Νέα μεγάλη επιχείρηση διάσωσης της μεγαλόπτερης φάλαινας Τίμι που είχε εγκλωβιστεί από τα τέλη Μαρτίου σε παραλία της Βαλτικής πραγματοποιήθηκε από ιδιωτική εξειδικευμένη ομάδα στη Γερμανία.
Οι γερμανοί διασώστες ανέσυραν την Τρίτη τη φάλαινα σε μια ειδική βάρκα που επρόκειτο να τη μεταφέρει σε βαθύτερα νερά, στην τελευταία προσπάθεια απεγκλωβισμού της.
Ο αγώνας για την επιβίωση της Τίμι έχει ευαισθητοποιήσει τη χώρα από τότε που βρέθηκε σε μια αμμώδη ακτή κοντά στην πόλη Λούμπεκ, μακριά από το φυσικό της περιβάλλον στα τέλη Μαρτίου.
Η τελευταία επιχείρηση διάσωσης - που χρηματοδοτείται από δύο επιχειρηματίες -περιλαμβάνει τη μεταφορά του θαλάσσιου θηλαστικού σε μια φορτηγίδα, η οποία διαθέτει αμπάρι γεμάτο με νερό και συνήθως χρησιμοποιείται για τη μεταφορά άλλων σκαφών, από τις ακτές της Βαλτικής Θάλασσας της Γερμανίας σε βαθύτερα νερά.
Ξεκινώντας νωρίτερα την Τρίτη, σύμφωνα με το france24.com οι διασώστες έδεσαν ιμάντες στη φάλαινα και την έριξαν σε ένα κανάλι που είχε σκαφτεί ειδικά στην άμμο για να φτάσει στην πλωτή πλατφόρμα, κοντά στο νησί Poel.
Μετά από αρκετή απόσταση, η φάλαινα, με τους διασώστες να κολυμπούν δίπλα της, επιτάχυνε και στη συνέχεια κολύμπησε μέσα στη φορτηγίδα, προκαλώντας ζητωκραυγές χαράς από την ομάδα διάσωσης και άλλους που την παρακολουθούσαν από την ακτή.
"Δεν μπορώ καν να περιγράψω πόσο χαρούμενη είμαι", δήλωσε στην εφημερίδα Bild η Κάριν Βάλτερ-Μόμερτ, μία από τους επιχειρηματίες που χρηματοδότησαν τη διάσωση.

"Μπορούσες να δεις ότι η φάλαινα πάλευε και ήθελε να ζήσει. Το να ξέρεις ότι τώρα βρίσκεται στη φορτηγίδα είναι απλά υπέροχο και δείχνει ότι η μάχη για την Τίμι άξιζε τον κόπο."
Το σχέδιο είναι τώρα η φορτηγίδα να μεταφερθεί στη Βόρεια Θάλασσα και, ελπίζουμε, η φάλαινα να απελευθερωθεί εάν είναι αρκετά δυνατή.

Φρενίτιδα των μέσων ενημέρωσης
Η φάλαινα εντοπίστηκε για πρώτη φορά κολλημένη σε μια αμμώδη όχθη στις 23 Μαρτίου.
Αρχικά έγιναν αρκετές προσπάθειες για την απελευθέρωση του θαλάσσιου θηλαστικού, μεταξύ άλλων και το σκάψιμο καναλιών για να κολυμπήσει, αλλά όλες απέτυχαν.

Στις αρχές Απριλίου, οι αξιωματούχοι εγκατέλειψαν την υπόθεση, λέγοντας ότι πίστευαν ότι δεν μπορούσε να σωθεί.
Αλλά αυτό προκάλεσε κατακραυγή και οι αρχές πείστηκαν να αφήσουν τους επιχειρηματίες να καταστρώσουν ένα σχέδιο διάσωσης.

Ορισμένοι επιστήμονες έχουν επικρίνει έντονα την απόφαση να επιτραπούν περαιτέρω προσπάθειες διάσωσης, πιστεύοντας ότι θα είναι πολύ επικίνδυνες για τη φάλαινα και εκτιμώντας τις πιθανότητες επιτυχίας ως χαμηλές.



Ο Τιλ Μπάκχαους, υπουργός Περιβάλλοντος του κρατιδίου Μεκλεμβούργο-Δυτικής Πομερανίας υπερασπίστηκε την τελευταία προσπάθεια, λέγοντας ότι "σίγουρα άξιζε τον κόπο".

"Πάντα έλεγα ότι όποιος δεν κάνει τίποτα δεν κάνει λάθη", πρόσθεσε.
Η ιστορία έχει προκαλέσει φρενίτιδα στα μέσα ενημέρωσης -- με αδιάκοπη κάλυψη από τηλεοπτικά κανάλια, διαδικτυακά μέσα και influencers στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης -- αλλά έχει επίσης οδηγήσει σε καβγάδες και θεωρίες συνωμοσίας.
Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων
ΦΩΤΟ Reuters
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr
![H προσπάθεια διάσωσης της φάλαινας "Τίμι" ξεπερνά το κρίσιμο εμπόδιο - Aγώνας για την επιβίωσή της [εικόνες]](/Content/ImagesDatabase/p/300x200/crop/both/77/77c6738249e94ec282416d191dc3e38b.jpg?anchor=topcenter)