Προς 300 «ναι» η ρύθμιση για την ψήφο των αποδήμων

Η πρόταση της ΝΔ στο Σύνταγμα θέτει τους βασικούς άξονες που στη συνέχεια θα εξειδικευθούν με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή, τις επόμενες ημέρες

anathewrisi-suntagmatos-i-oristiki-protasi-tis-nd-gia-tin-psifo-twn-apodimwn
SHARE THIS
0
SHARES

Προς ομόφωνη ψήφιση και από τους 300 βουλευτές οδεύει το άρθρο 54παρ4 του Συντάγματος που αφορά την ψήφο των αποδήμων.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι το νομοσχέδιο θα το ψηφίσει και το ΜέΡΑ25 πέραν των υπολοίπων κομμάτων

Υπενθυμίζεται πως η τελική πρότασης της ΝΔ για τη ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού που θα ψηφιστεί την ερχόμενη Δευτέρα στη Βουλή στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος, κατατέθηκε (μεταξύ των άλλων) στη Βουλή.

Στο κείμενο έχουν ενταχθεί όλοι οι όροι που είχαν ζητήσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης προκειμένου να την υπερψηφίσουν, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η διάταξη δύναται να ψηφιστεί και από τους 300 του Κοινοβουλίου.

Ενστάσεις εξέφρασε πάντως το ΚΙΝΑΛ τονίζοντας ότι οι περιορισμοί που έχουν τεθεί εμποδίζουν χιλιάδες Έλληνες να ψηφίσουν. Όμως παρά τις αντιρρήσεις το ΚΙΝΑΛ δεν εξετάζει το ενδεχόμενο καταψήφισης, Χαρακτηριστική η αποστροφή στην τοποθέτηση του Ανδρέα Λοβέρδου ότι από το τίποτα καλύτερα μια λειψή ρύθμιση.
Στη διάταξη (54) αναφέρεται ότι  «με νόμο μπορεί να τίθενται προϋποθέσεις στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στον τόπο διαμονής τους από τους εκλογείς που κατοικούν έξω από την Επικράτεια , όπως πραγματικός δεσμός με την χώρα, αυτοπρόσωπη παρουσία σε εκλογικά τμήματα, χρόνος απουσίας από την χώρα ή παρουσία στη χώρα για ορισμένο χρόνο στο παρελθόν».

Υπενθυμίζεται ότι όπως έχει ήδη εξαγγείλει η κυβέρνηση την ερχόμενη εβδομάδα πρόκειται να φέρει και τον εκτελεστικό νόμο. Για να εφαρμοστεί απαιτείται πλειοψηφία 200 βουλευτών

Η οριστική πρόταση της ΝΔ για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Η οριστική διατύπωση του περιεχομένου της αναθεωρητέας διάταξης για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, που προτείνει η ΝΔ κατατέθηκε νωρίτερα σήμερα στην Ολομέλεια, από τον γενικό εισηγητή Κώστα Τζαβάρα. Η πρόταση της ΝΔ στο Σύνταγμα θέτει τους βασικούς άξονες που στη συνέχεια θα εξειδικευθούν με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή, τις επόμενες ημέρες.

Ειδικότερα, για την ψήφο των αποδήμων (άρθρο 54) η ΝΔ προτείνει προσθήκη νέας παραγράφου υπ. Αριθ. 4 που ορίζει ότι:

«Με τον νόμο της παραγράφου 4 του άρθρου 51 μπορεί να τίθενται προϋποθέσεις στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στον τόπο διαμονής τους από τους εκλογείς που κατοικούν έξω από την επικράτεια, όπως πραγματικός δεσμός με τη χώρα, αυτοπρόσωπη παρουσία σε εκλογικό τμήμα, χρόνος απουσίας από τη χώρα ή παρουσία στη χώρα για ορισμένο χρόνο στο παρελθόν. Με τον νόμο του προηγούμενου εδαφίου μπορεί να ορίζεται ότι ορισμένες θέσεις του ψηφοδελτίου επικρατείας κάθε κόμματος της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου καταλαμβάνονται υποχρεωτικά από απόδημους Έλληνες. Νόμος μπορεί να προβλέπει ότι η ψήφος των εκλογέων που ψηφίζουν σε εκλογικά τμήματα έξω από την επικράτεια, δεν προσμετράται σε συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια αλλά σε επίπεδο επικρατείας. Με τον νόμο της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου μπορεί να καθιερώνονται μια ή περισσότερες εκλογικές περιφέρειες απόδημου ελληνισμού, κατά παρέκκλιση της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου».

Ουσιαστικά με την πρόταση της ΝΔ ανοίγει ο δρόμος ώστε:

-με 200 ψήφους βουλευτών να ψηφιστεί ο νόμος που προβλέπει ότι τα ψηφοδέλτια επικρατείας μπορούν να έχουν και ομογενείς, δηλαδή να συμπεριλαμβάνονται οι απόδημοι στο εκλογικό σώμα

-τα κόμματα στα ψηφοδέλτια επικρατείας να μπορούν να έχουν κι εκπροσώπους των αποδήμων

-νόμος που ψηφίζεται με σχετική πλειοψηφία να ρυθμίζει που θα προσμετράται η ψήφος των ομογενών. Δηλαδή αν θα προσμετράται στις περιφέρειες ή μόνο στο συνολικό

-με νόμο που θέλει 180 ψήφους μπορεί να δοθεί η δυνατότητα ίδρυσης περιφερειών αποδήμων στο εξωτερικό.

ΦΩΤΟ ΑΠΕ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook