Ανάλυση Washington Post: Γιατί οι ΗΠΑ έχουν χάσει πλέον την υπομονή τους με τον Ερντογάν

"Μήπως ήρθε η ώρα επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών", αναρωτιέται σε άρθρο γνώμης του ο διεθνούς φήμης αναλυτής Ντέιβιντ Ιγκνάσιους.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
stolos

"Η στρατηγική διπλωματία που επιστρατεύτηκε πρόσφατα μπορεί να σημάνει ότι ήρθε η ώρα της επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών", αναφέρει ο δημοσιογράφος Ντέιβιντ Ιγκνάσιους σε άρθρο γνώμης στην διαδικτυακή έκδοση της "Washingtonpost", αναλύοντας όλες τις κινήσεις που έγιναν τον τελευταίο μήνα για να φτάσουμε στην αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο.

"Μετά από ισχυρές πιέσεις από τις ΗΠΑ και την Γερμανία, η Ελλάδα και η Τουρκία θα καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με καθυστέρηση τεσσάρων ετών, για να διευθετήσουν το θέμα των θαλάσσιων συνόρων και των χωρικών υδάτων στην ανατολική Μεσόγειο, είδηση που επιβεβαιώνεται και από Έλληνες και από Αμερικανούς αξιωματούχους" αναφέρει στο άρθρο του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Ντέιβιντ Ιγκνάσιους υποστηρίζει ότι μέχρι το τέλος αυτού του μήνα οι δύο χώρες ελπίζουν να συναντηθούν για διερευνητικές συζητήσεις που θα μπορούσαν τελικά να βάλουν τις βάσεις για την οριστική επίλυση των θαλάσσιων ζητημάτων είτε μέσω διαιτησίας τρίτων είτε μέσω παραπομπής στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης, αναφέροντας και τη δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι "μετά από ένα μήνα υψηλής έντασης βλέπουμε την Τουρκία να κάνει ένα βήμα πίσω", κίνηση που χαρακτηρίστηκε ως θετική από την ελληνική πλευρά.

Γαλλία Αιγαίο

Στο άρθρο του ο δημοσιογράφος, κάνει μια αναδρομή στα γεγονότα του τελευταίου μήνα που κλιμάκωσαν την ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών, αναφερόμενος στις κινήσεις του Oruc Reis "σε αμφισβητούμενα χωρικά ύδατα υπό τη συνοδεία πολεμικών πλοίων" και στην ελληνική απάντηση που ήρθε "με επίδειξη ναυτικής και αεροπορικής δύναμης, υποστηριζόμενη από πολεμικά αεροπλάνα από τη Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα".

Η αντίδραση των ΗΠΑ και τα μηνύματα στην Άγκυρα

Στο άρθρο του ο δημοσιογράφος επισημαίνει ότι η κλιμακούμενη ένταση που τροφοδοτήθηκε και από την έντονη ρητορική Άγκυρας - Αθήνας, κινητοποίησε τις μεγάλες δυνάμεις οι οποίες παρακολουθούσαν με "άγχος" την επιδίωξη Ερντογάν για περιφερειακή ηγεμονία. "Το πρώτο σημάδι αντίδρασης των ΗΠΑ ως επακόλουθο της ανησυχία για την τουρκική παραβατικότητα ήρθε από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο ο οποίος είχε δηλώσει ότι "παραμένουμε ανήσυχοι για τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες της Τουρκίας, η οποία εξερευνά τον φυσικό πλούτο σε περιοχές όπου η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παράλληλα επισημαίνει ότι εξίσου σημαντικό μήνυμα προς την Άγκυρα που φανέρωναν τις προθέσεις των Αμερικανών για το θέμα, ήταν ότι ο δύο εβδομάδες νωρίτερα από τη δήλωσή του, ο Μάικ Πομπέο είχε ανακοινώσει ότι οι ΗΠΑ αίρουν μερικώς το εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κύπρο ύστερα από 33 χρόνια. Το μήνυμα προς την Άγκυρα ενισχύεται και από την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου, όπου θα επισκεφτεί μαζί με τον Μητσοτάκη τη ναυτική βάση της Σούδας και θα συζητήσουν για την ενίσχυση της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας, προσθέτει.

Μάικ Πομπέο

"Ο Πομπέο δεν θα επισκεφθεί την Άγκυρα στο ίδιο ταξίδι, ίσως ένα σημάδι ότι αυτός και άλλοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ είναι ιδιαίτέρως ενοχλημένοι από τις πρόσφατες προσπάθειες Ερντογάν να προβάλει την εξουσία του στην περιοχή" υπογράμμισε ο δημοσιογράφος παραθέτοντας και τις δηλώσεις του αξιωματούχου του Λευκού Οίκου, Στίβεν Μπιέγκουν πως "υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες στις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με ορισμένες τουρκικές πολιτικές" και ότι "προτρέπουμε την Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές θαλάσσιες επιχειρήσεις που αυξάνουν την ένταση στην περιοχή" εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για τη "δημοκρατική οπισθοδρόμηση στην Τουρκία".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Οι ξεκάθαρες δηλώσεις του Μπιέγκουν και το ταξίδι Πομπέο σηματοδοτούν την έντονη ενόχληση των ΗΠΑ, οι οποίες θεωρούν ότι ο Ερντογάν έχει ξεπεράσει τα όρια στο περιφερειακό παιχνίδι επίδειξης ισχύος προσβάλλοντας ακόμα και τον Ντόναλντ Τραμπ που τον υποστηρίζει", αναφέρει χαρακτηριστική ο Ignatius.

Oruc Reis

Ο ρόλος της Γερμανίας στην αποκλιμάκωση

"Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, που συχνά υποστηρίζει την Τουρκία, υπήρξε ο άλλος βασικός μεσολαβητής που πίεσε την Άγκυρα για αποκλιμάκωση. Έλληνας αξιωματούχος ανέφερε ότι στην συνομιλία Ερντογάν - Μέρκελ, η Γερμανίδα Καγκελάριος του είπε πως αν συνεχίσει τις προκλητικές κινήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, ούτε εγώ δεν θα μπορώ να σταματήσω την επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ", τονίσει ο δημοσιογράφος, υποστηρίζοντας ότι "η παραπομπή είτε στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης είτε σε άλλη διεθνή διαιτησία θα μπορούσε να αρχίσει να επιλύει το θαλάσσιο ζήτημα, χωρίς παραχωρήσεις, που ούτε ο Ερντογάν ούτε ο Μητσοτάκης μπορούν να αντέξουν πολιτικά".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παράλληλα, επισημαίνει ότι τα αγκάθια "οι δύο πλευρές πρέπει να συμφωνήσουν σχετικά με τους "όρους κάτω από τους οποίους θα διεξαχθεί ο διάλογος, " που καθορίζουν τα θέματα που είναι διατεθειμένα να υποβάλουν για διαιτησία. Κάθε πλευρά προσπάθησε πρόσφατα να ενισχύσει τη διαπραγματευτική της θέση συνάπτοντας συμφωνίες με κυβερνήσεις στις ακτές της ανατολικής Μεσογείου - Τουρκία με τη Λιβύη και Ελλάδα με την Αίγυπτο."

"Ελκυστική πολιτική προσωπικότητα ο Μητσοτάκης"

"Ο Μητσοτάκης είναι ένα ελκυστικό πολιτικό πρόσωπο για μια Ελλάδα που πριν από μια δεκαετία βυθίστηκε στην οικονομική και πολιτική κρίση", αναφέρει το άρθρο του ο Ντέιβιντ Ιγκνάσιους ο οποίος πέρα των ελληνοτουρκικών και μιλώντας για τον έλληνα πρωθυπουργό σημειώνει κλείνοντας "μία άλλη ενίσχυση για τον Μητσοτάκη ήταν η επιτυχία της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Λιγότερα άτομα πέθαναν στην Ελλάδα από ότι στην περιοχή της Ουάσιγκτον, σύμφωνα με τα στατιστικά που συγκεντρώσαμε από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΕ ΤΕΝΤΩΜΕΝΟ ΣΧΟΙΝΙ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ 20 Οκτ 2020 | 11:51

Τελωνειακή Ένωση ΕΕ - Τουρκίας: Τι είναι και τι σημαίνει η αναστολή της

Η Ελλάδα ζήτησε σήμερα την αναστολή της Τελωνειακής Ένωσης μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ 20 Οκτ 2020 | 11:50

Γεραπετρίτης: Η κόκκινη γραμμή είναι μία - Δεν απεμπολούμε το δικαίωμά μας να φτάσουμε ως τα 12 ναυτικά μίλια

"Η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει οποιοδήποτε υποθαλάσσιο γεωτρύπανο", τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης.

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ 20 Οκτ 2020 | 10:36

Πέτσας για Τουρκία: Απαντάμε με ψύχραιμη αυτοπεποίθηση στις προκλήσεις

"Η ελληνική κυβέρνηση απαντά στις τουρκικές προκλήσεις με ψύχραιμη αυτοπεποίθηση", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΕΝΩ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ 19 Οκτ 2020 | 15:14

Βερολίνο: Συνεχίζουμε τις προσπάθειες διαμεσολάβησης ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία

Συνεχίζεται η διαμεσολαβητική προσπάθεια του Βερολίνου με στόχο τις απευθείας συνομιλίες Ελλάδας-Τουρκίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπ. Εξωτερικών

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠ. ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 19 Οκτ 2020 | 15:04

Νέα τουρκική πρόκληση - Ντονμέζ: Θα στείλουμε γεωτρύπανο απέναντι από το Καστελόριζο αν βρούμε αέριο

Κλιμακώνει τις προκλήσεις η Τουρκία, με τον υπουργό Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, να μιλά για τις γεωτρητικές ενέργειες στη Μαύρη Θάλασσα και Αν. Μεσόγειο.

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ 17 Οκτ 2020 | 16:35

Πέτσας για Τουρκία: Στη Σύνοδο Κορυφής οι ηγέτες έδειξαν ότι προτίθενται να καταλήξουν σε κυρώσεις

"Ισως για πρώτη φορά οι Ευρωπαίοι ηγέτες έδειξαν ενωμένοι και αποφασισμένοι απέναντι σε προκλήσεις έναντι των ευρωπαϊκών συμφερόντων", τόνισε ο κ. Πέτσας.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΥΠΕΞ 17 Οκτ 2020 | 15:09

Σκληρή απάντηση ΥΠΕΞ στην Αγκυρα: Σπασμωδικές οι κινήσεις της Τουρκίας μετά τη Σύνοδο Κορυφής

Για "σπασμωδικές αντιδράσεις" από την Τουρκία, κάνει λόγο το ελληνικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του.

ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 16 Οκτ 2020 | 07:25

Τουρκία: Η Ευρώπη συζητάει, ο Ερντογαν ψάχνει αφορμή για θερμό επεισόδιο

Μετά τις τουρκικές προκλήσεις διορία μια εβδομάδας δίνει Βερολίνο και Παρίσι στην Τουρκία για να αποχωρήσει το Oruc Reis.

ΓΙΑ ΤΟΝ ALPHA ΚΑΙ ΤΟ OPEN 15 Οκτ 2020 | 20:00

Δημοσκοπήσεις Marc και Alco: Μεγάλο προβάδισμα ΝΔ με 19,7 και 15,3 μονάδες - Χαώδης η διαφορά Μητσοτάκη με Τσίπρα

Το κυβερνών κόμμα προηγείται με διψήφιο ποσοστό έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και στις δύο δημοσκοπήσεις

15 Οκτ 2020 | 10:15

Γιατί βιάζεται ο Ερντογάν...

Η "ψυχρή" αντιπαράθεση Ελλάδας - Τουρκίας, κατέδειξε κάποια από τα δυνατά, αλλά και τα αδύναμα σημεία της κάθε πλευράς...

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ NAVTEX 14 Οκτ 2020 | 09:39

Νέα παρέμβαση ΗΠΑ για ελληνοτουρκικά: Επικοινωνία Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας - Καλίν

Ο Ο' Μπράιαν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον εκπρόσωπο της τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

14 Οκτ 2020 | 09:33

Ο Ερντογάν στα βήματα του Σαντάμ...

Ο στρατηγικός σχεδιασμός του Ερντογάν όποιος και αν είναι, συνεχίζει να υλοποιείται.

ΑΥΣΤΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 13 Οκτ 2020 | 11:55

Ξεκάθαρος ο Πέτσας: Με το Oruc Reis στην περιοχή δεν πάμε σε διερευνητικές

"Αν η Άγκυρα επιμένει να δημιουργεί ένταση, θα βρεθεί αντιμέτωπη με κυρώσεις", ξεκαθάρισε ο Στέλιος Πέτσας.