Τα σχέδια της για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα εξαιτίας του εγκλωβισμού προσφύγων ενεργοποιεί η Κομισιόν την ώρα που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τηλεφωνούσε οργισμένος στον πρωθυπουργό της Ολλανδίας και προεδρεύονται της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο πρωθυπουργός ζητεί να διασφαλιστεί η τήρηση των συμφωνηθέντων στην πρόσφατη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Δηλαδή να παραμείνουν ανοικτά τα σύνορα ώστε να μπορούν πρόσφυγες και μετανάστες να φεύγουν εφόσον αυτό επιθυμούν και να μην εγκλωβίζονται στην Ελλάδα.
Ο κ. Τσίπρας στην επικοινωνία του με τον Ολλανδό πρωθυπουργό αναφέρθηκε και στην αυριανή συνάντηση των Υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, υπογραμμιζοντας την ανάγκη, οι αποφάσεις που αφορούν την διαχείριση των προσφυγικών ροών να λαμβάνονται συλλογικά και χωρίς αποκλεισμούς.
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να συνομιλήσει απόψε με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ζητώντας του να παρέμβει σε Τουρκία και Σκόπια.
Το έκτακτο σχέδιο της ΕΕ για την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα
Στις Βρυξέλλες προετοιμάζονται για τα χειρότερα δηλαδή για τον αποκλεισμό στην Ελλάδα χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων γνωρίζοντας ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πάρει διαστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης σε μία χώρα που βρίσκεται στην δίνη των μνημονίων και της λιτότητας τα τελευταία 6 χρόνια.
Την ύπαρξη σχεδίου έκτακτης ανάγκης για ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα με μαζική αποστολή βοήθειας επιβεβαίωσε το μεσημέρι της Τρίτης η εκπρόσωπος του Ζαν. Κλοντ Γιούνκερ.
Δεδομένων των ελέγχων που γίνονται κατά μήκος της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων, η Ν. Μπερτρό εξέφρασε την ανησυχία της Επιτροπής για ανθρωπιστική κρίση και σημείωσε πως τώρα οι προσπάθειες της Επιτροπής επικεντρώνονται σε σχέδιο έκτακτης ανάγκης, με προσωπικό της Επιτροπής να έχει σταλεί επί τόπου και κυρίως στην Ελλάδα, προκειμένου να εντοπιστούν οι ανάγκες.
Νωρίτερα , ρεπορτάζ της Deutsche Welle ανέφερε ότι «με δεδομένη την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, η Κομισιόν προετοιμάζεται για τα χειρότερα, δηλαδή μια ανθρωπιστική κρίση στην Ευρώπη. Για το λόγο αυτό επεξεργάζεται σχέδιο αποστολής μαζικής ανθρωπιστικής βοήθειας για την περίπτωση που κλείσουν εντελώς τα σύνορα και οι πρόσφυγες εγκλωβιστούν, κυρίως στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες της περιοχής».
Αποστάσεις αλλά όχι και καταδίκη της πρωτοβουλίας της Αυστρίας
«H Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί τη συνεργασία όλων των χωρών του Βαλκανικού Διαδρόμου», δήλωσε η εκπρόσωπος, αρμόδια για θέματα μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτρό παίρνοντας αποστάσεις αλλά χωρίς να καταδικάζει τις πρωτοβουλίες της Αυστρίας να συγκαλέσει σήμερα σύσκεψη των χωρών του Βαλκανικού Διαδρόμου χωρίς την Ελλάδα.
Η Ν. Μπερτρό απάντησε ότι η Επιτροπή είναι ενήμερη για τη συνάντηση αυτή και περιορίστηκε να προσθέσει: «Η θέση της Επιτροπής είναι πάντα η ίδια. Θα θέλαμε όλες οι χώρες του Βαλκανικού Διαδρόμου να συνεργάζονται».
Και δραματικό σήμα Αβραμόπουλου για επικείμενη ανθρωπιστική κρίση
Ο ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Ολλανδός υπουργός Μετανάστευσης, Κλάας Ντάικχοφ σε κοινή δήλωση εκφράζουν ανησυχία τους για τις εξελίξεις στην περιοχή των Βαλκανίων και ζητούν από «όλες τις χώρες και τους φορείς κατά μήκος της διαδρομής να προετοιμάσουν τον απαραίτητο σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης για να αντιμετωπίσουν ανθρωπιστικές ανάγκες.
Όπως επισημαίνουν, ενώ «κατανοούν» την πίεση που υφίστανται ορισμένα κράτη-μέλη, «ανησυχούν» για τις εξελίξεις στην περιοχή των Βαλκανίων και την «ανθρωπιστική κρίση» που ενδέχεται να «ξεδιπλωθεί σε ορισμένες χώρες, ιδίως στην Ελλάδα».
«Η ολλανδική Προεδρία του Συμβουλίου και η Επιτροπή είναι σε συνεχή επαφή με όλους τους αρμόδιους φορείς και τις εμπλεκόμενες χώρες κατά μήκος των Δυτικών Βαλκανίων, ενώ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην περιοχή και επί τόπου, στα σημεία διέλευσης των συνόρων», αναφέρουν οι δύο αξιωματούχοι στη δήλωσή τους και προσθέτουν:
«Όλες οι χώρες που συμμετέχουν έχουν την ευθύνη και την υποχρέωση να σέβονται τους ευρωπαϊκούς κανόνες και να θέσουν τέλος στην προσέγγιση που ευνοεί την προώθηση των προσφυγικών κυμάτων στην επόμενη χώρα. Πράττοντας αυτό, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις επιπτώσεις στις γειτονικές χώρες».
Την ίδια στιγμή, οι δύο αξιωματούχοι καλούν «όλες τις χώρες και τους φορείς κατά μήκος της διαδρομής να προετοιμάσουν τον απαραίτητο σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης, έτσι ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις ανθρωπιστικές ανάγκες, συμπεριλαμβανομένων των δυνατοτήτων υποδοχής», ενώ αναφέρουν πως «η Επιτροπή συντονίζει μια προσπάθεια σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης, για να προσφέρει υποστήριξη σε περίπτωση ανθρωπιστικής κρίσης τόσο εκτός όσο και εντός της ΕΕ, καθώς και για τον περαιτέρω συντονισμό της διαχείρισης των συνόρων».
«Όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να ενεργούν από κοινού με πνεύμα αλληλεγγύης και ευθύνης, ιδιαίτερα σε στιγμές που χρειάζονται ενότητα και κοινές λύσεις. Η Επιτροπή και η Προεδρία εργάζονται σκληρά για το θέμα αυτό, και η ΕΕ στο σύνολό της είναι έτοιμη να βοηθήσει», καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr