ΓιαννηΣ ΒλασταρηΣ
ΓιαννηΣ ΒλασταρηΣ

Τσίπρας-Τσίπας

Ο πρώτος ρόλος ανήκει πάντα στην εξουσία. Είναι η μοίρα του «άρχειν».

SHARE THIS
0
SHARES

Η θέση που συνήθως διατυπώνεται, μεσούσης μιας τραγωδίας, ότι «δεν είναι ώρα για απόδοση ευθυνών, αλλά στιγμές ενότητας και αλληλεγγύης» είναι σωστή. Αφορά, όμως, κόμματα και φορείς, οργανώσεις και απλούς πολίτες -όλους, εκτός από την κυβέρνηση. Γιατί η δική της ευθύνη είναι σε κάθε περίπτωση αντικειμενική! Και μπορεί, βεβαίως, γύρω της να συντρέχουν δεκάδες άλλοι λόγοι οι οποίοι κλιμακώνουν το κακό και μετατρέπουν την ατυχία σε δράμα, όμως ο πρώτος ρόλος ανήκει πάντα στην εξουσία. Αυτή εισπράττει τα «μπράβο» των ευτυχών στιγμών, αυτή και τις κατάρες για την καταστροφή -κι ας μην της ανήκουν πάντα και πλήρως ούτε τα πρώτα, ούτε και οι δεύτερες. Είναι η μοίρα του «άρχειν», την οποία οφείλουν να ξέρουν και συνειδητά να αποδέχονται όσοι το γεύονται ή το διεκδικούν...

Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο κρίνεται υπεύθυνη η στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που πρώτος απέκρουσε την τάση για εύκολη αντιπολίτευση πριν ακόμη η Ελλάδα θρηνήσει τους νεκρούς της και μετρήσει τις πληγές της. Αλλά και γενναία με την παραδοχή του για τις «διαχρονικές αδυναμίες της πολιτείας να προστατέψει τη ζωή και τις περιουσίες των πολιτών της». Γέννησε, έτσι, ελπίδες ότι κάτι μπορεί να αλλάξει στη συμπεριφορά του πολιτικού προσωπικού, αλλά και στην αντίληψη της ελληνικής κεντροδεξιάς. Πολύ περισσότερο που η συγκεκριμένη τοποθέτηση του αρχηγού της Ν.Δ. θύμισε τον Αλέξη Τσίπρα των πυρκαγιών του 2007, όταν μιλούσε για «ανικανότητα» και «επικοινωνιακά ευρήματα» της τότε κυβέρνησης, ζητώντας εκλογές. Ο «συντηρητικός» εξέθεσε, έτσι, τον «προοδευτικό», καθιστώντας τον μέρος του κακού παρελθόντος.

Για τον ίδιο ακριβώς λόγο, ωστόσο, κρίνεται απαράδεκτη και η θέση του πρωθυπουργού που άφησε για λίγο τον θώκο του για να γίνει, αίφνης, ένας από εμάς και να μας πει ότι... «δεν είναι ώρα για ευθύνες». Λυπάμαι, αλλά -ειδικά για τον ίδιο και την κυβέρνησή του- κάθε ώρα είναι ώρα ευθύνης! Όχι μόνο γιατί κάποιος, επιτέλους, έχει την αρμοδιότητα και τον συντονισμό για την πρόληψη και κατάσβεση μιας πυρκαγιάς ή, τουλάχιστον, του συντεταγμένου απεγκλωβισμού ανθρώπων που κινδυνεύουν. Ούτε, επίσης, γιατί ηγείται υπουργών και βουλευτών που, εν μέσω τραγωδίας, εξέμεσαν άθλια σχόλια, με το στενό μυαλό τους πάντα στο συμφέρον του ΣΥΡΙΖΑ. Ευθύνη έχει επειδή αυτός θέλησε να είναι πρωθυπουργός μιας χώρας που βιώνει, τώρα, μία καταστροφή, το βάρος της οποίας πρέπει να μοιραστεί σε όλους μας. Και ο ίδιος έτυχε (;) να είναι ο πρώτος ανάμεσά μας...

Πράγματι, οι ιδιαίτερες (υπαρκτές) ευθύνες θα εντοπιστούν και ίσως να καταλογιστούν αργότερα. Στο μεταξύ, όμως; Ποιος υπουργός «προστασίας» του πολίτη θέλει να είναι υπουργός δεκάδων νεκρών πολιτών; Ποιος υπουργός «περιβάλλοντος» ζητά να μένει στη θέση του ως υπουργός καψαλισμένης γης; Ποιός Καμένος αντέχει να κυβερνά καμενους ανθρώπους; Με άλλα λόγια, ποιος άρχοντας επιμένει να κρατά σφιχτά ένα σκήπτρο, που μυρίζει θάνατο και κάρβουνο; Κακά τα ψέματα: Η προσωπική παραίτηση δεν σημαίνει αυτομάτως και παραδοχή ατομικής ανεπάρκειας. Σηματοδοτεί, ωστόσο, μία κατανοητή και απολύτως ανθρώπινη στάση απέναντι σε κάτι υπέρτερο, που δεν κατέστη δυνατό  να αντιμετωπιστεί. Μία υπόκλιση στο δράμα και μία ύστατη, αλλά αξιοπρεπή αποχώρηση από την διοίκηση του πενθους. Όμως ούτε και αυτό συνέβη. Από κανέναν τους!

Ένας ταπεινός σχολιαστής δεν μπορεί, ασφαλώς, να ζυγίζει με τα δικά του σταθμά την συνείδηση των κυβερνώντων, ούτε και να εισηγείται τη στάση του καθενός απέναντι στα πράγματα. Έχει, όμως, το δικαίωμα, νομίζω, να προτείνει κάτι που μπορεί να εφαρμοστεί εδώ και τώρα: Η κυβέρνηση να ξεχάσει τα προπαγανδιστικά της παιχνίδια με τη δήθεν αναβολή των περικοπών συντάξεων. Να εγκαταλείψει, επίσης, τον σχεδιασμό της για τα φθινοπωρινά «αντίδωρα», που θα τα βάφτιζε «13η συνταξη» ή όπως αλλιώς ήθελε. Κι αν επιμένει να καμαρώνει για το διαβόητο «υπερπλέονασμά» της, τότε να το διαθέσει ρητά αμέσως και συγκεκριμένα στην Κινέτα, στο Μάτι και στη Ραφήνα. Αλλά και στην Πυροσβεστική, που ακόμη ζητά αεροπλάνα, άρβυλα και στολές. Για αποζημιώσεις στα θύματα, νέα σχέδια στους οικισμούς και εξοπλισμό σε αυτούς που πάντα μάχονται!

 

------

Στην ιστοσελίδα μας φιλοξενούνται όλες οι απόψεις που σέβονται τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον πολιτισμό και την αισθητική. Οι γνώμες των αρθρογράφων είναι ενυπόγραφες και προσωπικές και δεν ταυτίζονται απαραίτητα με την άποψη του TheToc.gr.

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook