Επιχείρηση "ρελάνς" από Τσίπρα - Ζάεφ για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Οι δύο άνδρες επιχειρούν να βάλουν άμεσα σε στέρεες βάσεις τις «Πρέσπες» μέσω συμφωνιών.

Δεκάδες θέματα ως απόρροια της Συμφωνίας των Πρεσπων έπεσαν στο τραπέζι κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια με τον έλληνα πρωθυπουργό και τον Ζόραν Ζαέφ να επιχειρούν να δρέψουν σύντομα καρπούς ενόψει τόσο των προεδρικών εκλογών στη γειτονική χώρα όσο και των επερχόμενων ευρωεκλογών στην Ελλάδα αλλά και των εθνικών εκλογών που θα ακολουθήσουν.

Τσίπρας και Ζάεφ επιχείρησαν μια πολιτική «ρελάνς» με στόχο να αμβλύνουν την έντονη κριτική που δέχονται από τα αντιπολιτευτικά κόμματα και στις δύο χώρες και παράλληλα να αποδείξουν στην πράξη άμεσα τα θετικά που προκύπτουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών, όπως και οι δύο συχνά επαναλαμβάνουν.

Άλλωστε στην πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε ο έλληνας πρωθυπουργός στο πρακτορείο MIA αναφέρθηκε στο πολιτικό κόστος που πλήρωσε και πληρώνει τόσο ο ίδιος όσο και ο Ζόραν Ζάεφ.

Οι δύο άνδρες επιπλέον επιχειρούν να βάλουν σε στέρεες βάσεις τις «Πρέσπες» μέσω συμφωνιών που δεσμεύουν τις δύο χώρες αλλά και τις επόμενες κυβερνήσεις καθώς οι συμφωνίες πέραν των υποδομών και των επενδύσεων αφορούν και σημαντικούς τομείς όπως η άμυνα και η ασφάλεια, με πιο χαρακτηριστικό το air policing, την επιτήρηση δηλαδή του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Απο την πλευρά τους διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι η πρώτη σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σηματοδοτεί την έναρξή μιας στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας.

«Επομένως δεν μιλάμε απλά για την πρώτη επίσημη επίσκεψη στα Σκόπια του Έλληνα πρωθυπουργού, αλλά μιλάμε για την πρώτη επίσκεψη που συνοδεύεται από την καθιέρωση μιας στρατηγικής συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία. Άρα, η Ελλάδα αποκτά έναν άλλον ακόμα στρατηγικό σύμμαχο στην περιοχή και γι' αυτό μίλησε ο κ. Τσίπρας για μακρόπνοη στρατηγική σχέση μεταξύ των δύο χωρών», επισημαίνουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές.

Επίσης, με την καθιέρωση σχέσεων όλων των υπουργείων μεταξύ τους (ήταν δέκα υπουργοί από κάθε χώρα, ενώ θα ακολουθήσουν επισκέψεις και συναντήσεις και άλλων υπουργών) αποκτούν άμεση επαφή τα υπουργεία μεταξύ τους κι αυτό βοηθάει στον καλύτερο έλεγχο της Συμφωνίας των Πρεσπών, όπως τονίζουν.

Εξίσου σημαντική είναι και η συμφωνία ανάμεσα στις Υπηρεσίες Πολιτικής Αεροπορίας για τη βοήθεια στην εκπαίδευση στελεχών της Βόρειας Μακεδονίας, και την τεχνική βοήθεια μέσω του ραντάρ υψηλής τεχνολογίας που διαθέτει η χώρα μας στο αεροδρόμιο της Μίκρας στη Θεσσαλονίκη.

Εμπορικές ονομασίες

Ωστόσο το θέμα που ήδη προκαλεί τριβές ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη ΝΔ και θα απασχολήσει πολιτικά στο άμεσο μέλλον είναι οι εμπορικές ονομασίες, τα σήματα και οι επωνυμίες. Αυτό που συμφωνήθηκε ήταν η ενεργοποίηση της διάταξη του άρθρου 1 της Συμφωνίας των Πρεσπών, που προβλέπει τη σύσταση μιας διεθνούς ομάδας ειδικών, με εκπροσώπους από τα δύο κράτη. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις η σύσταση της επιτροπής θα γίνει μέσα στο Μάιο

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές, «ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε την ανάγκη να υπάρξει αλλαγή στις διαφημίσεις, στην προβολή των προϊόντων και του τουρισμού της Βόρειας Μακεδονίας, ώστε όταν αναφέρεται στη χώρα η τοποθεσία να είναι η Βόρεια Μακεδονία. Αυτό είναι και υποχρέωση με βάση τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Όπως τονίζουν, ο κ. Ζάεφ απάντησε θετικά στον κ. Τσίπρα και δεσμεύτηκε ότι στο ζήτημα της γενικότερης διαφήμισης προϊόντων θα γίνουν διορθώσεις ώστε η τοποθεσία προέλευσης να είναι η Βόρεια Μακεδονία.

Αφορμή για αυτή την παρέμβαση του Έλληνα πρωθυπουργού στάθηκαν τα όσα έγιναν στην Έκθεση του Βερολίνου και τα όσα είπαν Έλληνες επιχειρηματίες στη συνάντηση που είχαν με τον κ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, όπου έθεσαν διάφορα ζητήματα, όπως αυτό με τα κρασιά.

Μεταφορές-υποδομές

Στον τομέα μεταφορών και υποδομών, οι δύο πλευρές αποφάσισαν την αναβάθμιση των οδικών και σιδηροδρομικών διασυνδέσεων μεταξύ των δύο χωρών με έμφαση στη σιδηροδρομική σύνδεση Πειραιά- Θεσσαλονίκης- Σκοπίων- Βελιγραδίου και τη διασύνδεση των λιμανιών Πειραιά και Θεσσαλονίκης με τις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης, μέσω της Βόρειας Μακεδονίας.

Επίσης, οι δύο πλευρές συζήτησαν για την αξιοποίηση ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου, ύψους σχεδόν 200 εκατομμυρίων, για την επέκταση της ελληνικής επιχειρηματικότητας στη Βόρεια Μακεδονία. Παράλληλα υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας για τη διάνοιξη της δεύτερης, μέσα σε λίγους μήνες συνοριακής διόδου που θα συνδέει τους Προμάχους στην Ελλάδα, με το Majden στη Βόρεια Μακεδονία.

Παράλληλα συμφώνησαν να συνεργαστούν στον τομέα των νέων τεχνολογιών και της ψηφιακής πολιτικής, με μεταφορά τεχνογνωσίας από την Ελλάδα στην κυβερνο-ασφάλεια και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, καθώς και στην μεταφορά τεχνογνωσίας σε κρίσιμους τομείς υγείας, όπως η πρωτοβάθμια φροντίδα και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Ενεργειακά

Οι δύο ηγέτες, συζήτησαν τις σημαντικές εξελίξεις στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής και τις προοπτικές που ανοίγονται για τα Βαλκάνια. Σημαντική η προσθήκη στο Μνημόνιο κατανόησης μεταξύ της ΔΕΣΦΑ και MER, οι κρίσιμες συνομιλίες των ΕΛΠΕ για τη διευθέτηση εκκρεμοτήτων αλλά και τη μελλοντική συνεργασία, καθώς και οι συνομιλίες ΑΔΜΙΕ-MEPSO για την ηλεκτρική διασύνδεση.

Επιπλέον συμφώνησαν να συνεργαστούν πιο στενά στον τομέα των νέων τεχνολογιών και της ψηφιακής πολιτικής, με μεταφορά τεχνογνωσίας από την Ελλάδα στην κυβερνο-ασφάλεια και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, καθώς και στην μεταφορά τεχνογνωσίας σε κρίσιμους τομείς υγείας όπως η πρωτοβάθμια φροντίδα.

Σημάνσεις στα μνημεία

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι σημαντικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση είναι και αυτό που προβλέπει η συμφωνία αναφορικά με τα μνημεία που παραπέμπουν στην αρχαία Μακεδονία και προβλέπεται σε ό,τι αφορά στη διαχείριση τους, μεταξύ άλλων, η τοποθέτηση ειδικών σημάνσεων που θα αναφέρουν σαφώς ότι αποτελούν μέρος της αρχαίας ελληνικής ιστορίας, του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.

Ιδρύονται πρεσβείες

Στον διπλωματικό τομέα, ιδρύονται πρεσβείες προς αντικατάσταση των Γραφείων Συνδέσμου.

Επιχείρηση "ρελάνς" από Τσίπρα - Ζάεφ για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Δώδεκα προτάσεις από το υπουργείο Οικονομίας

Δώδεκα προτάσεις καθώς και δράσεις που ήδη υλοποιούνται για τη συνεργασία Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονία, δημοσιοποίησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης.

Οι προτάσεις και οι δράσεις στις οποίες εστιάζει το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης είναι οι εξής:

1. Θα υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των αντιπροέδρων των δύο κυβερνήσεων, που προβλέπει τη συγκρότηση Συντονιστικής Επιτροπής για την οικονομική συνεργασία Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας, της οποίας θα συμπροεδρεύουν οι δύο αντιπρόεδροι. Η Επιτροπή θα αποτελείται από 18 μέλη, στην οποία θα συμμετέχουν τουλάχιστον 3 υπουργοί και 5 μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας κάθε χώρας.

Χρηματοδοτικά εργαλεία

2. Είναι σε εξέλιξη το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ελλάδα - Βόρεια Μακεδονία [ΠΓΔΜ] 2014-2020» ύψους 45,47 εκατ. ευρώ, που αφορά περιφέρειες των δύο χωρών. Σε αυτό έχουν ήδη ενταχθεί και συμβασιοποιηθεί 42 κοινά έργα συνολικού προϋπολογισμού 41,5 εκατ. ευρώ στη βάση δύο αξόνων:

α) ανάπτυξη και υποστήριξη της τοπικής οικονομίας

β) προστασία περιβάλλοντος και μεταφορές.

3. Προχωρά η υπογραφή Μνημονίου για την κατασκευή της διασυνοριακής διάβασης μεταξύ των δύο χωρών (δημοτικό διαμέρισμα Λαιμού του Δήμου Πρεσπών και Δήμος Resen), με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 4-4,5 εκατ. ευρώ και για τις δύο χώρες.

4. Σχεδιάζονται οι προσκλήσεις για δράσεις στους τομείς επιχειρηματικότητας, τουρισμού και αντιμετώπισης περιβαλλοντικών καταστροφών, με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 6 εκατ. ευρώ.

5. Μέσα στον Απρίλιο θα κινητοποιηθεί η Επιτροπή Καθοδήγησης για να ξεκινήσει το σχεδιασμό του νέου Διασυνοριακού Προγράμματος για την Προγραμματική Περίοδο 2021-2027, το οποίο θα διαδεχθεί το Πρόγραμμα 2014-2020, και η Ελλάδα προτίθεται να διπλασιάσει τους συνολικούς πόρους για το πρόγραμμα αυτό.

6. Η Ελλάδα προτίθεται να διαθέσει 198 εκατ. ευρώ -τα οποία αποτελούν το αδιάθετο υπόλοιπο του προγράμματος ΕΣΟΑΒ- για τη χρηματοδότηση δράσεων διασυνοριακής συνεργασίας και βαλκανικής συνανάπτυξης, είτε μέσω μικτού χρηματοδοτικού σχήματος με τη συμμετοχή κι άλλων βαλκανικών κρατών είτε μέσω εθνικού φορέα, όπως η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, που με τη δημιουργία της θα ιδρύσει παράρτημα στη Θεσσαλονίκη.

Μεταφορά τεχνογνωσίας

7. Η Ελλάδα διαθέτει σημαντική εμπειρία και αντίστοιχους φορείς που μπορούν να παράσχουν τεχνογνωσία για:

Α) Την αξιοποίηση χρηματοδοτικών πόρων της ΕΕ στους τομείς των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΟΔ).

Β) Την ανάπτυξη δομών στη γείτονα χώρα στους τομείς της τυποποίησης και της πιστοποίησης (ΕΛΟΤ, ΕΣΥΔ).

Γ) Θέματα βιομηχανικής και πνευματικής ιδιοκτησίας (ΟΒΙ), καθώς και σε θέματα μετρολογίας (Εθνικό Κέντρο Μετρολογίας).

Δ) Την απλούστευση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ειδικότερα σε θέμα διαδικασιών, αδειοδότησης, έναρξης επιχειρήσεων (ίδρυση επιχειρήσεων σε λίγα λεπτά) και εποπτείας οικονομικών δραστηριοτήτων.

Ε) Τη σύναψη διμερούς μνημονίου συνεργασίας για την προστασία του καταναλωτή και την καταπολέμηση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών.

ΣΤ) Την εναρμόνιση της νομοθεσίας και του θεσμικού περιβάλλοντος της Βόρειας Μακεδονίας στα ευρωπαϊκά δεδομένα, σε τομείς όπως η προστασία του καταναλωτή, η νομοθεσία περί σημάτων κ.ά.

Άλλα πεδία συνεργασίας - Πλατφόρμες

8. Συνεργασία του EnterpriseGreece με αντίστοιχους φορείς της Βόρειας Μακεδονίας για την προσέλκυση επενδύσεων.

9. Απευθείας διασύνδεση των εμπορικών μητρώων των δύο χωρών στην προοπτική διαμόρφωσης ενός κοινού διαβαλκανικού μητρώου επιχειρήσεων.

10. Συνεργασία των αγορών και κέντρων logistics των δύο χωρών για την ενίσχυση της διακίνησης αγροδιατροφικών προϊόντων.

11. Δημιουργία κοινής πλατφόρμας για τη διασύνδεση των επιχειρηματικών οικοσυστημάτων των δύο χωρών και ιδιαίτερα των νεοφυών επιχειρήσεων.

12. Προστασία των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας και πρόταση σύναψης διμερούς συμφωνίας συνεργασίας για την καταπολέμηση του παραεμπορίου στα σύνορα των δύο χωρών.

Με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφίες: INTIMENEWS, Reuters

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 01 Απρ 2020 | 14:46

Τσίπρας για Γλέζο: Αποχαιρετώ τον αντάρτη, τον ασυμβίβαστο αγωνιστή, τον σκληροτράχηλο κομμουνιστή

"Ήταν αυτός που πρώτος πίστεψε, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ακόμη μικρό κόμμα, πως μπορεί να κερδίσει την πλειοψηφία", είπε μεταξύ άλλων.

ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΕΥΡΩ-ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΙΑ 01 Απρ 2020 | 10:44

Ο Τσίπρας "επενδύει" στο κορονο-ομόλογο: Στηρίζει το αίτημα Μητσοτάκη με αρθρογραφία στο διεθνή Τύπο

Αναζητά ευρω-συμμάχους απέναντι στο Βερολίνο - Ετοιμάζει παρεμβάσεις στον διεθνή Τύπο.

31 Μαρ 2020 | 21:32

"Ντεμπούτο" Τσίπρα για "συμμαχία" με τους Πράσινους της Γερμανίας

Συνομίλησαν ειδικότερα για τη στήριξη των άμεσων μέτρων κατά του κορονοϊού

30 Μαρ 2020 | 14:27

Ο Αλέξης Τσίπρας αποχαιρετά τον Μανώλη Γλέζο: "Γενναίος, όρθιος, μαχόμενος μέχρι την τελευταία στιγμή"

"Γενναίος, όρθιος, μαχόμενος μέχρι την τελευταία στιγμή, ο Μανώλης Γλέζος έφτασε στο τέλος μιας μοναδικής διαδρομής" αναφέρει σε ανάρτησή του για το θάνατο του Μανώλη Γλέζου ο Αλέξης Τσίπρας.

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΥΣΤΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ 27 Μαρ 2020 | 08:10

Ενόχληση στον ΣΥΡΙΖΑ για Καψώχα & Κούλογλου - Οδηγία Τσίπρα: Δεν βοηθούν οι ακρότητες

Η παρέμβαση Καψώχα, ο οποίος εργάζεται πλέον και για το γραφείο Τύπου της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ, προκάλεσε την έντονη ενόχληση της ηγεσίας της Κουμουνδούρου.

ΣΙΩΠΗ ΑΠΟ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 27 Μαρ 2020 | 07:43

Σάλος από το κίνημα ΣΥΡΙΖΑ "Οταν γυρίσω, θα σας γ@@@@" - Οργισμένη αντίδραση από τη ΝΔ

Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης προειδοποιούν με ξεκαθάρισμα λογαριασμών χυδαιολογώντας και απειλώντας.

ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 25 Μαρ 2020 | 11:52

Τσίπρας: Απαράδεκτη κλιμάκωση των τουρκικών επιθετικών ενεργειών

"Οποιαδήποτε ενέργεια κατάθεσης συντεταγμένων από την Ελλάδα, πρέπει να συνοδευτεί από σαφές ευρωπαϊκό μήνυμα στην Τουρκία".

ΤΙ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ 23 Μαρ 2020 | 08:56

Με πολλούς "αστερίσκους" η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση για τα μέτρα

Καχυποψία στην Κουμουνδούρου για τα περί "ατομικής ευθύνης".

ΑΡΘΡΟ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ 22 Μαρ 2020 | 10:56

Ο Τσίπρας πανηγυρίζει το ...τέλος του "νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού"

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ζητάει 30 δις για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας έως και το 2021.

ΣΤΙΣ 12 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ 19 Μαρ 2020 | 10:57

Τηλεδιάσκεψη Τσίπρα με Μίχαλο και Καββαθά για τα μέτρα στήριξης της οικονομίας

Ακολούθως, ο κ Τσίπρας θα πραγματοποιήσει τηλε-ραντεβού με τον Πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ,, κ. Καββαθά.

ΣΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ 17 Μαρ 2020 | 10:40
ΚΥΚΛΟΣ ΒΙΝΤΕΟΕΠΑΦΩΝ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ 16 Μαρ 2020 | 07:39

Ραντεβού Μητσοτάκη- Τσίπρα μέσω Skype στις 18:00 - Η αντιπολίτευση αναβάλλεται για μετά την κρίση

ο Αλέξης Τσίπρας "βάζει πλάτη" στην κυβέρνηση αναβάλλοντας το ραντεβού του με την "μαχητική αντιπολίτευση" για μετά την κρίση.