Γιατί ο Μητσοτάκης βάζει πάγο στα σενάρια περί ανασχηματισμού

Μέσω συγκεκριμένης διαρροής ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να κόψει άμεσα οποιαδήποτε συζήτηση γύρω από τον ανασχηματισμό.

Τα συνεχή δημοσιεύματα για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, ανησύχησαν το Μαξίμου που έβλεπε υπουργούς αλλά και βουλευτές να αρχίζουν σιγά – σιγά να συζητούν το ενδεχόμενο του ανασχηματισμού. Μάλιστα πρόσωπα που βρίσκονται κοντά στον πρωθυπουργό δεν κρύβουν την έκπληξη τους για τα σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, από την στιγμή που δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των υπουργείων. Οι ίδιες πηγές σημείωναν επίσης πως απομένουν ακόμη τέσσερις υπουργοί να παρουσιάσουν το μέχρι τώρα έργο τους αλλά και τους στόχους τους για το επόμενο διάστημα, ενώ η αξιολόγηση αναμένεται να τελειώσει στα μέσα Μαρτίου.

Βλέποντας την εικόνα που πάει να δημιουργηθεί, καθώς παραδοσιακά την περίοδο πριν από τον ανασχηματισμό, τα κυβερνητικά στελέχη κατεβάζουν «μολύβια» ενώ βουλευτές προβάρουν υπουργικά «κοστούμια» ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να «φρενάρει» τα σενάρια περί αλλαγών προσώπων στο υπουργικό συμβούλιο. Όπως αποκάλυψε το «Open» ο πρωθυπουργός μιλώντας σε στενό του συνεργάτη είπε χαρακτηριστικά:

«Δεν είναι στις προθέσεις μου να κάνω ανασχηματισμό ως το καλοκαίρι».

Μέσω της συγκεκριμένης διαρροής ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να κόψει άμεσα οποιαδήποτε συζήτηση γύρω από τον ανασχηματισμό η οποία θα βλάψει την πορεία του κυβερνητικού έργου και θα θέσει εκτός τροχιά τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί για την επίτευξη των στόχων και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Δεν αποκλείεται η έκπληξη

Επειδή όμως ένας ανασχηματισμός δεν προαναγγέλλεται και είναι αποκλειστικό προνόμιο του εκάστοτε πρωθυπουργού, δεν αποκλείεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης να θελήσει να αιφνιδιάσει και να προχωρήσει νωρίτερα στις αλλαγές που επιθυμεί στο κυβερνητικό σχήμα. Άλλωστε έχει διαπιστώσει τόσο ο ίδιος όσο και οι στενοί του συνεργάτες, δυσλειτουργίες που υπάρχουν σε μερικά υπουργεία – όχι πρώτης γραμμής – όπως επίσης και την αναποτελεσματικότητα ορισμένων υφυπουργών.

Ωστόσο εκτιμάται πως θα δοθεί τελικά μια δεύτερη ευκαιρία σε όσα κυβερνητικά στελέχη δεν κατάφεραν να πάρουν καλό βαθμό στην αξιολόγηση. Επειδή όμως ο πολιτικός χρόνος μέχρι το καλοκαίρι είναι τεράστιος κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν τελικά ο ανασχηματισμός θα πραγματοποιηθεί την συγκεκριμένη περίοδο. Το βέβαιο είναι πως δεν είναι στις προθέσεις του πρωθυπουργού να προχωρήσει άμεσα σε αλλαγές.

Δομικός ανασχηματισμός

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει κρύψει την ικανοποίηση του για την πορεία του κυβερνητικού και για τους στόχους που έχουν επιτευχθεί μέσα σε επτά μήνες. Η ανάκαμψη της οικονομίας, η εμπιστοσύνη των αγορών, η προώθηση των μεταρρυθμίσεων, οι επενδύσεις, οι αλλαγές στο ασφαλιστικό, είναι μερικά από τα μέχρι τώρα επιτεύγματα της κυβέρνησης. Γκρίζο σημείο για την κυβέρνηση του αποτελεί η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ένα ζήτημα πολύπλοκο με αρκετές προεκτάσεις, για το οποίο ο πρωθυπουργός με παρεμβάσεις, με νομοθετικές πρωτοβουλίες και με την επανασύσταση του υπουργείου επιχειρεί να το ελέγξει.

Γι’ αυτό τον λόγο οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα θα είναι στοχευμένες, δηλαδή θα αντικατασταθούν πρόσωπα εκεί που έχει διαπιστωθεί αδυναμία στην επίτευξη των στόχων. Άλλωστε όπως έχει πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας, είναι πως όλοι αξιολογούνται με βάση όχι τις προθέσεις τους αλλά με το έργο και την αποτελεσματικότητα τους.

Φωτογραφία: Eurokinissi

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ 01 Απρ 2020 | 11:08

Βολές κατά της κυβέρνησης από ΣΥΡΙΖΑ - ΚΚΕ για το "πάγωμα" της δόσης των καναλιών για τις άδειες

ΣΥΡΙΖΑ: "Ηθικά και πολιτικά απαράδεκτη" η αναστολή - ΚΚΕ: "Η κυβέρνηση μαζεύει χρήματα κυρίως για το κεφάλαιο".

01 Απρ 2020 | 09:52

Επιτρέπεται η κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη;

Ηταν υπερβολική η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση σε αυτή τη μάχη κατά του κορονοϊού;

ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ 01 Απρ 2020 | 07:21

Στο τραπέζι πιο σκληρά μέτρα: Χρονικό πλαφόν στις μετακινήσεις, όριο στα SMS, "απαγορευτικό" το βράδυ

Δεν αποκλείεται να υπάρξει καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά το κλείσιμο των καταστημάτων και κυρίως τις βραδινές ώρες.

ΑΥΡΙΟ ΤΕΤΑΡΤΗ 31 Μαρ 2020 | 20:25

Απόφαση Μητσοτάκη: Μεσίστια η σημαία στην Ακρόπολη, στη μνήμη του Μανώλη Γλέζου

Ο Πρωθυπουργός ζήτησε η ελληνική σημαία στο βράχο της Ακρόπολης να κυματίζει μεσίστια αύριο, την ημέρα της κηδείας του σπουδαίου Έλληνα

ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ ΤΟ 50% ΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΤΟΥΣ 30 Μαρ 2020 | 17:36
ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ 30 Μαρ 2020 | 16:23

Νέα τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη για τον κορονοϊό - Τι εξετάστηκε

Ο Πρωθυπουργός τόνισε πως πρώτο μέλημα σε όλα τα γηροκομεία της χώρας πρέπει να είναι η απαρέγκλιτη τήρηση των υγειονομικών κανόνων και των συστάσεων του ΕΟΔΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 30 Μαρ 2020 | 13:36

Συμβολική κίνηση Μητσοτάκη: Κόβονται κατά 50% οι μισθοί των υπουργών και των βουλευτών της ΝΔ

Την απόφασή του να περικόψει κατά 50% τους μισθούς των βουλευτών, υπουργών και υφυπουργών για τους επόμενους δυο μήνες ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

ΜΕΣΩ ΕΣΠΑ 30 Μαρ 2020 | 11:44
ΠΑΚΕΤΟ 15 ΔΙΣ.ΕΥΡΩ 29 Μαρ 2020 | 12:55

Ανακοινώνεται το νέο πακέτο μέτρων για την οικονομία - Θα εφαρμοστεί τον Απρίλιο

Το ολοκληρωμένο σχέδιο της κυβέρνησης, θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα 30 Μαρτίου, στις 10:00 πμ, από τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 29 Μαρ 2020 | 10:14

"Σημαία" ευκαιρίας για Τσίπρα η δυσαρέσκεια των δικηγόρων για την ...τηλεκατάρτιση

Το πλαγιοκόπημα της Κουμουνδούρου στην Κυβέρνηση ξεκίνησε με το επίδομα τηλεκατάρτισης στους επιστήμονες και συνεχίστηκε όταν διέρρευσε πως "εξετάζεται  η δυνατότητα ένταξης και των επιστημόνων στο επίδομα των 800€.

ΝΕΟ ΠΑΚΕΤΟ 29 Μαρ 2020 | 08:31

Κορονοϊός: Σε καραντίνα η χώρα και όλο τον Απρίλιο – Έρχονται στοχευμένα μέτρα

Η κυβέρνηση θα προχωρά πλέον σε περιοριστικά μέτρα, τα οποία δεν θα είναι οριζόντια αλλά στοχευμένα. Πιθανή η καραντίνα στο νομό Καστοριάς. Προς κλείσιμο οι λαϊκές αγορές.

ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ 27 Μαρ 2020 | 14:21

Μητσοτάκης για Έβρο: Τα σύνορα μας ήταν και θα παραμείνουν προστατευμένα [Βίντεο]

Ο πρωθυπουργός συνεχάρη την ΕΛ.ΑΣ και τον ένοπλες δυνάμεις για την επίπονη προσπάθεια τους στις Καστανιές.