Γιατί επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσουν οι μάρτυρες με κουκούλες

Η πλειοψηφία, αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην αξιωματικής, εμφανίζονται έτοιμα να εξετάσουν «πρόσωπο με πρόσωπο» τους «Σαράφη» και «Κελέση».

Μέσα σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα λόγω της στάσης που κρατά ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην εξέταση των δύο προστατευόμενων μαρτύρων, αλλά και στην διεύρυνση του κατηγορητηρίου του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι η προανακριτική επιτροπή.

Η πλειοψηφία, αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην αξιωματικής, εμφανίζονται έτοιμα να εξετάσουν «πρόσωπο με πρόσωπο» τους «Μάξιμο Σαράφη» και «Κατερίνα Κελέση» αύριο και την Τετάρτη σε χώρο που έχει επιλέξει η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (τμήμα προστασίας μαρτύρων).

Κατά πληροφορίες ο πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής Ιωάννης Μπούγας έχει ήδη λάβει απάντηση από την ΓΑΔΑ ότι η κατάθεση μπορεί να γίνει σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο με ηλεκτρονικά μέσα με αλλοίωση της φωνής, ή και διά ζώσης.

Στην ίδια επιστολή διευκρινίζεται ότι η προανακριτική επιτροπή μπορεί να επιλέξει τον τρόπο εξέτασης. Ελευθερία κινήσεων στην προανακριτική δίνει κατά άλλες πληροφορίες, και η απάντηση της εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη η οποία όμως δεν τάσσεται υπέρ της εξέτασης δια ζώσης και προτάσσει την εξέταση με ηλεκτρονικά μέσα. Από την πλευρά τους μέλη της πλειοψηφίας ξεκαθαρίζουν ότι δεν έχει σημασία ο τρόπος κατάθεσης, αλλά τα στοιχεία που θα συλλέξουν από τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες, διότι υπενθυμίζουν ήταν αυτοί που στοχοποίησαν τα πολιτικά πρόσωπα.

Έτσι το μόνο που έχει μείνει να οριστεί είναι η αντιπροσωπεία που θα μετέβη στον χώρο που έχει υποδείξει η ΓΑΔΑ (κατά πληροφορίες έχει ενημερωθεί αναλυτικά ο κ. Μπούγας) για να γίνει η συνάντηση. Εκτός βέβαια και υπάρξουν αντιρρήσεις από τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες, όπου στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να ακολουθηθούν άλλες διαδικασίες.

Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί για μια ακόμα φορά να ναρκοθετήσει τη διαδικασία φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να ζητεί την παρέμβαση της Ευρωπαικής Επιτροπής στο έργο της προανακριτικής επιτροπής. Ο ευρωβουλευτής του κόμματος Στέλιος Κούλογλου σε ερώτηση του προς την Κομισιόν αναφέρει ότι η συνεχιζόμενη έρευνα του ελληνικού Κοινοβουλίου έχει αποκαλύψει σημαντικές αδυναμίες του πλαισίου αντιμετώπισης και προστασίας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής ισχυρίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση παραβιάζει τις προβλέψεις της κοινοτικής οδηγίας 2019/1937 για την προστασία των μαρτύρων μη λαμβάνοντας μέτρα για να αποφευχθούν τα αντίποινα εις βάρος των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος που αποκάλυψαν σημαντικές παρατυπίες στις δραστηριότητες της Novartis στην Ελλάδα.

Υπογραμμίζει εξάλλου ότι οι μάρτυρες είναι θύματα συνεχών παρενοχλήσεων τόσο στον Τύπο, ενώ έχουν γίνει και προσπάθειες αποκάλυψης της ταυτότητάς τους. Και αφού αναφέρει ότι έχει παρενοχληθεί και η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, ερωτά την Επιτροπή αν θα επιδιώξει να διασφαλίσει ότι η Ελληνική Κυβέρνηση θα συμμορφωθεί με την κοινοτική οδηγία 2019/1937 για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος; Και αν ανησυχεί για τις συνεχείς παραβιάσεις της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα;

Η παρέμβαση Κούλογλου κάθε άλλο παρά αυθόρμητη θεωρείται, ως προς το χρόνο που έλαβε την πρωτοβουλία, από μέλη της πλειοψηφίας. Αντίθετα υπάρχει η βεβαιότητα ότι ο ευρωβουλευτής επιχειρεί να επηρεάσει τις αποφάσεις της επιτροπής για αυτό και κατά πληροφορίες ο Ιωάννης Μπούγας προτίθεται να θέσει το θέμα κατά την συνεδρίαση αναμένοντας και τις θέσεις των άλλων μελών.

Η αξιωματική αντιπολίτευση είναι κατηγορηματικά αντίθετη στην αποκάλυψη των ταυτοτήτων των «Σαράφη» και «Κελέση» και στελέχη του κόμματος δηλώνουν ότι δεν θα επιτρέψουν να παραβιαστεί το θεσμικό πλαίσιο που διαμορφώνουν οι δικονομικοί κανόνες. Επικαλούνται προς τούτο και την επιστολή της Ελένης Τουλουπάκη προς τα μέλη της προανακριτικής στην οποία εμφανίζεται η εισαγγελέας Διαφθοράς να μην συναινεί στην αποκάλυψη των ταυτοτήτων των δύο μαρτύρων.

Βουλευτές της πλειοψηφίας δεν πιστεύουν πάντως ότι οι αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αφετηρία την τήρηση των δικονομικών κανόνων, αλλά αντίθετα υποστηρίζουν ότι τα κίνητρα τους είναι ιδιοτελή. Εξηγούν ότι η άρση του καθεστώτος προστασίας είναι πιθανό να αποκαλύψει την πλεκτάνη και τους εμπνευστές της, στην περίπτωση που «Σαράφης» και «Κελέση» είναι τα ίδια πρόσωπα με τους πρώην υπαλλήλους της Novartis Φιλίστωρα Δεστεμπασίδη και Μαρία Μαράγγελη. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο τελευταίοι στο πλαίσιο της κατάθεσης τους στην προανακριτική επιτροπή, έχουν δηλώσει ότι δεν γνωρίζουν οτιδήποτε για χρηματισμούς πολιτικών προσώπων, σε αντίθεση με τους προστατευόμενους που μίλησαν για τροχήλατες βαλίτσες με χιλιάδες ευρώ που κατέληγαν στα χέρια συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων. Ήδη ο Νίκος Μανιαδάκης έχει εκφράσει τη βεβαιότητα ενώπιον της επιτροπής ότι πρόκειται για τα ίδια πρόσωπα, αλλά και ο πρώην ισχυρός άντρας της Novartis Κωνσταντίνος Φρουζής δεν το έχει αποκλείσει.

Παρά πάντως την όξυνση που καλλιεργεί η αξιωματική αντιπολίτευση, έχει αρχίσει να εμφανίζεται εντός του ΣΥΡΙΖΑ μια προσεκτική διαφοροποίηση έναντι των χειρισμών του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Πρόσφατα ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μέλος της προανακριτικής επιτροπής Γιάννης Γκιόλας παραδέχθηκε ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης «έδειξε έδειξε μία σπουδή και ένα ενδιαφέρον, ας πούμε ότι υπερέβη κάπως τα εσκαμμένα». Υπογράμμισε βέβαια ότι ποινική παράβαση δεν βλέπει να υπάρχει. Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και πολιτικός προιστάμενος του Παπαγγελόπουλου, Σταύρος Κοντονής ήταν πιο ξεκάθαρος, καθώς έκανε λόγο για επιβαρυντικά στοιχεία που προκύπτουν από τις καταθέσεις των εισαγγελέων στην προανακριτική επιτροπή.

Οι τελικές αποφάσεις για τη στάση που θα κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνουν προφανώς γνωστές στην σημερινή συνεδρίαση της προανακριτικής επιτροπής, με ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμα και μη συμμετοχής των βουλευτών από την εξέταση των δύο προστατευόμενων μαρτύρων.

Έτερο σημείο τριβής αποτελεί η συζήτηση για την διεύρυνση του κατηγορητηρίου.

Ευρεία είναι η πεποίθηση μεταξύ των μελών της επιτροπής ότι ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος βαρύνεται και με άλλα αδικήματα πλην αυτών που αναφέρονται στην πρόταση της πλειοψηφίας.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν μετά και τις καταθέσεις των δικαστικών λειτουργών που κατέθεσαν ενώπιον της επιτροπής από τον περασμένο Νοέμβριο.

Σύμφωνα με τις καταθέσεις ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης εμπλέκεται και σε άλλες υποθέσεις πλην τις Novartis. Φέρεται να έχει παρέμβει στην υπόθεση της Τράπεζας Αττικής, στην δικογραφία του Αντρέα Βγενόπουλου, στην υπόθεση του Γιάννη Αλαφούζου, στην υπόθεση του πλοίου “Noor1”, καθώς και σε άλλες υποθέσεις επιχειρηματιών.

Τις μεθοδεύσεις του αποκαλύπτει (εκ νέου) στην τελευταία κατάθεση που έδωσε ο πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής στα τέλη του περασμένου μήνα στους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου.

Στην κατάθεση αυτή που αποσπάσματα της δημοσίευσε το «Πρώτο Θέμα» ο κ. Αγγελής μεταξύ των άλλων υποστηρίζει ότι πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου του είχε πει χαρακτηριστικά «Το σατανά μπορείς να τον πολεμήσεις και να τον νικήσεις. Τον Ρασπούτιν όχι».

Σε άλλο σημείο της κατάθεσης του λέει «Σκοπός της κυρίας Τουλουπάκη και του ονομαζόμενου Ρασπούτιν, που βρισκόταν πίσω από αυτήν, ήταν να ασκηθούν ποινικές διώξεις κατά πολιτικών προσώπων το ταχύτερο δυνατόν για αυτό και απειλούσε την κυρία Παπασπύρου με την οποία επίσης είχαμε άμεση συνεργασία στο θέμα της έρευνας της υπόθεσης Novartis να πάει σε ανακριτή και σε χρόνο που θα προσέγγιζε τις εκλογές, υπολογιζόταν περίπου τον Σεπτέμβριο του 2019 να γίνουν προφυλακίσεις πολιτικών και συγκεκριμένα του κ. Γεωργιάδη, του κ. Σαμαρά και του κ. Λοβέρδου. Έτσι η μεν τότε κυβέρνηση θα κέρδιζε τουλάχιστον 3% σε ψήφους, ενώ ταυτόχρονα θα γίνονταν και ένα ξεκαθάρισμα στα εσωτερικά της ΝΔ, αφού ο Ρασπούτιν είχε το ένα πόδι του στον ΣΥΡΙΖΑ και το άλλο στην ΝΔ. Όλα αυτά τότε έγιναν γνωστά στον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου, ο οποίος δεν συμφώνησε με το σχέδιο Ρασπούτιν, διαβίβασε τα σχετικά στον πάνω από αυτόν, δηλαδή στον τότε Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και περίμενε την απάντηση του».

Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος από την πλευρά του (συνέντευξη στην χθεσινή Καθημερινή) διαψεύδει τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις. Επιμένει ότι δεν έχει προκύψει τίποτα εις βάρος του και τα αποδίδει όλα σε «μια επικοινωνιακή φούσκα που συντηρείται από μερίδα του Τύπου που καθοδηγείται από φαύλους και διαφθαρμένους».

Μιλά επίσης για σωρεία αντισυνταγματικών, παράνομων και μεροληπτικών μεθοδεύσεων εις βάρος του και αν και δεν αποκλείει ότι θα υπάρξει διεύρυνση του κατηγορητηρίου εκφράζει αφενός την βεβαιότητα ότι η Ολομέλεια της Βουλής θα το απορρίψει, αφετέρου δηλώνει έτοιμος για όλα «Δεν έχω κάνει τίποτα το παράνομο. Δεν τους φοβάμαι. Θα τους αντιμετωπίσω για μια ακόμα φορά και θα τους γελοιοποιήσω» σημειώνει.

Σε ότι αφορά τους μάρτυρες

Σήμερα πρόκειται να εξεταστεί η πρώην εισαγγελέας Εφετών Ευγενία Κυβέλου. Σύμφωνα με δικαστικές πηγές αν και η προαναφερόμενη ήταν η επικρατέστερη στην επετηρίδα για να πάρει τη θέση της Ελένης Ραίκου μετά την παραίτηση της τελευταίας από την εισαγγελία Διαφθοράς, επελέγη η Ελένη Τουλουπάκη. Υπάρχει ενδιαφέρον αν και η κυρία Κυβέλου καταθέσει νέα επιβαρυντικά στοιχεία για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Φωτογραφία: Eurokinissi


ΤΙ ΛΕΝΕ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ 27 Μαρ 2020 | 20:45

ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ λέει στα επιστημονικά επαγγέλματα να φάνε τηλε-εκπαίδευση

δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τα μέτρα στήριξης επιστημονικών επαγγελμάτων, όπως γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, οικονομολόγοι, κ.λπ.

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ 27 Μαρ 2020 | 16:33
ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΥΣΤΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ 27 Μαρ 2020 | 08:10

Ενόχληση στον ΣΥΡΙΖΑ για Καψώχα & Κούλογλου - Οδηγία Τσίπρα: Δεν βοηθούν οι ακρότητες

Η παρέμβαση Καψώχα, ο οποίος εργάζεται πλέον και για το γραφείο Τύπου της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ, προκάλεσε την έντονη ενόχληση της ηγεσίας της Κουμουνδούρου.

ΣΙΩΠΗ ΑΠΟ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 27 Μαρ 2020 | 07:43

Σάλος από το κίνημα ΣΥΡΙΖΑ "Οταν γυρίσω, θα σας γ@@@@" - Οργισμένη αντίδραση από τη ΝΔ

Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης προειδοποιούν με ξεκαθάρισμα λογαριασμών χυδαιολογώντας και απειλώντας.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ 27 Μαρ 2020 | 07:35

Opinion Poll: To 85% στηρίζει τα μέτρα Μητσοτάκη - Στις 20 μονάδες η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ

Το 93% των ερωτηθέντων δηλώνει ικανοποιημένο από την καθημερινή ενημέρωση από τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα.

26 Μαρ 2020 | 15:24

Κορονοϊός: Άγρια κόντρα Βούλτεψη - ΣΥΡΙΖΑ για την κατάσταση σε Ισπανία και Ιταλία

Ο Γιάννης Μουζάλας μίλησε για απρέπεια σε βάρος των Ιταλών και των Ισπανών-Η Σοφία Βούλτεψη δεν άφησε αναπάντητες τις αιχμές του

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 26 Μαρ 2020 | 13:48

Ούτε λέξη ο ΣΥΡΙΖΑ για τις αθλιότητες Καψώχα & Κούλογλου - Βούλτεψη: Τζάμπα μαγκιές

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγει να καταδικάσει τις ακραίες αναρτήσεις στελεχών του με αποκορύφωμα αυτή του δημοσιογράφου Σωτήρη Καψώχα.

ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΚΑΨΩΧΑΣ 26 Μαρ 2020 | 12:26

ΝΔ: ΝΑ πάρει θέση ο Τσίπρας για τις χυδαιότητες "Θα γυρίσω και θα σας γαμ@@@"

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΝΔ για τη χυδαία ανάρτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου.

ΣΤΙΣ 12 26 Μαρ 2020 | 11:37

Συνεδριάζει με τηλεδιάσκεψη η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

Συνεδριάζει στις 12 το μεσημέρι με τηλεδιάσκεψη η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με κομματικές πηγές.

ΣΑΛΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΧΥΔΑΙΟΤΗΤΕΣ 26 Μαρ 2020 | 08:04

"Γλιτώσαμε": Ο Καψώχας του ΣΥΡΙΖΑ κατέβασε την απειλητική ανάρτηση χωρίς να ζητήσει συγγνώμη

Ισχυρίζεται με νέα ανάρτησή του στο facebook ότι τα όσα έγραψε με κατακλείδα τη φράση "όταν γυρίσω, θα τους γ@@@" δεν συνιστούν απειλή.

ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 25 Μαρ 2020 | 11:52

Τσίπρας: Απαράδεκτη κλιμάκωση των τουρκικών επιθετικών ενεργειών

"Οποιαδήποτε ενέργεια κατάθεσης συντεταγμένων από την Ελλάδα, πρέπει να συνοδευτεί από σαφές ευρωπαϊκό μήνυμα στην Τουρκία".

ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ 21 25 Μαρ 2020 | 10:37

Το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ για την 25η Μαρτίου: "Ώρα δράσης με γνώμονα τη διασφάλιση της υγείας"

"Είναι η ώρα του έμπρακτου σεβασμού στους αγωνιστές και τους πρωτεργάτες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας"

ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΑΡΓΟΤΕΡΑ 25 Μαρ 2020 | 08:31

Το "πάρτι" φίλων του ΣΥΡΙΖΑ στο διαδίκτυο: Θα λογαριαστούμε μετά την καραντίνα

H ησυχία στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό δεν είναι ανεκτή από πολλούς "ριζοσπάστες" του πρώην κυβερνώντος κόμματος.