
Αναταράξεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, και ιδιαίτερα στην "παπανδρεϊκή" πτέρυγα, συνεχίζει να προκαλεί η δήλωση του πρώην υπουργού Οικονομικών, Νίκου Χριστοδουλάκη, ότι υπήρχε και άλλος δρόμος, "λιγότερο επώδυνος από το μνημόνιο".
Με κοινή τους δήλωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο Φίλιππος Σαχινίδης απαντούν στον ομόλογό τους, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι "δε θέλουμε να πιστέψουμε ότι ο κύριος Χριστοδουλάκης εννοεί πως, αντί για την προσφυγή σε θεσμικούς δανειστές, θα ήταν προτιμότερο η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να είχε επιλέξει τον δρόμο της χρεοκοπίας μέσω της άρνησής της να αποπληρώσει τα κρατικά ομόλογα που έληγαν τον Μάιο του 2010", ούτε πως "ο κύριος Χριστοδουλάκης εννοεί ότι το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να συνεχίσει να αποκρύπτει την πραγματική δημοσιονομική θέση της Ελλάδας, όπως έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ του Κώστα Καραμανλή που έστελνε στην Eurostat πλαστά στατιστικά στοιχεία σύμφωνα με την Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου".
Αναλυτικά η κοινή τους δήλωση:
"Υπήρχε και άλλος δρόμος" δήλωσε αναφορικά με την προσφυγή της Ελλάδας στον πρώτο ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης το 2010 ο πρώην Υπουργός Οικονομικών και Ομότιμος Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκος Χριστοδουλάκης.
Δε θέλουμε να πιστέψουμε ότι ο κύριος Χριστοδουλάκης εννοεί πως, αντί για την προσφυγή σε θεσμικούς δανειστές, θα ήταν προτιμότερο η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να είχε επιλέξει τον δρόμο της χρεοκοπίας μέσω της άρνησής της να αποπληρώσει τα κρατικά ομόλογα που έληγαν τον Μάιο του 2010.
Χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις, οι αναφορές σε "άλλους δρόμους" δεν διαφέρουν από τους δρόμους που υποσχέθηκαν η ΝΔ -των πλαστών στατιστικών στοιχείων- και ο ΣΥΡΙΖΑ -της κατάργησης των μνημονίων με ένα άρθρο και έναν νόμο- τους οποίους δρόμους όμως, τότε που πήραν εντολή από τους Έλληνες πολίτες να κυβερνήσουν, τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχαν να ακολουθήσουν.
Δε θέλουμε επίσης να πιστέψουμε ότι ο κύριος Χριστοδουλάκης εννοεί ότι το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να συνεχίσει να αποκρύπτει την πραγματική δημοσιονομική θέση της Ελλάδας, όπως έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ του Κώστα Καραμανλή που έστελνε στην Eurostat πλαστά στατιστικά στοιχεία σύμφωνα με την Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Θα θέλαμε πάντως να υπενθυμίσουμε ότι, χωρίς κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με Πρωθυπουργό τον Γ. Παπανδρέου, τον ίδιο δρόμο με την Ελλάδα ακολούθησαν Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Κύπρος.
Δε μας είναι σαφές στη βάση ποιας σχολής οικονομικής σκέψης θα αξιολογούσε κάποιος τον Προϋπολογισμό του 2010, επεκτατικό και όχι περιοριστικό, τη στιγμή που αυτός προέβλεπε μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 3,5 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ τελικά το σύνολο των μέτρων που ελήφθησαν μέχρι τον Απρίλιο του 2010, δηλαδή σε ένα πεντάμηνο από την ανάληψη κυβερνητικών καθηκόντων από το ΠΑΣΟΚ, έφτασαν τα 15 δισ. ευρώ σε συνθήκες ύφεσης. Έτσι μειώθηκε το έλλειμμα κατά 4,5 ποσοστιαίες μονάδες το 2010.
Και για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης των δυσκολιών, ο κύριος Χριστοδουλάκης αναφέρει ότι "εμείς έπρεπε να δανειστούμε ακόμα περίπου 2 δισ. για να κλείσει ο λογαριασμός, γιατί τα ταμεία είχαν μεγάλα κενά το 1997". Το έλλειμμα που έπρεπε να κλείσει το 2009 ήταν 36 δισ. ευρώ. Δηλαδή 18 φορές μεγαλύτερο. Καμία ιστορική αναλογία μεγεθών.
Δυστυχώς για ορισμένους στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, τότε και τώρα, η ανάγνωση των αιτίων της κρίσης του 2009-2010 συμπίπτει με την ανάγνωση των υπερασπιστών των πεπραγμένων του Κώστα Καραμανλή, αλλά και αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεργάστηκε με τους Ανεξάρτητους Έλληνες στο όνομα μιας δήθεν προοδευτικής απάντησης στην κρίση.
Δεν είναι δυνατόν μετά από όλα όσα έχουν γίνει να μιλάμε ακόμα για "άλλους δρόμους”. Η χώρα μας θα αφήσει την κρίση πίσω της μόνο όταν αποφασίσει να δει κατάματα τα αίτια της κρίσης και να αποδεχτεί την πραγματικότητα αλλά και τις αναπόφευκτες –και επώδυνες– επιλογές εκείνης της εποχής.
Γιώργος Παπακωνσταντίνου – Φίλιππος Σαχινίδης
πρώην Υπουργοί Οικονομικών.
Αντιδράσεις Δούκα και Μανώλη Χριστοδουλάκη
Στις δηλώσεις Χριστοδουλάκη αντέδρασαν χθες ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας και ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής του ΠΑΣΟΚ, Μανώλης Χριστοδουλάκης.
Ο κ. Δούκας επιτέθηκε στον Νίκο Χριστοδουλάκη, λέγοντας ότι με αυτές τις απόψεις αθωώνει την ΝΔ.
"Κάνετε μεγάλο λάθος κ. Χριστοδουλάκη με τα όσα είπατε για το Μνημόνιο. 15 χρόνια μετά, μας λέτε ότι ανακαλύψατε έναν άλλον δρόμο, τον οποίο δεν βρήκαν ούτε οι Ισπανοί, ούτε οι Πορτογάλοι, ούτε οι Ιρλανδοί, ούτε οι Κύπριοι, ούτε οι Έλληνες, απέναντι στην κρίση.
Με τέτοιες απόψεις απλώς αθωώνετε τη ΝΔ από τις ευθύνες της και το χειρότερο "αδειάζετε" τον ηρωικό αγώνα της τελευταίας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της κοινοβουλευτικής του ομάδας που κράτησε όρθια τη χώρα, με τόσες θυσίες.
Είμαι βέβαιος ότι ούτε ο κ. Ανδρουλάκης, ούτε τα στελέχη του InSocial ασπάζονται αυτές τις απόψεις" σημείωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων.
Κάνετε μεγάλο λάθος κ. Χριστοδουλάκη με τα όσα είπατε για το Μνημόνιο.
— Haris Doukas (@h_doukas) June 19, 2025
15 χρόνια μετά, μας λέτε ότι ανακαλύψατε έναν άλλον δρόμο, τον οποίο δεν βρήκαν ούτε οι Ισπανοί, ούτε οι Πορτογάλοι, ούτε οι Ιρλανδοί, ούτε οι Κύπριοι, ούτε οι Έλληνες, απέναντι στην κρίση.
Με τέτοιες… pic.twitter.com/mZqOI310qo
"Η ανάγκη ενοποιημένου αφηγήματος της παράταξης για την σύγχρονη ιστορική διαδρομή, όχι του ΠΑΣΟΚ, αλλά της χώρας, δεν πηγάζει απλώς από την ανάγκη διαφύλαξης της εσωτερικής ενότητας στο σήμερα, σε μία αναμφισβήτητα δύσκολη πολιτική συνθήκη.
Επιβάλλεται από τον εθνικό και ιστορικό ρόλο που διαδραμάτισε το ΠΑΣΟΚ για να μείνει όρθια η πατρίδα, όταν κάποιοι έχτιζαν πολιτικές καριέρες στο βωμό του εθνικού συμφέροντος και της κοινωνικής συνοχής" ανέφερε από την πλευρά του ο Μανώλης Χριστοδουλάκης.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr