Έρευνα: Πως ψήφισαν τα κόμματα στη Βουλή τα χρόνια της κρίσης;

Στην έρευνα καταγράφονται οι σημαντικότατες διαφορές στην κοινοβουλευτική συμπεριφορά των κομμάτων.

ereuna-pws-psifisan-ta-kommata-sti-bouli-ta-xronia-tis-krisis
SHARE THIS
0
SHARES

Η ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση την περίοδο 2015-2018 υπερψήφισε το 57% των νομοσχεδίων της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ενώ αντίστοιχα ο ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης την περίοδο 2012-2015 υπερψήφισε μόλις το 21% των νομοσχεδίων της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ (+ΔΗΜΑΡ). Αυτό προκύπτει σε έρευνα του Ευάγγελου Ανδρέου και του Κωνσταντίνου Σαραβάκου που παρουσίασε τη Δευτέρα το Κέντρο Φιλελευθέρων Μελετών «Μάρκος Δραγούμης».

 

 

 

Στην έρευνα καταγράφονται οι σημαντικότατες διαφορές στην κοινοβουλευτική συμπεριφορά των κομμάτων.

Όπως προκύπτει, η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είχε απέναντί της ένα μπλοκ δομικής αντιπολίτευσης, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διαφοροποίησαν σε μεγαλύτερο βαθμό την κοινοβουλευτική τους ψήφο υπερψηφίζοντας κατά περίπτωση πολλά περισσότερα νομοσχέδια.

Και στις δύο εξεταζόμενες περιόδους (2012-2015 και 2015-2018), το μεγαλύτερο ποσοστό συμφωνίας της εκάστοτε αξιωματικής αντιπολίτευσης με την κυβέρνηση σημειώθηκε στον τομέα της Εξωτερικής Πολιτικής και Εθνικής Άμυνας. Οι διαφοροποιήσεις ωστόσο είναι κι εδώ έντονες: 

Η ΝΔ ως αντιπολίτευση (2015-2018) υπερψήφισε το 80% των νομοσχεδίων που αφορούν την Εξωτερική Πολιτική και την Εθνική Άμυνα, έναντι αντίστοιχου ποσοστού μόλις 36% για τον αντιπολιτευτικό ΣΥΡΙΖΑ (2012-2015). Κατά την περίοδο 2015-2018, η ΝΔ ταυτίζεται στην κοινοβουλευτική της ψήφο σε μεγαλύτερο βαθμό με τα κόμματα της κυβερνητικής πλειοψηφίας (κατά 57%) απ’ ό,τι με την ομοίως αντιπολιτευτική ΧΑ (37%) και το ΚΚΕ (35%).

Αντιστοίχως, κατά την περίοδο 2012- 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ ταυτίστηκε στην κοινοβουλευτική του ψήφο με τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ σε ποσοστό 21%, ενώ με τη ΧΑ και το ΚΚΕ κατά 70% και με τους ΑΝΕΛ κατά 69%, δεδομένο που καταδεικνύει την ισχύ της διαιρετικής τομής «μνημόνιο-αντιμνημόνιο» μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015.

Το δίπολο «μνημόνιο-αντιμνημόνιο» ακυρώθηκε

Όπως υπογραμμίζεται στην έρευνα «οι εκλογές του 2012 σηματοδότησαν έναν "εκλογικό σεισμό". Το αποτέλεσμά τους επισφράγισε τη διαιρετική τομή «μνημόνιο-αντιμνημόνιο» η οποία σε μεγάλο βαθμό συμπλήρωσε ή και αντικατέστησε αντίστοιχες παλαιότερες, οδήγησε σε αποδόμηση του κομματικού συστήματος με την κατάρρευση του παραδοσιακού δικομματισμού, και ανέδειξε τον ΣΥΡΙΖΑ ως δυνάμει κόμμα εξουσίας καθώς και την ΧΑ ως κοινοβουλευτική δύναμη.

Η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 και ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ επιβεβαίωσαν αυτή την αλλαγή. Ιδιαίτερα όμως μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 και την υπογραφή του τρίτου μνημονίου από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το δίπολο «μνημόνιο-αντιμνημόνιο» ακυρώθηκε στην πράξη, με αποτέλεσμα οι πολιτικές δυνάμεις να αναλάβουν νέες προσπάθειες πολιτικού αυτοπροσδιορισμού και διαφοροποίησης από τον ανταγωνισμό.

Στο πλαίσιο αυτό, η παρούσα μελέτη εξέτασε μια κρίσιμη παράμετρο αυτής της εξέλιξης: την κοινοβουλευτική ψήφο των κομμάτων – και ιδιαίτερα της εκάστοτε αντιπολίτευσης – κατά την περίοδο 2012-2018. Τα διαφορετικά μοτίβα που αναδεικνύονται (δομική αντιπολίτευση το διάστημα 2012-2015 / προγραμματική αντιπολίτευση το διάστημα 2015-2018), ιχνηλατούν τα στάδια της μετεξέλιξης του ελληνικού πολιτικού σκηνικού και παρουσιάζουν τη βάση επί της οποίας θα διαδραματιστούν τα επόμενα πολιτικά βήματα στη χώρα μας».

Διαβάστε αναλυτικά την έρευνα εδώ.

 

 

 

Πηγή: ΚΕΦΙΜ

Φωτογραφία: Eurokinissi

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook