
Σαφείς αποστάσεις από την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για διεθνές ένταλμα σύλληψης κατά του Μπενιαμίν Νετανιάχου αλλά και κατά του πρώην υπουργού Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ, παίρνει η κυβέρνηση, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης.
Απαντώντας σε ερώτηση για τη θέση της Ελλάδας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης έκανε λόγο χθες για "απόφαση που δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα". "Δεν νομίζουμε ότι βοηθάνε τέτοιες αποφάσεις, η πολιτική μας είναι σαφέστατη, είναι άμεση η ανάγκη κατάπαυσης του πυρός", είπε ο κ. Μαρινάκης.
"Δεν έχουμε κρύψει τις συμμαχίες μας, δεν μπορούμε όμως να εξομοιώνουμε ένα κράτος που δέχθηκε τρομοκρατική επίθεση, εν προκειμένω από την Χαμάς, με άλλες περιπτώσεις κρατών που προκάλεσαν επιθέσεις, όπως η Ρωσία στην Ουκρανία", πρόσθεσε.
"Από την πρώτη στιγμή διαχωρίσαμε τη Χαμάς από τον Παλαιστινιακό λαό, μιλήσαμε για την ανάγκη να δοθεί μία λύση, να προστατευθούν οι άμαχοι, γιατί θύματα υπάρχουν δυστυχώς και από τις δύο πλευρές και μιλάμε πολλές φορές για μικρά παιδιά και ανθρώπους που δεν έχουν καμία ευθύνη. Όμως θεωρούμε ότι η απόφαση αυτή δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα και δεν θα οδηγήσει στη λύση που όλοι μας επιθυμούμε" σημείωσε.
Υπενθυμίζεται πως ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, είχε δηλώσει πως οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν μπορούν να επιλέξουν αν θα εφαρμόσουν ή όχι τα εντάλματα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.
Μάντζος: "Εγκρίνει ή αποδοκιμάζει η Κυβέρνηση τις δηλώσεις Μαρινάκη;"
Ο Δημήτρης Μάντζος, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε ότι την ώρα που η κρίση στη Μέση Ανατολή εντείνεται και ενώ η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας στηρίζεται παραδοσιακά στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, ο Παύλος Μαρινάκης καταδίκασε ευθέως απόφαση του ΔΠΔ. Σύμφωνα με τον κ. Μάντζο, αυτό το γεγονός αποτελεί μία ακόμη ένδειξη της επικοινωνιακής και ασυνεπούς διαχείρισης της εξωτερικής πολιτικής από την Κυβέρνηση.
Επισήμανε ότι προκύπτει το ερώτημα αν η χάραξη και η υλοποίηση της εξωτερικής πολιτικής γίνεται από το αρμόδιο Υπουργείο Εξωτερικών ή αν αναλαμβάνει αυτόν τον ρόλο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος με πρόχειρες δηλώσεις που υπονομεύουν το κύρος της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας και υπερασπιστή της διεθνούς νομιμότητας στην περιοχή.
Ο κ. Μάντζος ζήτησε άμεση και σαφή τοποθέτηση από την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εξωτερικών, καθώς οι δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου εγείρουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας, οι οποίες απορρέουν από το Καταστατικό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, το οποίο η χώρα έχει κυρώσει.
Κατέληξε καλώντας την Κυβέρνηση να απαντήσει ξεκάθαρα αν εγκρίνει ή αποδοκιμάζει τη συγκεκριμένη δήλωση του Εκπροσώπου της.

Νέα Αριστερά: Ο Μαρινάκης μίλησε σαν εκπρόσωπος του Νετανιάχου
"Μπέρδεψε τον ρόλο του και από εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης μίλησε σαν εκπρόσωπος της κυβέρνησης του εγκληματία πολέμου Νετανιάχου", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Νέα Αριστερά σχετικά με την δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη για το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Μπενιαμίν Νετανιάχου.
"Η σημερινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι η απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για το ένταλμα σύλληψης για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρώην υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκαλάντ "για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου" είναι άκρως επικίνδυνη. Ο κ. Μαρινάκης είχε το θράσος να αποδοκιμάσει την έκδοση του εντάλματος σύλληψης λέγοντας ότι "δεν βοηθάνε τέτοιες αποφάσεις και δεν θα λύσουν κανένα πρόβλημα".
Πώς σχολιάζει το ΚΚΕ
Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης, τόνισε τα εξής:
"Μαίνεται η σφαγή του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος-κατακτητή Ισραήλ με την εισβολή στο Λίβανο, τις δολοφονικές επιθέσεις σε Συρία και Ιράν και την εγκληματική απαγόρευση της UNRWA.
Τα προσχήματα για τις Ισραηλινές θηριωδίες έχουν καταρρεύσει. Το Ισραήλ διώκεται διεθνώς για γενοκτονία και ο Νετανιάχου είναι υπό σύλληψη ως εγκληματίας πολέμου. Η ελληνική κυβέρνηση στερείται πλέον άλλοθι για να συνεχίζει τη στρατιωτική, οικονομικο-πολιτική συνεργασία με το κράτος-δολοφόνο Ισραήλ.
Η ΕΕ εντείνει τους εξοπλισμούς και ελληνική κυβέρνηση με τη στήριξη όλων των κομμάτων του ευρωατλαντικού τόξου εμπλέκεται όλο και πιο βαθιά. Απόδειξη είναι η επίσκεψη του ΓΓ του ΝΑΤΟ Ρούτε στην Ελλάδα που κηρύχτηκε ανεπιθύμητος από το λαό με τεράστια διαδήλωση στην Αθήνα.
Αλληλεγγύη στο δίκιο του Παλαιστινιακού λαού, Λευτεριά στην Παλαιστίνη με αναγνώριση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα πριν τον Ιούνη του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατ. Ιερουσαλήμ, μια ανεξάρτητη πατρίδα δίπλα στο κράτος του Ισραήλ".
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr