Για τις εκλογές, την αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά και για τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας, μίλησε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, τονίζοντας πως όσο η οικονομία πηγαίνει καλά, η κυβέρνηση θα συνεχίζει να στηρίζει τους πολίτες.
Σχετικά με την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, ο κ. Σκέρτσος δήλωσε πως "η κυβέρνηση έχει κλείσει έναν επιτυχημένο κύκλο θητείας που έχει καταφέρει να έχει δώσει αποτελέσματα στη χώρα, στα εισοδήματα, στις επενδύσεις και στην οικονομία".
"Αυτό νομίζω ο κόσμος το βλέπει. Είναι μία εκλογική χρονιά, τρέχει ο εκλογικός χρόνος, είναι αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού να πει πότε θα γίνουν οι εκλογές, δεν μπορούμε να κάνουμε σενάρια. Οι εκλογές θα γίνουν στον χρόνο που πρέπει. Ο πρωθυπουργός τα έχει σταθμίσει όλα και θα κάνει τις ανακοινώσεις στον χρόνο που πρέπει", είπε συγκεκριμένα.
Κατώτατος μισθός
Όσον αφορά στον κατώτατο μισθό, ο κ. Σκέρτσος ανέφερε πως, "έχει αυξηθεί ήδη δύο φορές και θα αυξηθεί και τρίτη λόγω της καλής πορείας της οικονομίας. Θα έχουμε ανακοινώσεις μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2023 και είναι μια διαδικασία που θα ξεκινήσει αρχές του χρόνου, θα συσταθεί μία επιτροπή από το υπουργείο Εργασίας που θα αξιολογήσει τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να αντέξουν και νέες αυξήσεις. Φυσικά θα λάβουμε υπόψιν και τις πληθωριστικές πιέσεις και την ενίσχυση που χρειάζεται να δοθεί στα εισοδήματα, και ειδικά σε αυτούς που λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό και νομίζω ότι εκεί θα έχουμε θετικές εξελίξεις. Είναι μία σύνθετη "άσκηση", λαμβάνει υπόψιν την ανάπτυξη της οικονομίας, την πίεση του πληθωρισμού, τις αντοχές των επιχειρήσεων, στην Ελλάδα έχουμε πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και μία αύξηση του κατώτατου μισθού θα οδηγήσει σε αντίστροφα αποτελέσματα, δηλαδή σε ανεργία. Θέλουμε να δώσουμε στήριξη στα εισοδήματα, γιατί δέχονται μεγάλες πιέσεις".
"Η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν έχει σχέση με τις εκλογές, αφορά στην προβλεψιμότητα στην οικονομία και στις επιχειρήσεις, για να μπορούν να κανονίσουν και οι ίδιοι τις δαπάνες και τα έξοδα που θα έχουν σε ετήσια βάση, και ως προς τον προϋπολογισμό των ίδιων των επιχειρήσεων. Φέρνουμε λίγο πιο μπροστά τον κατώτατο μισθό γιατί η τουριστική περίοδος ξεκινάει τον Απρίλιο ουσιαστικά. Η προηγούμενη διαδικασία έλεγε ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού εφαρμόζεται από τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους", συμπλήρωσε.
"Μη τα βάζουμε όλα σε μία εκλογική βάση και σε μία λογική εκλογικών σκοπιμοτήτων. Ο κόσμος πιέζεται πάρα πολύ, χρειάζεται ενίσχυση στο εισόδημα και ό,τι μπορούμε να κάνουμε για να στηρίξουμε τα εισοδήματα, θα το κάνουμε. Θα το φέρουμε γιατί η κοινωνία χρειάζεται στήριξη και εφόσον η οικονομία υπεραποδίδει, μπορεί να διαχέεται σε όλους τους πολίτες", τόνισε ο υπουργός Επικρατείας.
Τι είπε για την ακρίβεια
Για την ακρίβεια και την αδυναμία των πολιτών να ανταπεξέλθουν ο κ. Σκέρτσος επεσήμανε πως, "η ακρίβεια είναι ένα διεθνές φαινόμενο. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο πληθωρισμός μειώνεται ταχύτερα στην Ελλάδα από ότι στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και σε αυτό έχουν συντελέσει και τα μέτρα που έχουμε λάβει, μέτρα τόσο ενίσχυσης του εισοδήματος όσο και έντασης του ανταγωνισμού στην αγορά. Το καλάθι του νοικοκυριού έχει φέρει σημαντικά αποτελέσματα. Μέσα σε 2 μήνες που λειτουργεί, έχουμε μία ελάφρυνση κοντά στα 60-70 ευρώ στο καλάθι τον μήνα, συν την επιταγή που θα δώσουμε για τις αγορές στα σούπερ μάρκετ", και συνέχισε:
"Οι μισθοί είναι ακόμα χαμηλοί στην Ελλάδα, έχουμε κάνει έρευνα που έδειξε ότι το καλάθι του νοικοκυριού είχε επιτυχία παρά τις φήμες. Τρέξαμε έρευνα σε 5-6 χώρες και το ελληνικό καλάθι είναι φθηνότερο. Προφανώς υπάρχουν προβλήματα στα χαμηλά εισοδήματα και γι’ αυτό δίνουμε στήριξη, αλλά θέλω να διαβεβαιώσω ότι κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε εντός των δημοσιονομικών δυνατοτήτων που έχουμε και μέσα στο 2023 έχουμε έναν μεγάλο εθνικό στόχο. Έχουμε κλείσει 12 επιτυχημένες αξιολογήσεις, έχουμε βγει από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και πλέον η Ελλάδα πρέπει να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα".
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr