FAZ για Συμφωνία των Πρεσπών: "28 χρόνια και 38 ώρες"

Εκτενείς αναφορές για την έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης

faz-gia-sumfwnia-twn-prespwn-28-xronia-kai-38-wres
SHARE THIS
0
SHARES

Εκτενείς αναφορές για την έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης λίγες ώρες μετά το τέλος της ψηφοφορίας.

«Ο Αλέξης Τσίπρας ενισχυμένος από τη νίκη στο θέμα της Μακεδονίας σε μια εβδομάδα θυελλώδους αντιπαράθεσης»: Με αυτόν τον τίτλο, το πρακτορείο Bloomberg περιγράφει, σε ένα εκτενές άρθρο στον ιστότοπό του, τις εξελίξεις στην Ελλάδα και την επικύρωση από το ελληνικό κοινοβούλιο της Συμφωνίας των Πρεσπών.  Εκτενείς αναφορές για την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών έκανε και η Washington Post η οποία υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι με την αλλαγή της ονομασίας της ΠΓΔΜ σε Βόρεια Μακεδονία, μία από τις πιο επώδυνες πολιτικές διαμάχες της Ευρώπης έφθασε σε επίσημο τέλος. 

Αξίξει να σημειωθεί ότι τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά δίκτυα και πρακτορεία όπως το Γαλλικό AFPκαι το Βρετανικό BBC μετέδωσαν με έκτακτα δελτία την επικύρωση της συμφωνίας από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Η είδηση έφτασε άμεσα και στην Κίνα με την εφημερίδα South China Morning Star να κάνει λόγο για το τέλος μίας 30ετούς διαμάχης.

«Επιζήσαντα του Μακεδονικού… και απαράμιλλο διαπραγματευτή» χαρακτηρίζει στον δικό της τίτλο για το θέμα η βελγική εφημερίδα Le Soir τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ στο κείμενο σημειώνει πως «η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία υιοθέτησαν αμφότερες τη συμφωνία των Πρεσπών», κάτι που χαρακτηρίζει «επιτυχία του έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος προβάλλει ως εγγυητής της σταθερότητας σε μια ασταθή περιοχή» και «αναδεικνύεται σε απαράμιλλο διαπραγματευτή».

Η Japan Times, σε κείμενό της με τίτλο «Η Ελλάδα εξετέλεσε μια «επικίνδυνη αποστολή» επικυρώνοντας τη συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία», που βασίζεται σε τηλεγραφήματα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερς, επισημαίνει και αυτή πως η συμφωνία τερματίζει «μια διένεξη που κράτησε δεκαετίες» και «ανοίγει τον δρόμο ώστε η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία να μπει στην ΕΕ και στο NATO».

Η ισπανική εφημερίδα El País, σε δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Η ελληνική Βουλή επικυρώνει τη συμφωνία με τη Μακεδονία και ανοίγει τον δρόμο για την εισδοχή της στην ΕΕ και το NATO», και υπότιτλο «Οι Βρυξέλλες χαιρετίζουν την επικύρωσή της ως «υπόδειγμα συμφιλίωσης»», που βασίζεται κι αυτό κυρίως σε τηλεγραφήματα ειδησεογραφικών πρακτορείων, τονίζει ότι η ψηφοφορία στην Αθήνα «τερματίζει μια παλιά διένεξη των δύο γειτονικών χωρών» των Βαλκανίων και επισημαίνει τα συγχαρητήρια τις ευχαριστίες του Ζόραν Ζάεφ στον «φίλο» του Αλέξη Τσίπρα.

Για τη γερμανική εφημερίδα Mannheimer Morgen, η επικύρωση της συμφωνίας εν μέρει έγινε δυνατή στη βοήθεια που προσέφεραν η Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδίως η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ . Γίνεται λόγος για τη «μοναδική πολιτική πρόοδο που σημειώθηκε σε μια χώρα υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ τα τελευταία χρόνια» και μια ένδειξη πως «η βούληση της ΕΕ όταν είναι ενωμένη» και «η άσκηση της κατάλληλης πίεσης» μπόρεσαν να οδηγήσουν στο «να επιτευχθεί κάτι στα Βαλκάνια».

"28 χρόνια και 38 ώρες" επιγράφεται άρθρο της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) που υποδηλώνει την πολυετή εκκρεμότητα για την ονομασία, αλλά και τη μακρά διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή των Ελλήνων για τη συμφωνία των Πρεσπών. Όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος "ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να περάσει το πιο σημαντικό του σχέδιο σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής. Κι αυτό παρότι το σχέδιο ήταν διαμφισβητούμενο, ακόμη και μέσα στο ίδιο του το κόμμα". Σε άλλο σχόλιό της η εφημερίδα αναφέρει: "Για να βρεθεί λύση δεν χρειάζονταν νέες, ριζικά διαφορετικές ιδέες, καθώς η συμβιβαστική ονομασία Βόρεια Μακεδονία είχε προταθεί και παλαιότερα. Το αποφασιστικό στοιχείο ήταν η πολιτική βούληση στην Αθήνα και στα Σκόπια. Για πρώτη φορά από την ανεξαρτησία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας το 1991 βρέθηκαν στην εξουσία ταυτόχρονα, και στις δύο χώρες, πολιτικοί που όντως θέλησαν να διευθετήσουν τη σύγκρουση και- κάτι εξίσου σημαντικό- δεν φοβήθηκαν τις αναμενόμενες οργίλες αντιδράσεις των εθνικιστών και από τις δύο πλευρές". 

Η Süddeutsche Zeitung εκθειάζει τη συμφωνία των Πρεσπών ως μία συνεισφορά στη "συμφιλίωση" μεταξύ των δύο χωρών. Αλλά για να συμβεί αυτό, επισημαίνει, "θα πρέπει και στο μέλλον οι δύο πλευρές να καταβάλουν προσπάθεια, ώστε να αποτινάξουν την καχυποψία πώς ο ένας αμφισβητεί την ιστορία και την ταυτότητα του άλλου. Η παλαιά σύγκρουση μεταξύ γειτόνων εξέθρευε κυρίως τους εξτρεμιστές. Βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκαν απειλές πριν από την ψηφοφορία, αστυνομικοί ξυλοκοπήθηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, όλα αυτά εις το όνομα του έθνους. Πόσο παράλογο... Για τη Βόρεια Μακεδονία ανοίγει τώρα ο δρόμος προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αυτό θα ωφελήσει και την Ελλάδα".

Υπό τον τίτλο «Οι Έλληνες βουλευτές επικυρώνουν τη συμφωνία για την αλλαγή του ονόματος» της πΓΔΜ, η εφημερίδα Toronto Star του Καναδά αναφέρει σε κείμενό της για τη χθεσινή εξέλιξη ότι με την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών τερματίζεται μια διένεξη που κράτησε «σχεδόν τρεις δεκαετίες», έπειτα από την «ψηφοφορία-ορόσημο που ανοίγει τον δρόμο ώστε η μικρή χώρα που μετονομάζεται σε Βόρεια Μακεδονία να μπει στο NATO».

Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι η συμφωνία εγκρίθηκε με δύο περισσότερες ψήφους από όσες απαιτούνταν, ενώ παρατίθεται η δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι «σήμερα είναι μια ιστορική μέρα», καθώς η Ελλάδα «θωρακίζει ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορικής της κληρονομιάς».

Στο κείμενο σημειώνεται επίσης πως το κείμενο, που υπεγράφη τον Ιούνιο του 2018 από τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών, τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ, συνάντησε σφοδρή αντίσταση στο πολιτικό σκηνικό εκατέρωθεν των συνόρων, αλλά η επικύρωσή της ανοίγει τον δρόμο ώστε η Βόρεια Μακεδονία να μπει στο Ατλαντικό Σύμφωνο και, αργότερα, στην ΕΕ.

Η είδηση για την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό Κοινοβούλιο είναι μεταξύ των θεμάτων που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου.

Οι τίτλοι των εφημερίδων είναι:

«ΑΛΗΘΕΙΑ»: «Βουλή των Ελλήνων: Ιστορικός συμβιβασμός στο Μακεδονικό».

«ΠΟΛΙΤΗΣ»: «Και το όνομα αυτής Βόρεια Μακεδονία. Νέα Σελίδα με 153 ΝΑΙ».

«Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ»: «Γεννήθηκε Βόρεια Μακεδονία, έξω από την Μακεδονία».

«ΧΑΡΑΥΓΗ»: «Συμφωνία των Πρεσπών: Υπερψηφίστηκε με 153 ψήφους»

Το ΡΙΚ κάνει εκτενή αναφορά στην κάλυψη του θέματος από τα διεθνή πρακτορεία και μέσα ενημέρωσης.

Εξάλλου, στον ραδιοσταθμός «Άστρα» μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος επισήμανε ότι «η συμφωνία των Πρεσπών είναι θετική, διότι είναι ευθυγραμμισμένη με την πάγια θέση των ελληνικών κυβερνήσεων για σύνθετη ονομασία και τη μη χρήση μόνο της λέξης Μακεδονία». Σημείωσε ότι πρόκειται για γεωγραφικό προσδιορισμό και προσέθεσε ότι «αυτή η σαφής αναφορά θα περιληφθεί και στο Σύνταγμα των σημερινών Σκοπίων, ενώ γίνεται και ξεκάθαρος διαχωρισμός της αρχαίας Μακεδονίας από το κράτος που δημιουργείται τώρα». Επίσης, ανέφερε παύει να υπάρχει και ο ισχυρισμός των Σκοπίων περί μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα που περιλάμβανε όλους τους κατοίκους της Μακεδονίας.

Σε ό,τι αφορά τα κέρδη της Ελλάδας ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι μεταξύ άλλων «λήγει μια πικρή διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων η οποία έτρεφε τον εθνικισμό και στις δύο πλευρές και σταθεροποιεί την κατάσταση στην περιοχή και καθιστά την Ελλάδα παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή». Επιπλέον, είπε, αυτό το θέμα παύει να απασχολεί τις διπλωματικές υπηρεσίες της Ελλάδας, «οι οποίες θα μπορούν πλέον να ρίξουν τις δυνάμεις αυτές στο κυπριακό κι άλλα θέματα». Για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι η Νέα Δημοκρατία είχε συναινέσει σε αυτό και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι προσανατολισμένη και προς την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ.

Σε σχέση με το Κυπριακό, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας είπε πως η συμφωνία δείχνει ότι «το κάθε πέρσι και καλύτερα δεν είναι λύση». Παραδέχθηκε παράλληλα ότι η Ελλάδα παραγνώρισε στο παρελθόν το ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής αλλά και διεθνές πρόβλημα σε ό,τι αφορά το θέμα των εγγυήσεων. Τώρα, δήλωσε, «μπορούν να αξιοποιηθούν όλες οι δυνάμεις προς αυτή την κατεύθυνση».

φωτο eurokinissi

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook