
Στοιχεία για τον δανεισμό ΜΜΕ και κόμματων κατέθεσε στη Βουλή –στο πλαίσιο της εξεταστικής επιτροπής– ο διευθύνων σύμβουλός της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης.
Αίσθηση προκάλεσε πάντως η καταγγελία βουλευτών της ΝΔ (Νότης Μηταράκης, Κώστας Τζαβάρας) ότι στο μετοχολόγιο της εφημερίδας «Αυγής» υπάρχει offshore εταιρία με έδρα την Κύπρο η οποία κατέχει το 2,93% των μετοχών της εφημερίδας.
Οι βουλευτές ζήτησαν από το τραπεζικό στέλεχος να τους πει αν γνωρίζει τον ιδιοκτήτη της εταιρίας και βέβαια θέλησαν να μάθουν αν πρόκειται για πολιτικό πρόσωπο.
Πάντως ο κ. Φραγκιαδάκης δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε τις καταγγελίες των βουλευτών. Εξήγησε ότι η Τράπεζα βλέπει σαν αυτοτελή εταιρία κάθε ΜΜΕ.
Παράλληλα οι βουλευτές της ΝΔ αναφέρθηκαν σε σειρά επιστολών (2013, 2016) του Αλέξη Τσίπρα προς την ΕΤΕ με την οποία δεσμεύονταν ότι σύντομα θα περιέλθει στο κόμμα ακίνητο κάτι που σύμφωνα με τους βουλευτές ποτέ δεν έγινε.
Ο Σπύρος Λάππας (ΣΥΡΙΖΑ) επικαλούμενος στοιχεία που έχουν αποσταλεί στην επιτροπή από Τραπεζικά ιδρύματα είπε ότι το 88% των δανείων που έχει λάβει ο «Πήγασος» είναι ακάλυπτα, ενώ το ίδιο ποσοστό ανέρχεται σε 70% για τον «ΔΟΛ» και σε 82 για το «ΣΤΑΡ».
Από την πλευρά του ο κ. Φραγκιαδάκης είπε ότι το σύνολο του δανεισμού της τράπεζας προς τα ΜΜΕ αγγίζει τα 430 εκατομμύρια ευρώ. Γνωστοποίησε όμως από το 2011 έως σήμερα δεν έχουν υπάρξει νέες δανειοδοτήσεις.
Απαντώντας στις καταγγελίες των βουλευτών της ΝΔ, η Αννέτα Καββαδία (ΣΥΡΙΖΑ) εξήγησε ότι η εφημερίδα «Αυγή» προχώρησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με δημόσια εγγραφή. «Τα όσα άλλα λέγονται είναι προς δημιουργία εντυπώσεων» δήλωσε και παρατήρησε δεικτικά ότι προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η ΝΔ δεν έχει πει λέξη για τα 900 εκατομμύρια που έλαβε ως «θαλασσοδάνεια».
«Όλοι γνωρίζουμε τις τριγωνικές σχέσεις συναλλαγής της ΝΔ με τα ΜΜΕ και τις τράπεζες» απάντησε.
Τέλος για το ακίνητο, αντέτεινε ότι υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας που αφορούν το κτίριο της Κουμουνδούρου.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr