Ελλάδα-Αλβανία: Κι όμως είναι σε ισχύ το "εμπόλεμο" 80 χρόνια μετά - Γιατί δεν έγινε ποτέ η άρση του

Ο Έντι Ράμα κατά την ενημέρωση ανέφερε πως διεξάγονται πολύ θετικές συνομιλίες για την κατάργηση του πολυσυζητημένου νόμου του εμπολέμου.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
1

Μπορεί το φλέγον ζήτημα του καθορισμού της ΑΟΖ ανάμεσα σε Ελλάδα και Αλβανία να κυριάρχησε στη σημερινή συνάντηση που είχε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών με τον Έντι Ράμα, ωστόσο ένα ζήτημα το οποίο εξακολουθεί να υφίσταται εδώ και 80 χρόνια, φαίνεται πως επίσης συζητήθηκε. Πρόκειται για το λεγόμενο "εμπόλεμο" μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Έντι Ράμα κατά την ενημέρωση ανέφερε πως διεξάγονται πολύ θετικές συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας για την κατάργηση του πολυσυζητημένου νόμου του εμπολέμου που έχει η Ελλάδα εναντίον της Αλβανίας.

Από πλευράς του ο Νίκος Δένδιας, σύμφωνα με το Himara.gr, αναφέρθηκε στο εμπόλεμο χαρακτηρίζοντάς το ως αναχρονισμό και πως θα λυθεί με εντολή του Έλληνα πρωθυπουργού. "Συζητήσαμε το ζήτημα του νόμου του εμπολέμου, πρόκειται για αναχρονισμό, αλλά θα το λύσουμε μαζί και χαίρομαι που το λέω από τα Τίρανα με εντολή του Έλληνα Πρωθυπουργού", δήλωσε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ιστορία του εμπόλεμου

Η ιστορία του εμπόλεμου ξεκινά το 1940, όταν το καθεστώς Ιωάννη Μεταξά, λίγες μέρες μετά την έναρξη του ελληνοιταλικού πολέμου, κυρώνει τον Αναγκαστικό Νόμο 2636/1940 (ΦΕΚ Α΄ 379, 10.11.1940) "Περί δικαιοπραξιών εχθρών και μεσεγγυήσεως εχθρικών περιουσιών", βάσει του οποίου "καθίσταται αδύνατος η χρησιμοποίησις πόρων των υπηκόων του εχθρού, προερχομένων εκ περιουσιών κειμένων εις το Εθνικόν έδαφος και απαγορεύονται αι επ’ ωφελεία των εχθρικών Κρατών ή των υπηκόων των πάσης φύσεως δικαιοπραξίαι". Το μέτρο ελήφθη, απόρροια του πολέμου που είχε ξεσπάσει, εναντίον των υπηκόων των κρατών που είχαν κηρύξει τον πόλεμο στην Ελλάδα.

Με βάση τον παραπάνω νόμο, ακολούθησε το Βασιλικό Διάταγμα (ΦΕΚ Α΄ 379, 10.11.1940) "περί ορισμού ως εχθρικών Κρατών κατά την έννοιαν του Αναγκαστικού Νόμου υπ.’ αριθ. 2636/1940 της Ιταλίας και της Αλβανίας και θέσεως εις εφαρμογήν ως προς τα Κράτη ταύτα των διατάξεων του ανωτέρου νόμου". Επομένως, το βασιλικό διάταγμα όριζε την Ιταλία, ως εχθρικό κράτος. Όσον αφορά την Αλβανία, αποτελούσε de facto προτεκτοράτο της φασιστικής Ιταλίας (από τον Απρίλιο του 1939, η Αλβανία τελούσε υπό ιταλική κατοχή), ενώ Αλβανοί συμμετείχαν στα στρατεύματα εισβολής στο ελληνικό έδαφος.

Οι καλύτερες ταινίες για το έπος του '40, κατοχή και αντίσταση

Εμπόλεμο, όμως, υπάρχει και από την πλευρά της Αλβανίας. Τον Απρίλιο του 1939, τα Τίρανα, άμεσα προσδεμένα στο άρμα της επεκτατικής Ιταλίας του Μουσολίνι, κηρύσσουν τον πόλεμο σε όποια χώρα βρισκόταν σε εχθροπραξίες με τη Ρώμη. Μετά τον πόλεμο, ο Ενβέρ Χότζα, εγκαθιδρύει στην Αλβανία κομμουνιστικό καθεστώς και ακυρώνει κάθε απόφαση των προηγούμενων κυβερνήσεων. Πενήντα χρόνια μετά, ο Σαλί Μπερίσα ακυρώνει και αυτός τις αποφάσεις του κομουνιστικού καθεστώτος και επαναφέρει εκείνες των κυβερνήσεων επί βασιλείας Αχμέτ Ζώγου (1925-1939). Επομένως, από νομικής πλευράς, το αλβανικό εμπόλεμο σε βάρος της Ελλάδας ισχύει ακόμα.

Όπως γράφει το slpress.gr, αρκετά χρόνια μετά, τον Μάρτιο του 1966, κυρώθηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο ο Ν. 4506 "περί απαγορεύσεως άνευ ειδικής αδείας, δικαιοπραξιών αφορωσών τας εν Ελλάδι περιούσιας των εν Αλβανία Ελλήνων το γένος" (ΦΕΚ Α΄ 62, 21.03.1966). Βάσει αυτής, απαγορευόταν η σύναψη συμβάσεων που είχαν ως αντικείμενο τη σύσταση, μετάθεση, αλλοίωση ή κατάργηση εμπράγματων δικαιωμάτων επί ακινήτων, κειμένων εν Ελλάδι και ανηκόντων σε Έλληνες, το γένος Αλβανούς υπηκόους που διαμένουν στην Αλβανία.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου τερματίζει το "εμπόλεμο"

Είκοσι χρόνια μετά, τον Αύγουστο του 1987 η κυβέρνηση Παπανδρέου, κατόπιν εισήγησης του τότε υπουργού Εξωτερικών Κάρολου Παπούλια, κατήργησε, με πράξη υπουργικού συμβουλίου, την εμπόλεμη κατάσταση με την Αλβανία. Ανακοινώθηκε επίσημα ότι:

"η Κυβέρνηση αποφαίνεται και δηλώνει ότι ο χαρακτήρας της Αλβανίας σαν εχθρικού κράτους έχει πάψει να υφίσταται. Η Ελληνική Κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι η δήλωσή της αυτή αποτελεί την αφετηρία για την ρύθμιση των ζητημάτων που είναι ακόμη εκκρεμή ανάμεσα στις δύο χώρες. Ήδη, οι αρμόδιες Ελληνικές υπηρεσίες μελετούν προσεκτικά τον προσφορότερο τρόπο για την νομική ρύθμιση των εκκρεμοτήτων αυτών. Ο τερματισμός της προηγούμενης κατάστασης θα συμβάλλει στην περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των δύο φίλων χωρών και την διεύρυνση της μεταξύ τους συνεργασίας. Ειδικότερα, θα είναι προς όφελος της Ελληνικής μειονότητας, για την οποία το ενδιαφέρον της Ελληνικής Κυβέρνησης ήταν και θα παραμείνει αμέριστο και η οποία, καλλιεργώντας τις παραδόσεις και την εθνική της ταυτότητα, θα αποτελεί μια σταθερή γέφυρα φιλίας ανάμεσα στους Έλληνες και τον Αλβανικό λαό".

Ωστόσο, δημιουργήθηκε νομικό κενό, δεδομένου ότι μια τέτοια κίνηση έπρεπε για τυπικούς λόγους να επικυρωθεί από την ελληνική Βουλή ή να γίνει έκδοση προεδρικού διατάγματος, πράγμα που δεν έγινε. Στη συνέχεια, οι ελληνοαλβανικές σχέσεις βελτιώθηκαν περαιτέρω με τη σύναψη, τον Μάρτιο του 1996, του Συμφώνου Φιλίας, Συνεργασίας, Καλής Γειτονίας και Ασφαλείας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας (Ν.2568/1998, ΦΕΚ Α΄ 8, 13.01.1998), χωρίς όμως κάποιο πρακτικό αντίκρισμα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις και χωρίς καμία αναφορά στο εμπόλεμο (ισχύς του συμφώνου λήγει φέτος).

Το εμπόλεμο και η νομική τυπικότητα

Παρότι, από νομική σκοπιά, ο Α.Ν. 2636/1940 βρίσκεται σε ισχύ μέχρι και σήμερα, μιας που δεν έχει εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα για την άρση του, επί της ουσίας, το εμπόλεμο μεταξύ των δυο κρατών έχει καταργηθεί. Βέβαια, η στασιμότητα γύρω από ένα θέμα, περισσότερο ιστορικό παρά πολιτικό, αφήνει περιθώρια ιδεολογικής εκμετάλλευσης του από ακραίες πολιτικές παρατάξεις και στις δυο χώρες. Πολύ συχνά, το εμπόλεμο χρησιμοποιείται ως εργαλείο προπαγάνδας, παρά σαν νομικό όπλο που απειλεί τη κυριαρχία της μιας ή της άλλης χώρας.

Σύμφωνα με το slpress.gr, μια πιθανή επίσημη άρση του εμπόλεμου, από ελληνικής πλευράς, θα έχει συνέπειες σε άλλα ζητήματα που εκκρεμούν μεταξύ των δυο κρατών, όπως το ζήτημα των περιουσιών των Τσάμηδων (αλβανικές περιουσίες που βρίσκονται υπό μεσεγγύηση βάσει του Ν. 2636/1940), το οποίο όμως είναι ανύπαρκτο για την Ελλάδα. Οι συγκεκριμένοι, κατά τη διάρκεια της Κατοχής, υπήρξαν συνεργάτες των κατακτητών, επομένως οι περιουσίες τους δημεύθηκαν, βάσει των μεταπολεμικών νόμων (αντεθνική δράση).

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΕΝΤΑΜΕΡΗΣ ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ 29 Απρ 2021 | 18:13

Ειρωνικό κρεσέντο Τσαβούσογλου: "Η ελληνοκυπριακή πλευρά ακούγεται σαν χαλασμένος δίσκος"

Ειρωνίες από Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Ερσίν Τατάρ μετά το τέλος της πενταμερούς για το Κυρπιακό στη Γενεύη

ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ 27 Απρ 2021 | 21:35

Εκλογές στην Αλβανία: Αυτοδυναμία Έντι Ράμα - Κάλεσε τους ψηφοφόρους σε συγκέντρωση παρά τα μέτρα για την πανδημία

Ενωτικός ο Έντι Ράμα στο πρώτο μήνυμά του μετά τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές της Αλβανίας.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΠΕΝΤΑΜΕΡΟΥΣ 27 Απρ 2021 | 07:24

Κυπριακό: Η τελευταία ευκαιρία πριν την οριστική διχοτόμηση - Ξεκινά η πενταμερής στη Γενεύη

Στη λύση δύο κρατών επιμένει ο Ερντογάν κάτι που απορρίπτει η Λευκωσία – Απούσα από τη συνάντηση η Ε.Ε. - Γιατί ένα πιθανό ναυάγιο στην πενταμερή της Γενεύης δεν συμφέρει καμία πλευρά.

ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΓΓ ΤΟΥ ΟΗΕ 26 Απρ 2021 | 19:04

Ατυπη πενταμερής για το Κυπριακό-Δένδιας: "Αύριο είναι μία δύσκολη ημέρα, πάμε για το καλύτερο"

"Πάμε όμως πάντα για το καλύτερο" ανέφερε ενόψει της αυριανής άτυπης πενταμερούς για το Κυπριακό, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

"ΝΑ ΣΥΝΝΕΝΟΗΘΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ" 26 Απρ 2021 | 13:12

Η ανάρτηση Δένδια για τα 35 χρόνια από το Τσέρνομπιλ - Το μήνυμα στην Τουρκία για το Ακούγιου

Ο Νίκος Δένδιας με ανάρτησή του στο Twitter για τα 35 χρόνια από το Τσέρνομπιλ στέλνει και μήνυμα στην Άγκυρα.

ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 25 Απρ 2021 | 20:56

Αλβανία: Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Έντι Ράμα κερδίζει τις εκλογές σύμφωνα με exit polls

Το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αλβανίας δείχνει να κερδίζει τις κοινοβουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ 25 Απρ 2021 | 14:18

Μήνυμα Δένδια: Να μην υπάρχουν ψευδαισθήσεις ότι η Ελλάδα θα απεμπολήσει δικαιώματά της

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι "δεν μπορούμε να κάνουμε εκπτώσεις" και επισημαίνει πως αυτό κατέστησε σαφές κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία.

ΚΛΙΜΑ ΕΝΤΑΣΗΣ 25 Απρ 2021 | 09:12

Βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία με καταγγελίες για αγοραπωλησία ψήφων

Ως προς τον νικητή των αλβανικών εκλογών κάθε πρόγνωση θεωρείται επισφαλής, με τον Έντι Ράμα να εμφανίζεται ως έχων ένα ελαφρύ προβάδισμα.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΡΜΕΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΛΑΔΟΣ 24 Απρ 2021 | 11:24

Μητσοτάκης για την 106η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων: "Η ανθρωπότητα δεν ξεχνά το ξεκλήρισμα ενός λαού"

"Η Ελλάδα δεν λησμονεί ότι στις αρχές του 20ού αιώνα Έλληνες και Αρμένιοι έζησαν κοινές μαρτυρικές στιγμές" δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή την επέτειο της Γενοκτονίας.

ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 23 Απρ 2021 | 07:32

Μετά τον καυγά Δένδια - Τσαβούσογλου "ψήνεται" συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Οι 3 σταθμοί μέχρι το ραντεβού

Οι δίαυλοι επικοινωνίας φέρνουν ακόμη πιο κοντά την συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν. Οι τρεις σταθμοί μέχρι την συνάντηση.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ 22 Απρ 2021 | 16:58

Διπλωματικές πηγές: Οι απόψεις του κ. Δένδια για την πράσινη ενέργεια είναι γνωστές και διατυπωμένες

Για απόπειρα παρερμηνείας των δηλώσεων του υπουργού Εξωτερικών κατά την άκρως επιτυχημένη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία κάνουν λόγο διπλωωματικε΄ς πηγές

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ EURONEWS 22 Απρ 2021 | 16:15

Δένδιας για "καβγά" με Τσαβούσογλου: Ανταλλαγή που έθεσε τα πράγματα στη βάση τους, μετά είχαμε ένα ωραίο δείπνο "ιφτάρ"

"Επανέλαβα αυτά που ήταν ήδη γνωστά στην τουρκική πλευρά, τις πάγιες ελληνικές θέσεις", δήλωσε ο Νίκος Δένδια σχολιάζοντας την αντιπαράθεση με Τσαβούσογλου.

ΣΤΟ ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ 21 Απρ 2021 | 22:20

Συνάντηση Δένδια - Πάιατ: Στο επίκεντρο η ελληνοαμερικανική συνεργασία

Δένδιας και Πάιατ συζήτησαν τις πρόσφατες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και την ενεργή συμβολή της Ελλάδας στην προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας.