Επίθεση στα μνημόνια και τη λιτότητα πριν φέρουν τα νέα μέτρα

Σχέδιο επικοινωνιακής διαχείρισης των μέτρων στην κοινωνία και στην ΚΟ εφαρμόζει το Μαξίμου. Η διαφοροποίηση Τσακαλώτου και η πιθανολογούμενη παραίτηση Μανιού.

epithesi-sta-mnimonia-kai-ti-litotita-prin-feroun-ta-nea-metra
|
SHARE THIS
0
SHARES

Με το Μέγαρο Μαξίμου να έχει λάβει την πολιτική απόφαση – όπως όλα δείχνουν – να προχωρήσει στην θεσμοθέτηση σκληρών μέτρων όπως είναι η μείωση συντάξεων και αφορολόγητου, με στόχο το κλείσιμο της αξιολόγησης και την συνέχιση του προγράμματος, η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει περάσει στην δεύτερη φάση που είναι η επικοινωνιακή διαχείριση των μέτρων στην κοινωνία αλλά και στο κόμμα.

Στο κοινωνικό επίπεδο, από την πλευρά του κυβερνητικού στρατοπέδου, αξιοποιείται το επιχείρημα του μηδενικού δημοσιονομικού αποτελέσματος καθώς για κάθε ευρώ λιτότητας θα λαμβάνονται μέτρα ενός ευρώ ελαφρύνσεων, όπως αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες.

Το τοπίο όμως της τελικής συμφωνίας είναι εξαιρετικά θολό και τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη που εμφανίζονται στα ΜΜΕ είναι εξαιρετικά μπερδεμένοι αφού δεν μπορούν να βάλουν στην ίδια ζυγαριά την περικοπή των συντάξεων με την ελάφρυνση του ΕΝΦΙΑ.

Η απώλεια μίας ή δύο συντάξεων τον χρόνο από την περικοπή της προσωπικής διαφοράς και την μείωση του αφορολόγητου δεν μπορεί να συγκριθεί με την μείωση κάποιων ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ στην περίπτωση που η χώρα πιάσει τους στόχους. 

Success story ΣΥΡΙΖΑ

Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση ζει στους ρυθμούς του  δικού της success story καθώς επικαλείται την υπεραπόδοση των εσόδων αλλά και την προοπτική αύξηση των θέσεων εργασίας ακόμα και με νέο δάνειο από τη Παγκόσμια Τράπεζα. Τα κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν ότι για πρώτη φορά εφαρμόζεται και αποδίδει το πρόγραμμα ενώ ο Πρωθυπουργός της Μάλτας στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα ανέφερε στον Αλέξη Τσίπρα ότι εφαρμόζει τα συμφωνηθέντα ενώ οι προκάτοχοί του δεν ήταν συνεπείς.

Σε αυτό το πλαίσιο το Μ. Μαξίμου με αιχμή του δόρατος τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δ. Τζανακόπουλο οι οποίοι επιτίθενται κατά του ΔΝΤ, προσπαθούν να αναδείξουν την αντιμνημονιακή στόφα της κυβέρνησης λίγο πριν την ψήφιση των σκληρότερων μέτρων της τελευταίας διετίας. Ο κ. Δραγασάκης επιμένει ότι η κυβέρνηση δεν έχει την ιδιοκτησία του προγράμματος και ο κ. Τζανακόπουλος δεν βλέπει καμμία κόντρα μεταξύ Μαξίμου και Τσακαλώτου για το …τέλος της λιτότητας. 

Το πρόβλημα που καλείται για μία ακόμη φορά να διαχειριστεί το Μαξίμου είναι  η κατάσταση που υφίσταται στην ΚΟ του κόμματος. Από την μία πλευρό ο Ευ. Τσακαλώτος φαίνεται ότι έχει …απασφαλίσει καθώς υποστηρίζει ότι το πακέτο μέτρων είναι υφεσιακό. Οι κακές γλώσσες στον ΣΥΡΙΖΑ λένε  ότι ο υπουργός Οικονομικών βρίσκεται στα όρια των αντοχών του και η παραμονή του στην κυβέρνηση θα εξαρτηθεί από την τελική συμφωνία με τους δανειστές.

Όπως εκτιμούν κομματικά στελέχη ο κ. Τσακαλώτος δύσκολα θα συναινέσει με μία συμφωνία χωρίς ισχυρά αντίμετρα και εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται να παραιτηθεί ανοίγοντας τον δρόμο για τον Γ. Χουλιαράκη, αν διαπιστώσει ότι δεν κλειδώνει η συμφωνία με τους εταίρους όπως είχε αρχικά δεσμευτεί.

Από την άλλη πλευρά στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα φαίνεται να είναι πιο…διαχειρίσιμα. Από τους αντιφρονούντες βουλευτές μόνο ο Ν. Μανιός έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις του για την μείωση των συντάξεων και εάν κατατεθεί αντίστοιχη διάταξη στην βουλή δεν αποκλείεται να παραδώσει την έδρα πριν ψηφίσει στο κοινοβούλιο. 

“Ολιστική” λύση περιμένει ο πρωθυπουργός

«Είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος ότι είμαστε περισσότερο από ποτέ κοντά στην ολοκλήρωση, όχι απλά μιας αξιολόγησης, αλλά μιας ολικής συμφωνίας που θα σηματοδοτήσει το τέλος μιας πολυετούς κρίσης για την Ελλάδα και την Ευρώπη ταυτόχρονα», δήλωσε το μεσημέρι της Παρασκευής ο Αλέξης Τσίπρας κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον Γάλλο πρωθυπουργό Μπερνάν Καζνέβ.

Σχετικά με ερώτηση για το ενδεχόμενο κάποιες χώρες να συνεχίσουν να θέτουν αντιρρήσεις, ο κ. Τσίπρας τόνισε την πεποίθηση του πως έχει γίνει πια σε όλους κατανοητό ότι μια ολιστική συμφωνία για την Ελλάδα είναι win-win, αμοιβαία επωφελής όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλους.

Η καθυστέρηση είναι το πιο ηλίθιο πράγμα

Λίγη ώρα αργότερα, από το βήμα του 2ου οικονομικού Forum των Δελφών, ο κ. Βίζερ ξεκαθάρισε ότι είναι αδύνατον να βγει το ΔΝΤ εκτός ελληνικού προγράμματος.«Πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ δεν είναι το υφιστάμενο πρόγραμμα. Θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Χωρίς το ΔΝΤ αυτό το πρόγραμμα σταματά. Χρειάζεται Eurosummit για να αποφασίσει τα επόμενα βήματα. Ηγέτες χωρών και υπουργοί οικονομικών μπορεί να πουν ότι χρειάζεται αλλαγή στη συμφωνία του ESM και θα πρέπει να γίνουν διαβουλεύσεις ως το φθινόπωρο. Και αυτό θα ήταν το πιο ηλίθιο πράγμα που θα μπορούσαμε να κάνουμε. Ας ελπίσουμε ότι θα καταλήξουμε σε μια γρήγορη συμφωνία» είπε ο επικεφαλής του EuroWorking Group.

Οι παροχές στους συνταξιούχους επηρέασαν την αξιολόγηση

Αναφερόμενος στην αξιολόγηση, ο κ. Βίζερ ζήτησε επιτάχυνση των διαδικασιών. «Είναι λίγο απογοητευτικό ότι ακόμη βρισκόμαστε στη μέση της δεύτερης αξιολόγησης γιατί μέσα σε ενάμιση χρόνο δεν έχουμε ολοκληρώσει καν και τη δεύτερη αξιολόγηση. Δεν γίνεται να επιταχύνουμε λίγο; Μόνο λίγο; Αν το ήθελαν όλοι, θα μπορούσαμε να τελειώσουμε μέχρι την επόμενη Παρασκευή» τόνισε ο Τόμας Βίζερ.

Εξάλλου σε συνέντευξη στη «Ναυτεμπορική», ο επικεφαλής του Euro Working Group ανέφερε πως ο χειρισμός του Αλέξη Τσίπρα στις παροχές προς συνταξιούχους και νησιώτες επηρέασε τον τρόπο με τον οποίο ορισμένοι παράγοντες προσεγγίζουν πλέον τη διαπραγμάτευση.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook