Δραγασάκης για πρώτη κατοικία: Έπρεπε να γίνουν συμβιβασμοί

«Μας ενδιαφέρει η κατάσταση των τραπεζών. Έχουμε καταβάλει δισεκατομμύρια για να μην καταρρεύσουν», τόνισε.

dragasakis-gia-a-katoikia-eprepe-na-ginoun-sumbibasmoi
|
SHARE THIS
0
SHARES

Με αντιδράσεις ως προς τη διαδικασία της νομοθέτησης και ως προς την ουσία της υποδέχθηκε η αντιπολίτευση στη Βουλή την τροπολογία για την προστασία της πρώτης κατοικίας. 

Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (ΔΗΣΥ) ζήτησε την κλήση φορέων «προκειμένου να γίνει γνωστό τι κρύβεται πίσω από την ρύθμιση», ενώ ο Γιάννης Κουτσούκος (ΔΗΣΥ) πρότεινε να κληθούν ενώπιον της επιτροπής η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και η Ένωση Καταναλωτών προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους επί της τροπολογίας.

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η παρέμβαση της Ντόρας Μπακογιάννη (ΝΔ) αλλά και άλλων βουλευτών.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας για την ουσία της ρύθμισης, υποστήριξε ότι το θέμα αυτό βρίσκεται στο δημόσιο διάλογο εδώ και καιρό διότι η κυβέρνηση λειτούργησε ως εκπρόσωπος των δανειοληπτών,  καθώς, όπως είπε, αν ήταν εκπρόσωπος των τραπεζών, το θέμα θα είχε κλείσει εδώ και καιρό.

«Είναι δύσκολο θέμα και έπρεπε να γίνουν συμβιβασμοί», σημείωσε και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έλαβε υποψιν την κοινωνική και δημοσιονομική κατάσταση αλά και την κατάσταση των τραπεζών.

Παραδέχθηκε πάντως ότι ακόμα και χωρίς μνημόνια υπάρχει εποπτεία του τραπεζικού συστήματος. «Μας ενδιαφέρει η κατάσταση των τραπεζών. Έχουμε καταβάλει δισεκατομμύρια για να μην καταρρεύσουν», τόνισε.

Σε ότι αφορά την τροπολογία, ανέφερε ότι τα κύρια χαρακτηριστικά της είναι ότι εντάσσονται τα επιχειρηματικά δάνεια και υπάρχει δημοσιονομική συνεισφορά στην αντιμετώπιση των δανείων των φτωχών νοικοκυριών. «Ο στόχος μας είναι να έχουμε μείωση των δόσεων ώστε να εξοφληθούν, να διαγραφούν και να μην μεταφερθούν κάπου αλλού» σημείωσε και κατέληξε «η κυβέρνηση φέρνει μια τροπολογία που αποτελεί ένα βήμα παραπάνω από αυτά που ίσχυαν έως τώρα».

Ερωτηθείς σχετικά, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης εκτίμησε ότι το ποσοστό των στρατηγικών κακοπληρωτών ανέρχεται σε 25%.

Έπειτα από τις παρεμβάσεις της αντιπολίτευσης, συμφωνήθηκε να κληθούν το απόγευμα η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, η Τράπεζα της Ελλάδας, εκπρόσωποι δικηγόρων και καταναλωτών.​

Οι τοποθετήσεις των βουλευτών: 

Χρηστος Δήμας (ΝΔ): Με τα συνθήματα Κανένα σπίτι σε χέρι τραπεζίτη και το σκίσιμο των μνημονίων είστε σήμερα κυβέρνηση! Να δεσμευθειτε ότι αυτό είναι το τελικό κείμενο. Δεν υπάρχει πρόβλεψη για τους συνεπείς δανειολήπτες. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι έτοιμη; Εμείς θα ψηφίσουμε τη ρύθμιση . Υπενθυμίζω πάντως ότι επι ΝΔ η πρώτη κατοικία ήταν πλήρως προστατευμένη.

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (ΔΗΣΥ): Η τροπολογία  αποκλείει επτά στους δέκα δανειολήπτες. Αναφερόμενος στην υπερψήφιση της ρύθμισης από την ΝΔ είπε, αντιπολίτευση, τρόικα και τράπεζες στηρίζουν την κυβέρνηση.

Σάκης Βαρδαλης (ΚΚΕ): Η ρύθμιση είναι υπέρ των τραπεζών σε βάρος των δανειοληπτών. 

 

Φωτο: Eurokinissi

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook