Follow us

Βιβλιο-προτάσεις: Τα 5+1 βιβλία ξένης πεζογραφίας που θα διαβάσετε φέτος το καλοκαίρι

'Εξι βιβλία ξένης πεζογραφίας για το καλοκαίρι, όλα σε πολύ καλές, σύγχρονες και παλαιότερες μεταφράσεις.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Έξι βιβλία ξένης πεζογραφίας για το καλοκαίρι προτείνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, όλα σε πολύ καλές, σύγχρονες και παλαιότερες, μεταφράσεις.

Πολιτικό μυθιστόρημα, το οποίο επιτελεί τρεις ταυτοχρόνως λειτουργίες είναι το βιβλίο του Τζόναθαν Κόου "Η απόδειξη της αθωότητάς μου", που κυκλοφορεί σε μετάφραση της Άλκ. Τριμπέρη από τις εκδόσεις Πόλις. Ο συγγραφέας ανοίγει τη βρετανική πολιτική σκηνή της ολιγόστιγμης διακυβέρνησης της Λιζ Τρας σε αναπεπταμένο χρονικό πεδίο με κεντρικό άξονα την άνοδο της Ακροδεξιάς, δοκιμάζει τις δυνάμεις του σε ετερογενή μυθιστορηματικά είδη και παίζει με το αναπάντητο επί της ουσίας ερώτημα του τι εστί αλήθεια είτε στην πραγματικότητα είτε στην τέχνη. Συνδετικός κρίκος των τριών στοιχείων, όχι τόσο το χιούμορ και η σάτιρα όσο το πνεύμα της διακωμώδησης που πηγάζει από το αγγλικό (δυσμετάφραστο) "wit". Μακριά από τη θλίψη για τη χαμένη επανάσταση, ο Κόου δεν οραματίζεται αλλαγές, έχει μόνο νοσταλγία για την εποχή κατά την οποία η εμφάνιση στο προσκήνιο της Θάτσερ και του Ρήγκαν έκρυβε το μέγεθος της διάρκειας της πολιτικής τους και της συνακόλουθης απομάκρυνσης από μια κοινωνία που βασισμένη σε προσυμφωνημένες αξίες και αρχές προσέφερε κάποια εμπιστοσύνη για το μέλλον - οι "Financial Times" πάντως έσπευσαν να υποτιμήσουν την "Απόδειξη της αθωότητάς μου", παραμένοντας ελαφρώς αδιάφοροι και για την άλλη πολιτική έγνοια του Κόου, την ανησυχία του για τη γιγάντωση της Ακροδεξιάς μέσα στα σπλάχνα των Συντηρητικών σε Βρετανία και ΗΠΑ.

"Οι Άθλιοι" (1862) του Βίκτωρα Ουγκό (1802-1885) είναι και έχουν γίνει τα πάντα: μυθιστόρημα, κινηματογράφος, θέατρο και μιούζικαλ. Τους έχουν διαβάσει, παρακολουθήσει και ακούσει -εδώ και παραπάνω από ενάμιση αιώνα- εκατομμύρια άνθρωποι ανά την υδρόγειο και παραμένουν μέχρι και τις ημέρες μας περιζήτητοι. Το βιβλίο κυκλοφορεί τώρα στα ελληνικά σε δυο ογκώδεις πλην κάθε άλλο παρά αποκαρδιωτικούς τόμους από τη Σύγχρονη Εποχή, σε μετάφραση του Γιώργου Κοτζιούλα και σε επιμέλεια της μετάφρασης και εισαγωγικό σημείωμα του Βασίλη Καλαμαρά. Η μετάφραση δημοσιεύτηκε πρώτη φορά το 1955 σε εποχή κατά την οποία ο Κοτζιούλας (1909-1956), ποιητής, πεζογράφος, κριτικός και μεταφραστής της Αριστεράς, αγωνιζόταν για την οικονομική του επιβίωση, η οποία κινδύνευε λόγω των πολιτικών του φρονημάτων. Όταν μετέφρασε τον Ουγκό, ο Κοτζιούλας βρισκόταν στα όρια της πείνας (ο Καλαμαράς δεν παραλείπει να αναφέρει τον αγώνα του να εξασκηθεί στη μετάφραση από τα γαλλικά, χρησιμοποιώντας ως πρωτότυπο κείμενα τα οποία αναζητούσε στα διδακτικά εγχειρίδια του σχολείου).

Ο Χουάν Εμάρ (Juan Emar), ή Άλβαρο Γιάνιες Μπιάντσι (Σαντιάγο, 1893-1964), υπήρξε συγγραφέας, κριτικός τέχνης και ζωγράφος, ο ισχυρότερος εκφραστής των κινημάτων της πρωτοπορίας στη Χιλή τόσο στη λογοτεχνία όσο και στις πλαστικές τέχνες (μέλος της κολεκτίβας πλαστικών καλλιτεχνών Grupo Montparnasse). Ο Εμάρ ήταν γιος του γερουσιαστή και επιχειρηματία Ελιοδόρο Γιάνιες, ο οποίος είχε τη φιλοδοξία να κάνει και τον γιο του πολιτικό. Αυτός είναι ο συγγραφέας του "Χθες", μετάφραση Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, εκδόσεις Αλεξάνδρεια, βιβλίου άγνωστου όχι μόνο στα καθ' ημάς αλλά και διεθνώς μια και ο συγγραφέας άργησε πολύ να αναγνωριστεί. Αν κοιτάξουμε την εργώδη μετάφραση (ένα επιμελώς κεντημένο κείμενο) και έχουμε την υπομονή να διαβάσουμε εξ ολοκλήρου το βιβλίο, τότε δεν θα δυσκολευτούμε να ζυγίσουμε το βάρος και να καταλάβουμε τη σημασία του. Με σκηνικό του τοπίο μια φανταστική πόλη, ο Εμάρ θα στήσει μια αφήγηση που ξεκινάει από έναν ζωολογικό κήπο, μιλώντας για πιθήκους, λέαινες και στρουθοκαμήλους, θα προχωρήσει με έναν παρανοϊκό διάλογο ανάμεσα στo ζευγάρι των δύο ηρώων και σε έναν ζωγράφο, θα φτάσει στη συνάντηση του ήρωα με την οικογένειά του και θα επανέλθει στον ζωολογικό κήπο, αναζητώντας ένα σημείο σύνδεσης ανάμεσα στα σκόρπια κομμάτια του εαυτού του. Διάχυτα και ετερόκλητα μνημονικά θραύσματα, κραυγαλέα αντίθετα μεταξύ τους και ταυτοχρόνως συγκεχυμένα χρώματα, ζώα ενωμένα σε ακατανόητα σχήματα, χώροι που παραμένουν ανά πάσα στιγμή υπό ρευστοποίηση, περιπλάνηση σε έναν χορό παραδοξοτήτων, παιχνίδια με τις συγκαταβάσεις της κοινής λογικής, φιλοσοφικές αναρωτήσεις που υπονομεύουν τα πάντα, κάθετη, σχεδόν βίαιη εναλλαγή παραστάσεων, ρυθμοί εναγώνιου άγχους και ολύμπιας ηρεμίας, πνεύμα διαρκούς πανηγυριού και αχαλίνωτης ελευθερίας, κρίσεις μελαγχολίας και άλματα στο κενό, αίσθηση πως μπορούν να συμβούν τα πάντα και τίποτε, μεγάλες, ιλιγγιώδεις ταχύτητες και ξαφνικές επιβραδύνσεις.

Διαβάστε Επίσης

Ο Γκούραμ Ντοτσανασβίλι (1939-2021) είναι από τους εξέχοντες συγγραφείς της Γεωργίας και η νουβέλα του "Ο άνθρωπος που αγαπούσε τη λογοτεχνία", σε μετάφραση του Δημήτρη Τσεκούρα, εκδόσεις Loggia, αποτελεί μια αφήγηση με κρυφό νόημα για την περίοδο του κρατικού σοσιαλισμού και για τη σοβιετική νοοτροπία. Έμαθα τον Ντοτσανασβίλι από την εν λόγω έκδοση και είναι βέβαιο ότι ο ίδιος βαδίζει στα χνάρια του Νικολάι Γκόγκολ και του σατιρικού θεάτρου του για τη σοβιετική γραφειοκρατία. "Ο άνθρωπος που αγαπούσε τη λογοτεχνία" είναι δημοσιευμένος το 1973 και ανήκει στο είδος των κειμένων που χρησιμοποιούν ως καμουφλάζ το παράλογο. Καμουφλάζ προκειμένου να διεμβολίσουν, χωρίς να ρισκάρουν την ελευθερία της φωνής τους σε καιρούς βαριάς λογοκρισίας, τον αυταρχικό λόγο των κομμουνιστικών καθεστώτων της Ανατολικής Ευρώπης.

"Η ιστορία της παραμάνας", μετάφραση Μαργαρίτα Ζαχαριάδου, εκδόσεις Μεταίχμιο, σειρά "Τα μικρά", της Elizabeth Gaskell (1810-1865) δημοσιεύτηκε το 1852 στο περιοδικό Household Words του Τσαρλς Ντίκενς και δεν διαθέτει τα χαρακτηριστικά του ρεαλισμού επί των οποίων βασίζονται τα μυθιστορήματά της. Συγγραφέας με κατεξοχήν κοινωνική ματιά, η Γκάσκελ εστίασε το βλέμμα της στα ζητήματα της βρετανικής εργατικής τάξης, αλλά την ενδιέφεραν ανέκαθεν και οι ιστορίες των φαντασμάτων, όπως δήλωνε εντυπωσιασμένη (πιθανόν και έντρομη) η Σαρλότ Μπροντέ της οποίας και έγραψε την πρώτη βιογραφία. Το διήγημα είναι, όπως το λέει και ο τίτλος, η ιστορία μιας παραμάνας που μιλάει για την περιπέτεια της ίδιας και της αναθρεμμένης στα χέρια της Ρόζαμουντ σε ένα εξοχικό αρχοντικό του Νιουκάσλ (η παραμάνα διηγείται την ιστορία στα παιδιά της Ρόζαμουντ). Στον απομονωμένο, λοιπόν, πύργο του Νιουκάσλ η Ρόζαμουντ και η νταντά της θα συναντηθούν με τρία φαντάσματα τα οποία μάλλον επηρέασαν αργότερα Το στρίψιμο της βίδας (1898) του Χένρι Τζέιμς. Καιρός βαρύς και θυελλώδης, κοντά στα Χριστούγεννα, μια πτέρυγα του πύργου αινιγματικά κλειστή, ακατανόητοι ήχοι από όργανο μέσα τη νύχτα, φοβισμένο υπηρετικό προσωπικό του σπιτιού που αποφεύγει συστηματικά να μιλήσει για τα καλά κρυμμένα (για ολόκληρες γενιές) οικογενειακά μυστικά. Τα συστατικά για μια ιστορία φαντασμάτων είναι έτοιμα, αλλά τα φαντάσματα δεν καλούνται να δώσουν άυλη σάρκα και οστά σε ατομικές φαντασιώσεις ή σε ψυχώσεις. Όπως και στη μυθιστορηματική παραγωγή της Γκάσκελ, οι ήρωες είναι κοινωνικά φορτισμένοι και τα τρία φαντάσματα εκπροσωπούν από τη μια πλευρά τα γνωρίσματα των αριστοκρατών (οίηση και αλαζονεία, σε αντίθεση με την ταπεινότητα και τη φυσική καλοσύνη των υπηρετών) και από την άλλη την οικογενειακή παράδοση της πατριαρχίας και των παθών στα οποία με βεβαιότητα θα παρακινήσει.

Ο 'Ιταλο Καλβίνο δεν είναι μαέστρος και ενορχηστρωτής λέξεων μα ένας σπάνιος, μονάκριβος σολίστας. Το ύφος του δεν ξεχωρίζει μέσα στον κόσμο, ο κόσμος, όμως, ορίζεται ως ύφος στον λόγο του. Παρά τις αριστερές καταβολές και την κομμουνιστική ένταξη της νιότης του, ο Καλβίνο απέδρασε πολύ νωρίς από την πραγματικότητα, από την όποια πραγματικότητα, για να χτίσει με τις λέξεις του πύργους και οχυρά σε άλλες σφαίρες: σφαίρες όχι υπερβατικές ούτε μεταφυσικές - σίγουρα όμως σφαίρες μιας αγέρωχης αυτονομίας στο εσωτερικό της οποίας η λογοτεχνία μπορεί να αναγνωρίσει μόνο τον εαυτό της ακόμα κι αν μιλάει (ή μάλλον αν μοιάζει ότι μιλάει) για την πιο τετριμμένη λεπτομέρεια. Αυτόν τον Καλβίνο βλέπουμε και στα πέντε διηγήματα τα οποία συμπεριλαμβάνονται στον Δρόμο του Σαν Τζιοβάνι, εκδόσεις Καστανιώτη, που έχει μεταφράσει με απαράμιλλα καλβίνειο ύφος η Δήμητρα Δότση.

Θα παρακολουθήσουμε σε αυτά τα διηγήματα, τα οποία εξέδωσε η γυναίκα του Καλβίνο μετά τον θάνατό του, δύο πανίσχυρους δεσμούς με την πραγματικότητα. Ο ένας είναι ο δεσμός με τον πατέρα και με τον γενέθλιο τόπο και ο άλλος ο δεσμός με τον αμερικανικό κινηματογράφο της προπολεμικής περιόδου. Ναι, τα γενέθλια τοπία είναι μαγευτικά και οι σχέσεις με τον πατέρα όχι ακριβώς καλές, πλην, αν μη τι άλλο, υποβλητικές. Το ζήτημα, παρόλα αυτά, δεν είναι ούτε τα χρώματα των τοπίων ούτε τα όποια συναισθήματα του πατρός προς τον υιό και τανάπαλιν, αλλά το λεκτικό κουκούλι εντός του οποίου χωρούν η μορφή του πατέρα και οι εικόνες των τοπίων. Τα πραγματικά δεδομένα του ανθρώπινου προσώπου και της γης έχουν υποχωρήσει στο βάθος της αφήγησης για να επανακάμψουν στην επιφάνειά της ως προβολείς που θα διευκολύνουν να περάσουμε σε έναν χώρο καταυγασμένο από τη διαφάνεια της ποίησης και από την ακρίβεια του δοκιμίου: διαφάνεια που θα λούσει την πατρική φιγούρα με ένα φως αχλής και μύθου ενόσω δεν θα χαθεί ούτε ένα ρεαλιστικό χαρακτηριστικό της και ακρίβεια που θα θερμάνει τη γη με ένα ρεύμα φρεσκάδας και ανανέωσης χωρίς να λησμονηθεί ή να παρακαμφθεί ούτε ένα υποπολλαπλάσιο από την αίσθηση της ανάσας και της οσμής της.

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Κάτι κρύβουν τα αθηναϊκά ξενοδοχεία: Τα πιο γοητευτικά μυστικά της πόλης

Περίπτερα και κρυφές παραλίες, ταράτσες και βεράντες, καταπράσινοι κήποι και γαστρονομικά concepts, pop-up χώροι όπου η φιλοξενία συναντά το design, τη μουσική και τον πολιτισμό.

ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ 16 Ιουλ 2026 | 12:35

Σε ισχύ το θερινό πρόγραμμα λειτουργίας των ΜΜΜ: Τι αλλάζει για τους επιβάτες το καλοκαίρι

Λεωφορεία, τρόλεϊ, Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ προσαρμόζουν τα προγράμματά τους στις ανάγκες της θερινής περιόδου

15 Ιουλ 2026 | 12:33

Οι αισθητικές θεραπείες το καλοκαίρι: Ποιες μπορείτε να κάνετε και ποιες πρέπει να αποφύγετε

Με τη βοήθεια των ειδικών λύνουμε όλες τις απορίες σχετικά με το τι μπορούμε να κάνουμε και τι είναι καλύτερο να αναβάλουμε.

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 14 Ιουλ 2026 | 06:38

Δύσκολο φινάλε Ιουλίου για αυτά τα 3 ζώδια - Τι τα περιμένει

Καθώς ο Ιούλιος είναι ήδη στη μέση του, η αστρολογική ατμόσφαιρα γίνεται πιο απαιτητική για ορισμένα ζώδια.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ 11 Ιουλ 2026 | 09:16

Τρεις πανέμορφες παραλίες με τιρκουάζ νερά - Μόλις μία ώρα και κάτι από την Αθήνα

Τρεις από τις πιο όμορφες παραλίες, σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα, για να κολυμπήσετε σε κρυστάλλινα νερά

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ 11 Ιουλ 2026 | 06:18

Καλοκαιρινός ο καιρός το Σαββατοκύριακο: Ηλιοφάνεια στη χώρα - Ανεβαίνει στους 36-37 βαθμούς η θερμοκρασία

Η ηλιοφάνεια θα κυριαρχήσει στις περισσότερες περιοχές, ενώ λίγες μόνο τοπικές μπόρες θα εκδηλώνονται τις θερμές ώρες της ημέρας στα ορεινά

ΠΟΙΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ 08 Ιουλ 2026 | 14:57

Πέτρες στη χολή... Η καλοκαιρινή διατροφή επηρεάζει;

Οι αλλαγές στη διατροφή το καλοκαίρι μπορεί να "ξυπνήσουν" προβλήματα υγείας, όπως πέτρες στη χολή, αλλά υπάρχουν και τροφές που προστατεύουν.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ 08 Ιουλ 2026 | 12:38

Απόβαση τουριστών στην Αθήνα: Τι λένε για τις τιμές, τι τους αρέσει, τι όχι - "Ήταν μια άλλη Ελλάδα πριν 15 χρόνια"

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η απόβαση τουριστών στην Αθήνα και τα ελληνικά νησιά, με τη δυναμική του καλοκαιριού να αποτυπώνεται έντονα στους δρόμους.

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΘΟΠΟΙΟ 07 Ιουλ 2026 | 17:01

Ξεκίνησαν οι διακοπές για την Ελένη Ράντου: Με κόκκινο μπικίνι και ψάθινο καπέλο

Η Ελένη Ράντου ξεκίνησε τις καλοκαιρινές της εξορμήσεις - Η εμφάνιση με κόκκινο μαγιό και ψάθινο καπέλο

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 07 Ιουλ 2026 | 06:29

Ερχεται η μεγάλη ανατροπή: Αυτά τα 3 ζώδια ευνοούνται τις επόμενες ημέρες

Οι επόμενες ημέρες φέρνουν ένα πιο αισιόδοξο και ευνοϊκό σκηνικό για αρκετά ζώδια, όμως τρία από αυτά φαίνεται πως θα ξεχωρίσουν.

ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ 04 Ιουλ 2026 | 09:00

Ελληνικό καλοκαίρι στα νησιά του Αιγαίου με τη SEAJETS

Ταξιδεύοντας με τη SEAJETS και φτάνοντας γρήγορα στον προορισμό σου, κερδίζεις περισσότερο χρόνο στο νησί. Και γιατί μόνο σε ένα νησί; Φέτος το island hopping γίνεται πιο εύκολο από ποτέ!

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ 27 Ιουν 2026 | 06:32

Καιρός: Ενισχύονται οι βοριάδες στο Αιγαίο, ανεβαίνει η θερμοκρασία - "Θα έχει πολύ αέρα", η προειδοποίηση Τσατραφύλλια

Οι βοριάδες στο Αιγαίο θα φτάνουν τα 6 με 7 μποφόρ και σταδιακά θα επηρεάζουν και τα ανατολικά ηπειρωτικά - Η πρόγνωση του καιρού για σήμερα

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 25 Ιουν 2026 | 06:16

Για αυτά τα 3 ζώδια οι διακοπές θα εξελιχθούν φέτος σε... φιάσκο

Καθυστερήσεις, παρεξηγήσεις, οικονομικά έξοδα και απρόβλεπτα γεγονότα ενδέχεται να χαλάσουν τη διάθεση και να αφήσουν μια γεύση απογοήτευσης σε αυτα τα ζώδια.

22 Ιουν 2026 | 17:40

Η καλοκαιρινή τσάντα ομορφιάς του 2026: Τα απαραίτητα προϊόντα για τις διακοπές σου

Ο οδηγός για έξυπνο, μίνιμαλ νεσεσέρ στις διακοπές του 2026. Μάθε ποια προϊόντα αξίζουν μια θέση στην τσάντα σου και πώς να τα αποκτήσεις.

22 Ιουν 2026 | 06:21

Τα πιο ψαγμένα καλοκαιρινά αρώματα για το 2026 που μυρίζουν καθαριότητα και πολυτέλεια

Αυτά είναι τα αρώματα που θα καθορίσουν το φετινό καλοκαίρι.

21 Ιουν 2026 | 21:38

Kendall Jenner | Το αγαπημένο της ρουζ για το καλοκαίρι κοστίζει λιγότερα από 12€

Το υγρό ρουζ της Kendall Jenner είναι η ιδανική επιλογή για fresh, clean girl make up.

Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ 20 Ιουν 2026 | 06:21

Καιρός: Καλοκαιρινό σκηνικό, με ισχυρό μελτέμι στο Αιγαίο - Ανεβαίνει κι άλλο η θερμοκρασία την Κυριακή

Αίθριος ο καιρός σήμερα Σάββατο, με το μελτέμι στο Αιγαίο να διατηρείται ισχυρό, ενώ από την Κυριακή έρχεται και νέα άνοδος της θερμοκρασίας

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 19 Ιουν 2026 | 07:16

Ψυχραιμία: Αυτά τα 3 ζώδια θα περάσουν το πιο δύσκολο καλοκαίρι φέτος

Καθυστερήσεις, παρεξηγήσεις, ανατροπές σε σχέδια και μικρές απογοητεύσεις ενδέχεται να δοκιμάσουν την υπομονή αυτών των ζωδίων.

18 Ιουν 2026 | 11:51

Αλέξανδρος Χριστόπουλος: Summer Madness στο Best Radio 92.6

Τα πιο αγαπημένα τραγούδια που έχουν γραφτεί για το καλοκαίρι, τη Δευτέρα 22 Ιουνίου, 9 με 11 το βράδυ, από τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο, στο Best Radio 92.6

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 18 Ιουν 2026 | 06:51

Μέχρι το τέλος Ιουνίου, αυτά τα 3 ζώδια θα έχουν τον αέρα της τύχης με το μέρος τους

Οι τελευταίες ημέρες του Ιουνίου κρύβουν ευχάριστες εκπλήξεις για ορισμένα ζώδια, τα οποία φαίνεται πως θα δουν τις προσπάθειές τους να ανταμείβονται.

ΓΙΑ ΤΟΝ ALPHA 16 Ιουν 2026 | 20:27

Δημοσκόπηση Alco: Σχεδόν ένας στους δύο δεν θα πάει διακοπές φέτος - "Αγκάθια" η διαμονή και τα ακτοπλοϊκά

Λιγότεροι είναι αυτοί που θα πάνε διακοπές φέτος το καλοκαίρι σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Alco, εξαιτίας της κακής οικονομικής κατάστασης

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 16 Ιουν 2026 | 20:06

Κολυδάς: Έρχεται ζέστη διαρκείας μέχρι το τέλος Ιουνίου - Οι πόλεις της χώρας με τις υψηλότερες θερμοκρασίες

Σε πιο καλοκαιρινό πλαίσιο θα μπει ο καιρός το επόμενο διάστημα - Η εξέλιξή του μέχρι τα τέλη Ιουλίου, σύμφωνα με τον Θοδωρή Κολυδά

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 13 Ιουν 2026 | 08:43

Ο Ιούλιος θα είναι μαγικός για αυτά τα 3 ζώδια

Ο Ιούλιος είναι ο μήνας του καλοκαιριού, της ξεγνοιασιάς και των στιγμών που μένουν αξέχαστες. Φέτος, για 3 ζώδια τα πράγματα φαίνεται να εξελίσσονται ακόμη καλύτερα.

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 10 Ιουν 2026 | 07:41

Τα 3 ζώδια που θα ζήσουν τον πιο... καυτό Ιούλιο -Ερωτας, πάθη, ανατροπές, νέες γνωριμίες

Νέα φλερτ, επιστροφές από το παρελθόν, δυνατές χημείες και ανατροπές θα ανεβάσουν τη θερμοκρασία στα ύψη για αυτά τα 3 ζώδια.

ΔΕΙΤΕ ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ 10 Ιουν 2026 | 07:30

Τρεις παραλίες μία ανάσα από την Αθήνα για βουτιές και χαλάρωση - Καταγάλανα νερά, θυμίζουν νησί

Μέσα σε περίπου μία ώρα από το κέντρο της Αθήνας, υπάρχουν παραλίες - μικροί παράδεισοι με καθαρά νερά, χρυσή άμμο και τοπία που θυμίζουν νησί.

08 Ιουν 2026 | 12:32

Τα 5 απαραίτητα προϊόντα μακιγιάζ που πρέπει να έχεις σίγουρα στο καλοκαιρινό νεσεσέρ

Μάθε πώς θα πετύχεις το απόλυτο glow look με ανάλαφρες υφές και προστασία, ιδανικά για τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού.

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 08 Ιουν 2026 | 06:25

Τα 3 ζώδια που... μαγνητίζουν τον έρωτα στις καλοκαιρινές διακοπές

Υπάρχουν τρία ζώδια που φαίνεται πως κάθε καλοκαίρι έχουν έναν τρόπο να τραβούν τους έρωτες πιο εύκολα από τους υπόλοιπους.

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 05 Ιουν 2026 | 08:00

Καλοκαίρι γεμάτο ανατροπές και εκπλήξεις για αυτά τα 3 ζώδια

Μπορεί το καλοκαίρι να συνδέεται με χαλάρωση, διακοπές και ανεμελιά, όμως για τρία ζώδια οι επόμενοι μήνες αναμένεται να μοιάζουν περισσότερο με… τρενάκι εξελίξεων.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΓΚΡΑΦΙΤΙ 04 Ιουν 2026 | 07:54

Η άγνωστη ιστορία του ελληνικού γκράφιτι: Η έρευνα που έφερε στο φως τις απαρχές μιας ολόκληρης κουλτούρας

Ο Χαρίτωνας Τσαμαντάκης συγκέντρωσε φωτογραφίες και μαρτυρίες από όλη την Ελλάδα, καταγράφοντας σε 4 τόμους την πορεία του ελληνικού γκράφιτι από το 1983 έως το 1998.

ΧΛΙΔΑΤΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ 01 Ιουν 2026 | 14:14

Καλοκαιρινή χλιδή στη Μύκονο για την Ιωάννα Τούνη: Βόλτες με θαλάσσιο ταξί για να μην κολλάει στην κίνηση [βίντεο]

Η Ιωάννα Τούνη απολαμβάνει στιγμές πολυτέλειας στο Νησί των Ανέμων με τον γιο και τον σύντροφό της, μοιράζοντας χλιδάτες εικόνες από το καλοκαίρι της στη Μύκονο

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 28 Μαϊ 2026 | 06:15

Καλοκαίρι με εντάσεις: Τα 3 ζώδια που θα νιώσουν μεγάλη πίεση

Κάποια ζώδια θα χρειαστεί να διαχειριστούν εντάσεις, συναισθηματική κούραση και καταστάσεις που θα τα βγάλουν από τη ζώνη ασφαλείας τους.

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 27 Μαϊ 2026 | 07:24

Αυτό το καλοκαίρι τίποτα δεν θα είναι προβλέψιμο για αυτά τα 3 ζώδια

Το καλοκαίρι του 2026 φαίνεται πως θα είναι γεμάτο ανατροπές, ξαφνικές εξελίξεις και γεγονότα που κανείς δεν περίμενε, ιδιαίτερα για τρία ζώδια που θα βρεθούν στο επίκεντρο.

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 24 Μαϊ 2026 | 08:46

Εκρηκτικό καλοκαίρι για αυτά τα 3 ζώδια - Νεύρα και εντάσεις χωρίς τέλος

Οι αστρολογικές όψεις των επόμενων μηνών φέρνουν ένταση, πίεση και αρκετές εκρήξεις για τρία ζώδια που φαίνεται πως θα δοκιμαστούν περισσότερο από τα υπόλοιπα.

ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΙΝΣΕΤΕ 22 Μαϊ 2026 | 07:46

Τουρισμός: Ποιοι ξοδεύουν περισσότερα στην Ελλάδα - Πώς άλλαξαν οι συνήθειες

Η μελέτη αναλύει επισκέψεις, διανυκτερεύσεις και εισπράξεις, καθώς και δείκτες όπως η δαπάνη ανά επίσκεψη, η δαπάνη ανά διανυκτέρευση και η μέση διάρκεια παραμονής.

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 21 Μαϊ 2026 | 07:55

Καλοκαίρι ανατροπών: Τα 3 ζώδια που η ζωή τους θα αλλάξει ριζικά

Το καλοκαίρι του 2026 φέρνει δυνατές εξελίξεις, ξαφνικές αποφάσεις και νέα ξεκινήματα για ορισμένα ζώδια.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ 21 Μαϊ 2026 | 07:23

Tips για να μυρίζετε φρεσκάδα όλη μέρα το καλοκαίρι

Υπάρχουν μικρά και εύκολα tips που μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρείτε αίσθηση καθαριότητας και υπέροχη μυρωδιά από το πρωί μέχρι το βράδυ.

20 Μαϊ 2026 | 15:47

Τα πιο όμορφα αέρινα φορέματα για το καλοκαίρι - τα σχέδια που θα γίνουν ανάρπαστα

Effortless κομψότητα, λινά, σατέν και γραμμές που κολακεύουν κάθε σώμα. Αυτά είναι τα πιο όμορφα αέρινα φορέματα για το καλοκαίρι 2026.

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 20 Μαϊ 2026 | 06:49

Τα 3 ζώδια που θα χρειαστούν μεγάλη υπομονή αυτό το καλοκαίρι

Αυτά είναι τα τρία ζώδια που φαίνεται πως θα περάσουν το πιο απαιτητικό καλοκαίρι.

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 19 Μαϊ 2026 | 06:40

Το σύμπαν χαμογελά: Αυτά τα 3 ζώδια θα είναι οι μεγάλοι ευνοημένοι του καλοκαιριού

Το φετινό καλοκαίρι φαίνεται πως φέρνει μαζί του έντονες εξελίξεις, ανατροπές, νέα ξεκινήματα αλλά και πολλές ευκαιρίες για τρία ζώδια που θα δουν τη ζωή τους να αλλάζει.

19 Μαϊ 2026 | 06:33

Αυτό το λευκό λινό παντελόνι είναι must have για το καλοκαίρι και κοστίζει λιγότερο από 20 ευρώ

Ανακάλυψε πώς να φορέσεις το λινό με στιλ, έξυπνα tips για κομψά looks και γιατί αυτή η διαχρονική επιλογή δεν πρέπει να λείπει από τη βαλίτσα των διακοπών σου.

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 15 Μαϊ 2026 | 06:48

Αυτά τα 3 ζώδια θα βρουν φέτος τον έρωτα του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι του 2026 αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ερωτικό για τρία ζώδια που φαίνεται πως θα ζήσουν δυνατές γνωριμίες, έντονα φλερτ και στιγμές που δύσκολα θα ξεχάσουν.

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 13 Μαϊ 2026 | 06:48

Αυτά τα 4 ζώδια θα ζήσουν ένα μαγικό καλοκαίρι - Έρωτας, νέες ευκαιρίες, αξέχαστες στιγμές

Το καλοκαίρι του 2026 φαίνεται πως έρχεται γεμάτο έντονα συναισθήματα, μεγάλες αποφάσεις και απρόσμενες εξελίξεις για τρία συγκεκριμένα ζώδια.

13-15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 11 Φεβ 2026 | 10:10

Φεστιβάλ Ιταλικής Λογοτεχνίας στην Ελλάδα

Από τις 13 έως τις 15 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί το Φεστιβάλ Ιταλικής Λογοτεχνίας στην Ελλάδα (ΦΙΛΕ), στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ 10 Φεβ 2026 | 10:37

Ποιες αργίες έχουμε την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2026 - Πότε πέφτουν

Η άνοιξη και το καλοκαίρι του 2026 φέρνουν αρκετές αργίες που προσφέρονται για μικρές αποδράσεις και ανάσες από την καθημερινότητα.

ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ 05 Φεβ 2026 | 07:44

Αυτό το βιβλίο έχει γίνει viral στο TikTok και εξαντλείται από παντού - Γιατί το διαβάζουν όλοι

Όταν ένα βιβλίο εξαφανίζεται από τα ράφια και δεν μπορείς να το βρεις ούτε σε φυσικό βιβλιοπωλείο ούτε online, τότε συνήθως υπάρχει μια εξήγηση: το TikTok.

ΔΙΑΒΑΣΤΕΡΟΣ 25 Ιαν 2026 | 19:21

Κυριάκος Πιερρακάκης: Με δύο σακούλες βιβλία έφυγε από το Παζάρι Βιβλίου στην Κλαυθμώνος [βίντεο]

Σε βίντεο που δημοσίευσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης στον λογαριασμό του στα social media φαίνεται να κάνει έρευνα αγοράς και να επιλέγει κάποια βιβλία

13 Ιαν 2026 | 06:00

Τα άχαστα της χρονιάς: Οι συναυλίες του 2026 στην Αθήνα

Από sold-out shows μέχρι τα φεστιβάλ με διεθνή line-up, τα λάιβ για τα οποία ανυπομονούμε ήδη να καλοκαιριάσει.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ! 21 Δεκ 2025 | 09:53

Βιβλιο-προτάσεις: Τα 5 ελληνικά μυθιστορήματα που θα διαβάσουμε στις γιορτές

Πέντε βιβλία ελληνικής πεζογραφίας για τις γιορτές.

ΒΙΒΛΙΑ 20 Δεκ 2025 | 09:13

Βιβλιο-προτάσεις: Τα 5 μεταφρασμένα μυθιστορήματα που θα διαβάσουμε φέτος στις γιορτές - Για όλα τα γούστα

Πέντε μυθιστορήματα από διαφορετικούς τόπους και από διαφορετικές εποχές, με μεταφράσεις που ξεχώρισαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς, η οποία μας αφήνει.

ΒΡΕΤΑΝΟ-ΟΥΓΓΡΟΣ 11 Νοε 2025 | 09:28

Το βραβείο Booker 2025 στον συγγραφέα Ντέιβιντ Σάλαϊ για το "Flesh" - Η υπόθεση του βιβλίου

Το Booker Prize δόθηκε φέτος στον Βρετανό και Ούγγρο συγγραφέα Ντέιβιντ Σάλαϊ, για το έκτο μυθιστόρημά του, υπό τον τίτλο Flesh ("Σάρκα").

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΣΕΖΟΝ 25 Σεπ 2025 | 06:26

Οι 5+1 σειρές που βλέπουμε φέτος και είναι βασισμένες σε best seller βιβλία - Θα μας καθηλώσουν

Έξι μεγάλες παραγωγές, βασισμένες σε μυθιστορήματα που ξεχώρισαν και έχουν αγαπηθεί ιδιαίτερα από τους αναγνώστες, συστήνονται στο τηλεοπτικό κοινό.

11 Σεπ 2025 | 08:05

Το τοπ 5 των νησιών που προτίμησαν φέτος οι Ελληνες για διακοπές - Η μεγάλη αλλαγή από πέρυσι

Οι μετακινήσεις με φθηνότερα ακτοπλοϊκά εισιτήρια ή ακόμη και με αυτοκίνητο προτιμώνται σε σχέση με τις πιο μακρινές και ακριβές επιλογές.

ΤΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ 27 Αυγ 2025 | 09:33

ΔΥΠΑ: Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες για τα vouchers βιβλίων - Μόνο σήμερα οι ενστάσεις

Οι δικαιούχοι που υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής έχουν δικαίωμα να υποβάλουν μία και μόνο ένσταση σήμερα, Τετάρτη 27 Αυγούστου μέχρι τις 23:59.

24 Αυγ 2025 | 10:20

Η δημοτική βιβλιοθήκη Λέρου, μια ζωντανή "κιβωτός" γνώσης με πάνω από 21.000 τίτλους βιβλίων

Διαθέτει περισσότερους από 21.000 τίτλους βιβλίων που συνεχώς αυξάνονται, σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, παιδικά και εφηβικά τμήματα, αλλά και δράσεις φιλαναγνωσίας.

ΕΙΝΑΙ 67 ΕΤΩΝ 20 Αυγ 2025 | 23:00

Σάρον Στόουν, the icon: Η νέα της φωτογράφηση χωρίς εσώρουχο βάζει φωτιά στο καλοκαίρι

Η φωτογράφηση έγινε για την ισπανική έκδοση του περιοδικού Harper's Bazaar

ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ 03 Αυγ 2025 | 09:46

Το ελληνικό νησί με την απαράμιλλη φυσική ομορφιά - Οι αρχοντικές παραλίες και η ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων

Η καλύτερη εποχή για να επισκεφθεί κάποιος το νησί ώστε να μπορέσει να το εξερευνήσει και να χαρεί τις υπέροχες παραλίες

31 Ιουλ 2025 | 11:52

Archipelagos: Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για μεταφράσεις βιβλίων - H παρουσία της ελληνικής λογοτεχνίας

Τη δυνατότητα συμμετοχής σε λογοτεχνικά προγράμματα φιλοξενίας με χρηματοδότηση και υποστήριξη, προσφέρει σε μεταφραστές που εργάζονται από και προς τα ελληνικά το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Archipelagos.

28 Ιουλ 2025 | 18:37

Όλοι το κάνουμε λάθος! Αυτό το καλοκαιρινό φρούτο δεν πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο

Για να διατηρήσουν τη γεύση και την διατροφική τους ποιότητα, ορισμένα φρούτα δεν θα πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο.

24 Ιουλ 2025 | 11:22

Καλοκαίρι στην πόλη: 10 inspo looks που θα φέρουν αέρα νησιού στο στυλ σου

10 easy-to-copy outfits που μπορείς να δημιουργήσεις αυτό το καλοκαίρι, ακόμα κι αν μείνεις στην πόλη.

22 Ιουλ 2025 | 18:11

Η καλοκαιρινή τάση στο μακιγιάζ που σε κάνει να δείχνεις πιο ξεκούραστη και φρέσκια

Αυτό το μακιγιάζ που μπορείς να φορέσεις παντού - από έναν καλοκαιρινό γάμο μέχρι ένα ηλιοβασίλεμα στην παραλία, κάνει comeback κάθε καλοκαίρι.

ΤΑΙΝΙΑ ΔΡΑΣΗΣ 22 Ιουλ 2026 | 15:56

Μια αιρετική ματιά στην "Οδύσσεια" του Νόλαν: "Γεμάτη αναχρονισμούς, μεταλλαγμένος ο Οδυσσέας, γελοίο το τέλος"

Στον συντάκτη του Economist δεν άρεσε καθόλου η ταινία Οδύσσεια του Νόλαν και εξηγεί (πολύ πειστικά) γιατί

ΘΛΙΨΗ 22 Ιουλ 2026 | 13:31

Πέθανε ο θρυλικός σαξοφωνίστας του "Ροζ Πάνθηρα", Πλας Τζόνσον

Ο Πλας Τζόνσον συνόδευσε θρύλους της μουσικής όπως οι Φρανκ Σινάτρα, Νατ Κινγκ Κόουλ, Ελλα Φιτζέραλντ και Μπάρμπρα Στρέιζαντ

ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ 22 Ιουλ 2026 | 13:09

Τα 10 τραγούδια - σταθμοί της Μαίρης Λίντα που ακούγονται μέχρι σήμερα [βίντεο]

Με τραγούδια όπως το "Δεν θέλω πια να ξανάρθεις" και το "Εσύ είσαι η αιτία που υποφέρω", η Μαίρη Λίντα άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά της στο ελληνικό πεντάγραμμο.

91 ΕΤΩΝ 22 Ιουλ 2026 | 09:32

Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια Μαίρη Λίντα

Εφυγε από τη ζωή η τραγουδίστρια Μαίρη Λίντα, σε ηλικία 91 ετών -Τα τελευταία χρόνια έμενε στο Γηροκομείο Αθηνών και, σύμφωνα με πληροφορίες, έπασχε από άνοια.

ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ 22 Ιουλ 2026 | 08:06

Το "πάρτι του αιώνα" στη Βουλιαγμένη μια καυτή νύχτα του Ιουλίου - Όταν ο Κηλαηδόνης μετέτρεψε την Ακτή σε Woodstock

Με μότο "Πάρτι στη Βουλιαγμένη", ο Λουκιανός Κηλαηδόνης κάλεσε τους φίλους του, τους ακροατές του και όλη την Αθήνα να έρθει με μαγιό, ψάθα και μπύρες.

ΔΕΥΤΕΡΑ 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 21 Ιουλ 2026 | 15:39

"Χέρια Φτερά": Ο Μάριος Φραγκούλης σε μία μεγάλη καλοκαιρινή συναυλία στο θέατρο Βράχων

Ο Μάριος Φραγκούλης έρχεται στο εμβληματικό Θέατρο Βράχων "Μελίνα Μερκούρη" στον Βύρωνα, για μια μοναδική βραδιά

ΝΕΑ ΣΕΙΡΑ 21 Ιουλ 2026 | 12:15

"Κουτσουπιές": Η νέα σπαρταριστή κωμωδία που έρχεται στην ΕΡΤ τη νέα σεζόν -Με δυνατό καστ

Η νέα κωμωδία της ΕΡΤ μάς καλεί να ζήσουμε στις "Κουτσουπιές".

Ο ΓΙΟΣ ΤΗΣ ΜΠΕΤΥΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗ 21 Ιουλ 2026 | 09:43

Πέθανε ο συγγραφέας Αλέξης Σταμάτης, γιος της Μπέτυς Αρβανίτη

Ο συγγραφέας Αλέξης Σταμάτης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 67 ετών, έπειτα από μάχη με μια σπάνια ασθένεια του αίματος που αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια.

ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ ΝΟΛΑΝ 20 Ιουλ 2026 | 13:53

Politico: Η "Οδύσσεια" του Νόλαν διχάζει την Ελλάδα – Η μαύρη Ελένη και η απουσία Ελλήνων ηθοποιών

Η νέα κινηματογραφική μεταφορά της "Οδύσσειας" του Νόλαν έχει ήδη προκαλέσει κοσμοσυρροή. Την ίδια στιγμή, όμως, έχει ανοίξει στην Ελλάδα μια έντονη συζήτηση.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 19 Ιουλ 2026 | 17:14

Κρίστοφερ Νόλαν για "Οδύσσεια": Χρειάζομαι τουλάχιστον τρία χρόνια για επόμενη ταινία - Έφτασα στα όρια της αντοχής μου

Όπως είπε ο Κρίστοφερ Νόλαν το αποτέλεσμα ήταν αυτό που ήθελε, ωστόσο τίποτα δεν ήταν εύκολο

23/8-4/9 18 Ιουλ 2026 | 11:55

"Διάλογοι μέσα στον χρόνο": 14ο Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Χανίων

Από τις 23 Αυγούστου έως τις 4 Σεπτεμβρίου 2026, το Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Χανίων επιστρέφει για 14η χρονιά

ΑΠΟΘΕΩΣΗ 17 Ιουλ 2026 | 09:00

Ύμνοι στην "Οδύσσεια" του Νόλαν από το ελληνικό κοινό μετά την πρεμιέρα - "Έπος, τρέξτε να τη δείτε"

Εκτός από τους διθυράμβους, υπήρξαν και εκείνοι τους οποίους δεν έπεισε η "Οδύσσεια" του Νόλαν, με τη Λουπίτα Νιόνγκο να βρίσκεται στο επίκεντρο των σχολιασμών.

ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ ΝΟΛΑΝ 16 Ιουλ 2026 | 18:51

"Οδύσσεια": "Ἄνδρα μοι ἔννεπε, Μοῦσα, πολύτροπον..." - Οι πρωταγωνιστές της ταινίας απαγγέλλουν Όμηρο [βίντεο]

Ματ Ντέιμον, Αν Χάθαγουεϊ, Τομ Χόλαντ, Ζεντάγια, Ρόμπερτ Πάτινσον, Σαρλίζ Θερόν και Λουπίτα Νιόνγκο σε ένα μονόλεπτο βίντεο για την "Οδύσσεια"

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 16 Ιουλ 2026 | 12:29

Η ΕΡΤ αποχαιρετά τη Μάρω Κοντού με αφιερώματα σε ΕΡΤ1 και ERTFLIX - Όσα θα προβληθούν

Η ΕΡΤ τιμά τη μνήμη της σπουδαίας Μάρως Κοντού με ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στο ERTFLIX και στην ΕΡΤ1 -Δείτε όλο το πρόγραμμα.

16 Ιουλ 2026 | 12:19

1ο Διεθνές Φεστιβάλ Πολιτισμού από τον Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου -Η παράδοση γίνεται γέφυρα επικοινωνίας

Το Φεστιβάλ φιλοδοξεί να αναδείξει την παράδοση ως μια ζωντανή δύναμη που ενώνει ανθρώπους, δημιουργεί γέφυρες επικοινωνίας και καλλιεργεί δεσμούς φιλίας.

ΕΠΕΣΕ Η ΑΥΛΑΙΑ 16 Ιουλ 2026 | 08:02

Μάρω Κοντού: "Αφήστε ένα τσιγάρο κι ένα ουίσκι στη θέση μου" -Η τελευταία της επιθυμία, την Παρασκευή η κηδεία

Την Παρασκευή 17 Ιουλίου στις 11 το πρωί στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, το τελευταίο "αντίο" στη σπουδαία ηθοποιό Μάρω Κοντού.

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ 15 Ιουλ 2026 | 21:32

Μάρω Κοντού: Πού και πότε θα γίνει η κηδεία της - Η έκκληση της οικογένειας, τι ζήτησε από τον Νικήτα Κακλαμάνη

Η Μάρω Κοντού έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών, αφήνοντας το στίγμα της στον ελληνικό κινηματογράφο, την τηλεόραση και το θέατρο

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 15 Ιουλ 2026 | 18:43

Μουντιάλ και Twin Peaks: Ο Βέλγος δημοσιογράφος που "πάντρεψε" Ντέιβιντ Λιντς και ποδόσφαιρο μιλά στο TheTOC

Ο δημοσιογράφος Μανουέλ Ζους κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ 2026, βγήκε ζωντανά στη βελγική τηλεόραση με φόντο το θρυλικό RR καφέ, από τη γνωστή σειρά "Twin Peaks" του Ντέιβιντ Λιντς.

"ΑΝΤΙΟ ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΚΥΡΙΑ" 15 Ιουλ 2026 | 15:34

Η Finos Film αποχαιρετά τη Μάρω Κοντιού: "Ο ορισμός της φινέτσας, της θετικής ενέργειας, της καλοσύνης και της δύναμης"

"Μια γυναίκα που συνδύαζε την ευγένεια με την πυγμή, και το ταλέντο με την εργατικότητα", γράφει μεταξύ άλλων η ανάρτηση της Φίνος Φιλμ για τη Μάρω Κοντού

ΕΠΑΛΗΘΕΥΤΗΚΕ 15 Ιουλ 2026 | 13:46

"Να μη γίνεις λαϊκό είδωλο" - Η προφητική ατάκα του Χορν στην Κοντού λόγω της Βουγιουκλάκη

Μια συμβουλή του Δημήτρη Χορν στη Μάρω Κοντού με αφορμή την Αλίκη Βουγιουκλάκη, επισφραγίστηκε σήμερα με τον θάνατό της.

ΑΞΕΧΑΣΤΕΣ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ 15 Ιουλ 2026 | 12:17

Μάρω Κοντού: Οι πέντε θρυλικοί ρόλοι που λάτρεψε το κοινό - Από την "κυρία Κοκοβίκου" στα "Κίτρινα Γάντια" [βίντεο]

Η Μάρω Κοντού υπήρξε μία από τις σημαντικότερες πρωταγωνίστριες του ελληνικού κινηματογράφου, χαρίζοντας στο κοινό αξέχαστες ερμηνείες που άντεξαν στον χρόνο.

Η ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΛΙΓΟΥΝΤΙΑΝΟ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ 14 Ιουλ 2026 | 15:25

Ρόζα Φραγκοράπτη: Η Ελληνίδα πίσω από τη λύρα στην "Οδύσσεια" του Νόλαν - "Ελπίζω να δούμε υποψηφιότητα για Όσκαρ"

Η μουσικολόγος Ρόζα Φραγκοράπτη "εκπροσωπεί" την Ελλάδα στην ταινία "Οδύσσεια" του Κρίστοφερ Νόλαν, την οποία "ντύνει" με αρχαία ελληνική λύρα.

ΣΕΙΡΑ ΟΚΤΩ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ 14 Ιουλ 2026 | 13:10

Η ζωή της Σωτηρίας Μπέλλου γίνεται τηλεοπτική σειρά - Ποια ηθοποιός θα την υποδυθεί

Η μεγάλη τηλεοπτική παραγωγή για τη ζωή και τα τραγούδια της Σωτηρίας Μπέλλου βρίσκεται ήδη στο στάδιο της προετοιμασίας

ΑΓΝΩΡΙΣΤΟΣ Ο ΗΘΟΠΟΙΟΣ 14 Ιουλ 2026 | 12:18

Ο Τομ Κρουζ όπως δεν τον έχουμε ξαναδεί για τις ανάγκες της νέας του ταινίας: "Δεν έχω ξανακάνει κάτι τέτοιο" [βίντεο]

"Όταν δείτε την ταινία, θα καταλάβετε ότι είναι πραγματικά πρωτότυπη", δήλωσε ο Τομ Κρουζ.

Η ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ 12 Ιουλ 2026 | 11:19

Στα 21 της χρόνια η Ισμήνη Τσιντονίδου ταξιδεύει από τα Γιαννιτσά στις λυρικές σκηνές της Ευρώπης

Η Ισμήνη Τσιντονίδου, με καταγωγή από τα Γιαννιτσά, έχει ήδη διαγράψει μια αξιόλογη πορεία

ΥΠΕΡΟΧΗ ΒΡΑΔΙΑ 12 Ιουλ 2026 | 10:52

Μια ιστορική βραδιά: Ο θρυλικός Robert Plant μάγεψε το κοινό στην έναρξη του Sani Festival

Θαυμαστές του από κάθε γωνιά της Ελλάδας, αλλά και πολλοί επισκέπτες από το εξωτερικό, ταξίδεψαν στη Χαλκιδική

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 87 ΕΤΩΝ 11 Ιουλ 2026 | 12:00

Πέθανε ο γνωστός Ιταλός τραγουδιστής Πεπίνο Ντι Κάπρι

Ο Ντι Κάπρι, με την όλη πορεία του, τίμησε και ανανέωσε την τεράστια παράδοση της ναπολιτάνικης μουσικής

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ "ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ" 10 Ιουλ 2026 | 13:33

Αποθέωση για την Καραμπέτη στη "Μήδεια" - Τη χειροκροτούσαν όρθιοι επί 10 λεπτά [εικόνες]

Χειροκροτούσαν όρθιοι για περισσότερα από 10 λεπτά, την ιστορική επιστροφή της Καρυοφυλλιάς Καραμπέτη στον πιο εμβληματικό ρόλο της καριέρας της.

Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ 10 Ιουλ 2026 | 11:27

"Κόρες": Έρχεται το 16ο φεστιβάλ "Διαδρομές στη Μάρπησσα"

Με έμπνευση το χωριό, συντροφιά τους κατοίκους και στόχο τη δράση…

ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ 08 Ιουλ 2026 | 17:52

"Χωρίς άλλοθι": Ένα νέο συναρπαστικό αστυνομικό μυθιστόρημα για το καλοκαίρι

Το νέο βιβλίο της Θεοφανίας Ανδρονίκου - Βασιλάκη συνδυάζει αριστοτεχνικά το crime στοιχείο, το ψυχολογικό δράμα και το ερωτικό σασπένς

ΙΑΠΩΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΘΗΝΑΣ 08 Ιουλ 2026 | 11:12

Το ιαπωνικό φεστιβάλ Natsu Matsuri επέστρεψε στην Αθήνα για 5η συνεχή χρονιά

Μια καλοκαιρινή γιορτή ιαπωνικής κουλτούρας στο Ιαπωνικό Πάρκο της Αθήνας, από την Πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Ελλάδα και τον Δήμο Αθηναίων, με τη στήριξη της

ΣΤΑ 91 ΤΟΥ 08 Ιουλ 2026 | 07:59

Εφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Τάκης Παναγόπουλος -"Αθόρυβος και ακάματος", έγραψε ο Μπιμπίλας

Ο ηθοποιός Τάκης Παναγόπουλος έφυγε από τη ζωή, με τον Σπύρο Μπιμπίλα να κάνει γνωστή την είδηση του θανάτου του.

ΥΠΠΟ 07 Ιουλ 2026 | 10:00

Το ιστορικό "Ξενία" των Μυκηνών επιστρέφει στον πολιτισμό

Το έργο προβλέπει την αποκατάσταση, τη διαρρύθμιση και τη συνολική λειτουργική αναβάθμιση του "Ξενία" σε ένα σύγχρονο, προσβάσιμο και ενεργειακά αποδοτικό κτήριο.

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ 07 Ιουλ 2026 | 09:18

Επίδαυρος -17.000 θεατές για τους "Πέρσες": Καταχειροκροτήθηκαν Ναυπλιώτου, Καταλειφός, Σβήγκος, Ροϊλός -Ποιοι πήγαν

Πάνω από 17.000 θεατές κατέκλυσαν το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου στις 3 και 4 Ιουλίου, για τους "Πέρσες" του Αισχύλου -Ποιοι επώνυμοι έδωσαν το παρών.

ΣΤΙΣ 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 06 Ιουλ 2026 | 17:20

"Music Paths" στο 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου

Η μουσική παράσταση με μουσική και τραγούδια του συνθέτη και μουσικού Αλέξανδρου Δράκου Κτιστάκη, με τη συνοδεία μιας πολυμελούς ορχήστρας κορυφαίων μουσικών και την ερμηνεύτρια Αλκμήνη.

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ 06 Ιουλ 2026 | 11:30

"Μια ζωή-Ο μόνολογος μιας μοδίστρας": Εξαντλούνται τα εισιτήρια για τις καλοκαιρινές παραστάσεις -Νέοι σταθμοί στην Αττική

Το έργο έχει γράψει και σκηνοθετήσει ο Πέτρος Ζούλιας, με τη Νένα Μεντή να καταθέτει μία από τις πιο ώριμες και συγκινητικές ερμηνείες της πρόσφατης θεατρικής της πορείας.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 05 Ιουλ 2026 | 08:27

Ο Σπύρος Παπαδόπουλος στο TheTOC: "Το εφήμερο του θεάτρου μου ταιριάζει πολύ"

Ο Σπύρος Παπαδόπουλος μιλάει στο The TOC για τους κουρασμένους έρωτες μέσα σε πολύχρονες σχέσεις και το αναπάντεχο "ραντεβού" του με το θέατρο, που του άλλαξε τη ζωή.

ΘΛΙΒΕΡΗ ΕΙΔΗΣΗ 04 Ιουλ 2026 | 14:15

Θλίψη: Πέθανε ο ηθοποιός Γιάννης Δενδρινός σε ηλικία μόλις 43 ετών - Συνάδελφοί του τον αποχαιρετούν

Τον θάνατο του Γιάννη Δενδρινού επιβεβαίωσε η μητέρα του μέσα από μια ανάρτηση στο Facebook

ΣΥΝΑΥΛΙΑ 03 Ιουλ 2026 | 12:39

Τα Καλογεράκια στήνουν γιορτή πριν τις διακοπές στον Κήπο του Μεγάρου

Τα Καλογεράκια έρχονται στον Κήπο του Μεγάρου την Τετάρτη 15 Ιουλίου στις 21:00.