Follow us

Τι δεν μας λένε οι δημοσκοπήσεις

Αυτό είναι το ένα πρόβλημα με τις δημοσκοπήσεις. 'Οτι συνήθως απλώς μας λένε αυτό που ξέρουμε ήδη.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΝΟΛΗς ΚΑΨΗς
Καψής

Υποτίθεται ότι περιμέναμε τη rentree που λένε και οι Γάλλοι, για να μάθουμε τι λένε επιτέλους οι νέες δημοσκοπήσεις και να καταλάβουμε πώς διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό. Δεν ξέρω πόσοι πραγματικά αγωνιούσαν βέβαια για τη δημοφιλία του Κασσελάκη ή τη βαθμολογία του Μητσοτάκη, αλλά ας το αφήσουμε στην άκρη. Και είδαν το φως της δημοσιότητας λοιπόν οι πρώτες μετρήσεις και μάθαμε - οποία έκπληξις - ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει και βρίσκεται από την τρίτη έως και την 5η θέση, ανάλογα με το γκάλοπ, πρώτο κόμμα δε παραμένει η Νέα Δημοκρατία. Τι λες βρε παιδί μου.

Αυτό ίσως είναι το ένα πρόβλημα με τις δημοσκοπήσεις. Ότι συνήθως απλώς μας λένε αυτό που ξέρουμε ήδη. Και οπτικοποιούν - οι γνωστές κάρτες που βλέπουμε στις ειδήσεις - το αυτονόητο. Ποιος δεν φαντάζεται δηλαδή ότι ελλείψει αντιπάλου, έστω και χωρίς ενθουσιασμό, οι ψηφοφόροι επιλέγουν Νέα Δημοκρατία για τη διακυβέρνηση και ακόμα και οι πιστοί αριστεροί αποστασιοποιούνται από τον καταρρέοντα ΣΥΡΙΖΑ; Υπέθετε κανείς ότι υπήρχε κύμα ενθουσιασμού και ελπίδας από την προοπτική να αναλάβει ο Φάμελλος τη διεύθυνση της ριζοσπαστικής;

Το άλλο πρόβλημα όμως με τις δημοσκοπήσεις που βλέπουμε και διαβάζουμε, είναι ότι μας λένε και "μούσια". Όπως για παράδειγμα ότι η Νέα Δημοκρατία είναι λέει στο 28%, που ήταν και το φτωχό ποσοστό που κατέκτησε στις ευρωεκλογές ή το ΠΑΣΟΚ είναι γύρω στο 11%. Όχι ότι τα νούμερα είναι λάθος ή μαγειρεμένα, δεν εννοώ αυτό.

Εννοώ ότι καθώς μας χωρίζουν 3 ολόκληρα χρόνια από τις εκλογές, καθώς δεν υπάρχει θέμα εκλογών στον ορίζοντα, δεν έχουν τεθεί εκλογικά διλήμματα και δεν γνωρίζουμε καν τους συμμετέχοντες στις κάλπες, η ερώτηση ποιον θα ψηφίζατε αύριο - που δεν θα ψηφίσετε… - είναι άσχετη. Είναι τουλάχιστον παρακινδυνευμένη. Στην καλύτερη περίπτωση μας λέει το αυτονόητο. Ότι η Νέα Δημοκρατία αντιμετωπίζει τη δυσφορία των ψηφοφόρων για τα προβλήματα της καθημερινότητας ή ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει κάνει την ανατροπή στο πολιτικό σύστημα. Αλλά αυτό το μαθαίνεις και τζάμπα με μια βόλτα στο καφενείο. Δεν χρειάζεται να διαβάσεις την έρευνα. Ούτε να την πληρώσεις.

Η το άλλο φοβερό συμπέρασμα που υποτίθεται παράγει την έκπληξη στο τηλεοπτικό στούντιο και τα επιφωνήματα των παρουσιαστών, για να ακολουθήσουν διάφορες πνευματώδεις αναλύσεις των συναδέλφων, ότι ο Κανένας υπερτερεί του πρωθυπουργού και των αρχηγών της αντιπολίτευσης για τη λύση των προβλημάτων της χώρας. Πω πω φοβερό!!

Που όμως προκύπτει σαν συμπέρασμα εδώ και χρόνια, από τότε που άρχισαν οι δημοσκοπήσεις, κάθε φορά που μια κυβέρνηση αντιμετωπίζει τη φθορά του χρόνου, η αντιπολίτευση δεν έχει κάνει την ανατροπή και οι κάλπες είναι μακριά. Κάθε φορά, εδώ και δεκαετίες, μας προκύπτει δημοφιλέστερος ο Κανένας. Αδίκως υποκρίνονται τους εκπλαγέντες οι αναλυτές.

Όπως είναι τουλάχιστον παρακινδυνευμένο για να μην πω κάτι άλλο βαρύτερο, το γνωστό περί "εκτίμησης ψήφου" που κάνουν ορισμένες εταιρείες. Που υποτίθεται ότι κατανέμουν τους αναποφάσιστους ανάλογα με το πώς έχουν ψηφίσει στο παρελθόν. Αν υποθέσουμε ότι έχουν απαντήσει με ειλικρίνεια, αν και αυτό ελέγχεται.

Και έτσι βλέπουμε ποσοστά κοντά σε αυτά που έχουμε συνηθίσει στις κάλπες. Ως εκτίμηση της δύναμης των κομμάτων. Και ποιος μας λέει παρακαλώ ότι οι αναποφάσιστοι θα ψηφίσουν ξανά όπως είχαν ψηφίσει στο παρελθόν; Γιατί θα επιστρέψουν στο κόμμα που είχαν ψηφίσει; (αν επαναλαμβάνω έχουν πει την αλήθεια στον δημοσκόπο, γεγονός που ελέγχεται) . Δηλαδή οι αναποφάσιστοι του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, θα ψηφίσουν ξανά ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές; Είμαστε βέβαιοι; Είναι έστω πιθανό;

Τα ίδια και με τις περίφημες μετρήσεις των εσωκομματικών εκλογών - είτε στον ΣΥΡΙΖΑ είτε στο ΠΑΣΟΚ - για τις οποίες προτείνω να κρατούμε μικρό, πολύ μικρό καλάθι. Γιατί όταν στην Ελλάδα μια συνηθισμένη δημοσκόπηση έχει σαν δείγμα - υποτίθεται τυχαίο - περίπου 1.000 ανθρώπους, πώς μπορείς να βγάλεις συμπέρασμα για ένα κόμμα του 10%. Πώς θα βγάλεις συμπέρασμα από μάξιμουμ 100 ανθρώπους ποιος προηγείται στο ΠΑΣΟΚ στις εσωκομματικές εκλογές; Είναι αυτό επαρκές δείγμα; Όχι φυσικά.

Και το πρόβλημα δεν περιορίζεται στο μικρό δείγμα. Πώς θα βγάλεις συμπέρασμα όταν δεν ξέρεις πόσοι από αυτούς που δηλώνουν ότι ψηφίζουν, για παράδειγμα ΠΑΣΟΚ, θα πάνε να ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές; Αφού δεν ξέρουμε ποιοι θα ψηφίσουν, πώς θα μετρήσουμε; Ποιους θα μετρήσουμε;

Πώς θα βγάλεις συμπέρασμα όταν στις εσωκομματικές εκλογές, είτε στον ΣΥΡΙΖΑ είτε στο ΠΑΣΟΚ, μπορούν να πάνε να ψηφίσουν και όσοι άλλοι το επιθυμούν - κι ας μην ψηφίζουν αυτά τα κόμματα - αρκεί να πληρώσουν το γνωστό 2 ευρώ;

Συμπέρασμα! Καλές είναι οι δημοσκοπήσεις αρκεί να μην τους δίνουμε πολύ σημασία. Όσο τουλάχιστον δεν είμαστε σε προεκλογική περίοδο.

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ταινία που βλέπουν όλοι στους κινηματογράφους έχει τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο και έναν πωρωμένο σκηνοθέτη

Στην πανηγυρική επιστροφή του, ο σπουδαίος Αμερικανός σκηνοθέτης σκαρφίζεται τα πιο αστείρευτα κινηματογραφικά μπάχαλα.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ 23 Σεπ 2025 | 11:03

Οι δημοσκοπικές πτήσεις του υπό σύσταση κόμματος Τσίπρα και τα φίλια "πυρά"

Κοινός δημοσκοπικός τόπος, είναι πως το "κόμμα Τσίπρα" εκκινεί - θεωρητικώς και χωρίς να υπάρχει καν δήλωση πρόθεσης, με δημοσκοπικό "ταβάνι" πέριξ του 20%.

ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΚΑΡΑΙΣΚΟΥ 21 Σεπ 2025 | 10:28

Το Κίνημα Δημοκρατίας εγκαινίασε τα νέα του γραφεία στον Πειραιά παρουσία Κασσελάκη - "Μόνο εμείς μπορούμε να φέρουμε την αλλαγή"

Μέσα σε κλίμα αισιοδοξίας ο Στέφανος Κασσελάκης εγκαινίασε τα νέα γραφεία του κόμματός του στον Πειραιά.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 20 Σεπ 2025 | 13:26

Ο Ανδρέας Λοβέρδος στο ΚΚΜ

Το ερώτημα παραμένει: Γιατί όλοι φεύγουν από το ΠΑΣΟΚ και δεν έχουμε ούτε έναν να έκανε την αντίστροφη πορεία;

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 20 Σεπ 2025 | 12:07

Στέφανος Κασσελάκης για Τέμπη: Κάτι κρύβεται πίσω από την απόφαση για τη μη εκταφή των σορών των παιδιών

Ο κ. Κασσελάκης βρέθηκε δίπλα στον πατέρα του 22χρονου ο οποίος κάνει απεργία πείνας.

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 18 Σεπ 2025 | 10:52

Χατζηδάκης για δημοσκοπήσεις: Bρισκόμαστε στο μέσο της τετραετίας, λογικό οι κυβερνήσεις να υποχωρούν

"Παρόλα αυτά, η ΝΔ προηγείται με σημαντική διαφορά των άλλων κομμάτων που δεν μπορούν να βρουν πολιτικά και δημοσκοπικά την περπατησιά τους", ανέφερε.

Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 18 Σεπ 2025 | 07:32

Βαθιά ανάσα στη ΝΔ για το σχεδόν 30% στις δημοσκοπήσεις - Μητσοτάκης: "Το ΠΑΣΟΚ ο σημαντικότερος αντίπαλος"

Παρά τη δημοσκοπική φθορά φαίνεται ότι μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, η ΝΔ κρατά τις δυνάμεις της.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ INSTAGRAM 17 Σεπ 2025 | 10:16

Τέμπη: Συνάντηση Κασσελάκη με τον πατέρα του 22χρονου Ντένις Ρούτσι που κάνει απεργία πείνας στο Σύνταγμα

Ο Πάνος Ρούτσι ξεκίνησε απεργία πείνας και δίψας διεκδικώντας εκ νέου την εκταφή της σορού του 22χρονου γιου του, Ντένις.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 17 Σεπ 2025 | 08:03

Πλέον δεν είναι ούτε δημοκράτης ούτε απλά δεξιός

Η αλήθεια είναι ότι τώρα πλέον είναι απλά νεκρός. Ούτε δημοκράτης, ούτε απλά δεξιός. Μακαρίτης.

ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ 12 Σεπ 2025 | 20:19

Live: Η ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στη ΔΕΘ

Ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατίας παραθέτει τις προτάσεις του Κινήματος για την οικονομία, τη δικαιοσύνη, τη στέγαση και τις μεταρρυθμίσεις στο κράτος

12 Σεπ 2025 | 13:41

Τι δείχνουν οι μυστικές μετρήσεις του Μαξίμου μετά τη ΔΕΘ: Πόσο ανέβηκε η ΝΔ και πόσο την απειλούν τα "κόμματα" Σαμαρά και Τσίπρα

Οι έρευνες δείχνουν ότι ένα κόμμα Σαμαρά πηγαίνει σήμερα καλύτερα από ότι φαινόταν πριν από μερικούς μήνες,

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 11 Σεπ 2025 | 13:03

Καρφιά Κασσελάκη για Τσίπρα: Οταν μιλούσα εγώ για πατριωτισμό, με έλεγαν δεξιό μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ

Αυστηρή κριτική προς τον προκάτοχό του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, άσκησε για ακόμη μια φορά ο Στέφανος Κασσελάκης.

10 Σεπ 2025 | 07:52

Ο πάντα προκλητικός Άδωνις Γεωργιάδης

O Γεωργιάδης ήταν προκλητικός. Προκλητικός που ακύρωσε την επίσκεψή του στο νοσοκομείο της Δράμας, προκλητικός και με τα όσα είπε μετά για τα επεισόδια στην είσοδο του νοσοκομείου πριν από την άφιξή του.

06 Σεπ 2025 | 09:44

Δημογραφικό: Να ξυπνήσουμε γιατί χανόμαστε (Τάσος Γιαννίτσης)

Διαβάζοντας την εισήγηση για το δημογραφικό πρόβλημα που έκανε ο Τάσος Γιαννίτσης στην επετειακή εκδήλωση για τα 51 χρόνια του ΠΑΣΟΚ (και μπράβο τους για την ιδέα), σε πιάνει η ψυχή σου.

ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ 05 Σεπ 2025 | 09:32

Αιχμηρός Κασσελάκης για Τσίπρα: Πάνω από το πτώμα μου συμπόρευση, δεν μπλέκω με τον βάλτο - Θα πάει καλά γιατί με αντιγράφει

Ερωτώμενος εάν υπάρχει πιθανότητα συμπόρευσης με τον κ. Τσίπρα, απάντησε "πάνω από το πτώμα μου. Το λέω ξεκάθαρα. Με τον βάλτο εγώ δεν μπλέκω".

03 Σεπ 2025 | 07:15

Στην Αξιώτισσα στη Νάξο

Όποτε βλέπω σε ταβέρνα ή εστιατόριο, πανό, αφίσες και λοιπά πολιτικά μηνύματα, τα οποία "μοστράρει" ο ιδιοκτήτης πιστεύοντας προφανώς ότι με τον τρόπο αυτό επηρεάζει πεινασμένες συνειδήσεις, απλώς αποχωρώ.

ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 02 Σεπ 2025 | 10:30

Ο Κασσελάκης ανακοίνωσε την "Πρωτοβουλία για την Ευρωπαϊκή Πρόοδο" - Το μήνυμά του σε διάφορες γλώσσες

"Η Πρωτοβουλία για την Ευρωπαϊκή Πρόοδο γεννήθηκε από μια βαθιά ανάγκη: να ξαναδώσουμε φωνή στους πολίτες της Ευρώπης", αναφέρει μεταξύ άλλων.

01 Σεπ 2025 | 07:21

Εκλογολογίες και κομματικοί σχεδιασμοί

Ακόμα και η αναμενόμενη εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ με τις γνωστές παροχές του Σεπτεμβρίου εντάσσεται πάντως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, σε μια εκλογική στρατηγική.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ 31 Αυγ 2025 | 12:53

Στέφανος Κασσελάκης: Για πρώτη φορά αδημοσίευτες φωτογραφίες από τον γάμο με τον Τάιλερ Μακμπέθ

Την επέτειο του γάμου της γιόρτασαν χθες Στέφανος Κασσελάκης και Τάιλερ Μακμπέθ - Οι φωτογραφίες που ανέβασε ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατίας

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ 24 Σεπ 2025 | 14:24

Ηταν η ακύρωση του ραντεβού Μητσοτάκη - Ερντογάν, ένα "μήνυμα" της Αγκυρας προς την Αθήνα; Τι κρύβει

Η ακύρωση του ραντεβού αιφνιδίασε την ελληνική κυβέρνηση που ψάχνει να ερμηνεύσει το γεγονός

24 Σεπ 2025 | 07:52

Η "κατάληψη" στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη

Υποθέτω έχει να κάνει και με την αδυναμία της αντιπολίτευσης να δημιουργήσει ένα αντικυβερνητικό ρεύμα και κίνημα και να δώσει μορφή και περιερχόμενο στον αγώνα τους. Στον αγώνα τους να φύγει επιτέλους ο Μητσοτάκης.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 20 Σεπ 2025 | 13:26

Ο Ανδρέας Λοβέρδος στο ΚΚΜ

Το ερώτημα παραμένει: Γιατί όλοι φεύγουν από το ΠΑΣΟΚ και δεν έχουμε ούτε έναν να έκανε την αντίστροφη πορεία;

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 17 Σεπ 2025 | 08:03

Πλέον δεν είναι ούτε δημοκράτης ούτε απλά δεξιός

Η αλήθεια είναι ότι τώρα πλέον είναι απλά νεκρός. Ούτε δημοκράτης, ούτε απλά δεξιός. Μακαρίτης.

13 Σεπ 2025 | 12:37

Η πρώτη δημοσκόπηση

Το πιο χαρακτηριστικό νούμερο από τη δημοσκόπηση, είναι αυτό για την "ικανοποίηση" από τις παροχές που ανακοινώθηκαν στην ΔΕΘ. Οι μισοί από εκείνους που εκτιμούν ότι θα έχουν όφελος από τη μείωση της φορολογίας, δηλώνουν ταυτόχρονα ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τα μέτρα. Γιατί; Γιατί δεν τους αρέσει η κυβέρνηση είναι η απάντηση.

10 Σεπ 2025 | 07:52

Ο πάντα προκλητικός Άδωνις Γεωργιάδης

O Γεωργιάδης ήταν προκλητικός. Προκλητικός που ακύρωσε την επίσκεψή του στο νοσοκομείο της Δράμας, προκλητικός και με τα όσα είπε μετά για τα επεισόδια στην είσοδο του νοσοκομείου πριν από την άφιξή του.

06 Σεπ 2025 | 09:44

Δημογραφικό: Να ξυπνήσουμε γιατί χανόμαστε (Τάσος Γιαννίτσης)

Διαβάζοντας την εισήγηση για το δημογραφικό πρόβλημα που έκανε ο Τάσος Γιαννίτσης στην επετειακή εκδήλωση για τα 51 χρόνια του ΠΑΣΟΚ (και μπράβο τους για την ιδέα), σε πιάνει η ψυχή σου.

03 Σεπ 2025 | 07:15

Στην Αξιώτισσα στη Νάξο

Όποτε βλέπω σε ταβέρνα ή εστιατόριο, πανό, αφίσες και λοιπά πολιτικά μηνύματα, τα οποία "μοστράρει" ο ιδιοκτήτης πιστεύοντας προφανώς ότι με τον τρόπο αυτό επηρεάζει πεινασμένες συνειδήσεις, απλώς αποχωρώ.

01 Σεπ 2025 | 07:21

Εκλογολογίες και κομματικοί σχεδιασμοί

Ακόμα και η αναμενόμενη εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ με τις γνωστές παροχές του Σεπτεμβρίου εντάσσεται πάντως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, σε μια εκλογική στρατηγική.

24 Σεπ 2025 | 07:52

Η "κατάληψη" στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη

Υποθέτω έχει να κάνει και με την αδυναμία της αντιπολίτευσης να δημιουργήσει ένα αντικυβερνητικό ρεύμα και κίνημα και να δώσει μορφή και περιερχόμενο στον αγώνα τους. Στον αγώνα τους να φύγει επιτέλους ο Μητσοτάκης.

22 Σεπ 2025 | 09:56

Ένα φωτεινό πολιτιστικό γεγονός

Και όμως. Με την έξοδο από τα μνημόνια, η εντόπια βιβλιοπαραγωγή επανήλθε σταδιακά στα προ της κρίσης επίπεδα.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 22 Σεπ 2025 | 06:15

Το δράμα του πολυεκατομμυριούχου

Πώς θα ήταν ένας κόσμος δίχως καθόλου ενσυναίσθηση; Σίγουρα θα ήταν ένας κόσμος όπου δεν θα ήθελα να ζήσω ή όπου δεν θα ήθελαν να ζήσουν τα παιδιά μας.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 20 Σεπ 2025 | 13:26

Ο Ανδρέας Λοβέρδος στο ΚΚΜ

Το ερώτημα παραμένει: Γιατί όλοι φεύγουν από το ΠΑΣΟΚ και δεν έχουμε ούτε έναν να έκανε την αντίστροφη πορεία;

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 17 Σεπ 2025 | 08:03

Πλέον δεν είναι ούτε δημοκράτης ούτε απλά δεξιός

Η αλήθεια είναι ότι τώρα πλέον είναι απλά νεκρός. Ούτε δημοκράτης, ούτε απλά δεξιός. Μακαρίτης.

15 Σεπ 2025 | 07:55

Βαθιά Αμερική

Μπορεί η βαθιά Αμερική να ορίσει τις τύχες του πλανήτη, κατά τον τρόπο που ένας καρκίνος μέχρι να ξεπεραστεί, αποσυντονίζει, βασανίζει τον άνθρωπο; Όλα δείχνουν πως ναι.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 15 Σεπ 2025 | 06:15

Η ιδεολογία του δολοφόνου

Είναι οι δολοφόνοι εκ προοιμίου "δεξιοί" ή εκ προοιμίου "αριστεροί", όπως θέλουν να μας πείσουν οι εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές παρατάξεις;

ΚΑΤΑΜΕΣΤΟ ΤΟ ΚΑΛΛΙΜΑΡΜΑΡΟ 14 Σεπ 2025 | 13:18

"Απόλυτη" και κάτι παραπάνω

Η Άννα Βίσση απέδειξε για ακόμα μια φορά γιατί παραμένει η "Απόλυτη Ελληνίδα Σταρ", ίσως... και κάτι παραπάνω.

13 Σεπ 2025 | 12:37

Η πρώτη δημοσκόπηση

Το πιο χαρακτηριστικό νούμερο από τη δημοσκόπηση, είναι αυτό για την "ικανοποίηση" από τις παροχές που ανακοινώθηκαν στην ΔΕΘ. Οι μισοί από εκείνους που εκτιμούν ότι θα έχουν όφελος από τη μείωση της φορολογίας, δηλώνουν ταυτόχρονα ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τα μέτρα. Γιατί; Γιατί δεν τους αρέσει η κυβέρνηση είναι η απάντηση.

10 Σεπ 2025 | 07:52

Ο πάντα προκλητικός Άδωνις Γεωργιάδης

O Γεωργιάδης ήταν προκλητικός. Προκλητικός που ακύρωσε την επίσκεψή του στο νοσοκομείο της Δράμας, προκλητικός και με τα όσα είπε μετά για τα επεισόδια στην είσοδο του νοσοκομείου πριν από την άφιξή του.

08 Σεπ 2025 | 07:44

Και πάλι όλοι μαζί

Γιατί τα σημερινά ζευγάρια αποφεύγουν -συχνά τρέμουν στο ενδεχόμενο- να γίνουν γονείς; Η προφανής απάντηση αφορά στο κόστος ζωής.

08 Σεπ 2025 | 06:05

Τα λείψανα του Αγίου Λαζάρου

Η βιβλιογραφία γύρω από την εμπορία "ιερών λειψάνων" εμπλουτίστηκε σε σημείο ώστε να αδυνατούμε να την εξαντλήσουμε στο πλαίσιο ενός σύντομου κειμένου.

06 Σεπ 2025 | 09:44

Δημογραφικό: Να ξυπνήσουμε γιατί χανόμαστε (Τάσος Γιαννίτσης)

Διαβάζοντας την εισήγηση για το δημογραφικό πρόβλημα που έκανε ο Τάσος Γιαννίτσης στην επετειακή εκδήλωση για τα 51 χρόνια του ΠΑΣΟΚ (και μπράβο τους για την ιδέα), σε πιάνει η ψυχή σου.

03 Σεπ 2025 | 07:15

Στην Αξιώτισσα στη Νάξο

Όποτε βλέπω σε ταβέρνα ή εστιατόριο, πανό, αφίσες και λοιπά πολιτικά μηνύματα, τα οποία "μοστράρει" ο ιδιοκτήτης πιστεύοντας προφανώς ότι με τον τρόπο αυτό επηρεάζει πεινασμένες συνειδήσεις, απλώς αποχωρώ.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΩΜΕΝΙΔΗΣ 01 Σεπ 2025 | 07:23

Χειμερία νάρκη ή γεμιστά της επόμενης μέρας;

Οι αρκούδες. Τα ερπετά. Οι νυχτερίδες και οι σκίουροι. Και ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί, ιδίως εάν έχουν διατελέσει πρωθυπουργοί.

01 Σεπ 2025 | 07:21

Εκλογολογίες και κομματικοί σχεδιασμοί

Ακόμα και η αναμενόμενη εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ με τις γνωστές παροχές του Σεπτεμβρίου εντάσσεται πάντως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, σε μια εκλογική στρατηγική.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 01 Σεπ 2025 | 06:10

Η Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής

Ζούμε σε οργουελικούς καιρούς. Ο Τζορτζ Όργουελ, αυτός ο σκοτεινός προφήτης του εικοστού αιώνα, μπορεί να μην έπεσε σε όλα μέσα (συμπεριλαμβάνονται και ηχηρές αστοχίες στις προβλέψεις του), αλλά σίγουρα πέτυχε διάνα το κυριότερο.