Advertisement
opap
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Follow us

Χορέψτε όσο κρατάει το πάρτι…

Το ερώτημα είναι πόσο θα κρατήσει το "πάρτι" πριν έρθει ο λογαριασμός της επιδημίας με τις συνέπειες των ελλειμμάτων και τη διόγκωση του χρέους.

Κώστας Στούπας
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑς ΣΤΟΥΠΑς
Κωστας Στουπας

1) Το χάσμα και η ελπίδα...

Το πιθανότερο είναι πως το εμβολιαστικό πρόγραμμα θα προχωρήσει τις επόμενες εβδομάδες και θα καταφέρει να ανακόψει το διογκούμενο κύμα της επιδημίας και μαζί με αυτό και το διευρυνόμενο κύμα "κατάθλιψης-δυσαρέσκειας"...

Τούτο, στον βαθμό που δεν θα υπάρξει κάποια δυσάρεστη ανατροπή, σημαίνει πως οικονομία και κοινωνία κατά το δεύτερο εξάμηνο θα εκτιναχθούν σαν πιεσμένα ελατήρια...

Το ερώτημα είναι πόσο θα κρατήσει το "πάρτι" πριν έρθει ο λογαριασμός της επιδημίας με τις συνέπειες των ελλειμμάτων και τη διόγκωση του χρέους.

Κανένας δεν πρέπει να ξεχνά πως χιλιάδες, κυρίως μικρές επιχειρήσεις, έχουν βρεθεί στο "κόκκινο" αυτήν την περίοδο και η επόμενη της επιδημίας ημέρα θα είναι δυσκολότερη από την προηγούμενη.

Ένας σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων, κυρίως μεταξύ αυτών που δεν προσαρμόστηκαν την περίοδο της επιδημίας προκειμένου να αναπληρώσουν τις απώλειες μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου, θα κατεβάσουν ρολά.

Χιλιάδες εργαζόμενοι που βιοπορίζονταν την περίοδο της επιδημίας με επιδόματα και έχουν εθιστεί στο μοντέλο της λιτής διαβίωσης με κοινωνικό μισθό, θα αναγκαστούν να αναζητήσουν εργασία σε μια αγορά αρκετά διαφορετική από αυτήν που υπήρχε πριν την επιδημία.

Η ορμή και το χάσμα...

Η επόμενη της επιδημίας ημέρα ξεκινά με την ορμή του ξεσπάσματος των εγκλείστων λόγω καραντίνας ανθρώπων και οικονομικών μονάδων αλλά και το χάσμα που αφήνει η νεκρή περίοδος στην οικονομική δραστηριότητα.

Τούτο μάλλον αποτελεί και μια ευκαιρία (ίσως και την τελευταία) να αλλάξουμε το αδιέξοδο οικονομικό μοντέλο της μεταπολίτευσης που εκτός του τουρισμού (και ιδίως του εύκολου τουρισμού) στηρίχθηκε κυρίως στη "βιομηχανία" της καφετέριας και του σουβλατζίδικου.

Το ευρωπαϊκό σχέδιο ανάταξης της οικονομίας μετά την επιδημία προβλέπει στοχευμένες επενδύσεις που μαζί με τις συμμετοχές του ιδιωτικού τομέα θα προσεγγίσουν τα 60 δισ. ευρώ. Αναμφίβολα αυτό αποτελεί μια ευκαιρία μετασχηματισμού του μη βιώσιμου μοντέλου της μεταπολίτευσης.

Το Σχέδιο έχει τέσσερις κύριους πυλώνες: την ψηφιακή μετάβαση κράτους και επιχειρήσεων, την αύξηση της απασχόλησης, την ενίσχυση της υγείας, της παιδείας, της κοινωνικής συνοχής, την πράσινη οικονομία και την εκτίναξη των επενδύσεων...

Γνωρίζω πολύ καλά τις ενστάσεις που μπορεί να έχει κάποιος σε ένα σχέδιο προώθησης της οικονομικής ανάπτυξης μέσω χαμηλότοκου κυρίως δανεισμού και επιδοτήσεων.

Οι επιτήδειοι ιδιώτες με τους πολιτικούς και γραφειοκράτες του Δημοσίου θα μοιραστούν τα χρήματα υπερτιμολογημένων σχεδίων για επενδύσεις που δεν θα γίνουν ποτέ.

Κάπως έτσι "φαγώθηκαν" μετά το ’80 πάνω από 200 δισ. ευρωπαϊκών επιδοτήσεων και επενδύσεων στη χώρα με μηδενικό ως ελάχιστο αναπτυξιακό αποτύπωμα.

Τι μας εγγυάται πως δεν θα γίνει και αυτήν τη φορά το ίδιο; Τίποτα.

Ούτε το γεγονός πως τα επενδυτικά σχέδια θα αξιολογηθούν από τις τράπεζες που θα αναλάβουν ένα μέρος του ρίσκου αποτελεί σαφή εγγύηση της επιτυχίας. Οι τράπεζες είναι στην κατάσταση που βρίσκονται σήμερα και γιατί τις τελευταίες δεκαετίες μοίραζαν δάνεια και δεν τα εισέπρατταν πίσω με κριτήρια διαπλοκής ή πολιτικού κόστους και όχι αποδοτικότητας μιας επένδυσης.

Φευ όμως η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία...

Ας ελπίσουμε αυτή τη φορά τα πράγματα να είναι διαφορετικά. Το γεγονός πάντως πως την περασμένη εβδομάδας μαζί με τον Πρωθυπουργό στην επίσημη παρουσίαση του σχεδίου "Ελλάδα 2.0" δεν είδαμε τους απίθανους πολιτευτές-κομματάρχες και συνδικαλιστές του δημοσίου να ακονίζουν τα "μαχαιροπήρουνα", αλλά στελέχη άσχετα από τον κομματικό μηχανισμό που θα μπορούσαν κάλλιστα να εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, αποτελεί μια θετική εξέλιξη.

Θετικό είναι επίσης και το γεγονός πως η ομάδα αυτή κατάφερε να εμφανίσει στην Κομισιόν ένα από τα πληρέστερα σχέδια απορρόφησης των κονδυλίων. Στη χώρα αναμφίβολα έχουν γίνει θετικά βήματα.

Ίδωμεν λοιπόν... και όπως είπαμε η Ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία...

2) Διασκεδάστε όσο διαρκεί το πάρτι...

Καθώς στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές συνεχίζεται το πάρτι, το ελληνικό χρηματιστήριο εμφανίζει σημάδια επιστροφής ενός... νεκρού στον κόσμο των ζωντανών.

Το πλέον ενδιαφέρον όμως είναι πως οι ταλαντώσεις των τιμών των μετοχών αρχίζουν να έχουν σχέση με επιχειρηματικές εξελίξεις που αφορούν τις επιμέρους εταιρείες ή την αγορά συνολικότερα.

Όταν συμβαίνει αυτό, το θετικό κλίμα μπορεί να αποκτήσει διάρκεια και βάθος.

Τους επόμενους μήνες λοιπόν μάλλον θα δούμε το κλίμα της αγοράς να θερμαίνεται ακόμη περισσότερο. Τούτο έχει διάρκεια όσο στις διεθνείς αγορές επικρατεί το εύκρατο κλίμα και οι δείκτες διατηρούν τα κέρδη τους.

Από την αρχή του χρόνου μέχρι την περασμένη Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης κέρδιζε 8,19%, ο DAX περί το 10,12% και ο S&P 500 7,45%. Σε δωδεκάμηνη βάση οι αντίστοιχες αποδόσεις είναι 61,86%, 58,59% και 62,17%.

Το συμπέρασμα που μπορεί κάποιος να βγάλει από αυτή την αναλογική πορεία είναι πως οι αγορές κινούνται με οδηγό τη ρευστότητα που κυκλοφορεί παρά τις δυνατότητες κάθε οικονομίας.

Την άποψή μου για τους φερέλπιδες κερδοσκόπους που ανακαλύπτουν το χρηματιστήριο μετά από 12 χρόνια ανοδικού κύκλου ο οποίος έστειλε τον S&P 500 από τις 666 πάνω από τις 4.000 μονάδες την έγραψα προχθές. Κέρδη θα έχουν ελπίδα να αποκομίσουν όσοι αγοράσουν μέσα στη δεκαετία κάτω από τις 2.000 και πουλήσουν την επόμενη δεκαετία πάνω από τις 5.000 ή και 10.000 μονάδες.

Διασκεδάστε όσο διαρκεί το πάρτι γιατί το επόμενο θα καθυστερήσει...

Πηγή: capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Ένα ενδιαφέρον update για το Βαρούλκο

Στο εμβληματικό εστιατόριο του Πειραιά, για παρά θίν' αλός γεύματα μια ανάσα από τη θάλασσα.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ 03 Οκτ 2025 | 17:51

Fluenz: Το ρινικό εμβόλιο κατά της γρίπης για πρώτη φορά στην Ελλάδα - Ποιοι δεν πρέπει να το κάνουν

Το εμβόλιο περιέχει ζωντανούς αλλά εξασθενημένους ιούς της γρίπης, οι οποίοι δεν προκαλούν νόσο αλλά ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα - Προσοχή: Σε ποιους ΔΕΝ πρέπει να χορηγηθεί

ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ 22 Σεπ 2025 | 06:40

Ρινικό εμβόλιο για τη γρίπη: Ερχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα φέτος - Ποιοι δεν μπορούν να το κάνουν

Περίπου πενήντα χιλιάδες δόσεις ρινικού εμβολίου για τη γρίπη υπολογίζεται να διατεθούν φέτος στη χώρα μας.

06 Οκτ 2025 | 07:06

Ο Βασιλιάς είναι γυμνός και κουρασμένος

Μεγαλώνοντας, οι γωνίες σου αμβλύνονται. Όλο και σπανιότερα αναφωνείς ότι ο βασιλιάς είναι -σου φαίνεται έστω- γυμνός. Όχι απαραίτητα επειδή κοιτάς τη δουλειά ή το συμφέρον σου.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 06 Οκτ 2025 | 06:05

Η δεκαετία που κουβαλάς

Καθένας από εμάς, ανάλογα με την ηλικία του, κουβαλάει στην καμπούρα του και άλλη δεκαετία. Για την ακρίβεια, κουβαλάμε στην καμπούρα μας όλες τις δεκαετίες που μας διαμόρφωσαν από τη γέννησή μας μέχρι σήμερα.

04 Οκτ 2025 | 09:16

Τι πήρε ακριβώς ο Ερντογάν;

Δεν έχω το ρεπορτάζ του Τούρκου συναδέλφου και δεν μπορώ να πάρω θέση, ούτως ή άλλως δεν έχει και πολύ μεγάλη σημασία για την αντιπολίτευση στην Αθήνα, ο δικός μας δυσκολεύεται ακόμα και να βγάλει φωτογραφία δίπλα-δίπλα με τον πλανητάρχη, σιγά μην τον δεχτεί στον Λευκό Οίκο ο Τραμπ.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 01 Οκτ 2025 | 06:49

Τα ήρεμα νερά και τα "νεύρα" Σαμαρά

Η Ελλάδα δεν υπέγραψε φιλία με την Τουρκία, αυτό φαίνεται άλλωστε επί του πεδίου, αλλά αποδέχθηκε όντως ένα μορατόριουμ στην αντιπαράθεση.

29 Σεπ 2025 | 07:17

Συγχωριανοί του ψεύτη βοσκού

Έτσι ο Διονύσης Σαββόπουλος, αποφαινόμαστε, είναι ο Μπομπ Ντύλαν της Ελλάδας. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο δικός μας Ντε Γκωλ. Κι όποια γυναίκα δολοφονεί τα παιδιά της μια Μήδεια του σήμερα...

29 Σεπ 2025 | 06:28

Πότε θα πάει ο Μητσοτάκης στον Λευκό Οίκο

Λήξη συναγερμού; Όχι βέβαια. Τώρα θα αρχίσει η "μίρλα" για το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης δεν έχει πάρει ακόμα πρόσκληση για τον Λευκό Οίκο, θα αρχίσει η γκρίνια για τα F35 που ο Τραμπ θέλει φαίνεται πάση θυσία να δώσει στον Ερντογάν.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 29 Σεπ 2025 | 06:10

Dark Tourism

Δημιουργός και αποκλειστικός διαχειριστής της εν λόγω ιστοσελίδας είναι ένας Γερμανός, ο Peter Hohenhaus, ένας πανεπιστημιακός που, κατά δήλωσή του, εγκατέλειψε νωρίς-νωρίς την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία.

24 Σεπ 2025 | 07:52

Η "κατάληψη" στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη

Υποθέτω έχει να κάνει και με την αδυναμία της αντιπολίτευσης να δημιουργήσει ένα αντικυβερνητικό ρεύμα και κίνημα και να δώσει μορφή και περιερχόμενο στον αγώνα τους. Στον αγώνα τους να φύγει επιτέλους ο Μητσοτάκης.

22 Σεπ 2025 | 09:56

Ένα φωτεινό πολιτιστικό γεγονός

Και όμως. Με την έξοδο από τα μνημόνια, η εντόπια βιβλιοπαραγωγή επανήλθε σταδιακά στα προ της κρίσης επίπεδα.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 22 Σεπ 2025 | 06:15

Το δράμα του πολυεκατομμυριούχου

Πώς θα ήταν ένας κόσμος δίχως καθόλου ενσυναίσθηση; Σίγουρα θα ήταν ένας κόσμος όπου δεν θα ήθελα να ζήσω ή όπου δεν θα ήθελαν να ζήσουν τα παιδιά μας.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 20 Σεπ 2025 | 13:26

Ο Ανδρέας Λοβέρδος στο ΚΚΜ

Το ερώτημα παραμένει: Γιατί όλοι φεύγουν από το ΠΑΣΟΚ και δεν έχουμε ούτε έναν να έκανε την αντίστροφη πορεία;

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 17 Σεπ 2025 | 08:03

Πλέον δεν είναι ούτε δημοκράτης ούτε απλά δεξιός

Η αλήθεια είναι ότι τώρα πλέον είναι απλά νεκρός. Ούτε δημοκράτης, ούτε απλά δεξιός. Μακαρίτης.

15 Σεπ 2025 | 07:55

Βαθιά Αμερική

Μπορεί η βαθιά Αμερική να ορίσει τις τύχες του πλανήτη, κατά τον τρόπο που ένας καρκίνος μέχρι να ξεπεραστεί, αποσυντονίζει, βασανίζει τον άνθρωπο; Όλα δείχνουν πως ναι.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 15 Σεπ 2025 | 06:15

Η ιδεολογία του δολοφόνου

Είναι οι δολοφόνοι εκ προοιμίου "δεξιοί" ή εκ προοιμίου "αριστεροί", όπως θέλουν να μας πείσουν οι εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές παρατάξεις;

ΚΑΤΑΜΕΣΤΟ ΤΟ ΚΑΛΛΙΜΑΡΜΑΡΟ 14 Σεπ 2025 | 13:18

"Απόλυτη" και κάτι παραπάνω

Η Άννα Βίσση απέδειξε για ακόμα μια φορά γιατί παραμένει η "Απόλυτη Ελληνίδα Σταρ", ίσως... και κάτι παραπάνω.

13 Σεπ 2025 | 12:37

Η πρώτη δημοσκόπηση

Το πιο χαρακτηριστικό νούμερο από τη δημοσκόπηση, είναι αυτό για την "ικανοποίηση" από τις παροχές που ανακοινώθηκαν στην ΔΕΘ. Οι μισοί από εκείνους που εκτιμούν ότι θα έχουν όφελος από τη μείωση της φορολογίας, δηλώνουν ταυτόχρονα ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τα μέτρα. Γιατί; Γιατί δεν τους αρέσει η κυβέρνηση είναι η απάντηση.

10 Σεπ 2025 | 07:52

Ο πάντα προκλητικός Άδωνις Γεωργιάδης

O Γεωργιάδης ήταν προκλητικός. Προκλητικός που ακύρωσε την επίσκεψή του στο νοσοκομείο της Δράμας, προκλητικός και με τα όσα είπε μετά για τα επεισόδια στην είσοδο του νοσοκομείου πριν από την άφιξή του.

08 Σεπ 2025 | 07:44

Και πάλι όλοι μαζί

Γιατί τα σημερινά ζευγάρια αποφεύγουν -συχνά τρέμουν στο ενδεχόμενο- να γίνουν γονείς; Η προφανής απάντηση αφορά στο κόστος ζωής.

08 Σεπ 2025 | 06:05

Τα λείψανα του Αγίου Λαζάρου

Η βιβλιογραφία γύρω από την εμπορία "ιερών λειψάνων" εμπλουτίστηκε σε σημείο ώστε να αδυνατούμε να την εξαντλήσουμε στο πλαίσιο ενός σύντομου κειμένου.