Γίνεται η Καθαρά Δευτέρα να μην είναι νόστιμη και πλούσια σε γεύση; Δεν γίνεται, γιατί έτσι πρέπει να είναι ό,τι βγαίνει από τα χέρια σας. Ακόμα και τα νηστίσιμα σας, να είναι πεντανόστιμα.
Οι συνταγές που μας προτείνει ο Δημήτρης Σκαρμούτσος για το Σαρακοστιανό σας τραπέζι, είναι εύκολες και μοναδικές, είναι γεμάτες παράδοση και γεύση μαμάς. Είναι οι συνταγές που θα μας κάνουν όσους κάτσουν στο τραπέζι μας να παραμιλάν από τη νοστιμιά.
Ας δούμε τρεις από τις συνταγές του διάσημου Έλληνα σεφ, για την Καθαρά Δευτέρα.
Αρωματικό μυδοπίλαφο

Πλένουμε και τρίβουμε σχολαστικά τα μύδια, ώστε να φύγουν τυχόν υπολείμματα και αφαιρούμε τα μουστάκια.
Σε μια κατσαρόλα με 2 φλ. νερό βράζουμε τα μύδια για 2 λεπτά.
Τα σουρώνουμε, κρατάμε 1 φλ. από το ζουμί τους και τα αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει.
Ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο, ανακατεύουμε και σοτάρουμε για 4 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
Σβήνουμε με το ούζο και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε τον κύβο κότας και με ένα κουτάλι τον διαλύουμε.
Ρίχνουμε το ρύζι, ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά, προσθέτουμε το 1 φλ. από το ζουμί από τα μύδια, που κρατήσαμε, 4 φλ. νερό, το χυμό ντομάτας, τον κουρκουμά και αλατοπιπερώνουμε.
Ρίχνουμε τα μύδια, ανακατεύουμε και αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να γίνει το ρύζι.
Γαρνίρουμε με φρέσκα φύλλα δυόσμου και σερβίρουμε.
Υλικά
200 γρ. μύδια, χωρίς το κέλυφος
2 φλ. νερό + 4 φλ.
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, τριμμένο
1 σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένο
1 καρότο, τριμμένο
1/3 φλ. ούζο ή τσίπουρο
1 κύβο κότας
2 φλ.ρύζι για πιλάφι
5 φλ.νερό
½ φλ. χυμό ντομάτας
½ κ.γ. κουρκουμά
αλάτι, κατά βούληση
πιπέρι, κατά βούληση
φύλλα δυόσμου, για γαρνιτούρα
Μακαρονάδα με μελάνι σουπιάς και μόσχους

Σε αλατισμένο νερό που βράζει ρίχνουμε το μελάνι σουπιάς και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε τα ζυμαρικά και βράζουμε 2 λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες τις συσκευασίας.
Σουρώνουμε τα ζυμαρικά και τα αφήνουμε στην άκρη διατηρώντας τα ζεστά.
Καθαρίζουμε τους μόσχους, γυρνώντας τη κουκούλα τους και αφαιρώντας το εσωτερικό της.
Πιέζουμε με το χέρι το στόμα τους από το κέντρο και το αφαιρούμε.
Πλένουμε καλά τα χταποδάκια και τα αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν καλά.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο, μόλις ζεσταθούν ρίχνουμε τους μόσχους και τα σοτάρουμε για 1-2 λεπτά.
Προσθέτουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Ρίχνουμε τη φρέσκια ρίγανη, το χυμό λεμονιού, το ζωμό κότας και το πιπέρι, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά.
Προσθέτουμε τα μακαρόνια και ανακατεύουμε.
Γαρνίρουμε με φρέσκια ρίγανη, φέτες λεμονιού και σερβίρουμε.
Υλικά
1 κ.γ. μελάνι σουπιάς
500 γρ. ζυμαρικά σπαγγέτι
500 γρ. μόσχοι (μικρά χταποδάκια)
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. βούτυρο, ανάλατο
3 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
½ φλ. κρασί λευκό, ξηρό
2 κ.σ. φρέσκια ρίγανη + μερικά κλωναράκια, για γαρνιτούρα
1/2 λεμόνι, χυμό + 1/2 κομμένο σε φέτες, για γαρνιτούρα
2 φλ. ζωμό κότας
πιπέρι, κατά βούληση
Γαρίδες σοτέ με σάλτσα εσπεριδοειδών

Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς υψηλή φωτιά.
Ρίχνουμε το βούτυρο και μόλις λιώσει, προσθέτουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι.
Αφήνουμε να μαλακώσει το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε τις γαρίδες.
Ανακατεύουμε και σοτάρουμε τις γαρίδες, μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
Σβήνουμε με το κρασί και το χυμό λεμονιού και πορτοκαλιού και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Ρίχνουμε πιπέρι και τις φέτες από το λεμόνι και το πορτοκάλι, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 3-5 λεπτά, μέχρι να σωθούν τα περισσότερα υγρά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και πασπαλίζουμε με τις νιφάδες θαλασσινό αλάτι.
Γαρνίρουμε με το μαϊντανό και σερβίρουμε.
Υλικά
50 γρ. βούτυρο, ανάλατο
1 σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένη
1 κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
500 γρ. γαρίδες μεγάλες, καθαρισμένες με το κεφάλι και την ουρά
1 φλ. κρασί λευκό, ξηρό
πιπέρι, φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση
1 λεμόνι, 1/2 κομμένο σε φέτες + 1/2 χυμό
1 πορτοκάλι, 1/2 κομμένο σε φέτες + 1/2 χυμό
1 κ.γ. νιφάδες θαλασσινό αλάτι
½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο, φύλλα και κοτσάνια
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr