Follow us

Ξανά η Σακελλαροπούλου;

Ωραία είναι η ονοματολογία, έχει και κουτσομπολιό και επιτρέπει και σε εμάς τους δημοσιογράφους να γράψουμε και κανένα κομμάτι για το ΣΚ, αλλά αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, η μπάλα είναι στο γήπεδο του Κυριάκου Μητσοτάκη.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΝΟΛΗς ΚΑΨΗς
Μανόλης Καψής

Υπάρχει περίπτωση να προτείνει ξανά τη Σακελλαροπούλου; Το κυβερνητικό στέλεχος, του στενού κύκλου του Μεγάρου Μαξίμου, κοίταξε στα μάτια τον συνομιλητή του και απάντησε: Τι να σου πω, δεν ξέρω πραγματικά. Δεν έχει μιλήσει σε κανέναν μας… Δεν έχει πει τίποτα.

Και δεν είναι ο μόνος. Όσοι συνάδελφοι κάνουν κυβερνητικό ρεπορτάζ επιβεβαιώνουν, ότι κανείς υπουργός δεν ξέρει πραγματικά τις προθέσεις Μητσοτάκη όσον αφορά την προεδρική εκλογή. Σε σημείο που ορισμένοι, ύστερα μάλιστα από την παραίτηση Πατέλη, να μην αποκλείουν ακόμα και μια πρόταση για ανανέωση της θητείας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, υποψηφιότητα που κάποτε τη θεωρούσαν καμένη.

Υπάρχει βέβαια ανταγωνισμός. Μπορεί η πρόταση Χαρίτση για τον Χρήστο Ράμμο, τον πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, να μην περπάτησε, αφού δεν συνάντησε και μεγάλη αποδοχή - για την ακρίβεια δεν συμφώνησε κανένας με την πρόταση, με εξαίρεση την Αχτσιόγλου - αλλά υπάρχει πάντα η πρόταση Φαραντούρη. Ο οποίος πρότεινε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Λούκα Κατσέλη.

Η πρόταση του Νικόλα έχει ενδιαφέρον. Πρώτον η Λούκα Κατσέλη είναι αντιμνημονιακή, άρα παίρνει μαζί της το κοινό του Αντώνη Σαμαρά. Δεύτερον, εργάζεται εσχάτως για τα πνευματικά δικαιώματα των μουσικών, άρα έχει μαζί της και τον Φοίβο Δεληβοριά, που καλόν είναι να τον έχεις μαζί σου, να μην σου στήσει συναυλία με τον αντίπαλο.

Τρίτον είναι και λίγο ΠΑΣΟΚ και λίγο ΣΥΡΙΖΑ, άρα έχει λαμβάνειν και από τα δύο κόμματα. Eντάξει, δεν έχει φανατικούς φίλους ούτε στο ΠΑΣΟΚ ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ, προσωπικά είναι αυτά, μην αρχίσουμε την ψυχανάλυση, αλλά έχει την αμέριστη συμπαράσταση του Νικόλα Φαραντούρη. Δεν είναι λίγο.

Εκτός αν έχουν δίκιο κάτι σατανάδες βέβαια, που λένε ότι επίτηδες την πρότεινε νωρίς ο Νικόλας την Κατσέλη για να την κάψει. Γιατί όμως να την κάψει την υποψηφιότητα Κατσέλη; Μα για να προωθήσει αυτήν που πραγματικά θεωρεί ότι είναι η σωστή και ενδεδειγμένη λύση για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Και ποια είναι αυτή παρακαλώ; Μα φυσικά η υποψηφιότητα του ίδιου του Νικόλα Φαραντούρη! Υπάρχει πιο δυνατή υποψηφιότητα;

Ας φύγουμε όμως λίγο από τα στενά όρια της ελληνικής αριστεράς (και της ανθρώπινης ματαιοδοξίας) και ας δούμε τη μεγάλη εικόνα. Ωραία είναι η ονοματολογία, έχει και κουτσομπολιό και επιτρέπει και σε εμάς τους δημοσιογράφους να γράψουμε και κανένα κομμάτι για το ΣΚ, αλλά αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, η μπάλα είναι στο γήπεδο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δεν πα να λέει ότι θέλει στα πρωινάδικα ο Μαργαρίτης ή ο Φαραντούρης, ποιος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα το αποφασίσει ο Πρωθυπουργός. Και κανείς άλλος. Και από την επιλογή του προσώπου θα κριθεί και το αν ο Πρόεδρος θα τύχει ευρύτερης συναίνεσης, όπως υπονοεί το Σύνταγμα ή θα εκλεγεί μόνο από την κυβερνητική πλειοψηφία. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αποδοχή του, την επιρροή του και το κύρος του. Και το πολιτικό μας σύστημα.

Θέλω να πω, ότι η άρνηση του ΠΑΣΟΚ να αποδεχθεί την πρόταση του Αλέξη Χαρίτση και της Νέας Αριστεράς για την υποψηφιότητα Χρήστου Ράμμου, μπορεί να κρύβει και έναν κομματικό ανταγωνισμό για το ποιος θα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων - απολύτως θεμιτό και ανθρώπινο εδώ που τα λέμε - αλλά κυρίως αποκαλύπτει την άρνηση του ΠΑΣΟΚ, ως κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης πλέον, να υποκύψει και να συμμετάσχει στον ακτιβισμό της παραδοσιακής αριστεράς, ακόμα και για το πρόσωπο του/της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Με άλλα λόγια, το ΠΑΣΟΚ στέλνει μήνυμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι είναι έτοιμο να ψηφίσει από κοινού με τη Νέα Δημοκρατία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως επιβάλλει η άρρητη συνταγματική ρύθμιση και η λογική των θεσμών, υπό την προϋπόθεση ότι η υποψηφιότητα πληροί τις προϋποθέσεις.

Προφανώς και δεν θα ψηφίσει τον όποιο υποψήφιο Πρόεδρο Δημοκρατίας το ΠΑΣΟΚ, αν ο Πρωθυπουργός υποκύψει στις απαιτήσεις της λαϊκής δεξιάς και προτείνει στέλεχος από τον σκληρό πυρήνα της παράταξής του. Άλλωστε, μια τέτοια υποψηφιότητα θα ήταν μια άλλη εκδοχή μικροπολιτικού ακτιβισμού για τον/την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θα ήταν η άλλη όψη της προσπάθειας της Νέας Αριστεράς να συγκροτηθεί μέτωπο εναντίον της κυβέρνησης, με αφορμή την εκλογή του διαδόχου της κ. Σακελλαροπούλου. Η εκλογή του Προέδρου δεν προσφέρεται για ασκήσεις πειθαρχίας του κομματικού στρατού.

Αντίθετα, φαίνεται πιθανό το ΠΑΣΟΚ να ψηφίσει τον/την πρόεδρο που θα προτείνει ο πρωθυπουργός, αν προέρχεται από την κεντροαριστερά και είναι μια προσωπικότητα κύρους.

"Είναι δυνατόν να ξαναπροτείνει την Κατερίνα Σακελλαροπούλου; Τι να σου πω, δεν έχω ιδέα. Δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του σε κανέναν μας".

Πηγή: capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Πού θα απολαύσεις την Πανσέληνο του Σεπτεμβρίου και το "ματωμένο φεγγάρι" στην Αθήνα

Η τελευταία πανσέληνος του καλοκαιριού είναι εδώ (7/9), κι εμείς σου προτείνουμε τις καλύτερες εμπειρίες για να την υποδεχθείς με τον πιο ρομαντικό τρόπο.

03 Σεπ 2025 | 07:15

Στην Αξιώτισσα στη Νάξο

Όποτε βλέπω σε ταβέρνα ή εστιατόριο, πανό, αφίσες και λοιπά πολιτικά μηνύματα, τα οποία "μοστράρει" ο ιδιοκτήτης πιστεύοντας προφανώς ότι με τον τρόπο αυτό επηρεάζει πεινασμένες συνειδήσεις, απλώς αποχωρώ.

01 Σεπ 2025 | 07:21

Εκλογολογίες και κομματικοί σχεδιασμοί

Ακόμα και η αναμενόμενη εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ με τις γνωστές παροχές του Σεπτεμβρίου εντάσσεται πάντως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, σε μια εκλογική στρατηγική.

27 Αυγ 2025 | 07:28

Διαβάζοντας Τσίπρα μαζί με το croissant

Πώς να το κάνουμε, σου δίνει ένα prestige μια συνέντευξη στην Monde. (Επίτηδες βάζω συνέχεια ξένες λέξεις στο κείμενο, αν τυχόν το διαβάσει ο ίδιος, να ταλαιπωρηθεί να τις ψάχνει στο λεξικό. Μια αθώα εκδίκηση, θα μου τη συγχωρέσετε.)

23 Αυγ 2025 | 12:02

Η αφιέρωση της Μαρίας Φαραντούρη στη Λίνα Μενδώνη

Διάφοροι κοινωνικοί αγωνιστές του πληκτρολογίου, εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για το γεγονός ότι η τραγουδίστρια – σύμβολο της αντίστασης – συμβιβάστηκε με την εξουσία.

20 Αυγ 2025 | 07:50

Τα χαρτιά της Ελλάδας και ο Τραμπ

Τι θα συνέβαινε αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ καλούνταν να μεσολαβήσει στη διένεξη ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία;

18 Αυγ 2025 | 07:50

Τα γαλλικά για τη Βούλτεψη

Υποθέτω μπορείς, σαν τη Βούλτεψη, να αποφανθείς ότι για τις πυρκαγιές και την ευαλωτότητά μας, δεν φταίει άλλος, αλλά φταίει το ότι δεν έχουμε αρκετούς εθελοντές. Πώς δεν το είχαμε σκεφτεί τόσα χρόνια βρε αδελφέ;

13 Αυγ 2025 | 09:01

Εγκώμιον της ξαπλώστρας

Και μπορεί στις καλοκαιρινές διακοπές και στις συνθήκες καύσωνα, οι πρωινοί περίπατοι να προσαρμόζονται στις συνθήκες της κλιματικής αλλαγής, αλλά στην επιλογή της παραλίας, η θεωρία μου ισχύει στο ακέραιο.

06 Σεπ 2025 | 09:44

Δημογραφικό: Να ξυπνήσουμε γιατί χανόμαστε (Τάσος Γιαννίτσης)

Διαβάζοντας την εισήγηση για το δημογραφικό πρόβλημα που έκανε ο Τάσος Γιαννίτσης στην επετειακή εκδήλωση για τα 51 χρόνια του ΠΑΣΟΚ (και μπράβο τους για την ιδέα), σε πιάνει η ψυχή σου.

03 Σεπ 2025 | 07:15

Στην Αξιώτισσα στη Νάξο

Όποτε βλέπω σε ταβέρνα ή εστιατόριο, πανό, αφίσες και λοιπά πολιτικά μηνύματα, τα οποία "μοστράρει" ο ιδιοκτήτης πιστεύοντας προφανώς ότι με τον τρόπο αυτό επηρεάζει πεινασμένες συνειδήσεις, απλώς αποχωρώ.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΩΜΕΝΙΔΗΣ 01 Σεπ 2025 | 07:23

Χειμερία νάρκη ή γεμιστά της επόμενης μέρας;

Οι αρκούδες. Τα ερπετά. Οι νυχτερίδες και οι σκίουροι. Και ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί, ιδίως εάν έχουν διατελέσει πρωθυπουργοί.

01 Σεπ 2025 | 07:21

Εκλογολογίες και κομματικοί σχεδιασμοί

Ακόμα και η αναμενόμενη εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ με τις γνωστές παροχές του Σεπτεμβρίου εντάσσεται πάντως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, σε μια εκλογική στρατηγική.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 01 Σεπ 2025 | 06:10

Η Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής

Ζούμε σε οργουελικούς καιρούς. Ο Τζορτζ Όργουελ, αυτός ο σκοτεινός προφήτης του εικοστού αιώνα, μπορεί να μην έπεσε σε όλα μέσα (συμπεριλαμβάνονται και ηχηρές αστοχίες στις προβλέψεις του), αλλά σίγουρα πέτυχε διάνα το κυριότερο.

27 Αυγ 2025 | 07:28

Διαβάζοντας Τσίπρα μαζί με το croissant

Πώς να το κάνουμε, σου δίνει ένα prestige μια συνέντευξη στην Monde. (Επίτηδες βάζω συνέχεια ξένες λέξεις στο κείμενο, αν τυχόν το διαβάσει ο ίδιος, να ταλαιπωρηθεί να τις ψάχνει στο λεξικό. Μια αθώα εκδίκηση, θα μου τη συγχωρέσετε.)

25 Αυγ 2025 | 07:11

GET A LIFE

Η περιπέτεια του Γιώργου Μαζωνάκη δεν επηρέασε κανέναν πλην του ιδίου και των στενών συγγενών του. Δεν ήταν συνεπώς είδηση. Κακώς τα ΜΜΕ τη μετέδωσαν, την πρόβαλαν με πηχυαίους μάλιστα τίτλους. Γιατί το έκαναν;

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 25 Αυγ 2025 | 06:15

Η κόπωση των διακοπών

Όσο και αν ακουστεί αλλόκοτο, φαίνεται πως η κόπωση δεν επέρχεται ως συνέπεια των διακοπών, αλλά την κουβαλάμε μαζί μας και την μεταφέρουμε από τόπο σε τόπο.

23 Αυγ 2025 | 12:02

Η αφιέρωση της Μαρίας Φαραντούρη στη Λίνα Μενδώνη

Διάφοροι κοινωνικοί αγωνιστές του πληκτρολογίου, εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για το γεγονός ότι η τραγουδίστρια – σύμβολο της αντίστασης – συμβιβάστηκε με την εξουσία.

20 Αυγ 2025 | 07:50

Τα χαρτιά της Ελλάδας και ο Τραμπ

Τι θα συνέβαινε αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ καλούνταν να μεσολαβήσει στη διένεξη ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία;

18 Αυγ 2025 | 07:52

59

Πριν από δυό εβδομάδες, έκλεισα τα πενηνταεννιά. Ήταν τα πρώτα γενέθλια της ζωής μου που η χαρά πήγαινε αντάμα με μια δυσφορία.

18 Αυγ 2025 | 07:50

Τα γαλλικά για τη Βούλτεψη

Υποθέτω μπορείς, σαν τη Βούλτεψη, να αποφανθείς ότι για τις πυρκαγιές και την ευαλωτότητά μας, δεν φταίει άλλος, αλλά φταίει το ότι δεν έχουμε αρκετούς εθελοντές. Πώς δεν το είχαμε σκεφτεί τόσα χρόνια βρε αδελφέ;

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 18 Αυγ 2025 | 06:33

Ούτε Μόναχο, ούτε Γιάλτα

Ακόμη και όσοι τσαλαβουτούν στα ρηχά της ιστορικής έρευνας, όλο και κάτι έχουν ακούσει για τη Συμφωνία του Μονάχου και τη Διάσκεψη της Γιάλτας.

13 Αυγ 2025 | 09:01

Εγκώμιον της ξαπλώστρας

Και μπορεί στις καλοκαιρινές διακοπές και στις συνθήκες καύσωνα, οι πρωινοί περίπατοι να προσαρμόζονται στις συνθήκες της κλιματικής αλλαγής, αλλά στην επιλογή της παραλίας, η θεωρία μου ισχύει στο ακέραιο.

11 Αυγ 2025 | 11:36

Μια καλλονή και δύο Γκουαγιαβέρες

Η Καρταχένα καμαρώνει για τους συγγραφείς της. Για τον παραμυθά της βασικά, τον μεγαλύτερο παραμυθά στα ισπανικά μετά από τον Θερβάντες.

11 Αυγ 2025 | 10:48

Το θαύμα της απάτης

Η εμμονή μου τα τελευταία χρόνια να αποκαλύπτω τις απάτες πίσω από τη συντριπτική πλειονότητα των υποτιθέμενων θαυμάτων δίνει την εσφαλμένη εντύπωση ότι δεν πιστεύω στα θαύματα συνολικά.