Σε έναν ιδιότυπο «ψυχρό πόλεμο» μοιάζουν να εξελίσσονται οι σχέσεις του Μεγάρου Μαξίμου με τον πρώην υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης Γιάνη Βαρουφάκη.
Το Μέγαρο Μαξίμου αποφεύγει μέχρι στιγμής να σχολιάσει επισήμως τόσο τη στάση που κράτησε ο κ. Βαρουφάκης στην ψηφοφορία της περασμένης εβδομάδας όσο και το «μπαράζ» συνεντεύξεών του στις οποίες καταφέρεται με σκληρά λόγια έναντι της συμφωνίας που επετεύχθη στη Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών. Είναι σαφές ωστόσο ότι τα σχόλια του πρώην υπουργού με τα οποία επικρίνει... με κομψότητα τον Αλέξη Τσίπρα προκαλούν ενόχληση στο πρωθυπουργικό περιβάλλον. Το Μαξίμου δείχνει να τηρεί επιφυλακτική στάση, αποφεύγοντας την ευθεία αντιπαράθεση με τον πρώην υπουργό, καθώς δεν γνωρίζει ούτε τις κινήσεις ούτε τις προθέσεις του.
Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε ο Α. Τσίπρας μετά τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής, ερωτηθείς για τον πρώην υπουργό, εξέφρασε μεν την εκτίμησή του λέγοντας ότι είναι ένας άνθρωπος με με ιδιαίτερες δυνατότητες και ικανότητες και μια εκπληκτική ευφυΐα, σημείωσε δε πως το ότι κάποιος είναι ένας εξαιρετικός οικονομολόγος και ικανός άνθρωπος, δεν σημαίνει ότι κάνει και για να είναι πολιτικός.
Η κριτική στα πεπραγμένα του κ. Βαρουφάκη, ήρθε ωστόσο από την εφημερίδα «Αυγή», η οποία σε δημοσίευμά της την Κυριακή υπενθυμίζει όλες τις κακές στιγμές του πρώην εκλεκτού του Μαξίμου.
Από τη μεριά του, ο Γιάνης Βαρουφάκης φαίνεται να επιμένει στην κριτική του και να δείχνει με κάθε τρόπο ότι εισήλθε στον πολιτικό στίβο για να μείνει. Μετά τον χαρακτηρισμό της συμφωνίας που πέτυχε η ελληνική κυβέρνηση ως «νέας Συνθήκη των Βερσαλιών», την Κυριακή εξαπέλυσε και πάλι βολές προς τον έλληνα πρωθυπουργό με νέα συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Il Fatto Quotidiano. Στην συνέντευξη, υποστήριξε μεταξύ άλλων πως ο Α. Τσίπρας «κατάλαβε ότι τον απειλούσαν με περίστροφο και μπορούσε να διαλέξει ανάμεσα στο να τον εκτελέσουν και στο να παραδοθεί. Αποφάσισε ότι η δεύτερη δυνατότητα ήταν η καλύτερη στρατηγική», ανέφερε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.
Το δημοσίευμα της Αυγής
Σε δημοσίευμα υπό τον τίτλο « Από γκουρού των οικονομικών... μεταξεταστέος της πολιτικής» η εφημερίδα «Αυγή» υπενθυμίζει στην κυριακάτικη έκδοσή της όλες τις κακές στιγμές του πρώην εκλεκτού του Μαξίμου.
Από την χειραψία και το Οάου στον Ντάισελμπλουμ ως την προκλητική φωτογράφιση με τη σύζυγό του Δανάη στο νεοκλασσικό της οικογένειας της με φόντο την Ακρόπολη, τα είπα ξείπα για τα capital controls και το δημοψήφισμα και την δημιουργική ασάφεια της 20 Φεβρουαρίου που όπως γράφει η εφημερίδα έβαλε σε μπελάδες την κυβέρνηση.
«Το ξεκίνημα φάνταζε ιδανικό...» γράφει η Αυγή και συνεχίζει «Όλα τα ΜΜΕ και τα social media αποθέωναν τον υπουργό, βλέποντας στο πρόσωπό του έναν πολιτικό που αντιτίθετο στους δανειστές».
«Το πρώτο ισχυρό θετικό σοκ ήρθε από την ελπιδοφόρα παρουσία του ήταν με την πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, με τον δεύτερο να αναφωνεί: “Μόλις σκότωσες την τρόικα”», συνεχίζει το δημοσίευμα.
Το κείμενο σχολιάζει ότι η συνέχεια για τον «μαθητευόμενο» πολιτικό δεν ήταν ανάλογη. «Η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, την οποία χρεώθηκε, στιγματίστηκε από τη δημιουργική ασάφεια την οποία ο ίδιος παραδέχτηκε, βάζοντας σε μπελάδες την κυβέρνηση».
«Από τότε ο Βαρουφάκης επισώρευσε μια πληθώρα ζημιογόνων αντιφάσεων τόσο σε επικοινωνιακό όσο και σε πολιτικό επίπεδο», επισημαίνει η εφημερίδα.
Η φωτογράφηση στις 13 Μαρτίου στο «Paris Match» τις ημέρες που υποστήριζε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει ανθρωπιστική κρίση ήταν ένα μεγάλο επικοινωνιακό φάουλ για τον υπουργό, υπογραμμίζει η Αυγή.
Από τότε, ξεκίνησε πλήθος μπρος - πίσω δηλώσεων του τότε ΥΠΟΙΚ για το τι γινόταν...
Από τις διφορούμενες (είπα - ξείπα) δηλώσεις σε ξένα μέσα για τα ΑΤΜ, τις τράπεζες, capital controls, μέχρι και το δημοψήφισμα.
«Ο ίδιος φέρεται να ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, ένας εκ των εισηγητών του πρωθυπουργού για διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Πριν, δήλωνε: Θα είναι ανοησία να πάμε σε δημοψήφισμα». «Κακά τα ψέματα, ένα δημοψήφισμα θα είναι δραχμή ή ευρώ. Το δημοψήφισμα πραγματοποιήθηκε και δεν αφορούσε το δίλημμα», αναφέρει η εφημερίδα
Βαρουφάκης: Ο Τσίπρας παραδόθηκε, αλλιώς θα τον εκτελούσαν
Την ίδια στιγμή νέα κριτική προς τον Α. Τσίπρα άσκησε ο Γ. Βαρουφάκης με συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Il Fatto Quotidiano, στην οποία ξεκαθαρίζει ότι θα παραμείνει βουλευτής, θεωρώντας ότι ο ρόλος του ενισχύθηκε από τα γεγονότα.
Στη συνέντευξη, η οποία φέρει τον τίτλο «Είμαι ο πολιτικός με τους περισσότερους σταυρούς, είμαι έτοιμος να επιστρέψω», ο κ. Βαρουφάκης αναφέρεται και στην πορεία της διαπραγμάτευσης, ενώ τονίζει ότι η Ελλάδα ήταν σε χρεοκοπία πριν αναλάβει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και όσα συνέβησαν στη συνέχεια ήταν μία πολιτική επιλογή για να ανατραπεί η εκλογή αυτή.
Όπως αναφέρει, οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έβαλαν την κυβέρνηση στη γωνία από την πρώτη ημέρα, ενώ σε ερώτηση της εφημερίδας αν θεωρεί ότι φέρει κάποια ευθύνη, απάντησε:
«Απολύτως όχι. Όλοι κάνουμε λάθη αλλά εμείς είμαστε θύματα. Οι θεσμοί μας κακομεταχειρίστηκαν και μας αφαίρεσαν οξυγόνο μέχρι που παραδοθήκαμε».
Ο κ. Βαρουφάκης εκτιμά ότι «ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλησε να τον απομακρύνει. Ο πρωθυπουργός κατάλαβε ότι τον απειλούσαν με περίστροφο και μπορούσε να διαλέξει ανάμεσα στο να τον εκτελέσουν και στο να παραδοθεί. Αποφάσισε ότι η δεύτερη δυνατότητα ήταν η καλύτερη στρατηγική».
Αναφερόμενος στη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής, ο πρώην υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι «κανείς δεν πιστεύει σε αυτή τη συμφωνία», ούτε καν ο Σόιμπλε: «Γνωρίζω ότι ο Τσίπρας δεν πιστεύει σε αυτό το πρόγραμμα που επιβλήθηκε στην κυβέρνηση. Ένα πρόγραμμα που ο ίδιος ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως καταστροφικό» σημείωσε και πρόσθεσε πως «δεν υπάρχουν τεχνικά μέτρα που μπορούν να κάνουν να λειτουργήσει ένα μη εφαρμόσιμο πρόγραμμα» στο οποίο κατά την άποψή του δεν πιστεύει ούτε ο Σόιμπλε και που επιβλήθηκε στην Ελλάδα για εκδίκηση.
Όπως αναφέρει ο πρώην υπουργός, παραιτήθηκε τη νύχτα του δημοψηφίσματος, «γιατί η κυβέρνηση έκανε λάθος να μην χρησιμοποιήσει το αποτέλεσμά του για να ασκήσει πίεση επί των πιστωτών». Συμπλήρωσε ωστόσο ότι «δεν είναι λιγότερο ή περισσότερο επαναστάτης από τον Τσίπρα, ήταν μία δύσκολη επιλογή».
Αναφορικά με τη μελλοντική του δράση, επεσήμανε πως θα παραμείνει βουλευτής, θεωρώντας ότι ο ρόλος του ενισχύθηκε από τα γεγονότα και ότι οφείλει να το πράξει και για τους 140.000 ανθρώπους που τον εμπιστεύτηκαν στις εκλογές, αναδεικνύοντάς τον σε «πρώτο –κατά πάσα πιθανότητα– σε σταυρούς βουλευτή της χώρας». Επιβεβαίωσε -τέλος- ότι πρόκειται να παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ.
Φωτογραφία: Eurokinissi
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr