Follow us

Τι τσίμπησε τον Ερντογάν;

Τι επιδιώκει ο Ερντογάν; Να κάνουμε πίσω και να αποσύρουμε τις δυνάμεις μας από τα νησιά; Δεν είναι τόσο αφελής.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΝΟΛΗς ΚΑΨΗς
Καψής

Η συνήθης ερμηνεία για το κρεσέντο τουρκικών προκλήσεων και απειλών τις τελευταίες εβδομάδες, είναι ότι ο Τούρκος πρόεδρος "θύμωσε” με το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ. Είναι μια λογική εξήγηση, την οποία προωθεί μάλιστα η κυβέρνηση για να δείξει πόσο σπουδαίο και επιτυχημένο ήταν το ταξίδι του Ελληνα πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον. Αλλά νομίζω δεν αρκεί. Η άλλη ερμηνεία που δίνουν ορισμένοι, είναι ότι ο Τούρκος πρόεδρος πιέζεται στο εσωτερικό του και εν όψει εκλογών παίζει το χαρτί της έντασης. Αλλωστε όλοι γνωρίζουμε ότι δεν μπορεί να χάσει τις εκλογές, χωρίς να κινδυνεύει να χάσει και το κεφάλι του. Και αυτή είναι λογική εξήγηση- ακόμα και αν οι αναλύσεις υποτιμούν το γεγονός ότι σε όλες τις δημοσκοπήσεις το κόμμα του Ερντογάν έρχεται πρώτο και με διαφορά από τους κεμαλιστές, αλλά και πάλι δεν αρκεί.

Τι επιδιώκει ο Ερντογάν; Να κάνουμε πίσω και να αποσύρουμε τις δυνάμεις μας από τα νησιά; Δεν είναι τόσο αφελής. Να τρομοκρατήσει την Αθήνα με ένα θερμό επεισόδιο και να την σύρει σε διάλογο εφ΄όλης της ύλης, όπως είναι η κλασική ερμηνεία; Ξέρει ότι δεν θα συμβεί. Μήπως είναι προσωπικό το θέμα; Ακόμα και αυτή η ερμηνεία δόθηκε. Οτι ο Τούρκος πρόεδρος ζηλεύει λέει τον Μητσοτάκη και "πολύ θα ήθελε να έχει έναν γιο σαν κι αυτόν” (βλ. Νίκη Τζαβέλα). Δεν εμπιστεύομαι την ψυχανάλυση εξ αποστάσεως και δεν έχω γνώμη, αλλά δεν μου φαίνεται πειστικό.

Τι επιδιώκει ο Ερντογάν και ποντάρει στην ένταση; Εχω την εντύπωση, χωρίς να υποτιμώ ούτε την εσωτερική διάσταση ,ούτε τις φαντασιώσεις μεγαλείου του Τούρκου προέδρου και τον "μεγαλοΐδεατισμό” της τουρκικής ελίτ, ούτε ακόμα και αυτές τις φοβικές αντιδράσεις των Τούρκων αξιωματούχων περί περικύκλωσης της χώρας από ξένες δυνάμεις (βλ. τις διαμαρτυρίες για τις βάσεις), ούτε ακόμα και τον αντιδυτικισμό που υποβόσκει σε πολλές αντιδράσεις, ότι άλλος είναι ο στόχος και άλλος ο αποδέκτης του μηνύματος. Δυσκολεύομαι επίσης να φανταστώ ότι ο Ταγίπ Ερντογάν καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι σε εξέλιξη και το μέτωπο της Δύσης ανασυγκροτείται απέναντι στις αναθεωρητικές δυνάμεις, ότι θα δοκιμάσει μια πολεμική περιπέτεια στο Αιγαίο.

Ποιο είναι το μήνυμα του Ερντογάν και ποιος ο αποδέκτης; Εχω την εντύπωση ότι όλα γίνονται για να τα "ακούσει” ο Μπάιντεν και η αμερικανική πλευρά. Για να γίνει απολύτως κατανοητό και πιεστικό στην αμερικανική διοίκηση, το μέγεθος της δυσφορίας της Αγκυρας. Κυρίως όσον αφορά τα εξοπλιστικά αλλά και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και ειδικότερα στη Συρία. Και αυτή η απειλή του βέτο στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, υπό αυτό το πρίσμα πρέπει προφανώς να ερμηνευτεί.

Η Τουρκία έπαιξε τα τελευταία χρόνια το χαρτί του "δύστροπου εταίρου” και μάλλον δεν κέρδισε όσα προσδοκούσε. Βρίσκεται σε απομόνωση και παίζει και τα ρέστα.

Η απόκτηση των S400 από τη Μόσχα, μπορεί να παρουσιάστηκε στο εσωτερικό της χώρας σαν απόδειξη της αυτονόμησης της Τουρκίας από τις μεγάλες δυνάμεις και της δυνατότητας να ασκεί τη δική της, ανεξάρτητη πολιτική, αλλά το τίμημα ήταν βαρύ. Η συμμαχία με τη Ρωσία του Πούτιν, μπορεί να της επιτρέπει ελευθερία κινήσεων στα σύνορα με τη Συρία και στην αντιπαράθεσή της με τους Κούρδους, αλλά η αποπομπή της γειτονικής χώρας από το πρόγραμμα των αεροσκαφών νέας γενιάς F35, ήταν ένα μεγάλο χαστούκι. Η πιθανή συμπερίληψη της Ελλάδας στη λίστα με τους αγοραστές του νέου αεροσκάφους ήταν το δεύτερο.

Η Τουρκία προσπαθεί τώρα να αποκτήσει τουλάχιστον νέα F16 και να αναβαθμίσει τα όσα ήδη διαθέτει. Ακόμα και αυτό παρουσιάζει δυσκολίες, ενώ η Ελλάδα έχει ήδη αποκτήσει τα Rafale. Και ακολουθούν και οι φρεγάτες Belh@rra. Στο μεταξύ ο Ερντογάν επιδιώκει εις μάτην μια συνάντηση με τον Μπάιντεν, ενώ οι κινήσεις της στη Συρία προκαλούν την αντίδραση των ΗΠΑ. Και έρχεται και σκληρό "μπρα ντε φερ” στη σύνοδο του ΝΑΤΟ για τη διεύρυνση. Και αν στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε ορισμένους κύκλους του Στέητ Ντηπάρτμεντ και του Υπουργείου Αμυνας, υπάρχουν φίλοι και υποστηρικτές της Τουρκίας που αγωνιούν να μην χαθεί για το δυτικό μπλόκ, στη σύνοδο των Ευρωπαίων συμμάχων των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, θα βρει ελάχιστους οπαδούς.

Η Τουρκία δηλαδή, δείχνει να παζαρεύει μια νέα σχέση με την Αμερική και πιέζει μέσω της Ελλάδας και της έντασης στο Αιγαίο. Σαν να λέει, "δείτε τι μπορεί να συμβεί”. "Δείτε τι μπορώ να κάνω”. Αλλωστε υπάρχει μια λεπτομέρεια στην εξέλιξη της έντασης που ζούμε στα ελληνοτουρκικά τις τελευταίες εβδομάδες, που υποστηρίζει αυτή την ερμηνεία.

Η νέα φάση της έντασης και των προκλήσεων, δεν ξεκίνησε μετά το ταξίδι Μητσοτάκη, όπως θέλουν οι κυβερνητικές πηγές. Ξεκίνησε στις 29 Απριλίου, ακριβώς πριν από το ταξίδι Μητσοτάκη.

Οταν τουρκικά μαχητικά προχωρούν σε ένα μπαράζ υπερπτήσεων πάνω από τα ελληνικά νησιά και το ΓΕΕΘΑ ανακοινώνει την ακύρωση της πρόσκλησης της γειτονικής χώρας στην άσκηση του ΝΑΤΟ Tiger Meet. Θα ακολουθήσουν δηλώσεις από τους Τούρκους που ανακοινώνουν ότι αποσύρονται αυτοβούλως από την άσκηση.

Μια τουρκική υπόμνηση, καθώς ο Ελληνας πρωθυπουργός ετοιμάζεται να γίνει δεκτός από τον Τζό Μπάιντεν.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Τι γεύση έχει άραγε μια πίτσα με αστέρι Michelin και πού θα τη φας στην Αθήνα

Πήραμε μια πρώτη γεύση από το τι ακριβώς μαγειρεύει ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin Luca Piscazzi στο νέο εστιατόριό του, στα ΝΠ.

ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 01 Οκτ 2025 | 20:15

Ερντογάν: "Θα υπερασπιστούμε μέχρι τελευταίας πνοής τα δικαιώματα της Παλαιστίνης" - Τι είπε για τη Συρία

"Εάν οι διπλωματικές πρωτοβουλίες μείνουν αναπάντητες, η πολιτική και η θέση της Τουρκίας είναι σαφής. Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να επαναληφθεί όσα συνέβησαν στο παρελθόν στη Συρία", τόνισε

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 01 Οκτ 2025 | 06:49

Τα ήρεμα νερά και τα "νεύρα" Σαμαρά

Η Ελλάδα δεν υπέγραψε φιλία με την Τουρκία, αυτό φαίνεται άλλωστε επί του πεδίου, αλλά αποδέχθηκε όντως ένα μορατόριουμ στην αντιπαράθεση.

ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ 30 Σεπ 2025 | 09:47

Εγκώμια Ερντογάν σε Τραμπ για τις προσπάθειες τερματισμού του πολέμου στη Γάζα

Ο Ερντογάν πρόσθεσε σε ανάρτησή του πως η Τουρκία θα συνεχίσει να συνεισφέρει "με στόχο να εγκαθιδρυθεί μια δίκαιη και διαρκής ειρήνη αποδεκτή από όλα τα μέρη".

ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 29 Σεπ 2025 | 23:21

Ερντογάν: "Σύντομα ορατά τα θετικά αποτελέσματα της συνάντησης με τον Τραμπ"

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στην Άγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι στις 25 Σεπτεμβρίου είχε "μία εκτενή, παραγωγική και ουσιαστική συνάντηση με τον κ. Τραμπ και την αντιπροσωπεία του στο Λευκό Οίκο

29 Σεπ 2025 | 06:28

Πότε θα πάει ο Μητσοτάκης στον Λευκό Οίκο

Λήξη συναγερμού; Όχι βέβαια. Τώρα θα αρχίσει η "μίρλα" για το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης δεν έχει πάρει ακόμα πρόσκληση για τον Λευκό Οίκο, θα αρχίσει η γκρίνια για τα F35 που ο Τραμπ θέλει φαίνεται πάση θυσία να δώσει στον Ερντογάν.

27 Σεπ 2025 | 19:50

Ερντογάν: "Η Μεσόγειος έγινε τουρκική λίμνη με τη νίκη της Πρέβεζας"

Eστειλε μήνυμα στήριξης στις τουρκικές ναυτικές δυνάμεις

ΤΙ ΛΕΝΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ 27 Σεπ 2025 | 08:30

Απίθανη μια συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν στο αμέσως επόμενο διάστημα- Το μήνυμα για το casus belli

Πώς βλέπουν στην κυβέρνηση την επόμενη μέρα στα ελληνοτουρκικά - Η συνάντηση με Ερντογάν που δεν έγινε, αυτή με Τραμπ που... θα γίνει

"ΒΑΘΥΤΑΤΗ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ" 26 Σεπ 2025 | 23:32

Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος: "Βαθιά ευγνώμων στον Τραμπ για το θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης"

Υπογράμμισε ότι η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής θα επιβεβαιώσει τον σεβασμό των θρησκευτικών δικαιωμάτων και θα επιτρέψει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο να λειτουργήσει και πάλι το κορυφαίο θεολογικό του ίδρυμα

ΤΟΥΡΚΙΑ 26 Σεπ 2025 | 13:12

Ερντογάν για Τραμπ: Δεν λύνονται όλα σε μια συνάντηση - Λύση "καζάν καζάν" για την Ανατολική Μεσόγειο

Γυρνώντας από τις ΗΠΑ, ο Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία θα συνεργαστεί με τους γείτονές της με βάση την αρχή καζάν-καζάν ("win-win").

ΠΡΩΗΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ 26 Σεπ 2025 | 11:20

Νέες αιχμές Βαληνάκη σε Μητσοτάκη: Κατέρρευσαν οι ψευδαισθήσεις των "ήρεμων νερών" στα ελληνοτουρκικά

Ο κ. Βαληνάκης έκανε λόγο για κατάρρευση των ψευδαισθήσεων ότι ο Ερντογάν θα σταματούσε τις διεκδικήσεις του λόγω των "ήρεμων νερών".

Η ΕΜΠΛΟΚΗ ΜΕ ΤΟΥΣ S-400 26 Σεπ 2025 | 09:44

Έντι Ζεμενίδης για Τραμπ – Ερντογάν: Η πώληση των F-35 είναι πιο δύσκολη απ' ότι το παρουσίασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ

Μεταξύ άλλων ο κ. Ζεμενίδης τόνισε πως "η πώληση των F-35 είναι πιο δύσκολη από ότι το παρουσίασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ".

ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΑΖΑΡΙ 26 Σεπ 2025 | 07:30

Η εκτίμηση της Αθήνας για τη συνάντηση Τραμπ - Ερντογάν και η ατάκα του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αγκυρα

Ο Αμερικανός Πρόεδρος τού ζήτησε να σταματήσει να παίρνει πετρέλαιο από την Ρωσία, δίνοντας μία "υποσχετική" για το μέλλον.

ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ 26 Σεπ 2025 | 06:40

Η πρώτη αποτίμηση της συνάντησης Τραμπ-Ερντογάν: Οι βαριές συμφωνίες, το παζάρι για τα F-35 και η Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Έξι χρόνια μετά την τελευταία συνάντησή τους, ο Τραμπ υποδέχθηκε τον Ερντογάν στο Οβάλ γραφείο του Λευκού Οίκου, με φλέγοντα ζητήματα να τίθενται επί τάπητος.

ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ 25 Σεπ 2025 | 22:35

Συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν: Τουρκία και ΗΠΑ υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας στην πυρηνική τεχνολογία

Οι δύο χώρες υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης για τη στρατηγική συνεργασία στις πολιτικές χρήσεις της πυρηνικής τεχνολογίας

ΣΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ 25 Σεπ 2025 | 21:49

Συνάντηση Τραμπ - Ερντογάν: Τα παζάρια για πώληση F-35 και Patriot στην Τουρκία και η αναφορά στη Χάλκη

"Θα κάνουμε ότι μας αναλογεί" δήλωσε μεταξύ άλλων ο Τούρκος πρόεδρος αναφερόμενος στο θέμα της Σχολής της Χάλκης, τονίζοντας ότι θα συζητήσει το θέμα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

ΜΗΝΥΜΑ 25 Σεπ 2025 | 20:30

Ο Τραμπ υποδέχτηκε τον Ερντογάν με καρφίτσα F-35 στο πέτο [εικόνες]

Στη συνάντηση του Λευκού Οίκου ο Τραμπ φορούσε μια καρφίτσα με την αμερικανική σημαία και μια με τα F-35 τα οποία επιθυμεί διακαώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αγοράσει.

ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ - ΤΡΑΜΠ 25 Σεπ 2025 | 18:36

Ένταση μεταξύ Ερντογάν και Ρούμπιο λόγω... Fox News: "Χαθήκατε στη μετάφραση", λέει η Άγκυρα

Η συνέντευξη Ερντογάν στο Fox News που άναψε φωτιές, η σκληρή απάντηση Ρούμπιο και η... παρεξήγηση με τη μετάφραση

ΘΕΡΜΗ ΥΠΟΔΟΧΗ 25 Σεπ 2025 | 18:15

Στον Λευκό Οίκο ο Ερντογάν: "Θα μιλήσουμε για αγορά Patriot, F-35 και άρση των κυρώσεων στην Τουρκία", είπε ο Τραμπ

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν οι ΗΠΑ θα πουλήσουν στην Τουρκία τα F-35 που επιθυμεί, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε ότι "αυτό θα το μάθουμε"

ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ 25 Σεπ 2025 | 18:05

Νέα Υόρκη: Αναβλήθηκε το ραντεβού του Ερντογάν και με τη Μελόνι

Η συνάντηση Μελόνι - Ερντογάν αναβλήθηκε, με τα μέσα ενημέρωσης στη Ρώμη να κάνουν λόγο για περιορισμούς στα προγράμματα των δύο ηγετών

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΞΙ ΧΡΟΝΙΑ 25 Σεπ 2025 | 10:48

Bloomberg: Ο Ερντογάν πάει στον Τραμπ με λίστα για ψώνια... 50 δισ. δολαρίων - Ζητά μαχητικά, αεροπλάνα και LNG

Ο Ερντογάν βλέπει τη συνάντηση ως μια ευκαιρία να επαναφέρει τις σχέσεις που έχουν κλονιστεί από τις αγορές ρωσικών όπλων, τις διπλωματικές διαμάχες και τους δασμούς.

ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΟΗΕ 24 Σεπ 2025 | 23:28

Απάντηση Χριστοδουλίδη στον Ερντογάν: "Κατηγόρησε άλλους για εγκλήματα που η ίδια η Τουρκία διαπράττει καθημερινά"

"Από αυτό εδώ το βήμα χθες, ο κ. Ερντογάν διακήρυσσε προς όλο τον κόσμο την ειρήνη και την υπευθυνότητα. Κατηγόρησε άλλους για εγκλήματα που η ίδια η Τουρκία διαπράττει καθημερινά", ανέφερε

ΣΚΛΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ 24 Σεπ 2025 | 22:03

Θύμωσε ο Τραμπ με τις δηλώσεις Ερντογάν για Ουκρανία και Γάζα- Εβαλε τον Ρούμπιο να του απαντήσει σε αυστηρό ύφος

Ο Ερντογάν υποστήριξε από τη Νέα Υόρκη ότι ο Τραμπ -τον οποίο συναντά αύριο στον Λευκό Οίκο- είχε δεσμευτεί να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά δεν το κατάφερε

«ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΕΣ ΔΙΑΔΙΑΣΙΕΣ» 24 Σεπ 2025 | 18:47

Milliyet για το ραντεβού Μητσοτάκη - Ερντογάν που ακυρώθηκε: "Υποτροπιάζουσα εμμονή" της Ελλάδας με την Τουρκία

Άρθρο γνώμης στην εφημερίδα Milliyet αναλύει την ακύρωση του ραντεβού Μητσοτάκη - Ερντογάν

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΡΙΖΑ 24 Σεπ 2025 | 17:10

Φάμελλος: Ο Μητσοτάκης είναι επικίνδυνος για τα εθνικά συμφέροντα

"Είναι επικίνδυνη η μονοδιάστατη εξωτερική πολιτική που μας απομονώνει όλο και περισσότερο", αναφέρει ο Σωκράτης Φάμελλος

ΔΕΝ ΑΣΤΕΙΕΥΤΗΚΕ 24 Σεπ 2025 | 14:14

Ερντογάν όπως... Μακρόν: Ο Τούρκος πρόεδρος κόλλησε και αυτός στην κίνηση και αναγκάστηκε να συνεχίσει με τα πόδια

Η κίνηση στη Νέα Υόρκη δεν έκανε διακρίσεις - Και ο Ερντογάν θύμα της αυτοκινητοπομπής του Τραμπ, όπως και ο Μακρόν

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 24 Σεπ 2025 | 09:41

Το παρασκήνιο του ναυαγίου με τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Η αναβολή, η τουρκική διαρροή και η απάντηση

Ανώτερη κυβερνητική πηγή διέψευσε ότι η ελληνική πλευρά ήταν αυτή που παραβίασε τη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

24 Σεπ 2025 | 07:52

Η "κατάληψη" στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη

Υποθέτω έχει να κάνει και με την αδυναμία της αντιπολίτευσης να δημιουργήσει ένα αντικυβερνητικό ρεύμα και κίνημα και να δώσει μορφή και περιερχόμενο στον αγώνα τους. Στον αγώνα τους να φύγει επιτέλους ο Μητσοτάκης.

24 Σεπ 2025 | 06:35

Ανώτατη κυβερνητική πηγή από Νέα Υόρκη: Δύσκολο να γίνει η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

Ακυρώθηκε στο "παρά 1" η προγραμματισμένη συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΓΑΖΑ ΚΑΙ ΣΥΡΙΑ 23 Σεπ 2025 | 19:59

Πρόκληση Ερντογάν στον ΟΗΕ: Ζήτησε αναγνώριση του ψευδοκράτους - Το αποκάλεσε "Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου"

"Στο νησί της Κύπρου υπάρχουν δύο ξεχωριστά κράτη και δύο ξεχωριστοί λαοί. Οι Τουρκοκύπριοι είναι ισότιμοι ιδιοκτήτες του νησιού και δεν θα δεχθούν να γίνουν μειονότητα", είπε ο Ερντογάν από το βήμα του ΟΗΕ

ΤΙ ΛΕΝΕ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ 23 Σεπ 2025 | 19:05

"Υποτίμηση της χώρας": Ομαδικά "πυρά" της αντιπολίτευσης για την αναβολή της συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν

ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση τοποθετήθηκαν για την αναβολή της προγραμματισμένης συνάντησης

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ 23 Σεπ 2025 | 19:00

Ολο το παρασκήνιο της αναβολής της συνάντησης Μητσοτάκη με Ερντογάν - Πότε μπορεί να γίνει το τετ-α-τετ

Το ραντεβού δεν θα γίνει σήμερα, κατόπιν αιτήματος της τουρκικής πλευράς, λόγω της συμμετοχής του Ερντογάν σε συνάντηση ηγετών αραβικών και μουσουλμανικών χωρών, που διοργανώνει την ίδια ώρα ο Τραμπ

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 23 Σεπ 2025 | 16:11

Αναβλήθηκε τελευταία στιγμή η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στη Νέα Υόρκη - Γιατί δεν θα γίνει

Δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά η προγραμματισμένη για σήμερα Τρίτη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Νέα Υόρκη

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ BLOOMBERG 23 Σεπ 2025 | 08:42

Η Τουρκία σχεδιάζει να αγοράσει εκατοντάδες επιβατικά αεροπλάνα Boeing και μαχητικά της Lockheed Martin

Ο Ερντογάν επιδιώκει να αντισταθμίσει τις πληρωμές για τα αμερικανικά αεροσκάφη με συμφωνίες για τουρκικά προϊόντα αξίας άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ 23 Σεπ 2025 | 07:11

Απόψε το κρίσιμο τετ α τετ Μητσοτάκη-Ερντογάν στο "Σπίτι της Τουρκίας" - Τα δεδομένα και οι προσδοκίες της κάθε πλευράς

Η ελληνική κυβέρνηση τονίζει ότι στηρίζει τον διάλογο, χωρίς όμως να θέτει σε αμφισβήτηση ζητήματα κυριαρχίας.

ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ FOX NEWS 23 Σεπ 2025 | 06:40

Ερντογάν: Θα διαπραγματευτούμε την απόκτηση των F-35 με τον Τραμπ

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι θα διαπραγματευθεί την απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών F-35 κατά τη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ.

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ 21 Σεπ 2025 | 14:38

Ερντογάν για ταξίδι στις ΗΠΑ: Στην ατζέντα Γάζα, σχέσεις με ΗΠΑ και συνομιλίες για τη Συρία

Ο Ερντογάν πηγαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες με μια παραγγελία για 250 αεροσκάφη Boeing για την Turkish Airlines και επιστροφή στα F-35

20 Σεπ 2025 | 18:47

Bloomberg: Κοντά σε συμφωνία με την Τουρκία για επιπλέον F-16 και 250 επιβατικά αεροσκάφη βρίσκονται Lockheed Martin και Boeing

Boeing και Lockheed Martin αναμένεται να λάβουν νέα παραγγελία 250 αεροσκαφών από την Τουρκία για την Turkish Airlines

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 20 Σεπ 2025 | 13:26

Ο Ανδρέας Λοβέρδος στο ΚΚΜ

Το ερώτημα παραμένει: Γιατί όλοι φεύγουν από το ΠΑΣΟΚ και δεν έχουμε ούτε έναν να έκανε την αντίστροφη πορεία;

ΣΤΙΣ 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 19 Σεπ 2025 | 21:22

"Κλείδωσε" η συνάντηση Τραμπ - Ερντογάν στον Λευκό Οίκο: "Θα συζητήσουμε και για τα F-35"

"Εργαζόμαστε σε πολλές εμπορικές και στρατιωτικές συμφωνίες με τον Πρόεδρο", έγραψε ο Τραμπ

ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ 18 Σεπ 2025 | 19:13

Middle East Eye: Μυστική συνάντηση του γιου του Τραμπ με τον Ερντογάν στην Τουρκία

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Middle East Eye, ο Ντόναλντ Τραμπ τζούνιορ και συνοδευτική αντιπροσωπεία συναντήθηκαν με τον Τούρκο πρόεδρο στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη εβδομάδα

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 18 Σεπ 2025 | 19:08

"Κλείδωσε" η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν - Την Τρίτη 23/9 στη Νέα Υόρκη

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο το βράδυ (ώρα Ελλάδος) της επόμενης Τρίτης, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 17 Σεπ 2025 | 08:03

Πλέον δεν είναι ούτε δημοκράτης ούτε απλά δεξιός

Η αλήθεια είναι ότι τώρα πλέον είναι απλά νεκρός. Ούτε δημοκράτης, ούτε απλά δεξιός. Μακαρίτης.

ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 16 Σεπ 2025 | 18:16

Ο Ερντογάν περιμένει εξελίξεις με το τουρκολιβυκό μνημόνιο: Ο γιος του Χαφτάρ επικοινωνεί με τις μυστικές μας υπηρεσίες

"Φυσικά, θα υπάρξουν και εκείνοι που θα επιδιώξουν να αποτρέψουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Λιβύη", ανέφερε ο Ερντογάν

ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΤΑΡ 15 Σεπ 2025 | 18:56

Επίθεση Ερντογάν στον Νετανιάχου: "Σκοπεύει να βυθίσει τη Μέση Ανατολή στο χάος" - Ζήτησε κυρώσεις στο Ισραήλ

Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε το Ισραήλ ότι διαπράττει "γενοκτονία" και έκανε λόγο για μία "άπληστη και αιμοδιψή νοοτροπία μεταξύ των Ισραηλινών αξιωματούχων"

10 Σεπ 2025 | 07:52

Ο πάντα προκλητικός Άδωνις Γεωργιάδης

O Γεωργιάδης ήταν προκλητικός. Προκλητικός που ακύρωσε την επίσκεψή του στο νοσοκομείο της Δράμας, προκλητικός και με τα όσα είπε μετά για τα επεισόδια στην είσοδο του νοσοκομείου πριν από την άφιξή του.

ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ 08 Σεπ 2025 | 18:32

Ανάλυση: Πώς ο Ερντογάν επιβάλλει ύπουλα και μέσα από τα δικαστήρια, ένα μονοκομματικό καθεστώς στην Τουρκία

Τουρκικό δικαστήριο εξέδωσε απόφαση με την οποία ακυρώνει το συνέδριο του CHP στην Κωνσταντινούπολη και παύει από τα καθήκοντά του τον εκλεγμένο πρόεδρο του κόμματος

06 Σεπ 2025 | 09:44

Δημογραφικό: Να ξυπνήσουμε γιατί χανόμαστε (Τάσος Γιαννίτσης)

Διαβάζοντας την εισήγηση για το δημογραφικό πρόβλημα που έκανε ο Τάσος Γιαννίτσης στην επετειακή εκδήλωση για τα 51 χρόνια του ΠΑΣΟΚ (και μπράβο τους για την ιδέα), σε πιάνει η ψυχή σου.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 01 Οκτ 2025 | 06:49

Τα ήρεμα νερά και τα "νεύρα" Σαμαρά

Η Ελλάδα δεν υπέγραψε φιλία με την Τουρκία, αυτό φαίνεται άλλωστε επί του πεδίου, αλλά αποδέχθηκε όντως ένα μορατόριουμ στην αντιπαράθεση.

29 Σεπ 2025 | 06:28

Πότε θα πάει ο Μητσοτάκης στον Λευκό Οίκο

Λήξη συναγερμού; Όχι βέβαια. Τώρα θα αρχίσει η "μίρλα" για το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης δεν έχει πάρει ακόμα πρόσκληση για τον Λευκό Οίκο, θα αρχίσει η γκρίνια για τα F35 που ο Τραμπ θέλει φαίνεται πάση θυσία να δώσει στον Ερντογάν.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ 24 Σεπ 2025 | 14:24

Ηταν η ακύρωση του ραντεβού Μητσοτάκη - Ερντογάν, ένα "μήνυμα" της Αγκυρας προς την Αθήνα; Τι κρύβει

Η ακύρωση του ραντεβού αιφνιδίασε την ελληνική κυβέρνηση που ψάχνει να ερμηνεύσει το γεγονός

24 Σεπ 2025 | 07:52

Η "κατάληψη" στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη

Υποθέτω έχει να κάνει και με την αδυναμία της αντιπολίτευσης να δημιουργήσει ένα αντικυβερνητικό ρεύμα και κίνημα και να δώσει μορφή και περιερχόμενο στον αγώνα τους. Στον αγώνα τους να φύγει επιτέλους ο Μητσοτάκης.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 20 Σεπ 2025 | 13:26

Ο Ανδρέας Λοβέρδος στο ΚΚΜ

Το ερώτημα παραμένει: Γιατί όλοι φεύγουν από το ΠΑΣΟΚ και δεν έχουμε ούτε έναν να έκανε την αντίστροφη πορεία;

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 17 Σεπ 2025 | 08:03

Πλέον δεν είναι ούτε δημοκράτης ούτε απλά δεξιός

Η αλήθεια είναι ότι τώρα πλέον είναι απλά νεκρός. Ούτε δημοκράτης, ούτε απλά δεξιός. Μακαρίτης.

13 Σεπ 2025 | 12:37

Η πρώτη δημοσκόπηση

Το πιο χαρακτηριστικό νούμερο από τη δημοσκόπηση, είναι αυτό για την "ικανοποίηση" από τις παροχές που ανακοινώθηκαν στην ΔΕΘ. Οι μισοί από εκείνους που εκτιμούν ότι θα έχουν όφελος από τη μείωση της φορολογίας, δηλώνουν ταυτόχρονα ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τα μέτρα. Γιατί; Γιατί δεν τους αρέσει η κυβέρνηση είναι η απάντηση.

10 Σεπ 2025 | 07:52

Ο πάντα προκλητικός Άδωνις Γεωργιάδης

O Γεωργιάδης ήταν προκλητικός. Προκλητικός που ακύρωσε την επίσκεψή του στο νοσοκομείο της Δράμας, προκλητικός και με τα όσα είπε μετά για τα επεισόδια στην είσοδο του νοσοκομείου πριν από την άφιξή του.

06 Σεπ 2025 | 09:44

Δημογραφικό: Να ξυπνήσουμε γιατί χανόμαστε (Τάσος Γιαννίτσης)

Διαβάζοντας την εισήγηση για το δημογραφικό πρόβλημα που έκανε ο Τάσος Γιαννίτσης στην επετειακή εκδήλωση για τα 51 χρόνια του ΠΑΣΟΚ (και μπράβο τους για την ιδέα), σε πιάνει η ψυχή σου.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 01 Οκτ 2025 | 06:49

Τα ήρεμα νερά και τα "νεύρα" Σαμαρά

Η Ελλάδα δεν υπέγραψε φιλία με την Τουρκία, αυτό φαίνεται άλλωστε επί του πεδίου, αλλά αποδέχθηκε όντως ένα μορατόριουμ στην αντιπαράθεση.

29 Σεπ 2025 | 07:17

Συγχωριανοί του ψεύτη βοσκού

Έτσι ο Διονύσης Σαββόπουλος, αποφαινόμαστε, είναι ο Μπομπ Ντύλαν της Ελλάδας. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο δικός μας Ντε Γκωλ. Κι όποια γυναίκα δολοφονεί τα παιδιά της μια Μήδεια του σήμερα...

29 Σεπ 2025 | 06:28

Πότε θα πάει ο Μητσοτάκης στον Λευκό Οίκο

Λήξη συναγερμού; Όχι βέβαια. Τώρα θα αρχίσει η "μίρλα" για το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης δεν έχει πάρει ακόμα πρόσκληση για τον Λευκό Οίκο, θα αρχίσει η γκρίνια για τα F35 που ο Τραμπ θέλει φαίνεται πάση θυσία να δώσει στον Ερντογάν.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 29 Σεπ 2025 | 06:10

Dark Tourism

Δημιουργός και αποκλειστικός διαχειριστής της εν λόγω ιστοσελίδας είναι ένας Γερμανός, ο Peter Hohenhaus, ένας πανεπιστημιακός που, κατά δήλωσή του, εγκατέλειψε νωρίς-νωρίς την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία.

24 Σεπ 2025 | 07:52

Η "κατάληψη" στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη

Υποθέτω έχει να κάνει και με την αδυναμία της αντιπολίτευσης να δημιουργήσει ένα αντικυβερνητικό ρεύμα και κίνημα και να δώσει μορφή και περιερχόμενο στον αγώνα τους. Στον αγώνα τους να φύγει επιτέλους ο Μητσοτάκης.

22 Σεπ 2025 | 09:56

Ένα φωτεινό πολιτιστικό γεγονός

Και όμως. Με την έξοδο από τα μνημόνια, η εντόπια βιβλιοπαραγωγή επανήλθε σταδιακά στα προ της κρίσης επίπεδα.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 22 Σεπ 2025 | 06:15

Το δράμα του πολυεκατομμυριούχου

Πώς θα ήταν ένας κόσμος δίχως καθόλου ενσυναίσθηση; Σίγουρα θα ήταν ένας κόσμος όπου δεν θα ήθελα να ζήσω ή όπου δεν θα ήθελαν να ζήσουν τα παιδιά μας.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 20 Σεπ 2025 | 13:26

Ο Ανδρέας Λοβέρδος στο ΚΚΜ

Το ερώτημα παραμένει: Γιατί όλοι φεύγουν από το ΠΑΣΟΚ και δεν έχουμε ούτε έναν να έκανε την αντίστροφη πορεία;

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 17 Σεπ 2025 | 08:03

Πλέον δεν είναι ούτε δημοκράτης ούτε απλά δεξιός

Η αλήθεια είναι ότι τώρα πλέον είναι απλά νεκρός. Ούτε δημοκράτης, ούτε απλά δεξιός. Μακαρίτης.

15 Σεπ 2025 | 07:55

Βαθιά Αμερική

Μπορεί η βαθιά Αμερική να ορίσει τις τύχες του πλανήτη, κατά τον τρόπο που ένας καρκίνος μέχρι να ξεπεραστεί, αποσυντονίζει, βασανίζει τον άνθρωπο; Όλα δείχνουν πως ναι.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 15 Σεπ 2025 | 06:15

Η ιδεολογία του δολοφόνου

Είναι οι δολοφόνοι εκ προοιμίου "δεξιοί" ή εκ προοιμίου "αριστεροί", όπως θέλουν να μας πείσουν οι εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές παρατάξεις;

ΚΑΤΑΜΕΣΤΟ ΤΟ ΚΑΛΛΙΜΑΡΜΑΡΟ 14 Σεπ 2025 | 13:18

"Απόλυτη" και κάτι παραπάνω

Η Άννα Βίσση απέδειξε για ακόμα μια φορά γιατί παραμένει η "Απόλυτη Ελληνίδα Σταρ", ίσως... και κάτι παραπάνω.

13 Σεπ 2025 | 12:37

Η πρώτη δημοσκόπηση

Το πιο χαρακτηριστικό νούμερο από τη δημοσκόπηση, είναι αυτό για την "ικανοποίηση" από τις παροχές που ανακοινώθηκαν στην ΔΕΘ. Οι μισοί από εκείνους που εκτιμούν ότι θα έχουν όφελος από τη μείωση της φορολογίας, δηλώνουν ταυτόχρονα ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τα μέτρα. Γιατί; Γιατί δεν τους αρέσει η κυβέρνηση είναι η απάντηση.

10 Σεπ 2025 | 07:52

Ο πάντα προκλητικός Άδωνις Γεωργιάδης

O Γεωργιάδης ήταν προκλητικός. Προκλητικός που ακύρωσε την επίσκεψή του στο νοσοκομείο της Δράμας, προκλητικός και με τα όσα είπε μετά για τα επεισόδια στην είσοδο του νοσοκομείου πριν από την άφιξή του.

08 Σεπ 2025 | 07:44

Και πάλι όλοι μαζί

Γιατί τα σημερινά ζευγάρια αποφεύγουν -συχνά τρέμουν στο ενδεχόμενο- να γίνουν γονείς; Η προφανής απάντηση αφορά στο κόστος ζωής.

08 Σεπ 2025 | 06:05

Τα λείψανα του Αγίου Λαζάρου

Η βιβλιογραφία γύρω από την εμπορία "ιερών λειψάνων" εμπλουτίστηκε σε σημείο ώστε να αδυνατούμε να την εξαντλήσουμε στο πλαίσιο ενός σύντομου κειμένου.

06 Σεπ 2025 | 09:44

Δημογραφικό: Να ξυπνήσουμε γιατί χανόμαστε (Τάσος Γιαννίτσης)

Διαβάζοντας την εισήγηση για το δημογραφικό πρόβλημα που έκανε ο Τάσος Γιαννίτσης στην επετειακή εκδήλωση για τα 51 χρόνια του ΠΑΣΟΚ (και μπράβο τους για την ιδέα), σε πιάνει η ψυχή σου.