
Το ζήτημα της έκδοσης των 8 τούρκων στρατιωτικών φέρνει την ελληνική κυβέρνηση αντιμέτωπη με σοβαρά διλήμματα, αναφέρει ο Kerin Hope σε άρθρο του στους Financial Times, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση Τσίπρα θα γίνει αντικείμενο σφοδρής κριτικής εάν προχωρήσει η έκδοση.
Ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν επιθυμεί την έκδοση των στρατιωτικών στην Τουρκία με την κατηγορία ότι επιχείρησαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση, ενώ το Ανώτατο Δικαστήριο της Ελλάδας αναμένεται να εξετάσει την υπόθεση εντός της εβδομάδας, αναφέρουν οι Financial Times και προσθέτουν:
Παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης έχει διαμηνύσει ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί την απόφαση της Δικαιοσύνης, ορισμένο φοβούνται ότι πολιτικές σκοπιμότητες μπορεί να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο στην υπόθεση.
«Εάν η Ελλάδα στείλει πίσω τους στρατιωτικούς θα δεχθεί την κριτική ότι προσπαθεί να καλοπιάσει τη Άγκυρα επειδή αισθάνεται ότι βρίσκεται σε αδύναμη θέση» σημειώνει ο καθηγητής Αριστείδης Χατζής, μιλώντας στους FT.
Κάποιοι Ελληνες αξιωματούχοι φοβούνται ότι αν η Αθήνα δεν στείλει πίσω το πλήρωμα του ελικοπτέρου, η Αγκυρα θα σπάσει την περσινή συμφωνία με την Ε.Ε. για τη μείωση της προσφυγικής ροής και θα επιτρέψει ένα φρέσκο κύμα αιτούντων άσυλο να κατευθυνθούν προς την Ελλάδα, τονίζουν μεταξύ άλλων οι Financial Times.
Όπως σημειώνουν, η νομοθεσία Ε.Ε. και Ελλάδας απαγορεύει την έκδοση σε μια χώρα όπου ο κατηγορούμενος κινδυνεύει να βασανιστεί. Οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένων της Human Rights Watch και της Διεθνούς Αμνηστίας, έχουν κατηγορήσει την Τουρκία ότι κλείνει τα μάτια στις κατηγορίες βασανισμών, ξυλοδαρμών και άρνησης πρόσβασης σε δικηγόρους για συλληφθέντες ή κρατουμένους στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων υπόπτων για συμμετοχή στο πραξικόπημα».
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr