Aντιδράσεις της αντιπολίτευσης για Θάνου

Αντιδράσεις στην αντιπολίτευση προκάλεσε η τοποθέτηση της Βασιλικής Θάνου στη θέση της προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής Ανταγωνισμού.

antidraseis-tis-antipoliteusis-gia-thanou
|
SHARE THIS
0
SHARES

Αντιδράσεις στην αντιπολίτευση προκάλεσε η τοποθέτηση της Βασιλικής Θάνου στη θέση της προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής Ανταγωνισμού. Η ΝΔ και η ΔΗΣΥ έθεσαν ευθέως ζήτημα ασυμβιβάστου στηρίζοντας τις αιτιάσεις τους στο γεγονός ότι η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου διετέλεσε (έως τώρα) επικεφαλής στο νομικό γραφείο του Πρωθυπουργού.

Όσο για την κυβερνητική πλευρά, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης αφού εξήρε την πορεία της στο δικαστικό σώμα πρόταξε ως επιχείρημα ότι στο παρελθόν και οι άλλοι τα ίδια έκαναν.

«Επειδή διάβασα διάφορα σχόλια αν θεωρείται κώλυμα το γεγονός ότι κάποιος είναι σύμβουλος σε υπουργούς ή πρωθυπουργούς πρέπει να δούμε τι κάναμε με πρώην υπουργούς ή γενικούς γραμματείς κομμάτων που ήταν σε ανεξάρτητες αρχές» δήλωσε ο Γιάννης Δραγασάκης. Προέτρεψε δε την κυρία Θάνου όταν αναλάβει τα καθήκοντα της να ερευνήσει υποθέσεις που δεν έχουν διαλευκανθεί.

«Τα έργα και οι ημέρες δεν παραγράφονται. Εδώ είμαστε» προειδοποίησε με νόημα.

Όσο για την Βασιλική Θάνου στο αρχική της παρέμβαση αφού χαρακτήρισε την πρόταση στο πρόσωπο της τιμητική, είπε ότι έγινε σε μια πολύ σημαντική περίοδο καθώς η χώρα εξέρχεται από τα μνημόνια και η ενίσχυση του ανταγωνισμού είναι κρισιμότατη για την ανάπτυξη της. Επικαλούμενη εξάλλου το «γράμμα» του νόμου, δήλωσε ότι διαθέτει όλα τα απαραίτητα προσόντα για την κατάληψη της θέσης.

Υπενθύμισε μάλιστα ότι ουδέποτε της έχει καταλογιστεί ότι λειτούργησε μεροληπτικά υπέρ του ενός ή του άλλου διάδικου. Δεσμεύθηκε εξάλλου ότι με την ίδια αμεροληψία και αντικειμενικότητα θα πορευτεί και από την νέα της θέση. Επέμεινε ότι η θέση της δίπλα στον Πρωθυπουργό δεν είναι ούτε πολιτική ούτε κομματική.

 H κυρία Θάνου αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης ανέφερε σε δημοσιογράφους: «Δεν μπορεί να με διώξει κανείς. Μόνο αν παραιτηθώ».

Οι εξηγήσεις του Γιάννη Δραγασάκη αλλά και της Βασιλικής Θάνου δεν έπεισαν.

Ο Μάκης Βορίδης αφού υπενθύμισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποστείλει ήδη επιστολή στην Ευρωπαία Επίτροπο Ανταγωνισμού - ο Γιάννης Δραγασάκης χαρακτήρισε την ενέργεια ολίσθημα- εξέφρασε την άποψη ότι οι ανεξάρτητες αρχές πρέπει να δημιουργούν νησίδες αποπολιτικοποίησης με πρόσωπα που θα έχουν ικανή απόσταση από πολιτικά πρόσωπα. Αποκάλυψε μάλιστα παλιότερη επιστολή της κυρίας Θάνου προς το προεδρείο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων στην οποία προέτρεπε μεταξύ άλλων τα μέλη του προεδρείου να μην αναζητήσουν μετά το τέλος της θητείας τους και την συνταξιοδότησης τους άλλες θέσεις καλά αμοιβόμενες όπως εκείνες των προέδρων Ανεξάρτητων Αρχών. Υπογράμμισε εξάλλου ότι περιέργως πως στο βιογραφικό της κυρίας Θάνου δεν υπάρχει οποιαδήποτε αναφορά στην εμπλοκή της με το γραφείο του Πρωθυπουργού.

Και κατέληξε: Για την ΝΔ η συγκεκριμένη πρόταση είναι προκλητική και απαράδεκτη, υπονομεύει το κύρος της Ανεξάρτητης Αρχής και ως τέτοια θα την αντιμετωπίσουμε αν η κυβέρνηση επιμείνει στην πρόταση αυτή.

Ανάλογο ήταν και το πνεύμα της τοποθέτησης του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ο πρώην πρόεδρος του ΔΗΣΥ αναφέρθηκε στην πορεία της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου και εξέφρασε την απορία γιατί επέλεξε τώρα τη στιγμή να αφήσει το γραφείο του Πρωθυπουργού.

«Το βρίσκω ανεξήγητο. Ο κάθε κακόπιστος θα μπορούσε να πει ότι κάποιοι εγκαταλείπουν το σκάφος πριν την βύθιση του και αναζητούν θέσεις μακράς διάρκειας» υπογράμμισε και υπέβαλε το ερώτημα αν η κυρία Θάνου θα υποβάλει την παραίτηση της στη επόμενη κυβέρνηση.

Την προκάλεσε επίσης να απαντήσει αν θα αναλάβει τη θέση μετά τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Παρατήρησε τέλος ότι είχε απορριφθεί ως αντισυνταγματική η πρόταση της κυρίας Θάνου για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης των δικαστών.

Αρνητικός εμφανίστηκε και ο Σπύρος Λυκούδης αν και όπως είπε ουδέποτε στο παρελθόν δεν είχε καταψηφίσει πρόεδρο ανεξάρτητης αρχής διότι «οι προτεινόμενοι κάθε άλλο παρά τυχαίοι ήταν».

Στην περίπτωση όμως της κυρία Θάνου, διευκρίνισε, η πρόταση δεν ήταν ψύχραιμη και δεν εξέτασε όλα τα δεδομένα υπαινισσόμενος προφανώς τη σχέση της με το γραφείο του Πρωθυπουργού.

Υπέρ της τοποθέτησης της ψήφισε εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, η Ένωση Κεντρώων αλλά και η Χρυσή Αυγή, γεγονός που προκάλεσε αίσθηση. Το ΚΚΕ δήλωσε «παρών».

 

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook