
Την Πέμπτη, ανήμερα της 25ης Μαρτίου, θα προβληθούν από την ΕΡΤ μαγνητοσκοπημένα μηνύματα του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.
Υπενθυμίζουμε πως ο Γάλλος πρόεδρος έχει παραχωρήσει συνέντευξή στην ΕΡΤ1 και τον Νίκο Αλιάγα, η οποία θα προβληθεί στο κεντρικό δελτίο του σταθμού, την Τετάρτη στις 21:00, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται στην επαφή του με τον ελληνικό πολιτισμό και στην επέτειο του 1821.
Στο τρέιλερ της συνέντευξης, ο Εμανουέλ Μακρόν αφηγείται πόσο τον επηρέασαν οι αρχαίες τραγωδίες, τους μύθους και τους Έλληνες φιλοσόφους και σημειώνει πως η Ελλάδα πριν από 200 χρόνια ενέπνεε την Ευρώπη και ειδικά την Γαλλία.
"Πριν από 200 χρόνια η Ελλάδα ενέπνεε την Ευρώπη, ειδικά τη Γαλλία", τονίζει χαρακτηριστικά. Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρεται στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης. "Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της Ευρωπαϊκής Ελευθερίας", σημειώνει.
Μπάιντεν για το 1821: Συμμετέχω κι εγω μαζί με τον ελληνικό λαό στον εορτασμό της χαρμόσυνης επετείου
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, εκτός από το μαγνητοσκοπημένο μήνυμα, ανήμερα της 25ης Μαρτίου θα έχει και την πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σε μία κίνηση με συμβολισμούς και αρκετά μηνύματα.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης, πως ο Τζο Μπάιντεν με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, έστειλε επιστολή στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην οποία αναφέρθηκε στις συμπόρευση Ελλήνων και Αμερικανών όλα αυτά τα χρόνια. "Συμμετέχω από κοινού με τον ελληνικό λαό και τα εκατομμύρια υπερήφανων Ελληνοαμερικανών στον εορτασμό αυτής της χαρμόσυνης επετείου", ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.
Το μήνυμα του Τζο Μπάιντεν:
"Αγαπητή κυρία Πρόεδρε,
Με χαρά απευθύνω στον ελληνικό λαό τα συγχαρητήριά μου για την ιστορική επέτειο των
διακοσίων χρόνων από τον αγώνα του για ανεξαρτησία.
Οι Έλληνες αγωνιστές του 1821 εμπνέονταν από τα ιδανικά και τη δράση της Αμερικανικής
Επανάστασης, ακριβώς όπως οι Αμερικανοί επαναστάτες και οι Πατέρες του Έθνους μας είχαν εμπνευστεί από το παράδειγμα της αθηναϊκής δημοκρατίας.
Και για περισσότερα από 200 χρόνια, οι Έλληνες και οι Αμερικανοί συμπορεύτηκαν, σεβόμενοι και υπερασπιζόμενοι τις αρχές της δημοκρατίας που έδωσαν πνοή στις επαναστάσεις μας. Συμμετέχω από κοινού με τον ελληνικό λαό και τα εκατομμύρια υπερήφανων Ελληνοαμερικανών στον εορτασμό αυτής την χαρμόσυνης επετείου.
Η Ελλάδα είναι ένας νατοϊκός σύμμαχος καίριας σημασίας και στενός φίλος των ΗΠΑ, παρέχοντας σταθερότητα και συμβάλλοντας ενεργά στην ειρήνη και την ευημερία στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και των Δυτικών Βαλκανίων. Στη διάρκεια της καριέρας μου, είχα το προνόμιο να συνεργαστώ στενά με πολλούς Έλληνες
πρωθυπουργούς και να συνομιλήσω διά μακρών με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη
Βαρθολομαίο.
Ως Πρόεδρος, προσβλέπω στη συνέχιση της ένδοξης παράδοσης περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και εκ νέου επιβεβαίωσης της κοινής μας δέσμευσης στην Διατλαντική Συμμαχία και στο σύνολο των κοινών αξιών που μας ενώνουν.
Ειλικρινώς δικός σας,
Τζόζεφ Ρ. Μπάιντεν Τζούνιορ"
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr