμής αποτελεί μια πρώτη γεύση της κατάστασης που πρόκειται να βιώσει σύντομα η οικονομία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εργασία, την ανεργία, τα δημόσια έσοδα και κατά συνέπεια και τις δημόσιες δαπάνες.

Αν το ελληνικό κράτος είχε μηδενικό χρέος θα μπορούσε να επιδοτήσει για μερικούς μήνες την εργασία, παραβλέποντας τις παρενέργειες που θα μπορούσε να έχει μια τέτοια απόφαση στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Το σοκ όμως δεν αφορά μόνο την ελληνική οικονομία αλλά σχεδόν την παγκόσμια. Αν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η ΕΚΤ επιμείνει να στηρίξει την οικονομία με προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης (εκτύπωση χρήματος) η διατήρηση της ζήτησης σε συνδυασμό με τις ανωμαλίες στην προσφορά ενδέχεται να ξυπνήσει τον πληθωρισμό.

Έχουμε εισέλθει σε μια περίοδο η οποία είναι "αχαρτογράφητη" γεμάτη υφάλους και ταραγμένα νερά...

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Λένε πως στην Ιπποκράτους υπάρχει ένα από τα πιο ιδιαίτερα μανάβικα της Αθήνας

Και το αντίθετο: Εκεί λοιπόν θα πας για βιολογικά φρούτα και λαχανικά, καθώς και για τον -πολύ καλό- καφέ σου.

Ο «ΒΑΣΙΛΙΑΣ» ΤΟΥ ΝΒΑ 11 Σεπ 2025 | 12:25

Στην Κέρκυρα για διακοπές ο σταρ του ΝΒΑ, ΛεΜπρον Τζέιμς [εικόνες - βίντεο]

Ο "Βασιλιάς" του ΝΒΑ συνεχίζει τις καλοκαιρινές του διακοπές, με τον ίδιο να επιλέγει τα καταγάλανα νερά του Ιονίου.

11 Σεπ 2025 | 08:05

Το τοπ 5 των νησιών που προτίμησαν φέτος οι Ελληνες για διακοπές - Η μεγάλη αλλαγή από πέρυσι

Οι μετακινήσεις με φθηνότερα ακτοπλοϊκά εισιτήρια ή ακόμη και με αυτοκίνητο προτιμώνται σε σχέση με τις πιο μακρινές και ακριβές επιλογές.

04 Οκτ 2025 | 09:16

Τι πήρε ακριβώς ο Ερντογάν;

Δεν έχω το ρεπορτάζ του Τούρκου συναδέλφου και δεν μπορώ να πάρω θέση, ούτως ή άλλως δεν έχει και πολύ μεγάλη σημασία για την αντιπολίτευση στην Αθήνα, ο δικός μας δυσκολεύεται ακόμα και να βγάλει φωτογραφία δίπλα-δίπλα με τον πλανητάρχη, σιγά μην τον δεχτεί στον Λευκό Οίκο ο Τραμπ.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 01 Οκτ 2025 | 06:49

Τα ήρεμα νερά και τα "νεύρα" Σαμαρά

Η Ελλάδα δεν υπέγραψε φιλία με την Τουρκία, αυτό φαίνεται άλλωστε επί του πεδίου, αλλά αποδέχθηκε όντως ένα μορατόριουμ στην αντιπαράθεση.

29 Σεπ 2025 | 07:17

Συγχωριανοί του ψεύτη βοσκού

Έτσι ο Διονύσης Σαββόπουλος, αποφαινόμαστε, είναι ο Μπομπ Ντύλαν της Ελλάδας. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο δικός μας Ντε Γκωλ. Κι όποια γυναίκα δολοφονεί τα παιδιά της μια Μήδεια του σήμερα...

29 Σεπ 2025 | 06:28

Πότε θα πάει ο Μητσοτάκης στον Λευκό Οίκο

Λήξη συναγερμού; Όχι βέβαια. Τώρα θα αρχίσει η "μίρλα" για το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης δεν έχει πάρει ακόμα πρόσκληση για τον Λευκό Οίκο, θα αρχίσει η γκρίνια για τα F35 που ο Τραμπ θέλει φαίνεται πάση θυσία να δώσει στον Ερντογάν.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 29 Σεπ 2025 | 06:10

Dark Tourism

Δημιουργός και αποκλειστικός διαχειριστής της εν λόγω ιστοσελίδας είναι ένας Γερμανός, ο Peter Hohenhaus, ένας πανεπιστημιακός που, κατά δήλωσή του, εγκατέλειψε νωρίς-νωρίς την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία.

24 Σεπ 2025 | 07:52

Η "κατάληψη" στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη

Υποθέτω έχει να κάνει και με την αδυναμία της αντιπολίτευσης να δημιουργήσει ένα αντικυβερνητικό ρεύμα και κίνημα και να δώσει μορφή και περιερχόμενο στον αγώνα τους. Στον αγώνα τους να φύγει επιτέλους ο Μητσοτάκης.

22 Σεπ 2025 | 09:56

Ένα φωτεινό πολιτιστικό γεγονός

Και όμως. Με την έξοδο από τα μνημόνια, η εντόπια βιβλιοπαραγωγή επανήλθε σταδιακά στα προ της κρίσης επίπεδα.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 22 Σεπ 2025 | 06:15

Το δράμα του πολυεκατομμυριούχου

Πώς θα ήταν ένας κόσμος δίχως καθόλου ενσυναίσθηση; Σίγουρα θα ήταν ένας κόσμος όπου δεν θα ήθελα να ζήσω ή όπου δεν θα ήθελαν να ζήσουν τα παιδιά μας.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 20 Σεπ 2025 | 13:26

Ο Ανδρέας Λοβέρδος στο ΚΚΜ

Το ερώτημα παραμένει: Γιατί όλοι φεύγουν από το ΠΑΣΟΚ και δεν έχουμε ούτε έναν να έκανε την αντίστροφη πορεία;

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 17 Σεπ 2025 | 08:03

Πλέον δεν είναι ούτε δημοκράτης ούτε απλά δεξιός

Η αλήθεια είναι ότι τώρα πλέον είναι απλά νεκρός. Ούτε δημοκράτης, ούτε απλά δεξιός. Μακαρίτης.

15 Σεπ 2025 | 07:55

Βαθιά Αμερική

Μπορεί η βαθιά Αμερική να ορίσει τις τύχες του πλανήτη, κατά τον τρόπο που ένας καρκίνος μέχρι να ξεπεραστεί, αποσυντονίζει, βασανίζει τον άνθρωπο; Όλα δείχνουν πως ναι.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 15 Σεπ 2025 | 06:15

Η ιδεολογία του δολοφόνου

Είναι οι δολοφόνοι εκ προοιμίου "δεξιοί" ή εκ προοιμίου "αριστεροί", όπως θέλουν να μας πείσουν οι εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές παρατάξεις;

ΚΑΤΑΜΕΣΤΟ ΤΟ ΚΑΛΛΙΜΑΡΜΑΡΟ 14 Σεπ 2025 | 13:18

"Απόλυτη" και κάτι παραπάνω

Η Άννα Βίσση απέδειξε για ακόμα μια φορά γιατί παραμένει η "Απόλυτη Ελληνίδα Σταρ", ίσως... και κάτι παραπάνω.

13 Σεπ 2025 | 12:37

Η πρώτη δημοσκόπηση

Το πιο χαρακτηριστικό νούμερο από τη δημοσκόπηση, είναι αυτό για την "ικανοποίηση" από τις παροχές που ανακοινώθηκαν στην ΔΕΘ. Οι μισοί από εκείνους που εκτιμούν ότι θα έχουν όφελος από τη μείωση της φορολογίας, δηλώνουν ταυτόχρονα ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τα μέτρα. Γιατί; Γιατί δεν τους αρέσει η κυβέρνηση είναι η απάντηση.

10 Σεπ 2025 | 07:52

Ο πάντα προκλητικός Άδωνις Γεωργιάδης

O Γεωργιάδης ήταν προκλητικός. Προκλητικός που ακύρωσε την επίσκεψή του στο νοσοκομείο της Δράμας, προκλητικός και με τα όσα είπε μετά για τα επεισόδια στην είσοδο του νοσοκομείου πριν από την άφιξή του.

08 Σεπ 2025 | 07:44

Και πάλι όλοι μαζί

Γιατί τα σημερινά ζευγάρια αποφεύγουν -συχνά τρέμουν στο ενδεχόμενο- να γίνουν γονείς; Η προφανής απάντηση αφορά στο κόστος ζωής.

08 Σεπ 2025 | 06:05

Τα λείψανα του Αγίου Λαζάρου

Η βιβλιογραφία γύρω από την εμπορία "ιερών λειψάνων" εμπλουτίστηκε σε σημείο ώστε να αδυνατούμε να την εξαντλήσουμε στο πλαίσιο ενός σύντομου κειμένου.

06 Σεπ 2025 | 09:44

Δημογραφικό: Να ξυπνήσουμε γιατί χανόμαστε (Τάσος Γιαννίτσης)

Διαβάζοντας την εισήγηση για το δημογραφικό πρόβλημα που έκανε ο Τάσος Γιαννίτσης στην επετειακή εκδήλωση για τα 51 χρόνια του ΠΑΣΟΚ (και μπράβο τους για την ιδέα), σε πιάνει η ψυχή σου.