
Όλοι έχουμε στη ντουλάπα μας ρούχα που δεν φοράμε, αλλά δεν τα πετάμε κιόλας γιατί έχουν συναισθηματική αξία για εμάς. Κι όμως μένουν εκεί, πιάνοντας χώρο, ενώ θα μπορούσαν να αποκτήσουν μια νέα ζωή. Ήξερες ότι υπάρχουν ειδικοί χώροι όπου μπορούμε να δώσουμε αυτά τα ρούχα και με μια τόσο απλή κίνηση να συμβάλλουμε σε ένα βιώσιμο μέλλον για όλους μας;
O Γιώργος Καράβας και το glo, ένα πρωτοπόρο brand στον τομέα της βιωσιμότητας, δημιούργησαν μια νέα σειρά έξι mini επεισοδίων στο YouTube όπου προβάλλονται μοναδικές ιστορίες βιωσιμότητας που βρίσκονται πίσω από επιτυχημένες, "πράσινες" ελληνικές εταιρείες, δείχνοντάς μας τον τρόπο να κάνουμε το sustainability, μέρος και της δικής μας καθημερινότητας για να ζήσουμε όλοι μαζί σε έναν πιο πράσινο πλανήτη.
Όπως το Fabric Republic, την εταιρεία που δίνει δεύτερη ζωή στα ρούχα που θα κατέληγαν στα σκουπίδια.
Ο Γιώργος Καράβας επισκέπτεται τις εγκαταστάσεις του πρώτου καινοτόμου συστήματος διαχείρισης πλεονάζοντος ρουχισμού που δεν ασχολείται μόνο με την ανακύκλωση του ρουχισμού αλλά και την επαναχρησιμοποίησή του, δημιουργώντας νέα προϊόντα.
"Για να δημιουργηθεί ένα τζιν παντελόνι χρειάζονται περίπου 7.500 λίτρα νερό" τονίζει ο Γιώργος Καράβας κάτι που θα πρέπει να μας κάνει να το σκεφτούμε πολύ πριν πετάξουμε το παλιό μας τζιν στα σκουπίδια.

Ακόμα, συνομιλεί με τον ιδρυτή της Papercuts που παράγει ανακυκλώσιμα έπιπλα από χαρτόνι, που όσο κι αν φαίνεται αδύνατον, μπορούν να σηκώσουν το "βάρος" του βιώσιμου design. "Δεν περίμενα ότι θα καθόμουν σε έπιπλα από ανακυκλωμένο χαρτί και θα ένιωθα τόσο άνετα" αναφέρει ο Γιώργος Καράβας, παρουσιάζοντας τον τρόπο που δημιουργούνται έπιπλα και αντικείμενα οικιακής χρήσης από χαρτόνι υψηλής αντοχής και αισθητικής, τα οποία είναι ανακυκλώσιμα.

Στα επόμενα επεισόδια, γνωρίζουμε την Zoe Keros, η οποία σχεδιάζει μοναδικά χειροποίητα jacket, ζωγραφισμένα στο χέρι με οικολογικά χρώματα, με μηδενική επιβάρυνση στο περιβάλλον, καθώς και το πρωτοπόρο μοντέλο trade-in μεταχειρισμένων συσκευών κινητής τηλεφωνίας της Pandas, που δίνει λύση στο θέμα του "τι γίνεται με το 1 δισεκατομμύριο smartphones που αποσύρονται κάθε χρόνο;"
Με μεγάλο ενδιαφέρον μαθαίνουμε και για το καταπληκτικό έργο της ΑΦΗΣ που από το 2004 συλλέγει μπαταρίες σε πάνω από 70.000 σημεία διανομής σε όλη τη χώρα, αλλά και και την Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε. που αναλαμβάνει τη συλλογή και διαχείριση αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού που δεν χρειαζόμαστε και διαφορετικά θα κατέληγαν στα σκουπίδια επιβαρύνοντας σημαντικά το περιβάλλον.

Εσύ, έχεις ακόμα μια ντουλάπα γεμάτη με ρούχα που δε φοράς ποτέ; Κρατάς για ενθύμιο το φουρνάκι στο οποίο μαγείρευες 20 χρόνια πριν και πλέον δε δουλεύει; Κάνεις συλλογή από παλιά κινητά τηλέφωνα, συσκευές θέρμανσης καπνού ή τηλεκοντρόλ;
Αν απάντησες έστω ένα "ναι” στις παραπάνω ερωτήσεις, τότε σίγουρα η νέα σειρά βίντεο Sustainable Stories - powered by glo έχει δημιουργηθεί για εσένα.
Κάθε εβδομάδα, ένα νέο επεισόδιο παρουσιάζεται, με πρωταγωνίστρια μια διαφορετική εταιρεία από το οικοσύστημα του νέου και νεοφυούς ελληνικού επιχειρείν, η οποία ξεχωρίζει μέσα από τις δράσεις, την καινοτομία των προϊόντων και των υπηρεσιών της, προτείνοντας ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης και τρόπου ζωής.
Και φυσικά όλοι συντονιζόμαστε στα κανάλια του glo για να ανακαλύψουμε μέσα από τα Sustainable Stories τον τρόπο που μπορούμε οι ίδιοι να συμμετάσχουμε σε όλη αυτή την προσπάθεια.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr