ΓιαννηΣ ΒλασταρηΣ
ΓιαννηΣ ΒλασταρηΣ

Το ροζ συννεφάκι

Νέος στόχος να κυκλωθεί η κοινή γνώμη από μια παράλληλη πραγματικότητα

SHARE THIS
0
SHARES

«Η ψευδαίσθηση έχει εισβάλει, πλέον, στην πραγματικότητα και αποτελεί μέρος αυτού που ζουν οι άνθρωποι». Τα λόγια του Σλοβένου φιλοσόφου Σλάβοϊ Ζίζεκ είναι φανερό πως εμπνέουν τον ΣΥΡΙΖΑ, η επικοινωνιακή πολιτική του οποίου επιχειρεί να πείσει τους πολίτες πως η αλήθεια γύρω τους είναι διαφορετική από εκείνη που οι ίδιοι βιώνουν εμπειρικά ή που αντιλαμβάνονται μέσω της ορθολογικής σκέψης.

Μετά την αλλαγή των λέξεων -τους «θεσμούς» που αντικατέστησαν την Τρόϊκα ή τα ελλείματα που βαφτίστηκαν ...«αρνητικά πλεονάσματα»- νέος στόχος της κυβέρνησης είναι να κυκλωθεί η κοινή γνώμη από μία παράλληλη πραγματικότητα. Από ένα κλίμα αισιοδοξίας το οποίο μπορεί να μην στοιχειοθετείται λογικά, αλλά πάντως λανσάρεται  με εύηχες διατυπώσεις και επαναλαμβάνεται σταθερά, σαν «πολιτική υπνοπαιδεία». Απώτερος σκοπός; Στην καλύτερη γι΄αυτήν περίπτωση, να συντηρηθούν δίπλα της όσοι αναζητούν παρόν στις αυταπάτες του παρελθόντος. Και στη χειρότερη, να απλωθεί ένα πέπλο γενικής σύγχυσης, που ίσως καταστήσει ανενεργούς όσους ήδη τις αμφισβητούν.

Ζώντας καθημερινά «χαμένοι στη μετάφραση», θα ήταν χρήσιμο να ερμηνευτούν στην αληθινή τους διάσταση τα νέα «κλισέ» που μας πολιορκούν. Εντυπωσιακά ονόματα, πλουμιστοί τίτλοι και αθωωτικοί ευφημισμοί, που πηγαινοέρχονται στα στόματα των πολιτικών ρητόρων και αναπαράγονται πρόθυμα από τα δημοσιογραφικά μικρόφωνα. Αλλά και παμπόνηρα συνθήματα τα οποία κρύβουν πλαστά αφηγήματα, προορισμένα να εγκατασταθούν σε κάθε ανυποψίαστη συνείδηση. Έχουμε, λοιπόν, και λέμε:

1. «Μνημόνια τέλος». Πρόκειται για τη λήξη του χρόνου ισχύος της Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας, Ευρώπης και Δ.Ν.Τ. Στο εξής, παύει η ευνοϊκή, χαμηλότοκη χρηματοδότηση της Αθήνας από ευρωπαϊκά κεφάλαια. Διατηρούνται, όμως, οι υποχρεώσεις της, καθώς  έχουν ήδη νομοθετηθεί τουλάχιστον έως το 2021. Και, παραμένει, ασφαλώς, ως εγγύηση των δανειστών, ο αποφασιστικός τους λόγος επί του συνόλου της δημόσιας περιουσίας για 98 ακόμη χρόνια.

2. «Καθαρή έξοδος». Είναι η απόπειρα δανεισμού της χώρας από την παγκόσμια αγορά με τη διάθεση κρατικών ομολόγων. Το επίθετο «καθαρή» δηλοί την απουσία ευρωπαϊκής πιστοληπτικής γραμμής η οποία θα πίεζε να κρατηθούν χαμηλά τα επιτόκια δανεισμού. Σίγουρα, όμως, θα υπάρξουν «λεκέδες» αν αυτά κυμανθούν σε υψηλά επίπεδα. Κάτι τέτοιο θα καθιστούσε ακριβότερο το δανεικό χρήμα και ασύμφορο, μετά, το βάρος της εξόφλησής του.

3. «Δημοσιονομική υπεραπόδοση». Λέγεται και «υπερπλεόνασμα» (σαν να υπήρχε και ...υπο-πλεόνασμα) ή, απλώς, «μαξιλαράκι». Σηματοδοτεί τα δις. που έχει αποθηκεύσει το κράτος από φόρους,  κατασχέσεις, πλειστηριασμούς και από την παρακράτηση οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες. Επίσης, από τη μη πληρωμή 250.000 νέων συντάξεων, τη μη εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων για επιστροφή χρημάτων σε χιλιάδες πολίτες και από τη μείωση των δημοσίων επενδύσεων.

4. «Μεταπρογραμματική παρακολούθηση». Είτε την αποκαλέσουμε «ήπια και συνήθη», είτε «αυξημένη και σκληρή», είναι η εποπτεία, ο έλεγχος των δανειστών από το φθινόπωρο. Αντικείμενο του «κορσέ» είναι η εφαρμογή των προαπαιτουμένων που θα εκκρεμούν έως τότε. Αλλά και η πιστή τήρηση προβλέψεων που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση, όπως η περαιτέρω μείωση των συντάξεων, η κατάργηση του αφορολόγητου, η διατήρηση δυσβάσταχτων πλεονασμάτων τουλάχιστιν για μία τριετία κ.λ.π.

5. «Εκθέσεις προόδου». Όροι που συνδέονται με το παραπάνω καθεστώς. Τα πορίσματα, δηλαδή, των νέων ελέγχων από κλιμάκια της Τρόϊκας –διαφορετικά, όμως από τις ετήσιες αναφορές, του τέλους των προγραμμάτων σε Ιρλανδία, Κύπρο και Πορτογαλία. Το Μαξίμου λέει ότι οι έλεγχοι θα γίνονται άπαξ ή δύο φορές, ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δύο, μπορεί και τρεις φορές τον χρόνο. Οι κανονισμοί της Ε.Ε, πάντως, προβλέπουν σαφώς τέσσερις «εκθέσεις προόδου» για περιπτώσεις όπως της Ελλάδας.

6. «Ολιστικό στρατηγικό σχέδιο». Η ιατρική παντρεύεται με την πολιτική προκειμένου να αποδοθεί κάτι απλό: Το Αναπτυξιακό Σχέδιο της χώρας που εκκρεμεί για χρόνια. Παραμένει μυστικό, λέγεται ότι είναι ακόμη πολύ γενικόλογο και μέχρι στιγμής συζητείται μόνο με τους Ευρωπαίους την έγκριση των οποίων επιζητεί η κυβέρνηση. Το πιθανότερο είναι να καταλήξει σε ένα κείμενο διακηρύξεων τα πιο συγκεκριμένα σημεία του οποίου θα είναι τα μέτρα που υποχρεούται να λαμβάνει η χώρα τα επόμενα χρόνια.

7. «Μεταμνημονιακή εποχή». Η περίοδος που εκκινεί μετά τις 20 Αυγούστου. Σε αυτό συμφωνούν όλοι, πανηγυρίζοντας ο καθένας για τους δικούς του λόγους: Οι εταίροι διότι παύουν να τροφοδοτούν με φτηνό χρήμα την Ελλάδα, έχοντας, ωστόσο, εξασφαλίσει λιτότητα στη χώρα για αρκετά χρόνια. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ γιατί δεν θα ψηφίσουν νέα μέτρα, αφού τα έχουν ήδη προδιαγράψει. Και, βέβαια, οι διεθνείς αγορές που πάντα προσδοκούν κέρδη από αδύναμους επαίτες των δανείων τους. Ζήτω everybody,δηλαδή!

Κατόπιν αυτών, μπορούμε όλοι να συνεχίσουμε το ταξίδι μας προς το καλοκαίρι -άλλοι πετώντας στο ροζ συννεφάκι της προπαγάνδας και άλλοι βαδίζοντας στο δύσκολο μονοπάτι της πραγματικότητας. Προσοχή, όμως. Στην περίπτωση που ο Ζίζεκ έχει δίκιο, από Σεπτέμβριο και μετά παρακαλούνται οι πρώτοι να μην αρχίσουν, πάλι, να προσγειώνονται ένας-ένας, στα κεφάλια των δεύτερων...   

 

------

Στην ιστοσελίδα μας φιλοξενούνται όλες οι απόψεις που σέβονται τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον πολιτισμό και την αισθητική. Οι γνώμες των αρθρογράφων είναι ενυπόγραφες και προσωπικές και δεν ταυτίζονται απαραίτητα με την άποψη του TheToc.gr.

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook